ID.nl logo
De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?
Huis

De beste draadloze speaker kopen: Waar op letten?

Draagbare bluetooth-speakers zijn erg populair. Begrijpelijk, want vanwege de aanwezige oplaadbare accu geniet je op elke plek van muziek, podcasts en luisterboeken. Denk bijvoorbeeld aan de garage, de schuur of het strand. Ook voor vakantiedoeleinden komt zo’n apparaatje uitstekend van pas. De keuze is overweldigend. Zo bevat de bekende vergelijkingssite Kieskeurig.nl meer dan 1200 beschikbare producten. In deze Checklist bespreken we de belangrijkste eigenschappen van draagbare bluetooth-speakers, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Grootte klankkast

Hoe groter de behuizing, hoe beter het geluid. Vanwege natuurkundige wetten is het formaat van de klankkast namelijk een belangrijke factor voor de uiteindelijke geluidskwaliteit. Grote luidsprekers kunnen bovendien veelal luider spelen. Logischerwijs wensen de meeste luisteraars een bluetooth-speaker die zich eenvoudig laat meenemen. Voor fabrikanten is het een uitdaging om een juiste balans tussen audiokwaliteit en handzaamheid te vinden.

Bekende fabrikanten als JBL en Sony hebben allerlei draagbare luidsprekers in hun assortiment. De kleinste modellen zijn vanaf enkele tientjes verkrijgbaar. Vaak kun je deze compacte luidsprekers met een draaglus aan een tent of tas vastmaken. Dergelijke bluetooth-speakers zijn vanwege hun geringe afmetingen ideaal voor onderweg. Daarentegen hebben ze wel een bescheiden volumeniveau. Wens je meer muzikale power, dan ligt een middelgrote mobiele luidspreker voor de hand. Houd hierbij rekening met een prijskaartje van minimaal honderd euro.

Tot slot bestaan er forse partyspeakers met een accu en bluetooth. Die zijn zwaar en log, waardoor deze producten minder geschikt zijn voor echt mobiel gebruik. Je kunt partyspeakers meestal met een handvat of geïntegreerde wieltjes verplaatsen. Soms kun je ook nog een microfoon of elektrische gitaar aansluiten. Dankzij een hoog volumeniveau leent een partyspeaker zich goed voor tuinfeesten.

De JBL GO 3 heeft een kleine behuizing die je met de geïntegreerde lus ergens aan kunt vastmaken.

Weersbestendigheid

Bedenk bij de aanschaf van een bluetooth-speaker goed in welke situaties je hem gaat gebruiken. Binnen, buiten of allebei? Voor buitengebruik is een robuuste behuizing wel zo prettig. Gelukkig houden de betere fabrikanten daar rekening mee. Veel producten van bekende namen als JBL, Sony, Ultimate Ears, Sonos en Bose kunnen een spatje regen prima hebben. Sommige mobiele speakers zijn zelfs helemaal waterdicht. Bij een val in een zwembad of vijver blijft de apparatuur intact. Bovendien kun je een waterdichte bluetooth-speaker veelal onder de kraan afspoelen. Handig voor het schoonmaken!

Check aan de hand van de aangegeven IP-code in hoeverre een bluetooth-speaker bestand is tegen externe factoren, zoals vaste deeltjes (stof) en water. Veel draagbare luidsprekers voldoen bijvoorbeeld aan de IP67-norm. In dat geval is de behuizing volledig stof- en waterdicht, waarbij het apparaat is beschermd tegen onderdompelen tot een diepte van een meter. Dit geldt voor een tijdsduur van maximaal een halfuur.

Bepaalde producten zijn alleen getest op de bestendigheid tegen water. Er is dan niets bekend over de weerbaarheid tegen vaste deeltjes. Producten met een IPX4-, IPX5- of IPX6-nummer zijn bestand tegen spatwater, zoals regen. Wens je een dompeldichte bluetooth-speaker? Je hebt dan een exemplaar met een IPX7- of IPX8-code nodig.

Accucapaciteit

Elke draagbare bluetooth-speaker heeft een geïntegreerde accu. Laad die met de bijgesloten usb-kabel en eventueel een voedingsadapter op. Vervolgens kan de luidspreker een aantal uren spelen. Hoelang precies is afhankelijk van de accucapaciteit en het energieverbruik.

De wat grotere modellen hebben doorgaans een lange batterijduur. Zo bevat de JBL Extreme 3 een accu met een capaciteit van 10.000 mAh. In de forse JBL Boombox huist zelfs een exemplaar van 20.000 mAh. Volgens het Amerikaanse merk bieden de genoemde modellen een speeltijd van respectievelijk 15 en 24 uur. Neem dergelijke beloftes met een korreltje zout. Fabrikanten meten de maximale speeltijd namelijk meestal op een laag of normaal volumeniveau. Speel je muziek luid af, dan loopt de accu sneller leeg.

Kleinere bluetooth-speakers verbruiken minder stroom en hebben een compacte batterij aan boord. De maximale speeltijd van compacte luidsprekers wisselt sterk per product. Zo heeft de eerder genoemde JBL GO 3 een luistertijd van ‘slechts’ vijf uur, terwijl de Sony SRS-XB13 maximaal zestien uur muziek afspeelt.

Laad de Sony SRS-XB13 via een usb-c-kabel op en luister uren achtereen naar muziek.

Audiodrivers

Een bluetooth-speaker bevat een of meerdere audiodrivers. Deze minispeakers liggen normaliter verscholen achter een speakerdoek, waardoor je ze met het blote oog niet kunt zien. Controleer daarom zo nodig in de specificaties hoeveel actieve audiodrivers de behuizing telt.

De goedkoopste modellen hebben slechts één actieve audiodriver. Hierbij komen het laag-, midden- en hooggebied uit een enkele minispeaker. Dat gaat ten koste van de geluidskwaliteit, want het is vrijwel onmogelijk om alle frequenties gelijktijdig uit dezelfde audiodriver te persen. Vaak blijft het basniveau hierbij grotendeels achterwege. Om dit gemis te compenseren, is er vaak een passieve basradiator aanwezig. Verwacht daar niet te veel van.

Een draagbare luidspreker met meerdere actieve audiodrivers verdient altijd de voorkeur. De betere producten bevatten een doeltreffend scheidingsfilter. Dit onderdeel stuurt de hoogste frequenties naar de tweeter, zoals zangpartijen en gitaarsolo’s. De woofer neemt de laagste tonen voor zijn rekening, waaronder basloopjes. In tegenstelling tot reguliere vloerstaanders voor thuisgebruik bevat een draagbare bluetooth-speaker vrijwel nooit een middentoner voor het middengebied. In dat geval verzorgen de tweeter en woofer gezamenlijk de middenfrequenties.

Hecht je veel waarde aan een goede geluidskwaliteit, dan schaf je het beste een exemplaar aan met meerdere actieve audiodrivers.

DAB+

Bij een bluetooth-speaker fungeert de smartphone of tablet als muziekbron. Kies in Spotify of een andere muziek-app een afspeellijst en luister vervolgens naar de gewenste deuntjes. Wie weet heb je niet altijd zin om zelf een afspeellijst of muziekalbum te selecteren. In dat geval biedt een bluetooth-speaker met DAB+ uitkomst. Met zo’n ontvanger pluk je namelijk alle bekende radiostations uit de ether. De overdracht is digitaal, zodat je in tegenstelling tot FM-ontvangst geen last hebt van ruis. Hiermee geniet je van een hoge audiokwaliteit. Je ontvangt via DAB+ alle publieke en commerciële zenders. Daarnaast zenden ook regiozenders via deze techniek uit. Op geschikte speakers kun je een aantal kanalen als favoriet selecteren, waardoor je vlot op het gewenste radiostation afstemt.

Draagbare speakers met bluetooth, DAB+ en een accu zijn relatief zeldzaam. Het is dus even zoeken naar een geschikt model. JBL biedt met zijn Tuner XL en Tuner 2 twee interessante opties. Daarnaast is de Tivoli Audio PAL+ BT het overwegen waard, al is dit product wel stevig aan de prijs.

Het display van de Tivoli Audio PAL+ BT toont onder meer artiest- en zenderinformatie.

Wifi

Sommige draagbare bluetooth-speakers ondersteunen wifi. Met name Sonos en Harman Kardon ontwikkelen diverse geschikte producten. Dergelijke luidsprekers koppel je met behulp van een app aan het draadloze thuisnetwerk. Dat biedt een aantal voordelen. Wifi-speakers kunnen rechtstreeks afspeellijsten van Spotify en vergelijkbare diensten ophalen. In tegenstelling tot bluetooth zijn de streams niet rechtstreeks afkomstig van een smartphone of tablet. Hierdoor hoeven luisteraars het mobiele toestel niet per se in de buurt van de luidspreker te houden. Loop dus gerust met een smartphone in je broekzak even weg zonder dat de muziekweergave begint te haperen.

Speakers met wifi ondersteunen veelal multiroom-audio. Heb je thuis meerdere producten van Sonos of Harman Kardon staan? Bepaal dan met een app op je smartphone welke muziek er in de kamers is te horen. Zo geniet je op meerdere plekken in huis van dezelfde nummers.

Tot slot bevatten speakers met wifi vaak een microfoon, waarmee je het apparaat met je stem kunt bedienen. Spraakbediening werkt veelal via de dienst Google Assistent. Zeg bijvoorbeeld hardop welk muziekalbum je wilt horen. Meestal kun je ook specifieke informatie opvragen, zoals het laatste nieuws, het weerbericht en file-informatie. Als laatste is het soms mogelijk met je stem andere smarthome-apparatuur aan te sturen, zoals verlichting en de thermostaat.

Smartphone opladen

Stream je urenlang muziek via bluetooth, dan loopt de accu van de smartphone in rap tempo leeg. Met name op locaties zonder stopcontact in de buurt is dat weleens lastig. Sommige mobiele speakers fungeren daarom desgewenst als powerbank. Aan de achterzijde bevindt zich een usb-poort waarmee je de smartphone of tablet kunt bijladen.

Vanzelfsprekend gaat het opladen van een mobiel toestel wel ten koste van de resterende luistertijd. Houd daarom het actuele batterijniveau van de bluetooth-speaker in de gaten. Meestal bevat de behuizing statuslampjes, zodat je de huidige accucapaciteit eenvoudig kunt aflezen. Sommige modellen bevatten een display waarmee je de batterijstatus in de gaten kunt houden. Onder meer JBL, House of Marley en Sony produceren meerdere bluetooth-speakers met een usb-oplaadpoort. Grote modellen hebben er soms zelfs twee aan boord.

De JBL Charge 5 heeft een rubberen klepje met daarachter een usb-oplaadpoort.

Geluidsingang

Bezit je een oude mp3-speler of telefoon zonder bluetooth met een omvangrijke muziekcollectie? In dat geval is een draagbare speaker met een 3,5mm-geluidsingang het overwegen waard. Sluit de mobiele muziekspeler met een kabel hierop aan. Vervolgens selecteer je een album met audiobestanden, waarna de speaker het geluid laat horen. Deze ietwat gedateerde geluidspoort is niet op alle bluetooth-speakers aanwezig. Toch is er nog volop keuze, want de vergelijkingssite Kieskeurig.nl vermeldt ruim 550 geschikte producten. Meestal bevindt deze aansluiting zich aan de achterzijde. De 3,5mm-geluidsingang zit soms verscholen achter een klepje.

Koppel via de 3,5mm-geluidsingang aan de achterzijde een muziekbron.

Bedieningsknoppen

Uiteraard kun je elke bluetooth-speaker vanaf een smartphone bedienen. Daarnaast is het prettig wanneer de behuizing ook fysieke knoppen bevat. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het volumeniveau of pauzeren van een liedje. Je hoeft dan niet steeds je smartphone erbij te pakken. In groepsverband zijn fysieke knoppen uit praktisch oogpunt handig. Iedereen kan de muziek gemakkelijk bedienen.

Afhankelijk van de beoogde luidspreker zijn er mogelijk nog meer knoppen aanwezig. Neem bijvoorbeeld een inkomende telefoonoproep aan en gebruik de luidspreker vervolgens als speakerphone. Verder wijzig je op bepaalde apparaten het basniveau en activeer je de geïntegreerde (feest)verlichting.

Stereomodus

Bij een bluetooth-speaker komt het geluid uit één centraal punt. Voor een breder geluidsveld met een groter bereik is het beter om twee luidsprekers te gebruiken. Zo ontstaat er een stereobeeld dat prettig in het gehoor ligt. Veel fabrikanten van bluetooth-speakers hebben hier iets op bedacht. Je kunt dezelfde draagbare bluetooth-speakers namelijk veelal aan elkaar koppelen. Soms is het zelfs mogelijk om meer dan twee luidsprekers van hetzelfde type onderling te verbinden.

Verschillende JBL-speakers ondersteunen de zogeheten PartyBoost- of Connect+-modus. Laatstgenoemde functie werkt erg eenvoudig. Koppel de speakers via bluetooth aan dezelfde smartphone en speel vervolgens muziek gelijktijdig op meerdere apparaten af. Verschillende recente bluetooth-speakers van JBL ondersteunen PartyBoost. Gebruik in dat geval de JBL Portable-app op een smartphone om meerdere luidsprekers met elkaar te verbinden. Naast JBL bieden onder meer de merken Sony, Ultimate Ears, Bose en Marshall soortgelijke functies.

Koppel via de functie Party Connect meerdere geschikte Sony-speakers draadloos aan elkaar.

Feestverlichting

Sommige bluetooth-speakers bevatten ingebouwde feestverlichting. Dat geeft met name in het donker een leuk effect. Hierbij knipperen meerdere (gekleurde) leds op de beat van de muziek. Houd er wel rekening mee dat de felle verlichting ten koste gaat van de maximale accuduur. Om die reden kun je de verlichting desgewenst ook uitzetten. Meestal bevat de behuizing hiervoor een apart knopje.

Sony fabriceert flink wat bluetooth-speakers met verlichting. Het Japanse merk ontwikkelde met zijn Fiestable-app zelfs een toepassing waarmee gebruikers de lichtweergave kunnen bedienen. Bij JBL ondersteunen alleen de mobiele luidsprekers uit de PartyBox-reeks feestverlichting. Geef je liever niet te veel geld uit, dan biedt Anker met zijn Soundcore-reeks een aantal budgetvriendelijke producten.

Tip 11 Voor feesten en partijen komt de geïntegreerde feestverlichting van de Sony SRS-XB43 goed van pas.

Conclusie: Vind de beste speaker voor de laagste prijs

Met de tips uit dit artikel weet je waar je op kunt letten bij de aanschaf van een draadloze speaker. De keuze is enorm, dus laat prijsvergelijker Kieskeurig je helpen bij de aankoop. Bekijk hier het assortiment aan wireless speakers op Kieskeurig.nl.

Check de reviews van andere kopers en sorteer op de beste prijs. Zo vind je eenvoudig de speaker die aan al jouw wensen voldoet en betaal je er nooit teveel voor.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog