De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?

Geplaatst: 18 september 2022 - 10:00

Aangepast: 1 juli 2024 - 11:32

Maikel Dijkhuizen

Draagbare bluetooth-speakers zijn erg populair. Begrijpelijk, want vanwege de aanwezige oplaadbare accu geniet je op elke plek van muziek, podcasts en luisterboeken. Denk bijvoorbeeld aan de garage, de schuur of het strand. Ook voor vakantiedoeleinden komt zo’n apparaatje uitstekend van pas. De keuze is overweldigend. Zo bevat de bekende vergelijkingssite Kieskeurig.nl meer dan 1200 beschikbare producten. In deze Checklist bespreken we de belangrijkste eigenschappen van draagbare bluetooth-speakers, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Grootte klankkast

Hoe groter de behuizing, hoe beter het geluid. Vanwege natuurkundige wetten is het formaat van de klankkast namelijk een belangrijke factor voor de uiteindelijke geluidskwaliteit. Grote luidsprekers kunnen bovendien veelal luider spelen. Logischerwijs wensen de meeste luisteraars een bluetooth-speaker die zich eenvoudig laat meenemen. Voor fabrikanten is het een uitdaging om een juiste balans tussen audiokwaliteit en handzaamheid te vinden.

Bekende fabrikanten als JBL en Sony hebben allerlei draagbare luidsprekers in hun assortiment. De kleinste modellen zijn vanaf enkele tientjes verkrijgbaar. Vaak kun je deze compacte luidsprekers met een draaglus aan een tent of tas vastmaken. Dergelijke bluetooth-speakers zijn vanwege hun geringe afmetingen ideaal voor onderweg. Daarentegen hebben ze wel een bescheiden volumeniveau. Wens je meer muzikale power, dan ligt een middelgrote mobiele luidspreker voor de hand. Houd hierbij rekening met een prijskaartje van minimaal honderd euro.

Tot slot bestaan er forse partyspeakers met een accu en bluetooth. Die zijn zwaar en log, waardoor deze producten minder geschikt zijn voor echt mobiel gebruik. Je kunt partyspeakers meestal met een handvat of geïntegreerde wieltjes verplaatsen. Soms kun je ook nog een microfoon of elektrische gitaar aansluiten. Dankzij een hoog volumeniveau leent een partyspeaker zich goed voor tuinfeesten.

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?-22375216

De JBL GO 3 heeft een kleine behuizing die je met de geïntegreerde lus ergens aan kunt vastmaken.

Weersbestendigheid

Bedenk bij de aanschaf van een bluetooth-speaker goed in welke situaties je hem gaat gebruiken. Binnen, buiten of allebei? Voor buitengebruik is een robuuste behuizing wel zo prettig. Gelukkig houden de betere fabrikanten daar rekening mee. Veel producten van bekende namen als JBL, Sony, Ultimate Ears, Sonos en Bose kunnen een spatje regen prima hebben. Sommige mobiele speakers zijn zelfs helemaal waterdicht. Bij een val in een zwembad of vijver blijft de apparatuur intact. Bovendien kun je een waterdichte bluetooth-speaker veelal onder de kraan afspoelen. Handig voor het schoonmaken!

Check aan de hand van de aangegeven IP-code in hoeverre een bluetooth-speaker bestand is tegen externe factoren, zoals vaste deeltjes (stof) en water. Veel draagbare luidsprekers voldoen bijvoorbeeld aan de IP67-norm. In dat geval is de behuizing volledig stof- en waterdicht, waarbij het apparaat is beschermd tegen onderdompelen tot een diepte van een meter. Dit geldt voor een tijdsduur van maximaal een halfuur.

Bepaalde producten zijn alleen getest op de bestendigheid tegen water. Er is dan niets bekend over de weerbaarheid tegen vaste deeltjes. Producten met een IPX4-, IPX5- of IPX6-nummer zijn bestand tegen spatwater, zoals regen. Wens je een dompeldichte bluetooth-speaker? Je hebt dan een exemplaar met een IPX7- of IPX8-code nodig.

Accucapaciteit

Elke draagbare bluetooth-speaker heeft een geïntegreerde accu. Laad die met de bijgesloten usb-kabel en eventueel een voedingsadapter op. Vervolgens kan de luidspreker een aantal uren spelen. Hoelang precies is afhankelijk van de accucapaciteit en het energieverbruik.

De wat grotere modellen hebben doorgaans een lange batterijduur. Zo bevat de JBL Extreme 3 een accu met een capaciteit van 10.000 mAh. In de forse JBL Boombox huist zelfs een exemplaar van 20.000 mAh. Volgens het Amerikaanse merk bieden de genoemde modellen een speeltijd van respectievelijk 15 en 24 uur. Neem dergelijke beloftes met een korreltje zout. Fabrikanten meten de maximale speeltijd namelijk meestal op een laag of normaal volumeniveau. Speel je muziek luid af, dan loopt de accu sneller leeg.

Kleinere bluetooth-speakers verbruiken minder stroom en hebben een compacte batterij aan boord. De maximale speeltijd van compacte luidsprekers wisselt sterk per product. Zo heeft de eerder genoemde JBL GO 3 een luistertijd van ‘slechts’ vijf uur, terwijl de Sony SRS-XB13 maximaal zestien uur muziek afspeelt.

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?-22375523

Laad de Sony SRS-XB13 via een usb-c-kabel op en luister uren achtereen naar muziek.

Audiodrivers

Een bluetooth-speaker bevat een of meerdere audiodrivers. Deze minispeakers liggen normaliter verscholen achter een speakerdoek, waardoor je ze met het blote oog niet kunt zien. Controleer daarom zo nodig in de specificaties hoeveel actieve audiodrivers de behuizing telt.

De goedkoopste modellen hebben slechts één actieve audiodriver. Hierbij komen het laag-, midden- en hooggebied uit een enkele minispeaker. Dat gaat ten koste van de geluidskwaliteit, want het is vrijwel onmogelijk om alle frequenties gelijktijdig uit dezelfde audiodriver te persen. Vaak blijft het basniveau hierbij grotendeels achterwege. Om dit gemis te compenseren, is er vaak een passieve basradiator aanwezig. Verwacht daar niet te veel van.

Een draagbare luidspreker met meerdere actieve audiodrivers verdient altijd de voorkeur. De betere producten bevatten een doeltreffend scheidingsfilter. Dit onderdeel stuurt de hoogste frequenties naar de tweeter, zoals zangpartijen en gitaarsolo’s. De woofer neemt de laagste tonen voor zijn rekening, waaronder basloopjes. In tegenstelling tot reguliere vloerstaanders voor thuisgebruik bevat een draagbare bluetooth-speaker vrijwel nooit een middentoner voor het middengebied. In dat geval verzorgen de tweeter en woofer gezamenlijk de middenfrequenties.

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?-22375221

Hecht je veel waarde aan een goede geluidskwaliteit, dan schaf je het beste een exemplaar aan met meerdere actieve audiodrivers.

DAB+

Bij een bluetooth-speaker fungeert de smartphone of tablet als muziekbron. Kies in Spotify of een andere muziek-app een afspeellijst en luister vervolgens naar de gewenste deuntjes. Wie weet heb je niet altijd zin om zelf een afspeellijst of muziekalbum te selecteren. In dat geval biedt een bluetooth-speaker met DAB+ uitkomst. Met zo’n ontvanger pluk je namelijk alle bekende radiostations uit de ether. De overdracht is digitaal, zodat je in tegenstelling tot FM-ontvangst geen last hebt van ruis. Hiermee geniet je van een hoge audiokwaliteit. Je ontvangt via DAB+ alle publieke en commerciële zenders. Daarnaast zenden ook regiozenders via deze techniek uit. Op geschikte speakers kun je een aantal kanalen als favoriet selecteren, waardoor je vlot op het gewenste radiostation afstemt.

Draagbare speakers met bluetooth, DAB+ en een accu zijn relatief zeldzaam. Het is dus even zoeken naar een geschikt model. JBL biedt met zijn Tuner XL en Tuner 2 twee interessante opties. Daarnaast is de Tivoli Audio PAL+ BT het overwegen waard, al is dit product wel stevig aan de prijs.

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?-22375528

Het display van de Tivoli Audio PAL+ BT toont onder meer artiest- en zenderinformatie.

Wifi

Sommige draagbare bluetooth-speakers ondersteunen wifi. Met name Sonos en Harman Kardon ontwikkelen diverse geschikte producten. Dergelijke luidsprekers koppel je met behulp van een app aan het draadloze thuisnetwerk. Dat biedt een aantal voordelen. Wifi-speakers kunnen rechtstreeks afspeellijsten van Spotify en vergelijkbare diensten ophalen. In tegenstelling tot bluetooth zijn de streams niet rechtstreeks afkomstig van een smartphone of tablet. Hierdoor hoeven luisteraars het mobiele toestel niet per se in de buurt van de luidspreker te houden. Loop dus gerust met een smartphone in je broekzak even weg zonder dat de muziekweergave begint te haperen.

Speakers met wifi ondersteunen veelal multiroom-audio. Heb je thuis meerdere producten van Sonos of Harman Kardon staan? Bepaal dan met een app op je smartphone welke muziek er in de kamers is te horen. Zo geniet je op meerdere plekken in huis van dezelfde nummers.

Tot slot bevatten speakers met wifi vaak een microfoon, waarmee je het apparaat met je stem kunt bedienen. Spraakbediening werkt veelal via de dienst Google Assistent. Zeg bijvoorbeeld hardop welk muziekalbum je wilt horen. Meestal kun je ook specifieke informatie opvragen, zoals het laatste nieuws, het weerbericht en file-informatie. Als laatste is het soms mogelijk met je stem andere smarthome-apparatuur aan te sturen, zoals verlichting en de thermostaat.

Smartphone opladen

Stream je urenlang muziek via bluetooth, dan loopt de accu van de smartphone in rap tempo leeg. Met name op locaties zonder stopcontact in de buurt is dat weleens lastig. Sommige mobiele speakers fungeren daarom desgewenst als powerbank. Aan de achterzijde bevindt zich een usb-poort waarmee je de smartphone of tablet kunt bijladen.

Vanzelfsprekend gaat het opladen van een mobiel toestel wel ten koste van de resterende luistertijd. Houd daarom het actuele batterijniveau van de bluetooth-speaker in de gaten. Meestal bevat de behuizing statuslampjes, zodat je de huidige accucapaciteit eenvoudig kunt aflezen. Sommige modellen bevatten een display waarmee je de batterijstatus in de gaten kunt houden. Onder meer JBL, House of Marley en Sony produceren meerdere bluetooth-speakers met een usb-oplaadpoort. Grote modellen hebben er soms zelfs twee aan boord.

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?-22375224

De JBL Charge 5 heeft een rubberen klepje met daarachter een usb-oplaadpoort.

Geluidsingang

Bezit je een oude mp3-speler of telefoon zonder bluetooth met een omvangrijke muziekcollectie? In dat geval is een draagbare speaker met een 3,5mm-geluidsingang het overwegen waard. Sluit de mobiele muziekspeler met een kabel hierop aan. Vervolgens selecteer je een album met audiobestanden, waarna de speaker het geluid laat horen. Deze ietwat gedateerde geluidspoort is niet op alle bluetooth-speakers aanwezig. Toch is er nog volop keuze, want de vergelijkingssite Kieskeurig.nl vermeldt ruim 550 geschikte producten. Meestal bevindt deze aansluiting zich aan de achterzijde. De 3,5mm-geluidsingang zit soms verscholen achter een klepje.

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?-22375531

Koppel via de 3,5mm-geluidsingang aan de achterzijde een muziekbron.

Bedieningsknoppen

Uiteraard kun je elke bluetooth-speaker vanaf een smartphone bedienen. Daarnaast is het prettig wanneer de behuizing ook fysieke knoppen bevat. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het volumeniveau of pauzeren van een liedje. Je hoeft dan niet steeds je smartphone erbij te pakken. In groepsverband zijn fysieke knoppen uit praktisch oogpunt handig. Iedereen kan de muziek gemakkelijk bedienen.

Afhankelijk van de beoogde luidspreker zijn er mogelijk nog meer knoppen aanwezig. Neem bijvoorbeeld een inkomende telefoonoproep aan en gebruik de luidspreker vervolgens als speakerphone. Verder wijzig je op bepaalde apparaten het basniveau en activeer je de geïntegreerde (feest)verlichting.

Stereomodus

Bij een bluetooth-speaker komt het geluid uit één centraal punt. Voor een breder geluidsveld met een groter bereik is het beter om twee luidsprekers te gebruiken. Zo ontstaat er een stereobeeld dat prettig in het gehoor ligt. Veel fabrikanten van bluetooth-speakers hebben hier iets op bedacht. Je kunt dezelfde draagbare bluetooth-speakers namelijk veelal aan elkaar koppelen. Soms is het zelfs mogelijk om meer dan twee luidsprekers van hetzelfde type onderling te verbinden.

Verschillende JBL-speakers ondersteunen de zogeheten PartyBoost- of Connect+-modus. Laatstgenoemde functie werkt erg eenvoudig. Koppel de speakers via bluetooth aan dezelfde smartphone en speel vervolgens muziek gelijktijdig op meerdere apparaten af. Verschillende recente bluetooth-speakers van JBL ondersteunen PartyBoost. Gebruik in dat geval de JBL Portable-app op een smartphone om meerdere luidsprekers met elkaar te verbinden. Naast JBL bieden onder meer de merken Sony, Ultimate Ears, Bose en Marshall soortgelijke functies.

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?-22375535

Koppel via de functie Party Connect meerdere geschikte Sony-speakers draadloos aan elkaar.

Feestverlichting

Sommige bluetooth-speakers bevatten ingebouwde feestverlichting. Dat geeft met name in het donker een leuk effect. Hierbij knipperen meerdere (gekleurde) leds op de beat van de muziek. Houd er wel rekening mee dat de felle verlichting ten koste gaat van de maximale accuduur. Om die reden kun je de verlichting desgewenst ook uitzetten. Meestal bevat de behuizing hiervoor een apart knopje.

Sony fabriceert flink wat bluetooth-speakers met verlichting. Het Japanse merk ontwikkelde met zijn Fiestable-app zelfs een toepassing waarmee gebruikers de lichtweergave kunnen bedienen. Bij JBL ondersteunen alleen de mobiele luidsprekers uit de PartyBox-reeks feestverlichting. Geef je liever niet te veel geld uit, dan biedt Anker met zijn Soundcore-reeks een aantal budgetvriendelijke producten.

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?-22375227

Tip 11 Voor feesten en partijen komt de geïntegreerde feestverlichting van de Sony SRS-XB43 goed van pas.

Conclusie: Vind de beste speaker voor de laagste prijs

Met de tips uit dit artikel weet je waar je op kunt letten bij de aanschaf van een draadloze speaker. De keuze is enorm, dus laat prijsvergelijker Kieskeurig je helpen bij de aankoop. Bekijk hier het assortiment aan wireless speakers op Kieskeurig.nl.

Check de reviews van andere kopers en sorteer op de beste prijs. Zo vind je eenvoudig de speaker die aan al jouw wensen voldoet en betaal je er nooit teveel voor.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten