ID.nl logo
Almachtig met de Windows 10 GodMode
© PXimport
Huis

Almachtig met de Windows 10 GodMode

Achter de coulissen van Windows 10 vind je de dingen die – volgens Microsoft – het daglicht niet kunnen verdragen. Windows 10 wordt per upgrade vereenvoudigd en dus verdwijnen er steeds meer features uit het zicht. Dat vinden wij jammer. Daarom laten we je graag zien hoe je veel van die verborgen mogelijkheden weer tevoorschijn tovert door middel van de Windows 10 GodMode.

De gewone Windows 10-gebruiker heeft geen weet van de vele verborgen parels die in de kelder van dit besturingssysteem worden bewaard. Vergelijk dat maar met kunstwerkjes die – wegens gebrek aan belangstelling – in het depot zijn terechtgekomen; niet zelden het voorportaal van de vuilnisbelt. Voorheen was het meer-meer-meer en van Windows 95 tot en met de eerste versie(s) van Windows 10 kon het niet op. De ene optie na de andere optie werd geïntroduceerd. Maar ja: hoe meer opties, hoe meer mogelijkheden, hoe meer problemen, hoe ergernissen. De oplossing: Afslanken. Met als gevolg dat de doorgewinterde gebruiker z’n handigheidjes één voor één ziet verdwijnen...

Extended GodMode

Al eerder hebben we je de GodMode van Windows 10 voorgesteld; een foefje om bij de achterliggende hulpmiddelen van het besturingssysteem te komen. Daar doen we nu een schepje bovenop met een hulpprogramma genaamd Extended GodMode. Je vindt dit hulpmiddel hier. Extended GodMode is een serieuze uitbreiding op de gewone versie, die het mogelijk maakt om alsnog bij veel goed verstopte systeeminstellingen te komen. Met, om je gerust te kunnen stellen, de wetenschap dat de website www.virustotal.com de software Extended GodMode als honderd procent veilig vrijgeeft. En dat is niet onbelangrijk, want we hebben hier te maken met programmatuur die bovenop Windows 10 zit en die dús potentieel gevaarlijk kan zijn. Dat laatste is dus niet het geval.

©PXimport

Als ik God was

Zodra je Extended GodMode start, word je overladen met een enorm aantal mogelijkheden van het programma. En als je op de menu-optie Others klikt, zie je de sub-opties Control Panel en Admin Tools, met nóg meer mogelijkheden! Is het blasfemie om te stellen dat je je eventjes God waant? Intussen heb je kunnen zien dat Extended GodMode een uitgebreide wegwijzer is die je naar de juiste plekjes binnen Windows 10 zal gaan begeleiden. De hoeveelheid plekjes: “Meer dan 250!” Laten we beginnen met een ruwe programmaschets:

• Hoofdvenster. In praktische categorieën ingedeeld, vind je hier alle verwijzingen naar specifieke instellingen van Windows 10. Dit hoofdvenster is je uitgangspunt.

• Others, Control Panel. Dit is de submenu-versie van het gewone Configuratiescherm met nu de mogelijkheid om direct het gewenste onderdeel te openen.

• Others, Admin Tools. Dit is de submenu-versie van het gewone Systeembeheer. Ook nu kun je direct naar het gewenste onderdeel springen.

• Others, Open Classic GodMode. Dit is de GodMode die we eerder in Computer Idee hebben laten zien. Is een tool met veel mogelijkheden, maar wel beperkter dan Extended GodMode.

Nummering van de items

Zoals je in het hoofdvenster van Extended GodMode ziet, hebben de makers de talloze opties genummerd. Da’s handig, want het geeft ons wat houvast. Daarom gebruiken we die getallen hier ook om je te laten te laten genieten van enkele van de leukste opties die het hulpprogramma te bieden heeft. Uiteraard kun je alle andere mogelijkheden ook openklikken, want je vindt altijd wel weer iets dat je niet eerder hebt gezien of dat je gaandeweg bent kwijtgeraakt.

4. Aanbevolen onderhoudstaken automatisch uitvoeren

Met een klik op nummer 4 wordt het gelijknamige hulpprogramma Systeemonderhoud gestart; daarmee kun je wat onderhoudstaken laten uitvoeren die er mogelijk voor zorgen dat Windows 10 wat beter functioneert. Een punt van extra aandacht zijn de Geavanceerde opties van dit Systeemonderhoud, want daarmee kun je aangeven dat je de onderhoudstaken als Administrator wilt laten uitvoeren.

©PXimport

10. Alle probleemrapporten weergeven

Het hulpprogramma Probleemrapporten wordt geopend en je komt te weten welke programma’s onlangs in moeilijkheden zijn geraakt; met wat geluk valt het allemaal wel mee ... Je kunt – voor de nabije toekomst – met een schone lei beginnen door op de knop Alle probleemrapporten wissen te drukken. Maar daarmee zijn we er nog niet, want er is ook de knop Meer, die de op dat moment nog verborgen problemen weergeeft (mits die er zijn). En als je geïnteresseerd bent in de diepere details van een specifiek probleem, dan kun je erop dubbelklikken om nóg meer te weten te komen. Zodoende kun je inschatten wat je kunt doen om het probleem in de toekomst te voorkomen. In veel gevallen (lees: zoals gewoonlijk) is dat een update van het mankerende programma.

20. Automatische vensterindeling uitschakelen

Als je voor nummer 20 kiest, opent het venster De muis eenvoudiger in het gebruik maken. Dat lijkt een foutje, maar is het niet. Deze optie draait namelijk op het onderdeel Het beheren van vensters vereenvoudigen. Slim ingesteld, kan Windows 10 zich laten leiden door de bewegingen van de muis, om daarmee supersnel het op dat moment gewenste venster naar voren te halen. Ook kun je aanvinken dat vensters automatisch moeten worden gerangschikt als je ze naar de rand van het beeldscherm worden verplaatst. Aan jou om te bepalen of je dit prettige opties vindt. Kijk verder ook even naar de sectie Muisaanwijzers, want op een beeldscherm met een hoge resolutie wil je vast en zeker gebruik maken van een muisaanwijzer die beter zichtbaar is dan de standaard aanwijzer.

©PXimport

27. Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven

Met de systeemtool Betrouwbaarheidscontrole kun je de betrouwbaarheidsgeschiedenis en de probleemgeschiedenis van je computer gedetailleerd in kaart brengen. Op een schaal van 1 tot 10 kun je nazien hoe prettig het de afgelopen tijd gesteld was met je computer. Alle kritieke gebeurtenissen, waarschuwingen en informatieve gebeurtenissen zijn afzonderlijk aan te klikken (en daarna te dubbelklikken) om werkelijk álles te weten te komen over hetgeen dat is gepasseerd.

58. De stem van de Verteller aanpassen

Je kunt in Windows 10 teksten op je scherm laten voorlezen door de zogeheten Verteller. Als je deze optie nog niet eerder heeft gebruikt, dan kom je op de bijbehorende startpagina terecht. Met op die startpagina de optie Instellingen, waarmee je dan de stem van de Verteller (en meer) kunt aanpassen. Het ligt voor de hand dat de Verteller binnen Windows 10 steeds belangrijker en beter wordt, dus verdient het aanbeveling om er alvast mee aan de slag te gaan!

©PXimport

85. Een wachtwoordherstelschijf maken

Te vaak raken Windows 10-gebruikers het wachtwoord van hun gebruikersaccount kwijt met alle gevolgen van dien. Dit probleem is in één keer te tackelen door het huidige wachtwoord veilig te stellen op een usb-stick. Geen nood, dat kost slechts 2 KB op die usb-stick. Dus: Doen!

102. Geheugenproblemen van je computer vaststellen

Heeft je computer last van onverklaarbare problemen? Laat dan de Windows Geheugencontrole eens draaien. Het is namelijk niet uitgesloten dat gedoe met het geheugen de oorzaak is van die onverklaarbare problemen. Waarbij opgemerkt dat geheugenproblemen niet altijd hardwarematig hoeven te zijn!

157. Netwerkwachtwoorden beheren

Het verschijnsel ‘wachtwoord’ drijft veel Computer Idee-lezers regelmatig tot grote wanhoop. Wachtwoorden, je kunt ze vergeten, ze kunnen worden gehackt, enzovoort… Maar voordat je wanhopig wordt: er is altijd het hulpprogramma Referentiebeheer. Daarmee kun je in eerste instantie de Windows-referenties en in tweede instantie de Webreferenties bevragen. Het gaat ons hier om de Windows-referenties met de gebruikersnamen en de wachtwoorden van de accounts die je gebruikt om netwerkmappen te kunnen benaderen. Iets kwijtraken is dus nóóit meer het geval; maar dan natuurlijk wel een wachtwoordherstelschijf bij de hand hebben…

196. Schermbeveiliging wijzigen

De Schermbeveiliging is tegenwoordig weinig meer dan een schim uit het verleden. Want waarom een screensaver als het beeldscherm zichzelf (via het Energiebeheer) al automatisch uitschakelt? Voor wie een hang naar vroeger heeft, biedt Extended GodMode een mogelijkheid om de Schermbeveiliging in ere te herstellen.

©PXimport

261. Zoekopties voor bestanden en mappen wijzigen

Ken je dat, je hebt per ongeluk een bestand verplaatst en je kunt dat bestand nérgens meer vinden? Mooi! Dan is er een mogelijkheid om de zoekfunctie van Windows 10 tijdelijk extra grondig in te stellen. Je kunt namelijk aangeven dat het héle systeem moet worden doorzocht. Buiten de indexering om, ook de systeemmappen meenemen en zelfs gecomprimeerde mappen doorzoeken. Met een mogelijkheid om de standaard instellingen achteraf weer te herstellen.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING