ID.nl logo
Zo schakel je de webcam uit op Windows 11
Huis

Zo schakel je de webcam uit op Windows 11

Wanneer je Windows 11 gebruikt, dan is de kans groot dat je ook een webcam hebt. Die heb je nodig voor allerlei vergaderingen en meetings. Er zijn momenten waarop je dat apparaat wellicht het liefst helemaal afsluit. En in dit artikel lees je hoe je dat moet doen.

Waarom is het belangrijk om je webcam uit te schakelen? Het is bijzonder gemakkelijk een webcam te hacken, helaas, waardoor kwaadwillenden ineens toegang krijgen tot wat er in de woonkamer, een slaapkamer of kantoor afspeelt. Je hebt hier waarschijnlijk wel eens horrorverhalen over gehoord. Wanneer je beschikt over een usb-webcam, die je dus via een usb-poort aansluit, dan is de oplossing simpel: trek de kabel eruit en je webcam doet voorlopig niets meer.

Maar wat nou als je een laptop met een ingebouwde webcam hebt? Dan kan het helpen dat onderdeel volledig uit te schakelen. De methode is helaas niet waterdicht, maar zo weet je wel dat je er zelf alles aan gedaan hebt om enge toeristen te voorkomen. In dit artikel kijken we naar de opties die je hebt binnen Windows. Mocht je die toch niet vertrouwen, dan kun je altijd investeren in een privacyshutter, die je over de webcam schuift. Dan ziet helemaal niemand meer is.

Webcam uitschakelen op Windows 11

Om de webcam op Windows 11 uit te schakelen, beginnen we bij de Instellingen-applicatie. Die open je met de snelkoppeling Windows-toets en i (of via het Startmenu). Selecteer vervolgens aan de linkerkant de optie voor bluetooth en andere apparaten. Nu klik je op de optie voor camera’s en vervolgens selecteer je de camera die je wil uitschakelen. Klik vervolgens op de knop voor het uitschakelen en bevestig daarna je keuze. Nu is de camera uitgeschakeld.

Mocht je de webcam wederom willen gebruiken op Windows 11, dan voer je de bovenstaande stappen wederom uit. Dit keer druk je niet op de knop voor het uitschakelen, maar logischerwijs voor het inschakelen. Je volgt dus dezelfde stappen totdat je die knop ziet staan.

Je kunt zo’n webcam ook via Apparaatbeheer uitschakelen. Druk de toetsencombinatie Windows-toets + r in op het Uitvoeren-venster tevoorschijn te halen. Typ in dat venster devmgmt.msc in en druk op Enter. Nu opent er een nieuw venster met daarin het overzicht van je apparaten. Dubbelklik op het kopje Camera’s en selecteer de juiste camera met de rechtermuisknop. Selecteer hier Apparaat uitschakelen. Bevestig je keuze om de camera uit te zetten.

▼ Volgende artikel
Winterklaar! Zo help je jouw planten de koude maanden door
Huis

Winterklaar! Zo help je jouw planten de koude maanden door

Nu de dagen kouder en korter zijn, kruipen we het liefst lekker warm binnen op de bank met een goede serie of een fijn boek. Vooral doen, maar: eerst moet je je planten in de tuin beschermen tegen vorst. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat ze een strenge vorstperiode niet doorstaan en je in de lente spijt hebt dat je geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Dus doe je tuinhandschoenen maar aan om je planten winterklaar te maken.

Dit artikel in het kort:

❄️ Potplanten, jonge planten, niet-winterharde planten en (sub)tropische planten hebben bescherming nodig.

❄️ Potplanten zet je binnen of kleed je aan met een beschermhoes.

❄️ Planten in de volle aarde bescherm je met bladeren en stro.

❄️ Jonge planten en zaailingen zet je in een koude bak.

❄️ Snoeien? Tijdens de vorst even niet.

Lees ook (voor binnen): Je huis winterklaar maken: tips en écht bruikbare stappenplannen

Deze planten hebben wat warmte nodig

Je hoeft niet alle planten tegen vorst te beschermen, veel planten redden zich wel. Maar er zijn planten die je wél moet beschermen:

  • Zaailingen

  • Jonge planten

  • Potplanten

  • Niet-winterharde vaste planten

  • (Sub)tropische planten

Potplanten beschermen

Nu het weer vaker regent, is het verstandig om eventuele schotels onder potten weg te halen, zodat het water goed kan weglopen. Wikkel om de plantenpot een beschermhoes, jute of noppenfolie, maar zorg dat de onderkant openblijft om overtollig water te lozen. Leg ook wat stro of droge bladeren om de onderkant van de plant. Doe dit bij de dwergpalm en hoge palm. Pak de plant trouwens alleen in met een beschermhoes tijdens vorst en pak de plant weer uit als het niet meer vriest. De plant heeft namelijk nog steeds lucht en licht nodig.

🚱 Geen water!

Vaak sterven vorstgevoelige potplanten door natte wortels. Geef de planten daarom geen water tijdens vorst om te voorkomen dat de wortels bevriezen.

©www.tanja-esser-auftragsatelier.

Potplanten binnen zetten

Sommige planten in pot kun je beter binnen zetten, op een koele en lichte plek. Bijvoorbeeld in de serre, een kas of in de schuur. Denk aan citroenbomen, oleanders en citroenverbena. Maar ook kruiden die je in pot hebt staan, zoals salie, selderij, tijm en rozemarijn.

Planten in de grond beschermen: bladeren en stro

Bepaalde planten die niet tegen de vorst kunnen en in borders staan, haal je uit de grond als ze niet meer groeien. De wortelkluiten zet je in een pot en op een koele plek waar het niet kan vriezen. Denk aan dahlia's, knolbegonia's en siergember.

Sommige planten die in de grond staan kun je moeilijk uit de tuin halen en in een pot zetten om binnen te zetten. Deze planten bescherm je door de bladeren te laten liggen. De verterende bladeren creëren een mulchlaag in de tuin. In deze laag zitten veel voedingsstoffen die de planten goed kunnen gebruiken. Breng wat stro, compost of boomschors aan op de grond voor extra bescherming tegen de kou.

Kerstboom de deur uit? Takken de tuin in!

Bescherm de rozen in je tuin door om het einde van de stam wat stro te doen. Of gebruik wat afgedankte takken van de kerstboom om de stam te beschermen. Over kleine plantjes zet je een lege plastic pot als het vriest. Wanneer het weer boven het vriespunt komt, haal je de pot weer weg.

©Animaflora PicsStock

Jonge planten in een koude bak

Heb je jonge planten in de tuin staan, zoals eenjarige planten die je in de herfst hebt gezaaid, of stekjes van struiken? Bescherm ze tegen de kou in een zogenaamde koude bak waarvan je de deksel kunt openzetten. Wanneer het zonnetje schijnt, zet je de deksel open. Hierdoor wordt het niet te warm en broeierig in de bak.

Niet snoeien tijdens vorst

Was je van plan om planten en bomen te gaan snoeien? Daar moet je tijdens een vorstperiode even mee wachten. De meeste planten kunnen er niet tegen en vriezen in. Is de vorstperiode weer over en is het droog? Pak dan je snoeischaren maar!

In de wintermaanden zijn er overigens wel bepaalde planten en bomen die je beter niet snoeit, zoals struiken die in het voorjaar en de zomer op tweedejaars hout bloeien – denk aan de roze bes, boerenjasmijn en forsythia. Maar ook de kersenboom en pruimenboom (steenvruchten) laat je nu met rust. Net als de esdoorn, berk, notenboom en haagbeuk.

Planten en bomen die je wel mag snoeien in de wintermaanden:

  • Trompetboom

  • Pruikenbomen

  • Berberis

  • Blauwe regen

  • Rozen

  • Clematis

  • Magnolia

  • Fruitstruiken

  • Appel- en perenboom (alleen ongewenste takken)

  • Japanse esdoorn

  • Knotwilg

  • Eikenboom

  • Els

  • Populier

▼ Volgende artikel
Wat zijn Copilot+-laptops en wat kun je ermee?
Huis

Wat zijn Copilot+-laptops en wat kun je ermee?

Er zijn tegenwoordig zogenaamde Copilot+-laptops op de markt: Windows-laptops die voldoen aan specifieke hardwarevereisten om gebruik te kunnen maken van enkele krachtige AI-functies. We leggen uit aan welke eisen een computer moet voldoen en welke functies exclusief beschikbaar zijn voor deze laptops.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wanneer een laptop voldoet aan de Copilot+-vereisten
  • Welke laptops al aan deze eisen voldoen
  • Welke AI-functies Microsoft alleen beschikbaar maakt voor deze laptops

Lees ook: AI voor iedereen, en hoe de wereld verandert

Wat zijn Copilot+-laptops?

Copilot+ is de naam die Microsoft gebruikt voor laptops die krachtig genoeg zijn om bepaalde AI-functies in Windows te ondersteunen. Elke laptopfabrikant kan zo'n Copilot+-model uitbrengen, hoewel de hardwarevereisten op dit moment nog vrij specifiek zijn. Deze laptops moeten zijn uitgerust met een Snapdragon X Elite- of Snapdragon X Pro-processor van Qualcomm, samen met minimaal 16 GB werkgeheugen en 256 GB opslagruimte.

Microsoft heeft echter al aangekondigd dat er binnenkort ook processors van Intel en AMD op de markt komen die geschikt zijn voor Copilot+-functies. Deze processors moeten in elk geval zijn voorzien van een neural processing unit (npu) die een rekenkracht van minstens 40 tera-operations per seconde levert, zodat ze de AI-rekentaken kunnen uitvoeren.

Zowel Intel als AMD hebben onlangs hun eerste processors onthuld die aan deze eisen voldoen: respectievelijk Lunar Lake en Strix Point. De eerste laptops met deze processors rollen her en der inmiddels van de band. Sommige van deze laptops kunnen direct gebruikmaken van de Copilot+-functies, voor andere modellen geldt dat deze functies pas later via een Windows-update worden toegevoegd.

Welke computers voldoen aan de eisen?

Er zijn al verschillende laptops op de markt met een Qualcomm Snapdragon X-processor. Deze kunnen dus al gebruikmaken van de Copilot+-functies. Het gaat onder meer om de Surface Pro 11 en Surface Laptop 7 van Microsoft zelf. Ook Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung hebben laptops uitgebracht die aan de eisen voldoen.

Microsoft heeft een overzicht gepubliceerd van Copilot+-laptops die nu al verkrijgbaar zijn. Deze apparaten zijn niet goedkoop: je betaalt momenteel minstens duizend euro. Overigens zijn er vooralsnog geen desktopcomputers beschikbaar met deze Snapdragon X-processor.

©Microsoft

Welke AI-functies krijgen Copilot+-pc’s?

Microsoft introduceerde eerder dit jaar de eerste AI-functies die exclusief beschikbaar zijn voor Copilot+-pc's. Deze functies zijn inmiddels beschikbaar voor geschikte laptops.

Automatische superresolutie

Automatische Superresolutie is een AI-technologie die de kwaliteit en framerate van games opschaalt. Daardoor kun je spellen soepeler en met een hogere beeldkwaliteit spelen. Aanvankelijk werden twaalf games officieel ondersteund, maar de technologie kan voor duizenden spellen worden gebruikt (al kan Microsoft dan niet garanderen dat de functie naar behoren werkt).

Live-ondertitels

De naam zegt het eigenlijk al: hiermee kun je gesprekken live laten ondertitelen. De tool kan audio van 44 talen (waaronder Nederlands) begrijpen en in realtime naar het Engels vertalen.

Medecreator (Cocreator)

Cocreator (Medecreator in de Nederlandse versie) is een functie in Paint waarmee je met AI een tekening kunt laten genereren. Dat gebeurt op basis van een (Engelstalige) tekstbeschrijving, een zelfgemaakte schets en een gekozen stijl (bijvoorbeeld olieschilderij, inktschets of digitale kunst).

Microsoft Foto’s

In de Windows Foto’s-app is het op Copilot+-laptops mogelijk om foto's te bewerken door in een tekstvak te beschrijven wat je precies wilt aanpassen. Ook kun je op basis van een tekstbeschrijving een volledige afbeelding genereren.

Terughalen

Deze functie maakt om de vijf seconden automatisch een schermafbeelding van álles wat je op je pc aan het doen bent. Vervolgens kun je via een tijdlijn opzoeken wat je een bepaalde dag allemaal hebt gedaan of de AI vragen om specifieke screenshots terug te zoeken. Vanwege privacyzorgen van experts heeft Microsoft deze functie echter voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Windows Studio-effecten

Windows Studio-effecten kunnen worden gebruikt om je audio- of beeldkwaliteit tijdens het (video)bellen te verbeteren. Met AI is het onder meer mogelijk om de belichting van je camera te verbeteren, ervoor te zorgen dat je oogcontact blijft houden en in het midden van het beeld blijft, en om het achtergrondgeluid te dempen.

Andere apps

Naast deze functies van Microsoft hebben verschillende andere fabrikanten ook al laten weten dat ze de AI-rekenkracht van Copilot+-systemen gaan gebruiken voor hun eigen apps. Onder meer de software van Adobe, het montageprogramma DaVinci Resolve en fotodienst CapCut krijgen updates die AI-functies voor Copilot+-gebruikers toevoegen.