Zo schakel je de webcam uit op Windows 11

Zo schakel je de webcam uit op Windows 11

Computer accessoires

Geplaatst: 13 september 2022 - 08:29

Aangepast: 25 oktober 2022 - 20:28

Wesley Akkerman

Wanneer je Windows 11 gebruikt, dan is de kans groot dat je ook een webcam hebt. Die heb je nodig voor allerlei vergaderingen en meetings. Er zijn momenten waarop je dat apparaat wellicht het liefst helemaal afsluit. En in dit artikel lees je hoe je dat moet doen.

Waarom is het belangrijk om je webcam uit te schakelen? Het is bijzonder gemakkelijk een webcam te hacken, helaas, waardoor kwaadwillenden ineens toegang krijgen tot wat er in de woonkamer, een slaapkamer of kantoor afspeelt. Je hebt hier waarschijnlijk wel eens horrorverhalen over gehoord. Wanneer je beschikt over een usb-webcam, die je dus via een usb-poort aansluit, dan is de oplossing simpel: trek de kabel eruit en je webcam doet voorlopig niets meer.

Maar wat nou als je een laptop met een ingebouwde webcam hebt? Dan kan het helpen dat onderdeel volledig uit te schakelen. De methode is helaas niet waterdicht, maar zo weet je wel dat je er zelf alles aan gedaan hebt om enge toeristen te voorkomen. In dit artikel kijken we naar de opties die je hebt binnen Windows. Mocht je die toch niet vertrouwen, dan kun je altijd investeren in een privacyshutter, die je over de webcam schuift. Dan ziet helemaal niemand meer is.

Webcam uitschakelen op Windows 11

Om de webcam op Windows 11 uit te schakelen, beginnen we bij de Instellingen-applicatie. Die open je met de snelkoppeling Windows-toets en i (of via het Startmenu). Selecteer vervolgens aan de linkerkant de optie voor bluetooth en andere apparaten. Nu klik je op de optie voor camera’s en vervolgens selecteer je de camera die je wil uitschakelen. Klik vervolgens op de knop voor het uitschakelen en bevestig daarna je keuze. Nu is de camera uitgeschakeld.

Mocht je de webcam wederom willen gebruiken op Windows 11, dan voer je de bovenstaande stappen wederom uit. Dit keer druk je niet op de knop voor het uitschakelen, maar logischerwijs voor het inschakelen. Je volgt dus dezelfde stappen totdat je die knop ziet staan.

Je kunt zo’n webcam ook via Apparaatbeheer uitschakelen. Druk de toetsencombinatie Windows-toets + r in op het Uitvoeren-venster tevoorschijn te halen. Typ in dat venster devmgmt.msc in en druk op Enter. Nu opent er een nieuw venster met daarin het overzicht van je apparaten. Dubbelklik op het kopje Camera’s en selecteer de juiste camera met de rechtermuisknop. Selecteer hier Apparaat uitschakelen. Bevestig je keuze om de camera uit te zetten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000