Review Hisense 55A86G - Nieuwe oled-uitdager?

© PXimport

Review Hisense 55A86G - Nieuwe oled-uitdager?

Geplaatst: 4 april 2022 - 13:07

Aangepast: 24 oktober 2023 - 11:45

Eric Beeckmans

Hisense is een speler om rekening mee te houden op de tv-markt. Met een uitgebreid aanbod dat naast qled, mini-led en ultra short throw projectoren ook oled bevat hebben ze voor iedereen wat te bieden. Deze interessant geprijsde oled leek ons een prima kandidaat om te testen.

De stijl die bijna alle OLED-tv’s hanteren voor hun design is ondertussen een oude bekende. Het slanke scherm heeft een fijne metalen rand die nauwelijks opvalt en die naadloos overgaat in de rug. Elektronica en luidsprekers zitten verwerkt in de onderste helft van het toestel. Die is dan iets dikker, in dit geval ongeveer zeven centimeter, en is mooi afgewerkt met een ruit-motief. De uiteindes van de behuizing schuilen achter het scherm en zijn licht afgerond. Door die slimme vormgeving blijft het slanke profiel de aandacht trekken. 

De voet is vaak nog een van de weinige zichtbare accenten waarmee fabrikanten het toestel toch een identiteit kunnen geven. De centrale voet van deze Hisense is vooraan helemaal open, waardoor hij erg licht oogt. Hij is bijzonder stevig, en handig detail, het is een draaivoet. Zonder moeite draai je de tv links of rechts.

Eén vreemde keuze verraste ons. De aansluiting voor de stroomkabel staat vrij ver aan de zijkant, en wijst opzij naar de rand van het toestel. Wie wat slordig omspringt met zijn kabelbeheer riskeert daardoor de kabel voorbij de rand van het toestel te zien. Leid hem voorzichtig weg naar de voet.

 

© PXimport

Goede selectie aansluitingen, maar geen HDMI 2.1

De Hisense beschikt over vier HDMI 2.0-aansluitingen die uitgerust zijn met ARC/eARC, ALLM en VRR (48-60 Hz). Daarnaast zijn er twee USB-aansluitingen (waarvan één USB 3.0), een composiet video-ingang met stereo cinch audio-ingang, een optisch digitale audio-uitgang en hoofdtelefoonaansluiting. Gamers hebben het wellicht al opgemerkt, het toestel moet het stellen zonder HDMI 2.1-aansluitingen, en kan dan ook maximaal 4K60 aan of 2K120. Voor een moderne OLED, toch nog steeds een premium toestel, vinden we dat wat jammer. 

Met een input-lag van 44,6 ms scoort het bovendien zeker geen topresultaat. Voor veel gamers zal dit nog volstaan, maar de die-hard gamers met een pc of next-gen spelconsole kiezen vermoedelijk liever een ander toestel. Via bluetooth kan je audio van je smartphone naar de tv sturen, of de audio van de tv naar een bluetooth hoofdtelefoon of soundbar sturen.

De 55A86G is voorzien van een DVB-T/T2/C-tuner, een DVB-S/S2-tuner en een CI+-slot. Met een USB harde schijf kan je live tv pauzeren of opnemen, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken is geen optie.

Een handig en volledig smart tv-systeem

Het VIDAA U smart tv-platform is een aangename verrassing omwille van twee redenen. Ten eerste werkt het bijzonder vlot. Wat je ook doet, de tv reageert snel, dat maakt het aangenaam om door het aanbod te bladeren of snel een instelling te veranderen. Ten tweede is het platform vrij volledig, of tenminste dat wordt het in de loop van dit jaar. 

Kijken we naar de belangrijkste streamingdiensten, dan heb je momenteel al toegang tot YouTube, Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV+, NPO Start, KIJK, en NLziet. Hisense liet weten dat ze later op het jaar nog heel wat diensten zullen toevoegen. In die lijst vinden we HBO Max, Viaplay, Videoland, Streamz en VTM Go. Op het Home scherm kan je twee rijen apps naar wens organiseren, zodat je favoriete dienst nooit ver weg is.

 

© PXimport

We vinden ook een uitstekende mediaspeler die alle belangrijke video- en geluidsformaten (inclusief Dolby Atmos en DTS) en ondertitels ondersteunt, de mogelijk om je smartphone te mirroren of om Netflix of YouTube te casten.

Hisense biedt je een lichtmetalen, slanke afstandsbediening aan. De toetsen sluiten nauw op elkaar aan, maar hebben een duidelijk profiel zodat je ze zelfs op de tast kunt herkennen. De layout is prima, enkel de nogal kleine Home-toets zagen we graag wat meer ruimte krijgen. De vijf toetsen voor specifieke apps vinden we ook wat veel, zeker minder gebruikte diensten zoals Facebook Watch of Rakuten TV zijn geen meerwaarde. 

Wat wel erg handig is? De remote gebruikt bluetooth, zodat je hem niet naar de tv moet richten. Je kan ook spraakcommando’s gebruiken via de ingebouwde microfoon, maar behalve voor een zoekopdracht vinden we het nut beperkt.

OLED, een garantie voor contrastrijke, intense beelden

De troef van OLED waar je (letterlijk) niet naast kunt kijken is zijn intense contrast. Bovendien kan een OLED-scherm zijn perfecte zwart op pixelniveau realiseren zonder invloed van bijvoorbeeld een naburige pixel die erg helder is. Die perfecte zwartweergave geeft beelden erg veel diepte en zet zijn rijk kleurenpalet nog extra in de verf. Om daar optimaal van te profiteren moet ook de kalibratie prima zijn. 

De Hisense levert een ‘Filmmaker Mode’, die moet een weergave garanderen zoals de filmmaker het voor ogen had. Die beeldmode levert dan ook prima, maar net geen perfecte resultaten. Er is heel wat zwartdetail zichtbaar en de kleurweergave is uitstekend. 

Door een licht gebrek aan blauw in de grijsschaal krijgt het beeld een heel fijne lichtgele tint, maar zonder referentie zal je dat vrijwel zeker niet zien. De gammawaarde is iets te hoog, en dat maakt middentonen iets te donker, maar ook hier is de fout klein genoeg om niet te storen. Je kan de gammawaarde overigens eenvoudig aanpassen via de menu’s.

 

© PXimport

OLED en HDR is, net vanwege zijn uitmuntend contrast en rijke kleuren, een prima combinatie. Het scherm heeft een kleurbereik van 94% P3, ruim voldoende voor die intense HDR-tinten. De piekhelderheid ligt in de HDR Filmmaker mode op 550 nits op een 10% venster, en 650 nits op een 2% venster. Dat valt nog binnen het typische bereik van een doorsnee OLED-tv maar ligt aan de lage kant. Op een volledig wit veld meten we 150 nits, dat is dan weer een uitstekend resultaat. 

De Hisense maakt ook erg goed gebruik van zijn bereik. Het toestel negeert weliswaar de statische metadata van HDR10, maar levert prima tonemapping. HDR-materiaal dat bijvoorbeeld tegen een piek van 1.000 nits gemasterd is, is daardoor een tikje te donker. Maar zeer helder gemastered materiaal blijft veel punch behouden. Zwart- en witdetail blijven goed zichtbaar, en kleuren zijn intens, zelfs in heel heldere scènes. 

Naast HDR10 en HLG ondersteunt deze tv ook HDR10+ en Dolby Vision IQ, de HDR-formaten met dynamische metadata. Zo heb je een garantie dat je op alle streamingdiensten die dit aanbieden de beste HDR-versie ziet.

Ruimte voor verbetering bij de beeldverwerking

We vergeten gemakkelijk hoe belangrijk een goede beeldverwerking geworden is. Omdat we zoveel verschillende bronnen en formaten bekijken moet de tv bijna altijd nog flink wat werk verrichten om het beeld op het scherm te krijgen. En alhoewel de Hisense daar over het algemeen vrij goed in is, zijn er ook duidelijk wat punten waar het beter kan. Zo verliest het beeld een klein beetje horizontale resolutie, en zien we sporen van Chroma Upsampling Error, waardoor fel gekleurde objecten een licht gekartelde rand kunnen hebben. 

Dat is jammer, maar geen drama. Op een normale kijkafstand en bij doorsnee beeldmateriaal zijn ze niet echt zichtbaar op het 4K-scherm. De processor weet echter ook geen raad met compressieruis (zichtbaar als blokvorming) of de resulterende kleurbanden die je ziet verschijnen in heel zachte kleurovergangen. In heel donkere scènes kan dat zelfs aanleiding geven tot ongewenst flikkeren in de donkere tinten.

 

© PXimport

Sterke punten heeft de processor ook. Zo zorgt hij voor zeer goede deinterlacing, zodat 1080i-beelden, bijvoorbeeld van live tv, zonder fouten op het scherm verschijnen. De upscaling is goed, maar over het algemeen erg zacht. Wie een klein beetje extra scherpte wenst kan dat in de instellingen aanpassen.

Het OLED-scherm heeft ook een goede bewegingsscherpte, goed voor sport en gaming, maar in heel snelle panbeelden is de processor net niet in staat om de actie bij te benen en kunnen er schokken zichtbaar zijn.

Goede audioweergave

Het slanke profiel van de 55A86G doet misschien vermoeden dat de audioprestaties eerder matig scoren, maar dat is zeker niet het geval. De tv beschikt over voldoende vermogen om een krachtige soundtrack neer te zetten. Alhoewel diepe bassen ontbreken zit er voldoende punch in. De tv is standaard ingesteld op DTS Virtual:X. Dat klinkt echter vrij schel en we raden aan om die instelling naar Dolby Atmos te schakelen voor een wat vollere, natuurlijkere klank. 

Onze films gaven een goed surround-gevoel, en ook met muziek waren de resultaten aangenaam. Hou je van ruwere metal, dan moet je het volume wel wat beperken om de luidsprekers niet in vervorming te sturen.

 

© PXimport

Conclusie

Wie een OLED-tv koopt, mag er ondertussen zeker van zijn dat hij uitstekende beeldkwaliteit in huis haalt. Doe er nog prima geluid bij en een goed smart tv-systeem zoals VIDAA U, en je hebt een leuke tv. De ruime HDR-ondersteuning en degelijke kalibratie zetten de OLED-troeven goed in het licht. Die paar schoonheidsfoutjes in de beeldverwerking, en het gebrek aan HDMI 2.1-aansluitingen moet je er bij nemen. Ze zullen je kijkplezier ook niet vergallen. Enkel gamers die echt 4K aan 120Hz eisen moeten elders zoeken.

Maar er is flink wat concurrentie in het OLED-segment, ook als het niet om topmodellen gaat. En alhoewel de Hisense 55A86G heel wat bieden heeft, kan hij zich niet onderscheiden van de concurrenten. We hadden de prijs dan ook graag een tikje lager gezien. 

8,0

Ons oordeel

Hisense 55A86G

Pluspunten

Knappe beelden met sterk contrast

Goede kleurweergave

Dolby Vision IQ en HDR10+

VIDAA U is gebruiksvriendelijke en vlot

Degelijke audio met Dolby Atmos

Minpunten

Geen HDMI 2.1-aansluitingen

Beeldverwerking met kleine schoonheidsfoutjes

Piekhelderheid relatief laag voor OLED

Conclusie

**Prijs** 1.199 euro **Schermformaat** 55 inch (139 cm) **Type** Ultra HD OLED **Aansluitingen** 4x HDMI (4x v2.0, ARC/eARC, ALLM, VRR), 2x USB, 1x composiet video + stereo cinch in, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x ethernet, WiFi, Bluetooth **Eigenschappen** HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+, Dolby Atmos, VIDAA U 5.2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot **Afmetingen** 1.226 x 834 x 168 mm (incl. voet) **Gewicht** 21,5 kg (incl. voet) **Verbruik** SDR 110 (G) / HDR 95 watt (G) **Website** [Hisense.com](https://global.hisense.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten