Vector Luna - Smartwatch zonder fratsen

© PXimport

Vector Luna - Smartwatch zonder fratsen

Computer accessoires

Geplaatst: 22 april 2016 - 06:32

Aangepast: 24 november 2022 - 11:55

Redactie

Met zijn klassieke uiterlijk en een batterij met de levensduur van 30 dagen is de Vector Luna hard op weg om een naam voor zichzelf te maken. Ik schoof deze smartwatch om mijn pols en keek of hij de Google Watch en de Apple Watch kan doen vergeten.

De Vector Luna ziet er niet uit als de hedendaagse smartwatch: geen sci-fi-achtige fratsen, gewoon een horloge dat er ook uitziet als een horloge. Dat is een sterk punt, maar hebben we dat ook al niet bij andere smartwatches gezien, zoals de Pebble Time Round bijvoorbeeld? Jawel, maar Vector heeft wel een aantal innoverende snufjes die ervoor zorgen dat deze smartwatch zich genoeg onderscheidt. Lees ook: Zo kies je de beste smartwatch voor je pols.

Uiterlijk

Het allereerste wat me opviel is dus dat-ie er ook echt uitziet als een horloge, geen innovatieve armbandjes of displays. Maar ondanks (of dankzij) het ontbreken van de sci-fi look is de Luna toch erg stijlvol. Bovendien kun je kiezen uit verschillende varianten.

© CIDimport

De Vector Luna komt in stijl.

Toen ik de Vector Luna kreeg, liep ik al meteen tegen een probleem aan. De horlogeband was te groot voor me en deze moest ik dus bijstellen. Je zou denken dat je dat makkelijk zelf zou kunnen, maar niet dus: ik moest ermee naar de winkel. Bovendien is het horloge zelf erg dik: shirts en jassen blijven erachter hangen. De Luna is dus wel mooi, maar is niet te gebruiken zoals ik dat graag zou willen.

© CIDimport

Het verschil in dikte tussen band en display is groot.

Functies

Je moet niet verwachten dat de Luna een soort goedkopere Apple Watch of Google Watch is met minstens zoveel functies als zijn duurdere concurrenten. De Vector Luna houdt het heel erg basic, waarbij de belangrijkere functies centraal staan. Denk hierbij aan het ontvangen van smartphone-notificaties, een wekker, een activiteiten-meter en agenda-herinneringen.

© CIDimport

Het display heeft vrij donkere kleuren.

Vector staat voor rust in de digitale wereld, maar dit lukte niet direct. Ik maakte er namelijk simpelweg gewoon een tweede smartphone van en ik raad jullie aan dit níet te doen. Uiteindelijk heb ik me beperkt tot Facebook-notificaties en oproepen.

Het systeem en ontwerp achter de notificaties is niet het meest briljante. Dat het 't niet haalt bij de systemen die gebruikt worden bij de concurrentie is op zich niet zo vreemd: ik denk namelijk dat dit ook niet de insteek is van de Vector Luna. Maar een beetje meer gebruiksgemak zou fijn zijn, want ik liep nu toch echt tegen dingen aan. Het meest frustrerende is het niet kunnen scrollen van je berichten: je krijgt twee of drie regels te zien en dat is waar je het mee moet doen.

Op het moment dat je een berichtje of melding binnenkrijgt, zal dit als een ring ronddraaien op het scherm. Je moet de horloge naar je toehouden om het bericht te kunnen lezen. Erg tof, want zo behoud je automatisch je privacy. Maar soms detecteerde de smartwatch niet dat ik mijn arm naar me toe gebogen had, waardoor het bericht eindeloos bleef ronddraaien. Gelukkig kan je ook op een knop drukken om het bericht te lezen, dus hiermee is dat opgelost. Wat wel lastig is, is dat ik vaak niet genoeg tijd had om het bericht te lezen: de berichten waren veel te kort in beeld.

© CIDimport

De smartwatch ziet er wel echt uit als een horloge.

Dat Vector gericht is op de zakenman wordt meteen duidelijk als we aan de slag gaan met de agenda. Deze werkt erg prettig en is een stuk beter dan de notificaties. Je ziet in één opslag hoe laat je een afspraak hebt en wanneer je vrije tijd hebt. De tijden staan op de zijkant van het display.

Ook de stappenteller is vrij accuraat: hij registreerde op een dag zo'n 30 stappen minder dan mijn stappenteller op mijn Samsung Galaxy S5. Die 30 stappen zijn natuurlijk niks vergeleken bij de duizenden stappen die je op één dag zet, en het is daarbij de vraag welke van de twee het bij het juiste eind had.

Scherm en batterij

Ik denk dat er een verbeterpunt ligt bij het scherm. Kan je je de Nokia 3210 nog herinneren? Even kort door de bocht gezegd: daar doet het scherm me aan denken. Zelf vind ik het verre van mooi - maar dat kan ook komen omdat ik de afgelopen jaren high-end Apple- en Android-toestellen ben gewend.

© CIDimport

De batterij gaat erg lang mee, maar dit gaat wel ten koste van het scherm.

Maar: hoe slechter het scherm, hoe langer de batterij meegaat. En die batterijduur, dat is een beetje waar het nu om draait in de oorlog tussen de smartwatches. De één focust zich op een goed scherm en korte batterijduur en de ander, in dit geval Vector, doet het andersom. En de verschillen met de concurrentie zijn groot: waar de Apple Watch twee dagen meegaat op een accu, is dat bij de Vector Luna maar liefst liefst dertig dagen.

Dat betaal je wel een prijs voor: het scherm hierdoor erg donker en pixelachtig. Daat valt best mee te leven als hier in het design bewust voor is gekozen, en dat is bij de Luna duidelijk het geval. Doordat het donker is, is het scherm soms wel moeilijk leesbaar zonder een externe lichtbron.

De Vector-app

De speciale Vector-app ziet er erg goed uit, schept veel duidelijkheid en is makkelijk te gebruiken. Er zijn verschillende interfaces voor de Luna beschikbaar die je via deze app makkelijk kunt bereiken en omzetten in het Watch Maker-menu. Daarnaast heb je nog het activiteiten-menu, alarm-menu en het instellingen-menu.

Conclusie

De Vector Luna is geen innoverende smartwatch met tientallen functies, maar een stijlvolle, basic-look en zeer functionele smartwatch. Hoewel bepaalde functies niet geheel foutloos werken, is de Vector Luna toch wel een leuke gadget. mits je de notificaties in het gareel kan houden en je het niet belangrijk vindt dat het scherm er wat verouderd uitziet. Het is alleen zeer de vraag of deze smartwatch zijn prijs - die begint bij 357 euro - waard is.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Uiterlijk

App

Batterijduur

Minpunten

Kleuren

Moeilijk af te stellen op pols

Conclusie

Vector Luna Smart Watch ----------------------- **Prijs:** vanaf € 375,- **tijdweergave:** Analoog **Waterdicht:** tot 50 meter **Batterijduur:** 30 dagen **Diameter:** 44 mm **Website:** [www.vectorwatch.com](https://www.vectorwatch.com/vector-luna-smart-watch#luna-steel-blackleather-regular)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000