Apple presenteert nieuwe 13" en 15"Macbook Pro met Touch Bar

Apple komt met twee nieuwe MacBook Pro's, van 13 en 15 inch. Naast betere specificaties is de de meest opvallende vernieuwing de Touch Bar: een contextafhankelijk aanraakscherm dat de klassieke functietoetsen vervangt.

Qua uiterlijk doen de nieuwe MacBook Pro's die verkrijgbaar is in 13 en 15 inch denken aan wat we van Apple gewend waren. De laptops zijn wel een stuk dunner en enkel voorzien van usb-c-poorten met ThunderBolt 3.

De meest opvallende vernieuwing zit boven het toetsenbord in de vorm van de Touch Bar: een aanraakgevoelig scherm dat de functietoetsen toont.

De nieuwe MacBook Pro is volledig van metaal gemaakt, dus ook het scharnierdeksel dat bij vorige modellen van kunststof was. Nieuw is ook dat de MacBook Pro nu in zilver en space grey beschikbaar is. Opvallend is dat het Force Touch-trackpad twee keer zo groot is. Zoals verwacht heeft Apple als toetsenbordtechnologie gekozen voor het butterfly-toetsenbord dat we kennen van de 12 inch MacBook. Wel is de techniek verbeterd en hebben de toetsen meer travel.
 

Touch Bar

De meest opvallende vernieuwing van de nieuwe generatie MacBook Pro’s is een smal Retina-aanraakscherm met multitouch boven het toetsenbord die de klassieke functietoetsen vervangt. Apple noemt dit scherm de Touch Bar. Standaard toont de Touch Bar virtuele knoppen met de functionaliteit van de normale functietoetsen.

Door op de functietoets te drukken krijg je de klassieke knoppen als Esc. Zo kun je bijvoorbeeld de helderheid, het volume en de intensiteit van de toetsverlichting instellen. Ook kun je als vanouds wisselen tussen de programma’s. Je kunt bovendien zelf kiezen welke knoppen getoond worden en zo eindelijk een printscreen knop gebruiken.

© CIDimport


 

Per programma verschillend

Apple gaat echter een stapje verder, want de Touch Bar is contextafhankelijk en kan afhankelijk van het actieve programma of taak andere virtuele knoppen en functies tonen. Verricht je bijvoorbeeld een betaling, dan wordt een knop Annuleren getoond en aangegeven waar je moet drukken om te betalen.In Safari worden de browserknoppen getoond.

Touch Bar kan meer, want de balk is niet alleen bedoeld voor knoppen. Ook worden de tools van bijvoorbeeld fotobewerkingsprogramma's getoond en toont de balk spellingsuggesties als je typt. Ook opmaaktools om letters vet te maken of een andere kleur te kiezen kun je bedienen via Touch Bar. In Apple Photos zie je de navigatie om tussen verschillende foto's te bladeren. Ook is het schermpje te gebruiken voor simpele fotobewerkingen.

© CIDimport


 

Touch ID

Rechts naast de Touch Bar is de aan-uit-knop geplaatst die is voorzien van Touch ID (vingerafdrukscanner). Net als op een iPhone kan Touch ID voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kun je met één druk op de knop je MacBook ontgrendelen zonder dat je daar een wachtwoord voor nodig heeft. Daarnaast kun je Touch ID ook binnen macOS Sierra gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een betaling uitvoeren met Apple Pay. Zo kun je dingen kopen in winkels of betalen voor apps in de appstore. De vingerafdruk is veilig dankzij de Apple T1 Chip die de gegevens opslaat met encryptie.
 

Techniek

Apple heeft in beide MacBook Pro's gekozen voor een snelle zesde generatie Intel Core-processor. De 15inch-uitvoering heeft een quadcore i7-processor terwijl de 13inch-uitvoering een dualcore i5 of i7 heeft. Het 15inch-model is voorzien van een aparte Radeon Pro gpu die tot 130 procent sneller is dan de vorige generatie terwijl de 13inch-uitvoering Intels geïntegreerde Iris gpu heeft. De 13inch-uitvoering is tot 103 procent sneller dan de vorige variant terwijl de 15inch-variant tot 130 procent sneller is dan het vorige model. Beide MacBook Pro's hebben een snelle SSD met een snelheid tot 3,1 GB/s.

Beide uitvoeringen hebben daarnaast vier Thunderbolt 3-poorten in usb-c-uitvoering en een 3,5mm-geluidsuitgang. Alle poorten zijn gelijk en kunnen gebruikt worden voor opladen, als usb-poort en video-uitgang. Uiteraard heeft Apple de nieuwe MacBook Pro voorzien van een Retina-scherm, een scherm met een hoge resolutie. Het scherm heeft 67 procent meer helderheid en contrast met 25 procent meer kleuren

Prijs en beschikbaarheid

Zowel de nieuwe MacBook Pro 13 inch als de MacBook Pro 15 inch zijn direct bij Apple te bestellen. Voor de 13inch-uitvoering zonder Touch Bar betaal je minimaal 1699 euro. De 13inch-uitvoering met Touch Bar kost je minimaal 1999 euro. Wil je een 15inch-variant, dan ben je minstens 2699 euro kwijt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000