Met deze software kun je een organigram maken

© PXimport

Met deze software kun je een organigram maken

Geplaatst: 16 mei 2022 - 07:13

Aangepast: 14 december 2022 - 09:57

Laura Jenny

Als je snel in kaart wil brengen hoe een organisatie in elkaar zit, dan kun je het beste kiezen voor het organigram. Het bevat blokjes en aftakkingen naar andere blokjes, door middel van streepjes. Wil je zelf een organigram maken, dan kan dat met de software in dit artikel.

Een organigram (ook wel organogram genoemd) is bedoeld om in één keer weer te geven wat de hiërarchie in een bedrijf is, of wie er allemaal in een bedrijf werken (en vaak zelfs allebei tegelijk). Doorgaans is de regel: hoe hoger je in het organigram staat, hoe hoger je bent in de organisatie. Onder jou hangen namelijk met lijntjes weer andere blokjes en daaronder nog meer blokjes.

Sommige organigrammen bestaan alleen uit rechthoeken en platte tekst, terwijl er ook varianten zijn met foto’s en zelfs contactgegevens erbij. Belangrijk in een organigram zijn de lijnen die laten zien hoe de vakken zich tot elkaar verhouden. Zo is in één oogopslag te zien wie aan wie rapporteert en wie op dezelfde lijn zitten in hiërarchie.

Handig voor mensen die nieuw zijn in een bedrijf, voor HR-medewerkers om het overzicht te bewaren en voor presentaties om andere bedrijven te helpen jouw bedrijf beter te leren kennen. Het is handig om te hebben, maar een vaak gemaakte fout is dat een organigram één keer wordt gemaakt en vervolgens overal wordt gebruikt zonder dat er wordt gekeken of dat organigram nog wel actueel is. 

Gelukkig is er niet alleen hulp in te schakelen bij het maken van het organigram, maar zelfs bij het up-to-date houden ervan. De volgende tools helpen daarbij. Sommige (deels) gratis, anderen niet. 

 

© PXimport

Visme

Visme is een heel makkelijke tool die vooral populair is door zijn intuïtieve werking. Je kunt gemakkelijk zorgen dat een vakje op een andere positie komt door 'm te verslepen en dat maakt het makkelijk om wijzigingen aan te brengen in het organigram. 

Je kunt bovendien uit allerlei vormen kiezen, dus wil je een organigram met cirkels maken, dan kan dat ook. Het ziet er allemaal enorm mooi ontworpen uit, net alsof een professioneel bedrijf gespecialiseerd in design het heeft gedaan. 

Lucidchart 

Lucidchart is erg handig omdat het heel duidelijk is. Het is iets minder mooi qua design, maar wint het qua tijd. Je hoeft maar vijf stappen te zetten om je organigram te maken en dit kan zelfs op basis van geïmporteerde data van een spreadsheet. Het is erg makkelijk om snel vakjes te verwijderen of mensen te verplaatsen, waardoor Lucidchart te boek staat als een heel efficiënte tool om snel een organigram in elkaar te zetten. 

Vaak is dit een taak die er ‘even tussendoor’ komt terwijl je 10 minuten voor de presentatie begint nog even de laatste hand denkt te leggen aan je PowerPoint-presentatie. Efficiency is dus zeer gewenst.

Pingboard 

Pingboard wint het als het gaat om overzichtelijkheid. Het noemt zichzelf ‘het organigram met superkrachten’ en dat heeft het ook wel. Zijn kracht is eenvoud: je kunt het makkelijk voor elkaar boksen en je kunt verschillende categorieën aanmaken om het organigram nog duidelijker te maken.

 Waar de superkracht echter pas echt komt kijken, dat is in zijn integratie met IT-systemen zoals Microsoft Azure en Google G Suite. Hij kan namelijk informatie uit HR-systemen halen om de data real-time te updaten. Bovendien kun je het organigram zelfs laten uitlezen door PowerPoint. 

Canva

Canva heeft de laatste jaren veel aan terrein gewonnen, omdat het makkelijk is om een soort huisstijl te maken qua afbeeldingen, wat zorgt dat je merk zich goed kan doorvertalen naar social media. Canva kan echter meer. Het bevat ook een ‘graph maker’ waarmee je diagrammen en tabellen kunt maken, waaronder een organigram. 

Kies een goed sjabloon met een geschikte layout en je kunt gemakkelijk je organisatie in beeld brengen, al moet er wel bij worden gezegd dat het in Canva iets meer moeite kost om dit te maken dan in software zoals die hierboven, die echt zijn toegespitst op organigrammen.

Microsoft PowerPoint 

Het is mogelijk om in Microsoft PowerPoint een organigram te maken. Het voordeel hiervan is dat organigrammen vaak toch in presentaties worden gebruikt en PowerPoint daarin de scepter zwaait. Het nadeel is dat ze wel wat arbeidsintensief zijn om te maken. Soms is het moeilijk om een streepje precies op de goede plek te krijgen en wanneer er dingen in de organisatie veranderen dan wordt je organigram niet zomaar aangepast. 

Toch kan het handig zijn om even snel iets iets PowerPoint te zetten wanneer je graag wil dat het dezelfde stijl heeft als de rest van de presentatie. Heel veel succes met bouwen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten