Televisies uitgelegd: Wat is OLED MLA (Micro Lens Array)?

Televisies uitgelegd: Wat is OLED MLA (Micro Lens Array)?

Geplaatst: 2 juli 2023 - 10:38

Eric Beeckmans

Beeldschermtechnologie zoals OLED wordt jaar na jaar doorontwikkeld. In de nieuwste OLED-tv’s spreken fabrikanten van een MLA-paneel, al vind je soms ook de benaming META-paneel, of Brightness Booster Max terug. Wat mag je ervan verwachten en betekenen al die namen hetzelfde?

Bij verbeteringen aan OLED-technologie denken we in de eerste plaats misschien aan nieuwe OLED-materialen, of verbeterde aansturing in de vorm van slimmere algoritmes die per pixel de veroudering van het materiaal compenseren.

Televisies uitgelegd: Wat is OLED MLA (Micro Lens Array)?-58358934

© LG Display

Kleine lensjes in een oledpaneel: MLA.

MLA (Micro Lens Array) is iets heel anders. Het is een laag microscopische lenzen die het licht van het OLED-paneel beter naar buiten brengen. Per pixel zijn er tot 5.117 lenzen. Maar hoe werkt dat precies?

Een OLED-paneel is opgebouwd uit verschillende lagen. En onvermijdelijk reflecteert er intern tussen die verschillende lagen een deel van het licht terug naar binnen. De laag micro-lenzen vermijdt dat lichtverlies door interne reflecties, waardoor een hogere helderheid mogelijk is. De techniek is volgens LG Display gebaseerd op het oog van de libelle, die de wereld ziet door honderden convexe lenzen.

Lees ook: Alles over HDMI versies, features en kabels volledig uitgelegdit artikel

META: Hardware en software

LG Display, de fabrikant van de OLED-panelen (en niet te verwarren met LG Electronics, de fabrikant van de tv-sets), noemt het META-technologie. MLA is echter maar een (weliswaar belangrijk) onderdeel van de META-technologie. Naast deze hardware is er ook nieuwe software, de META Booster. Dat is een algoritme dat in real-time de helderheid en kleuren op het scherm analyseert en verbetert.

Voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk de verhoogde helderheid. LG Display zelf claimt tot 60% hogere helderheid, en onze eigen test van de LG G3 lijkt dat grotendeels te bevestigen. Daarmee maakt OLED een enorme sprong vooruit op dit vlak.

OLED-panelen hadden al een erg goede kijkhoek, maar een bijkomend voordeel is dat de panelen met MLA-laag een nog bredere kijkhoek hebben. Zelfs wie vanuit een heel scherpe hoek naar het beeld kijkt, ziet nog steeds dezelfde helderheid, contrast en kleuren.

Een laatste voordeel is dat deze panelen vrijwel zeker energie-efficiënter zijn. Er gaat immers minder licht verloren.

Zijn er nadelen? Ja, voorlopig vind je de MLA-techniek enkel in de topmodellen, en betaal je dus onvermijdelijk een hogere prijs.

Benamingen

Nu we weten wat MLA betekent, is het tijd om de andere benamingen even onder de loep te nemen. Opvallend, de benaming MLA zal je nergens terugvinden.

Televisies uitgelegd: Wat is OLED MLA (Micro Lens Array)?-58358935

LG Electronics gebruikt de benaming Brightness Booster Max, en die vind je enkel in de LG G3-reeks. De 55, 65 en 77 inch-versies uitgerust zijn met de MLA-laag en de verbeterde software. De 83 inch-versie heeft geen MLA-laag. Het profiteert enkel van de verbeterde software.

Televisies uitgelegd: Wat is OLED MLA (Micro Lens Array)?-58358940

Panasonic gebruikt de benaming Master OLED Ultimate, enkel te vinden in de MZ2000-reeks. Hier zijn enkel de 55 en 65 inch-versies uitgerust met de MLA-laag en verbeterde software. De 77 inch-versie moet het zonder MLA-laag stellen.

Televisies uitgelegd: Wat is OLED MLA (Micro Lens Array)?-58358943

Philips gebruikt de benaming die door LG Display gehanteerd wordt, META OLED Paneel. Dit zal enkel beschikbaar zijn in de OLED+908-reeks. Al deze modellen gebruiken zowel de MLA-laag als de verbeterde software.

Sony gebruikt in de 2023 OLED-model, de Sony Bravia XR-A80L, dezelfde panelen als vorig jaar. Er zijn geen modellen met MLA-panelen. Daarentegen biedt Sony wel de A95L met een vernieuwd QD-OLED-paneel.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten