Programma’s overzetten naar nieuwe pc met gratis tools

© PXimport

Programma’s overzetten naar nieuwe pc met gratis tools

Geplaatst: 15 juni 2021 - 05:37

Aangepast: 25 november 2022 - 10:59

Toon van Daele

Een van de meest tijdrovende klusjes bij een frisse Windows 10-installatie: ook alle software weer installeren en de juiste instellingen ervan terugzetten. Dit hoeft echter niet allemaal handmatig te gebeuren. Je programma’s overzetten naar een nieuwe pc kan ook als volgt.

Portable software heeft een onmiskenbaar voordeel tegenover geïnstalleerde programma’s: je hoeft maar één bestand of map mee te nemen om ze ook op een ander systeem te kunnen gebruiken. Je hoeft je dus niet druk te maken om registersleutels of om wijzigingen in lokale profielen. 

Bij geïnstalleerde applicaties is dat veel lastiger, maar tools als EaseUS Todo PCTrans en Laplink PCmover bewijzen dat het kan. Lukt de verhuizing niet, maar wil je op z’n minst proberen de configuratiebestanden over te hevelen, dan kan het gratis CloneApp een uitweg bieden.

Op die drie oplossingen gaan we hieronder dieper in.

PCTrans

EaseUS Todo PCTrans is bedoeld om geïnstalleerde toepassingen integraal naar een ander systeem te migreren. Er bestaat zowel een gratis editie als een betaalde versie (PCTrans Pro, circa 80 euro met levenslange upgrades). We bekijken hier de gratis versie, met als belangrijkste beperkingen slechts twee simultane applicatie-migraties en 500 MB aan data.

Installeer de tool eerst op je oude pc en start die op. Klik op Nu Beginnen. In het linkerpaneel, bij Overzetten, zie je verschillende migratiescenario’s. De eerste, PC naar PC, gaat ervan uit dat je via een netwerkverbinding wilt laten migreren. De optie Backup herstel werkt via een back-upbestand en App Migratie is bedoeld om geïnstalleerde toepassingen naar een andere partitie of schijf op dezelfde pc over te zetten.

Wij kiezen hier voor Backup herstel en klikken vervolgens op Start en op De volgende. Geef je back-upbestand een naam en verwijs via Bladeren naar een doellocatie op een verwijderbaar medium. 

 

© PXimport

Nadat je op Bevestigen hebt geklikt, selecteer je via Bewerken de applicaties (en eventueel ook databestanden) die je wilt overhevelen. De tool deelt alles in drie categorieën in: Ondersteund, Waarschijnlijk ondersteund en Niet ondersteund. Op onze test-pc telden we 163 ondersteunde toepassingen, maar enkele vooral ‘grote’ applicaties bleken alleen door de Pro-versie ondersteund te worden. Bevestig je selectie met Afronden en Maak een back-up.

Over naar de doel-pc, waar je eveneens PCTrans installeert en via Image Overzetten / Start / Data herstellen / De volgende / Bladeren naar het back-upbestand verwijst. Daarna klik je bij Applicaties op Bewerken, selecteer je de toepassingen en klik je op Afronden en Herstellen.

Laplink PCmover

Vind je de beperkingen van PCTrans Free te storend, dan vinden we Laplink PCmover Home een betere oplossing dan PCTrans Pro. Deze is niet alleen goedkoper (circa 39 euro), maar dit programma migreert ook gebruikersprofielen.

We tonen je kort hoe je hiermee aan de slag gaat. Installeer het programma op beide pc’s en start het eerst op je oude pc op, waar je PC to PC Transfer kiest. Vervolgens selecteer je Old (Prepare this computer first) en duid je aan hoe je precies wilt migreren: WiFi or Wired Network, Laplink Ethernet Cable, Laplink USB Cable of File Storage Device

 

© PXimport

Voor dit laatste zet je dus een verwijderbaar medium in. In het volgende venster geef je via Full Customization zelf aan wat je in de verhuizing wilt meenemen en je ziet tevens hoeveel applicaties geheel of wellicht slechts gedeeltelijk ondersteund worden. 

PCmover blijkt veeleisender dan PCTrans. Zodra de data op je doellocatie zijn beland, voer je een vergelijkbare operatie uit op de doel-pc. Logischerwijs kies je hier dan New (Prepare this computer second).

CloneApp

Slaag je er niet in een geïnstalleerde applicatie te migreren, dan lukt het je met het gratis CloneApp vast om de bijbehorende configuratie over te zetten.

Start de uitgepakte tool op als administrator en klik op Select Installed: de app detecteert nu zelf de geïnstalleerde en ondersteunde applicaties (op ons testsysteem een derde van de 249 gedetecteerde toepassingen). Houd er rekening mee dat CloneApp standaard ook items selecteert als de openbare mappen Desktop, Downloads enzovoort. Je kunt deze items altijd deselecteren en vanuit het contextmenu haal je zelfs in één keer alle vinkjes weg.

Wanneer je na de selectie op Preview klikt, zie je precies welke data mee worden genomen. Dat is best leerzaam, want zo zie je ook waar elke applicatie zijn configuratiedata bewaart.

 

© PXimport

Open ook even Settings. Hier bepaal je bij Clone Path waar de back-updata moeten belanden. Laat het vinkje bij Clone Apps in separate folder staan als je de data van elke app in een afzonderlijke map wilt. Met Backup start je het eigenlijke back-upproces. Vanuit het contextmenu is het overigens ook mogelijk individuele apps te back-uppen.

Over naar de doelcomputer voor het overzetten van de configuraties. Via Restore gaat CloneApp zelf op zoek naar je back-upsessie (in het bestand cloneapp2.ini), waarna de configuratie van alle geback-upte applicaties wordt overgezet. Om dat tot één bepaalde applicatie te beperken, selecteer je die, waarna je er met rechts op klikt en Restore kiest. 

Tot slot, om de configuratie van zogenoemde UWP-apps (Universal Windows Platform) te migreren, zoals je die typisch in de Microsoft Store aantreft, heb je CloneApp UA nodig, dat je ook als administrator uitvoert. De werkwijze is verder vergelijkbaar met die van CloneApp.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten