Projecteer een hologram met je smartphone

Technisch is het al een tijdje mogelijk, maar over anderhalf jaar zit er in je smartphone een chip die daadwerkelijk een hologram kan produceren. Je gaat je toch afvragen of de bedenkers van Star Wars voorspellende gaven hadden.

Virtuele popsterren als Hatsune Miku, Tupac en Michael Jackson traden al op door middel van hologrammen, maar dat is nog niks. De Wallstreet Journal schrijft dat Startup Ostendo Technologies Inc een chip heeft ontwikkeld waarmee we straks met onze telefoon een hologram van Prinses Leia kunnen laten zien (in gouden bikini, natuurlijk).

Ostendo

Het bedrijf heeft de afgelopen negen jaar gewerkt aan een proces dat video’s en brilvrije 3D-afbeeldingen van smartphones en tv’s uitstraalt. Ostendo ontwikkelt op dit moment al 2D-projectors en heeft een prototype van een 3D-projector gemaakt. De productie van het apparaat is gepland voor de tweede helft van vorig jaar en gaat voor consumenten waarschijnlijk rond de 30 dollar gaan kosten.

Voorsprong

Volgens professor aan het MIT Ramesh Raskar heeft Ostendo een enorme voorsprong op dit gebied en dat ligt vooral aan de resolutie die de chips van het bedrijf hebben. Ze kunnen 5000 dots per inch aan, terwijl een retinascherm van Apple niet verder komt dan 300 dots per inch. De chip met lens past in de palm van je hand en kan een video projecteren met een diagonaal van 122 cm.

Spiegels

De hologrammen die door andere bedrijven worden gemaakt, zijn vaak geen echte hologrammen. De projectie van Tupac Shakur die in 2012 een eigen podium kreeg op Coachella was bijvoorbeeld niet een echt hologram, maar werd gemaakt door grote machines die werken met een spiegelsysteem en die alleen goed te zien zijn uit verschillende hoeken. 

Lees ook: 

> Nederlandse ontwerper presenteert hologramkist
> 3D-printen met photoshop
> Nike gebruikt 3d-printer voor special edition voetbaltas

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000