ID.nl logo
De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?
Huis

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?

Draagbare bluetooth-speakers zijn erg populair. Begrijpelijk, want vanwege de aanwezige oplaadbare accu geniet je op elke plek van muziek, podcasts en luisterboeken. Denk bijvoorbeeld aan de garage, de schuur of het strand. Ook voor vakantiedoeleinden komt zo’n apparaatje uitstekend van pas. De keuze is overweldigend. Zo bevat de bekende vergelijkingssite Kieskeurig.nl meer dan 1200 beschikbare producten. In deze Checklist bespreken we de belangrijkste eigenschappen van draagbare bluetooth-speakers, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Grootte klankkast

Hoe groter de behuizing, hoe beter het geluid. Vanwege natuurkundige wetten is het formaat van de klankkast namelijk een belangrijke factor voor de uiteindelijke geluidskwaliteit. Grote luidsprekers kunnen bovendien veelal luider spelen. Logischerwijs wensen de meeste luisteraars een bluetooth-speaker die zich eenvoudig laat meenemen. Voor fabrikanten is het een uitdaging om een juiste balans tussen audiokwaliteit en handzaamheid te vinden.

Bekende fabrikanten als JBL en Sony hebben allerlei draagbare luidsprekers in hun assortiment. De kleinste modellen zijn vanaf enkele tientjes verkrijgbaar. Vaak kun je deze compacte luidsprekers met een draaglus aan een tent of tas vastmaken. Dergelijke bluetooth-speakers zijn vanwege hun geringe afmetingen ideaal voor onderweg. Daarentegen hebben ze wel een bescheiden volumeniveau. Wens je meer muzikale power, dan ligt een middelgrote mobiele luidspreker voor de hand. Houd hierbij rekening met een prijskaartje van minimaal honderd euro.

Tot slot bestaan er forse partyspeakers met een accu en bluetooth. Die zijn zwaar en log, waardoor deze producten minder geschikt zijn voor echt mobiel gebruik. Je kunt partyspeakers meestal met een handvat of geïntegreerde wieltjes verplaatsen. Soms kun je ook nog een microfoon of elektrische gitaar aansluiten. Dankzij een hoog volumeniveau leent een partyspeaker zich goed voor tuinfeesten.

Weersbestendigheid

Bedenk bij de aanschaf van een bluetooth-speaker goed in welke situaties je hem gaat gebruiken. Binnen, buiten of allebei? Voor buitengebruik is een robuuste behuizing wel zo prettig. Gelukkig houden de betere fabrikanten daar rekening mee. Veel producten van bekende namen als JBL, Sony, Ultimate Ears, Sonos en Bose kunnen een spatje regen prima hebben. Sommige mobiele speakers zijn zelfs helemaal waterdicht. Bij een val in een zwembad of vijver blijft de apparatuur intact. Bovendien kun je een waterdichte bluetooth-speaker veelal onder de kraan afspoelen. Handig voor het schoonmaken!

Check aan de hand van de aangegeven IP-code in hoeverre een bluetooth-speaker bestand is tegen externe factoren, zoals vaste deeltjes (stof) en water. Veel draagbare luidsprekers voldoen bijvoorbeeld aan de IP67-norm. In dat geval is de behuizing volledig stof- en waterdicht, waarbij het apparaat is beschermd tegen onderdompelen tot een diepte van een meter. Dit geldt voor een tijdsduur van maximaal een halfuur.

Bepaalde producten zijn alleen getest op de bestendigheid tegen water. Er is dan niets bekend over de weerbaarheid tegen vaste deeltjes. Producten met een IPX4-, IPX5- of IPX6-nummer zijn bestand tegen spatwater, zoals regen. Wens je een dompeldichte bluetooth-speaker? Je hebt dan een exemplaar met een IPX7- of IPX8-code nodig.

Accucapaciteit

Elke draagbare bluetooth-speaker heeft een geïntegreerde accu. Laad die met de bijgesloten usb-kabel en eventueel een voedingsadapter op. Vervolgens kan de luidspreker een aantal uren spelen. Hoelang precies is afhankelijk van de accucapaciteit en het energieverbruik.

De wat grotere modellen hebben doorgaans een lange batterijduur. Zo bevat de JBL Extreme 3 een accu met een capaciteit van 10.000 mAh. In de forse JBL Boombox huist zelfs een exemplaar van 20.000 mAh. Volgens het Amerikaanse merk bieden de genoemde modellen een speeltijd van respectievelijk 15 en 24 uur. Neem dergelijke beloftes met een korreltje zout. Fabrikanten meten de maximale speeltijd namelijk meestal op een laag of normaal volumeniveau. Speel je muziek luid af, dan loopt de accu sneller leeg.

Kleinere bluetooth-speakers verbruiken minder stroom en hebben een compacte batterij aan boord. De maximale speeltijd van compacte luidsprekers wisselt sterk per product. Zo heeft de eerder genoemde JBL GO 3 een luistertijd van ‘slechts’ vijf uur, terwijl de Sony SRS-XB13 maximaal zestien uur muziek afspeelt.

Audiodrivers

Een bluetooth-speaker bevat een of meerdere audiodrivers. Deze minispeakers liggen normaliter verscholen achter een speakerdoek, waardoor je ze met het blote oog niet kunt zien. Controleer daarom zo nodig in de specificaties hoeveel actieve audiodrivers de behuizing telt.

De goedkoopste modellen hebben slechts één actieve audiodriver. Hierbij komen het laag-, midden- en hooggebied uit een enkele minispeaker. Dat gaat ten koste van de geluidskwaliteit, want het is vrijwel onmogelijk om alle frequenties gelijktijdig uit dezelfde audiodriver te persen. Vaak blijft het basniveau hierbij grotendeels achterwege. Om dit gemis te compenseren, is er vaak een passieve basradiator aanwezig. Verwacht daar niet te veel van.

Een draagbare luidspreker met meerdere actieve audiodrivers verdient altijd de voorkeur. De betere producten bevatten een doeltreffend scheidingsfilter. Dit onderdeel stuurt de hoogste frequenties naar de tweeter, zoals zangpartijen en gitaarsolo’s. De woofer neemt de laagste tonen voor zijn rekening, waaronder basloopjes. In tegenstelling tot reguliere vloerstaanders voor thuisgebruik bevat een draagbare bluetooth-speaker vrijwel nooit een middentoner voor het middengebied. In dat geval verzorgen de tweeter en woofer gezamenlijk de middenfrequenties.

DAB+

Bij een bluetooth-speaker fungeert de smartphone of tablet als muziekbron. Kies in Spotify of een andere muziek-app een afspeellijst en luister vervolgens naar de gewenste deuntjes. Wie weet heb je niet altijd zin om zelf een afspeellijst of muziekalbum te selecteren. In dat geval biedt een bluetooth-speaker met DAB+ uitkomst. Met zo’n ontvanger pluk je namelijk alle bekende radiostations uit de ether. De overdracht is digitaal, zodat je in tegenstelling tot FM-ontvangst geen last hebt van ruis. Hiermee geniet je van een hoge audiokwaliteit. Je ontvangt via DAB+ alle publieke en commerciële zenders. Daarnaast zenden ook regiozenders via deze techniek uit. Op geschikte speakers kun je een aantal kanalen als favoriet selecteren, waardoor je vlot op het gewenste radiostation afstemt.

Draagbare speakers met bluetooth, DAB+ en een accu zijn relatief zeldzaam. Het is dus even zoeken naar een geschikt model. JBL biedt met zijn Tuner XL en Tuner 2 twee interessante opties. Daarnaast is de Tivoli Audio PAL+ BT het overwegen waard, al is dit product wel stevig aan de prijs.

Wifi

Sommige draagbare bluetooth-speakers ondersteunen wifi. Met name Sonos en Harman Kardon ontwikkelen diverse geschikte producten. Dergelijke luidsprekers koppel je met behulp van een app aan het draadloze thuisnetwerk. Dat biedt een aantal voordelen. Wifi-speakers kunnen rechtstreeks afspeellijsten van Spotify en vergelijkbare diensten ophalen. In tegenstelling tot bluetooth zijn de streams niet rechtstreeks afkomstig van een smartphone of tablet. Hierdoor hoeven luisteraars het mobiele toestel niet per se in de buurt van de luidspreker te houden. Loop dus gerust met een smartphone in je broekzak even weg zonder dat de muziekweergave begint te haperen.

Speakers met wifi ondersteunen veelal multiroom-audio. Heb je thuis meerdere producten van Sonos of Harman Kardon staan? Bepaal dan met een app op je smartphone welke muziek er in de kamers is te horen. Zo geniet je op meerdere plekken in huis van dezelfde nummers.

Tot slot bevatten speakers met wifi vaak een microfoon, waarmee je het apparaat met je stem kunt bedienen. Spraakbediening werkt veelal via de dienst Google Assistent. Zeg bijvoorbeeld hardop welk muziekalbum je wilt horen. Meestal kun je ook specifieke informatie opvragen, zoals het laatste nieuws, het weerbericht en file-informatie. Als laatste is het soms mogelijk met je stem andere smarthome-apparatuur aan te sturen, zoals verlichting en de thermostaat.

Smartphone opladen

Stream je urenlang muziek via bluetooth, dan loopt de accu van de smartphone in rap tempo leeg. Met name op locaties zonder stopcontact in de buurt is dat weleens lastig. Sommige mobiele speakers fungeren daarom desgewenst als powerbank. Aan de achterzijde bevindt zich een usb-poort waarmee je de smartphone of tablet kunt bijladen.

Vanzelfsprekend gaat het opladen van een mobiel toestel wel ten koste van de resterende luistertijd. Houd daarom het actuele batterijniveau van de bluetooth-speaker in de gaten. Meestal bevat de behuizing statuslampjes, zodat je de huidige accucapaciteit eenvoudig kunt aflezen. Sommige modellen bevatten een display waarmee je de batterijstatus in de gaten kunt houden. Onder meer JBL, House of Marley en Sony produceren meerdere bluetooth-speakers met een usb-oplaadpoort. Grote modellen hebben er soms zelfs twee aan boord.

Geluidsingang

Bezit je een oude mp3-speler of telefoon zonder bluetooth met een omvangrijke muziekcollectie? In dat geval is een draagbare speaker met een 3,5mm-geluidsingang het overwegen waard. Sluit de mobiele muziekspeler met een kabel hierop aan. Vervolgens selecteer je een album met audiobestanden, waarna de speaker het geluid laat horen. Deze ietwat gedateerde geluidspoort is niet op alle bluetooth-speakers aanwezig. Toch is er nog volop keuze, want de vergelijkingssite Kieskeurig.nl vermeldt ruim 550 geschikte producten. Meestal bevindt deze aansluiting zich aan de achterzijde. De 3,5mm-geluidsingang zit soms verscholen achter een klepje.

Bedieningsknoppen

Uiteraard kun je elke bluetooth-speaker vanaf een smartphone bedienen. Daarnaast is het prettig wanneer de behuizing ook fysieke knoppen bevat. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het volumeniveau of pauzeren van een liedje. Je hoeft dan niet steeds je smartphone erbij te pakken. In groepsverband zijn fysieke knoppen uit praktisch oogpunt handig. Iedereen kan de muziek gemakkelijk bedienen.

Afhankelijk van de beoogde luidspreker zijn er mogelijk nog meer knoppen aanwezig. Neem bijvoorbeeld een inkomende telefoonoproep aan en gebruik de luidspreker vervolgens als speakerphone. Verder wijzig je op bepaalde apparaten het basniveau en activeer je de geïntegreerde (feest)verlichting.

Stereomodus

Bij een bluetooth-speaker komt het geluid uit één centraal punt. Voor een breder geluidsveld met een groter bereik is het beter om twee luidsprekers te gebruiken. Zo ontstaat er een stereobeeld dat prettig in het gehoor ligt. Veel fabrikanten van bluetooth-speakers hebben hier iets op bedacht. Je kunt dezelfde draagbare bluetooth-speakers namelijk veelal aan elkaar koppelen. Soms is het zelfs mogelijk om meer dan twee luidsprekers van hetzelfde type onderling te verbinden.

Verschillende JBL-speakers ondersteunen de zogeheten PartyBoost- of Connect+-modus. Laatstgenoemde functie werkt erg eenvoudig. Koppel de speakers via bluetooth aan dezelfde smartphone en speel vervolgens muziek gelijktijdig op meerdere apparaten af. Verschillende recente bluetooth-speakers van JBL ondersteunen PartyBoost. Gebruik in dat geval de JBL Portable-app op een smartphone om meerdere luidsprekers met elkaar te verbinden. Naast JBL bieden onder meer de merken Sony, Ultimate Ears, Bose en Marshall soortgelijke functies.

Feestverlichting

Sommige bluetooth-speakers bevatten ingebouwde feestverlichting. Dat geeft met name in het donker een leuk effect. Hierbij knipperen meerdere (gekleurde) leds op de beat van de muziek. Houd er wel rekening mee dat de felle verlichting ten koste gaat van de maximale accuduur. Om die reden kun je de verlichting desgewenst ook uitzetten. Meestal bevat de behuizing hiervoor een apart knopje.

Sony fabriceert flink wat bluetooth-speakers met verlichting. Het Japanse merk ontwikkelde met zijn Fiestable-app zelfs een toepassing waarmee gebruikers de lichtweergave kunnen bedienen. Bij JBL ondersteunen alleen de mobiele luidsprekers uit de PartyBox-reeks feestverlichting. Geef je liever niet te veel geld uit, dan biedt Anker met zijn Soundcore-reeks een aantal budgetvriendelijke producten.

Conclusie: Vind de beste speaker voor de laagste prijs

Met de tips uit dit artikel weet je waar je op kunt letten bij de aanschaf van een draadloze speaker. De keuze is enorm, dus laat prijsvergelijker Kieskeurig je helpen bij de aankoop. Bekijk hier het assortiment aan wireless speakers op Kieskeurig.nl.

Check de reviews van andere kopers en sorteer op de beste prijs. Zo vind je eenvoudig de speaker die aan al jouw wensen voldoet en betaal je er nooit teveel voor.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv