Urbanears Connected Speakers - Orange is the new black

© PXimport

Urbanears Connected Speakers - Orange is the new black

Computer accessoires

Geplaatst: 12 juli 2017 - 10:23

Aangepast: 24 november 2022 - 12:36

Lub Snoek

Urbanears maakt al jaren kleurrijke, betaalbare en heel degelijke koptelefoons. Nu heeft het Zweedse bedrijf een set Connected Speakers op de markt gebracht; Stammen en Baggen. Zijn de kleurrijke speakers van Urbanears een vrolijk alternatief voor de grote spelers op het gebied van multiroom?

Design

Zoals we van Urbanears gewend zijn, zijn de twee speakers verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, waardoor je zelf kunt bepalen hoe aanwezig de Connected Speakers zijn. Van knaloranje of zachtroze tot donkerblauw of donkergrijs; de keuze is reuze. Wij mochten aan de slag met Goldfish Orange.

© CIDimport

De speaker is volledig effen in de gekozen kleur. Het enige wat de stoffen buitenkant onderbreekt is een zwart label en natuurlijk de plek voor de bedieningsknoppen bovenop de speaker. Bij het uitpakken en aansluiten van de speakers ontdekten we gelijk een groot pluspunt: de locatie van de ingangen. De stroomkabel en koptelefooningang vind je onderop de speaker, evenals een usb-output waarmee je apparaten kunt opladen.

Het voordeel van deze plek is dat de mooie kleur van de speaker niet zichtbaar wordt onderbroken door ingangen of kabels. Omdat de speaker op pootjes staat, is het ook mogelijk om zelf te bepalen aan welke kant de kabels onder de speaker vandaan komen. Alleen al vanwege deze eigenschap zullen de speakers geliefd zijn bij gebruikers die niet willen dat het interieur lijdt onder een paar speakers.

Verbinden

Met de bijbehorende Urbanears Connected-app (Android / iOS) kun je de Stammen en Baggen koppelen aan je thuisnetwerk. Hier hadden we vrij wisselende ervaringen mee. De eerste keer lukte het koppelen in één keer en konden we gelijk aan de slag met de speakers. Nadat we de speakers echter hadden losgekoppeld en verplaatst naar een andere ruimte, was het een heel gedoe om de speakers weer met hetzelfde netwerk te koppelen.

© CIDimport

© CIDimport

Nadat we als laatste reserve het 5Ghz-netwerk probeerden in tegenstelling tot het reguliere 2,4GHz-netwerk, werkten de speakers plotseling wel goed. Later werkten de speakers in dezelfde ruimte wel op het 2,4GHz-netwerk, maar dit was meer een kwestie van geluk. We merkten wel dat het bereik van de speakers niet bijzonder goed is.

Bij het proberen van de speakers in de achtertuin moesten we overschakelen op de koptelefooningang of de bluetooth-verbinding, doordat de speakers simpelweg onvoldoende verbinding konden maken het met thuisnetwerk. Bij veel multiroom-speakers kun je op basis van het aantal streepjes op je smartphone wel peilen hoe goed de speaker het op bepaalde locaties doet, maar dat gaat bij de speakers van Urbanears dus niet op. Op plekken waar de speakers wel voldoende bereik hebben, werken de speakers goed en is de samenwerking met de app ook soepel en is er maar weinig vertraging.

Bediening

Hoewel de app goed werkt, ben je niet alleen op de app toegewezen als je de speakers wil bedienen. Met behulp van twee draaiknoppen kun je per speaker het volume bepalen en kun je kiezen uit verschillende muziekbronnen. Je hebt de mogelijkheid om met behulp van de app 7 presets in te stellen, welke je vervolgens eenvoudig met zowel de app als de draaiknop kunt selecteren. Zo hoef je niet eens je smartphone uit je broekzak te halen als je bij thuiskomst een preset wil aanzetten. Presets kunnen bestaan uit radiostations, maar ook specifieke Spotify-afspeellijsten.

© CIDimport

Functionaliteit

Je kunt de speakers schakelen tussen Solo en Multi door simpelweg de volumeknop in te drukken, waarmee je de multiroom-speakers van Urbanears kunt koppelen. Bij deze functie geldt de regel; de speaker die je het eerst omschakelt naar Multi is leidend. Als je één van de speakers overzet naar Multi (dit kan zowel fysiek als via de app) volgt de tweede speaker die je overzet naar Multi automatisch de eerste speaker. De set wordt overigens ook vanaf dat moment weergegeven als Multi, waardoor je ook vanuit een app als Spotify meteen kan zien dat je het geluid naar meerdere speakers tegelijk stuurt.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Bij het draaien aan de volumeknop terwijl de speakers zijn gekoppeld, verander je alleen het volume van de desbetreffende speaker. Het is ook mogelijk om de twee speakers tegelijk harder of zachter te zetten, maar hiervoor moet je de app gebruiken. Als je de preset verandert van de leidende speaker, verandert de andere speaker uiteraard mee.

Streaming

Qua afspeelmogelijkheden hebben de speakers van Urbanears veel functies. De Connected Speakers hebben een ingebouwde Chromecast, kunnen overweg met Spotify Connect en ondersteunen AirPlay. Ook is er bluetooth aanwezig en kun je een apparaat aansluiten via een koptelefooningang. In de app kun je met behulp van internetradio kiezen tussen een enorm aantal radiostations van over de hele wereld. Vooral AirPlay en bluetooth is iets wat je niet, of pas sinds kort, terugziet bij de multiroom-concurrentie.

Dankzij de ingebouwde Chromecast kunnen gebruikers van diensten als TIDAL, Deezer en Pandora gewoon gebruik blijven maken van hun favoriete streamingdienst zonder kwaliteitsverlies. De speakers kunnen geen bestanden streamen vanaf een NAS.

In de Spotify-app is het overigens mogelijk om te schakelen tussen Spotify Connect en Google Cast om muziek te streamen. Qua geluidskwaliteit maakt het voor Spotify-streams niet uit, maar wanneer je hi-res bestanden via Spotify naar de Connected Speakers stuurt, ben je er met Google Cast wel zeker van dat er geen kwaliteit verloren gaat. Voor liefhebbers van hi-res is dit een groot pluspunt.

Knoppen

De knoppen op de speakers voelen goed aan en is een veel fijnere oplossing dan een lompe afstandsbediening of kleine priegelknopjes op de speaker zelf. Hoewel het net zo makkelijk is om via de app te schakelen, voelt het gewoon goed om de knoppen te gebruiken op de speaker zelf. Urbanears snapt dat het schakelen tussen presets in zowel de digitale als fysieke wereld goed moet aanvoelen.

© CIDimport

Het is ook fijn dat de Stammen en Baggen je veel bedieningsmogelijkheden geven met slechts twee knoppen. Door de volumeknop in te drukken pauzeer je de speakers en door twee keer op de preset-knop te drukken ga je naar het volgende nummer uit de afspeellijst. Door de knop drie keer kort in te drukken ga je naar het vorige nummer. Je drukt de volumeknop in om de speaker te pauzeren. Deze knoppen met de bijbehorende basisfuncties zijn helaas een luxe geworden op moderne speakers, waarbij veel zo niet alles in de app moet gebeuren. Urbanears heeft precies genoeg fysieke bediening in de speakers verwerkt waardoor je niet voor ieder wissewasje de app erbij moet pakken.

Geluid

De Baggen en Stammen hebben elk genoeg geluid in huis om de gemiddelde woonkamer te vullen met geluid. Dat wil niet zeggen dat de speakers identiek geluid produceren. De grotere Baggen heeft overduidelijk meer bas, soms zelfs iets teveel, en kan zonder al teveel moeite ook grotere ruimtes van mooi geluid voorzien. De Baggen is te groot om makkelijk kwijt te kunnen op een plank of televisiemeubel, maar zelfs als je de speaker in een hoekje wegstopt heb je genoeg en mooi geluid om je hele benedenverdieping te vullen.

© CIDimport

De Stammen heeft een minder aanwezige bas en is een stuk fijner afgesteld voor kleinere ruimtes. Wil je meer geluid, dan wordt de kleinere speaker van Urbanears in grotere ruimtes al snel schel en een beetje hol. De Stammen is gelukkig klein genoeg om niet storend aanwezig te zijn op een aanrecht of boekenplank en dat is eigenlijk precies de plek waar de speaker het beste klinkt. Op het moment dat de Stammen iets hoger en met zijn rug tegen de muur wordt geplaatst, is het geluid een stuk gebalanceerder en klinkt de speaker dankzij de akoestiek van de wanden bijna net zo groot als de Baggen.

Combineren

Urbanears brengt niet voor niets twee maten op de markt. De speakers kunnen elkaar namelijk prima complimenteren. Door het formaat ben je waarschijnlijk noodgedwongen om de Baggen op de grond te plaatsen (waardoor de speaker al snel op een subwoofer lijkt), terwijl de kleinere Stammen met zijn subtiele uiterlijk prima in het zicht kan staan op een kastje of boekenplank. De Baggen op de grond stuurt zijn vrij aanwezige lage tonen de grond in, waardoor ze vrij ver reiken en het lichtere geluid van de Stammen goed complimenteren. Liefhebbers van een dynamisch en vol geluid zullen de grote en kleine speaker het liefst combineren.

Is meer dan genoeg bas geen must? Dan zou je ook prima uit de voeten kunnen met twee kleinere Stammen-speakers. Vooral als je de kleurrijke Connected Speakers graag iets hoger en in het zicht plaatst is de Stammen door zijn formaat de betere keuze. We spreken bewust in meervoud, aangezien één Stammen een beetje karig klinkt voor de gemiddelde woonkamer. Het is overigens ook mogelijk om het geluid af te stellen in de app. Je kunt per speaker niet alleen het volume, maar ook de mate van treble en bas aanpassen.

© CIDimport

Prijs

Met een prijs van 349 euro voor de kleinere Stammen en 449 euro voor de grotere Baggen stapt Urbanears met gestrekt been in ongeveer hetzelfde prijssegment als HEOS en Sonos. De kleinere Stammen is op het moment van schrijven net zo duur als de Sonos Play 3 en HEOS 3 HS 2, maar klinkt minder mooi en heeft een stuk minder geluid in huis. De grotere Baggen is net zo duur als de HEOS 5 HS2 en iets goedkoper dan de Sonos Play 5. De grote speaker heeft wel genoeg geluid in huis om zich te meten met deze concurrenten, maar het ontbreekt weer een beetje aan geluidskwaliteit. Hoewel de speakers van Urbanears niet per se beter klinken dan de concurrentie, bieden de speakers wel de functies waar veel gebruikers van multiroom al jarenlang om schreeuwen.

Het is alleen jammer dat Urbanears niet zoals die twee andere spelers een kleiner en goedkoper model aan de lijn heeft toegevoegd. Sommige gebruikers vinden het fijner om meerdere kleinere speakers door het huis te installeren, in plaats van 1 of 2 grote speakers voor hetzelfde geld. Gebruikers met die voorkeur zullen nu eerder naar Sonos of HEOS neigen, wiens instapprijzen tussen de 200 en 250 euro liggen.

© CIDimport

Opvallend is het prijsverschil van slechts 100 euro, gezien het verschil in formaat en vooral geluidskwaliteit. Voor 100 euro extra heb je met de Baggen qua geluid meer waar voor je geld, maar door het formaat kun je er niet zomaar twee kwijt. Is de Baggen dan zo goedkoop, of is de Stammen juist zo duur?

Conclusie

Hoewel de speakers van Urbanears niet zo goed klinken als bijvoorbeeld HEOS of Sonos, kunnen ze zeker de moeite waard zijn voor sommige gebruikers: het geluid is prima en de speakers hebben functies waar veel andere fabrikanten een voorbeeld aan kunnen nemen.

AirPlay, bluetooth en een ingebouwde Chromecast zijn voorbeelden waarmee Urbanears een groot deel van concurrentie voorbijstreeft op het gebied van functionaliteit. De keuze uit maar liefst 6 verschillende kleuren maken de Stammen en Baggen aantrekkelijk voor vrijwel elk interieur en blazen een frisse wind door het assortiment aan witte, grijze en zwarte speakers. Het enige wat echt ontbreekt is een iets goedkoper model en een update waardoor het verbinden de volgende iets minder stroef verloopt.

7,0

ONS OORDEEL

Urbanears Stammen & Baggen

Pluspunten

Ontwerp en kleuren

Fijne bedieningsknoppen

Veel streamingmogelijkheden

Baggen klinkt goed

Minpunten

Eerste keer verbinden beetje stroef

Te duur

Stammen klinkt minder goed

Conclusie

**Prijs** Stammen: €349 euro / Baggen: €449 euro **Verbindingen**Spotify Connect, AirPlay, Chromecast, koptelefooningang, bluetooth, internetradio **Ingangen** USB voor opladen, koptelefooningang **Kleuren** Indigo Blue, Concrete Grey, Goldfish Orane, Plant Green, Dirty Pink, Vinyl Black **Afmetingen** Stammen: 210 x 210 x 142mm / Baggen: 300 x 300 x 212mm **Frequentiebereik** Stammen: 50Hz – 20kHz / Baggen: 35Hz – 19kHz **Versterkers** 3 Klasse D-versterkers **Drivers** Stammen: 2 x ¾-inch Neodymium dome tweeter, 1 x 4-inch subwoofer / Baggen: 2 x 2,5-inch full-range tweeters, 1 x 5,25-inch subwoofer **Vermogen** Stammen: 36 Watt / Baggen: 60 Watt **Website** [www.urbanears.com]( https://www.urbanears.com/ue_nl_en/speakers)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000