ID.nl logo
Bouw je eigen mediaspeler
© PXimport
Huis

Bouw je eigen mediaspeler

De ‘bouw’ van een veelzijdige mediaspeler is in pakweg een uurtje geregeld. Installeer het gratis softwarepakket MediaPortal 2 op een (oude) pc of laptop, verzamel mediabestanden en speel ze vervolgens af. Dat kan zelfs in groot formaat, want je kunt de veredelde mediaspeler rechtstreeks op iedere televisie aansluiten.

Tip 01: MediaPortal 1 of 2?

Als je veel eigen mediabestanden bezit, denk aan een uitgebreide mp3-collectie of filmbibliotheek afkomstig uit downloadnetwerken, dan is MediaPortal een handig programma. MediaPortal creëert van een omvangrijke mediaverzameling een aantrekkelijke bibliotheek waarin je alles eenvoudig kunt terugvinden. Vanzelfsprekend speel je deze mediabestanden rechtstreeks af. Bovendien kan de freeware ook overweg met live-tv. Kortom, dit uitgebreide softwarepakket is echt de moeite waard!

Er bestaan twee versies van het programma. Van MediaPortal 1 én 2 verschijnen er namelijk geregeld nieuwe updates. Versie 1 bestaat al langer en om die reden zijn er hier meer plug-ins voor beschikbaar. Maar MediaPortal 2 oogt iets gelikter en bevat meer functies. In dit artikel gaan we met laatstgenoemde versie aan de slag.

©PXimport

Tip 02: Geschikte machine

MediaPortal heeft lage systeemeisen. Gebruik daarom gerust een oude pc of laptop om die in een mediaspeler te transformeren. Zolang er een versie van Windows 7, 8 of 10 op draait, lukt het om MediaPortal 2 te installeren. Een processor met slechts één rappe rekenkern is al voldoende om de software soepel te draaien, zoiets als een oude Intel Pentium 4- of AMD Athlon XP-2000+-processor is dus al voldoende. Wil je media in Full-HD of een hogere resolutie afspelen, dan verdient een processor met twee of meer rekenkernen de voorkeur. Daarnaast is een werkgeheugen van 1 GB voldoende voor de weergave van films in 1080p-kwaliteit. Wil je scherper beeld, zonder dat de software hapert, gebruik dan een computer met minimaal 2 GB ram. Verder neemt het softwarepakket zo’n 600 MB schijfruimte in beslag. Lijkt het je handig om met MediaPortal twee tv-programma’s op te nemen? Reserveer hiervoor dan voldoende schijfruimte. Voor een opname van een uur dien je algauw 5 GB opslagcapaciteit vrij te houden.

Om te achterhalen of jouw pc aan de eisen van MediaPortal voldoet, navigeer je in Windows 10 naar Start / Instellingen / Systeem / Info. Daar vind je alle benodigde informatie.

©PXimport

Tip 03: Installatie

Hoog tijd om met de software aan de slag te gaan! Surf met de beoogde media-pc naar www.team-mediaportal.com en klik rechtsboven op Download. Scrol vervolgens een stukje omlaag en klik op Download MediaPortal 2. Hiermee belandt er een zip-archief van bijna 200 MB op de computer. Klik erop met de rechtermuisknop om het zip-archief en kies voor Alles uitpakken / Uitpakken. Als het goed is, komt de map met uitgepakte bestanden vanzelf tevoorschijn. Dubbelklik op MP2-Setup.exe en bevestig daarna met Install. Tijdens de installatieprocedure haalt MediaPortal 2 zo nodig aanvullende componenten op. Voer de installatie uit door telkens op Next te klikken en ga akkoord met de licentievoorwaarden. Om te beschikken over alle functionaliteiten, klik je op de installatiemethode Client and Server. Hiermee laat je de mogelijkheid open om MediaPortal als client op andere systemen te installeren. Via het thuisnetwerk kun je dan mediabestanden bij de server van MediaPortal (je huidige machine) ophalen. Sluit het installatievenster met Install / Finish. Start tot slot via Restart de computer opnieuw op.

©PXimport

LibreELEC

Bezit je wel een pc of laptop, maar draait Windows daar niet meer soepel op? Als je de computer louter voor mediadoeleinden wilt gebruiken, kun je prima met het gratis besturingssysteem LibreELEC uit de voeten. Zodra je een computer met deze Linux-distributie inschakelt, verschijnt het populaire mediaprogramma Kodi in beeld. Deze software geeft je vervolgens toegang tot een mediabibliotheek met al je films, series en muziek. Aan de hand van plug-ins kun je vervolgens nog allerlei extra functies aan Kodi toevoegen. Vanwege de lage systeemeisen geef je dankzij dit laagdrempelige besturingssysteem oude computers een tweede leven.

©PXimport

Tip 04: Eerste begin

Open het programma via een snelkoppeling op het bureaublad of het startmenu. Ga in dat laatste geval naar de map Team MediaPortal. Mogelijk staan er twee versies op het systeem, namelijk MediaPortal 2 en MediaPortal 2 (x64). Op systemen met een 64bit-architectuur verdient het de voorkeur om de overeenkomstige versie te gebruiken. Mogelijk komt Windows Firewall met een beveiligingswaarschuwing op de proppen. Klik in dat geval op Toegang toestaan.

Er zijn in het programma nog geen mediabestanden aanwezig, dus de gebruiksomgeving is logischerwijs leeg. Aan de linkerkant tref je wel al de hoofdrubrieken aan, zoals Audio, Films, Series en TV. Gebruik de pijltjesknoppen van het toetsenbord om door de hoofdrubrieken te navigeren. Merk bij iedere hoofdrubriek ook de onderliggende categorieën op. Zo kun je films bijvoorbeeld op genre, jaar, leeftijd en acteur sorteren.

Is de gebruikersomgeving niet in het Nederlands? Klik bovenaan op het tandwieltje en navigeer naar Algemeen / Regionaal / Taal om Nederlands (Nederland) te selecteren. Overigens zijn lang niet alle vensters van het programma correct naar het Nederlands vertaald. Bevestig met Ok. Via het pictogram met het huisje linksboven keer je terug naar het beginscherm.

©PXimport

Films kun je in MediaPortal bijvoorbeeld op genre, jaar, leeftijd en acteur sorteren

-

Tip 05: Mediamap

Zodra MediaPortal 2 weet in welke mappen je mediabestanden staan opgeslagen, creëert de software hiervan een fraaie bibliotheek. Bewaar je films, series en/of muziek op een usb-stick of externe harde schijf? Sluit die dan eerst op de computer aan. Open via het tandwieltje linksboven de instellingen en navigeer naar Mediabronnen / Mediabronnen configuratie / Mediabron toevoegen. Je selecteert vervolgens Lokaal bestandssysteem, waarna je bevestigt met Doorgaan. Selecteer nu de juiste (sub)map. Klik zo nodig op het plusteken om de inhoud van deze map te openen. Heb je de map met mediabestanden gevonden? Klik dan het selectierondje aan en kies Doorgaan. Geef de mediabron eventueel een naam en selecteer de optie Share watcher. Het programma houdt daarmee wijzigingen in de mediamap(pen) in de gaten en werkt de bibliotheek zo nodig bij. Klik op Doorgaan. Geef nu aan welke mediatypes de opgegeven mediabron bevat. Je hebt keuze tussen Audio, Image, Video, Movie (films) en Series. Maak een keuze en klik op Voltooien. Voer de instructies in deze tip nogmaals uit om meerdere mediabronnen toe te voegen. Geef MediaPortal 2 tot slot even de tijd om de bibliotheek bij te werken.

©PXimport

Tip 06: Netwerkmap

Staan je mediabestanden op een systeem elders in het netwerk opgeslagen? Je kunt dan eventueel een gedeelde map van een andere computer, NAS of mediaspeler toevoegen. Open vanuit het hoofdvenster via het tandwielpictogram de instellingen en navigeer naar Mediabronnen / Mediabronnen configuratie / Mediabron toevoegen. Selecteer nu Netwerkomgeving en kies voor Doorgaan. De gedeelde mappen van overige apparaten verschijnen in beeld. Hiervoor is het wel een voorwaarde dat het betreffende apparaat is ingeschakeld. Markeer de juiste map en bevestig met Doorgaan. Selecteer vervolgens Share watcher, waarna je in het volgende scherm aangeeft welke mediatypes de opgegeven netwerkmap bevat. Klik als laatste op Voltooien.

©PXimport

Tip 07: Films indexeren (1)

Verschijnen niet alle titels in de filmrubriek? Dan legt het programma in die gevallen waarschijnlijk geen link tussen de filmtitel en het overeenkomstige videobestand. Geen probleem, want met behulp van de online database IMDb corrigeer je dat eenvoudig.

Het is eerst nodig om de mediamap netjes te ordenen en te voorzien van correcte bestandsnamen. Open de bestandslocatie in Windows Verkenner en creëer voor iedere film een eigen map. Ga vervolgens naar de website www.imdb.com, waarna je via de zoekbalk bovenaan de betreffende film opzoekt. In de adresbalk van de filmpagina bevindt zich een zogeheten tt-code. Het is de bedoeling dat je deze code aan de bestandsnaam toevoegt. De film ‘The Last Samurai’ heeft bijvoorbeeld tt0325710 als code. Hernoem de bestandsnaam van het videobestand daarom naar The Last Samurai [tt0325710].mp4. Vind je dat te veel gedoe? Bij de meeste films volstaat het ook om tussen haakjes het jaartal van de filmproductie te zetten, bijvoorbeeld The Last Samurai (2003). Overigens is dat bij gedownloade films vaak standaard al het geval. Bij elke film hoort ook een cover. Download deze cover zo nodig vanaf internet en hernoem het bestand naar cover.jpg of cover.png. Belangrijk is dat de afbeelding en het videobestand in dezelfde map staan opgeslagen.

©PXimport

Ontvang gedetailleerde filminformatie door de database van IMDb aan MediaPortal 2 te koppelen

-

Tip 08: Films indexeren (2)

Zodra je alle bestandsnamen in de filmmap hebt aangepast, kun je de database van IMDb aan MediaPortal 2 koppelen. Open via het tandwielpictogram de instellingen en ga naar Media bibliotheek / Movie import settings / Online sources to allow during import. Zorg dat in ieder geval imdb.com is geselecteerd. Het staat je vrij om eventueel andere online filmdatabases aan het programma te koppelen. Bevestig met Ok. Het is nu zaak om de filmgegevens in MediaPortal 2 bij te werken. Ga binnen de instellingen naar Mediabronnen / Overzicht mediabronnen en klik linksboven op Herimporteer alle mediabronnen. Keer terug naar het hoofdvenster en werp een blik op de opgefriste filmbibliotheek.

Series

Voor een correcte weergave van series in MediaPortal 2 dien je de afleveringen op te slaan volgens een bepaald stramien. Vermeld in de bestandsnaam achtereenvolgens de serietitel, het seizoen en het afleveringnummer, bijvoorbeeld Mocro Maffia - S02E07.mkv. Ga in de instellingen vervolgens naar Media bibliotheek / Series import settings / Online sources to allow during import, waarna je TheTVDB.com selecteert. Bevestig met Ok. Je navigeert tot slot binnen de instellingen naar Mediabronnen / Overzicht mediabronnen en klikt linksboven op Herimporteer alle mediabronnen.

Tip 09: Media afspelen

Media afspelen vanuit MediaPortal 2 is een fluitje van een cent. Klik kortweg op een cover van een film, serie of muziekalbum en de weergave start meteen. Bij kopieën van dvd’s en blu-rays komt er mogelijk eerst een menu tevoorschijn. Je kunt ook eerst achtergrondinformatie opvragen. Klik in dat geval met de rechtermuisknop op een cover en kies Media information. Lees onder meer een beschrijving en zie wie er allemaal in de desbetreffende film meespelen. Kun je een bepaalde titel niet vinden? Sommige films die het programma onverhoopt niet indexeert, komen in de rubriek Video’s terecht.

Gebruik tijdens de afspeelweergave de onderste knoppen om de video te pauzeren of het volume te wijzigen. Verder schakel je eenvoudig Nederlandstalige ondertiteling in. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op de videoweergave en kies Ondertitel. Selecteer vervolgens de gewenste ondertiteling. Bevat een film geen Nederlandstalige ondertiteling? Er zijn diverse websites waar je ze alsnog kunt downloaden, zoals www.opensubtitles.org/nl. Belangrijk is dat je dit ondertitelbestand de titel van de film geeft en in dezelfde map als de film bewaart.

©PXimport

Tip 10: Rubriekenvolgorde

In het hoofdmenu staat de rubriek Audio standaard bovenaan, maar misschien gebruik je MediaPortal 2 vaker voor het kijken naar films en series. Gelukkig pas je de volgorde van de rubrieken naar eigen inzicht aan. Klik maar eens met de rechtermuisknop op de naam van een rubriek, bijvoorbeeld Audio. Er verschijnt meteen een venster waarmee je de volgorde wijzigt. Klik achter een rubrieknaam op het pijltje omhoog om hem naar boven de verplaatsen. Via het kruisje verwijder je ongebruikte onderdelen uit het programma.

©PXimport

Tv-kanalen

Vergeleken met veel andere mediaprogramma’s heeft MediaPortal 2 als voordeel dat het tv-tuners detecteert. Hierdoor kun je met de software live-televisie ontvangen én opnemen. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat het systeem is voorzien van een (externe) tv-tuner. Ga in Windows naar Start / Team MediaPortal en open het hulpprogramma MediaPortal 2 TV Configuration. Gebruik het onderdeel TV Servers om de tv-tuner te selecteren en naar kanalen te zoeken. Je voegt zo eenvoudig televisiezenders aan MediaPortal 2 toe.

©PXimport

MediaPortal 2 bevat forse menu-items, want het programma is ontwikkeld voor het grote scherm

-

Tip 11: Groot scherm

MediaPortal 2 bevat grote menu-items. Dat is een bewuste keuze van de makers, want het mediaprogramma is bedoeld voor gebruik op een groot scherm. Natuurlijk kun je een grote pc-monitor op de hdmi-uitgang van een laptop of desktop aansluiten. Maar als het even kan, verdient aansluiting op een televisie de voorkeur. In geval van een laptop sluit je een televisie gewoon als tweede scherm aan. Gebruik voor de verbinding tussen beide apparaten een hdmi-kabel. Heb je een soundbar of receiver met de televisie verbonden, dan hoor je via hdmi-arc of een andere audioverbinding het rijke geluid van de films en series uit de luidspreker(s) knallen.

Geef in de instellingen van Windows aan in welke resolutie je wilt kijken. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Stel eventueel ook in dat je uitsluitend beeld op de televisie wilt weergeven. Gebruik je een laptop of pc als veredelde mediaspeler, dan is het natuurlijk lastig om de mediabibliotheek vanaf de bank te bedienen. Een muis en toetsenbord werken niet zo prettig op afstand. Koop daarom eventueel een afstandsbediening voor Windows-pc’s, zodat je vanuit je luie stoel door de mediabibliotheek kunt zappen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Ready, set, go! In 9 stappen vloeiender gamen
© Drobot Dean - stock.adobe.com
Huis

Ready, set, go! In 9 stappen vloeiender gamen

Je game-ervaring hangt sterk af van hoe goed je hardware aansluit bij de vaak hoge eisen van moderne games. Maar zelfs met minder krachtige hardware kun je met de juiste instellingen vaak soepel gamen zonder storende elementen.

In dit artikel laten we zien hoe je een Windows-pc optimaal instelt voor gaming, zonder meteen dure hardware te hoeven kopen:

  • Begin met een benchmark en monitoring van je pc-prestaties
  • Optimaliseer je grafische instellingen in het NVIDIA- of AMD-configuratiescherm
  • Overklok je gpu
  • Zet de Gamemodus aan en stel het energiebeheerschema in op topprestaties
  • Verplaats het pagefile-bestand naar een ssd en schakel eventueel HAGS in
  • Zorg voor een stabiele netwerkverbinding, update je netwerkdrivers en optimaliseer je router

Lees ook: Waar kun je het best pc-games kopen? Een overzicht

In het kader ‘Game-pc’ vind je specifieke tips voor het aanschaffen van hardwarecomponenten die ideaal zijn voor een krachtige game-pc. Dit lijkt ons nuttig, maar het is natuurlijk minder relevant als je niet bereid bent (flink) te investeren in nieuwe onderdelen. Met dit artikel richten we ons daarom hoofdzakelijk op de lezer die met een beperkt budget zijn bestaande systeem wil behouden en optimaliseren.

Je kunt namelijk op veel vlakken verbeteringen aanbrengen, vooral bij hardware (zoals cpu, gpu, monitor en opslagmedium), netwerk, besturingssysteem, drivers, processen en applicaties.

Voor je begint met optimaliseren, is het belangrijk inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren voor ‘glitchvrij’ gamen, zodat je weet waar je aandacht aan moet besteden.

Game-pc

Overweeg je een nieuwe game-pc en wil je hierin investeren, dan zijn er diverse hardware-opties beschikbaar. Een uitstekende cpu is bijvoorbeeld de AMD Ryzen 7 9800X3D met 3D V-Cache-technologie. Een goed alternatief is de Intel Core i9-14700K. Voor de gpu biedt minimaal de Nvidia GeForce RTX 4070 Super een goed speelbare ervaring bij 1440p. Een alternatief is de AMD Radeon RX 7800 XT.

Voor het intern geheugen kies je bij voorkeur voor 32 GB DDR5-geheugen van minimaal 6000 MT/s. Als opslagmedium is een snelle NVMe-ssd aan te raden. Controleer dat je moederbord PCIe 5.0 ondersteunt en compatibel is met de nieuwste componenten. Kies een betrouwbare voeding met voldoende vermogen, zoals een 850 watt 80 Plus Gold-voeding, en zorg voor adequate koeling, bijvoorbeeld een AIO-waterkoelsysteem met een radiator van minimaal 240 mm. Gebruik een ruime behuizing met goede luchtstroom.

Een hoogwaardige monitor is ook essentieel. Overweeg een 27inch-model met een QHD-resolutie, een hoge verversingssnelheid (minimaal zo’n 144 Hz), lage reactietijd (zoals 1 ms) en eventueel een oledpaneel, zoals de Samsung Odyssey OLED G8.

In plaats van zelf je game-pc samen te stellen, kun je natuurlijk ook een kant-en-klaar model aanschaffen, zoals deze Acer Predator Orion 3000.

1 Factoren

Een van de belangrijkste factoren is een hoge framerate, doorgaans uitgedrukt in fps (frames per seconde). Dit is de snelheid waarmee de beelden worden getoond en hangt sterk af van je gpu en cpu. Bij eenvoudige games volstaat 30 fps vaak, maar grafisch intensieve games spelen merkbaar beter bij 60 fps. Voor intens competitief gamen is zelfs 144 of meer fps raadzaam. Het is belangrijk dat de fps daarbij stabiel blijft, aangezien schommelingen haperingen in het beeld kunnen veroorzaken.

Ook invoervertraging (input latency) is van belang, zeker bij competitieve games. Een lage vertraging tussen je acties, zoals muisklikken of toetsindrukken, en wat je ziet op het scherm is essentieel. Deze vertraging wordt beïnvloed door de gpu, cpu, monitor en bij online gamen ook door je internetverbinding. Ook netwerkvertraging (lag) wil je in dit geval zeker vermijden.

Daarnaast wil je het zogeheten ‘tearing’ voorkomen, waarbij het beeld lijkt te breken of te verschuiven. Dit probleem ontstaat door een gebrekkige synchronisatie tussen je gpu en monitor, doordat de gpu te weinig of net te veel frames levert.

In dit artikel geven we concrete tips en technieken om precies zulke storende factoren als te lage of inconsistente fps, te hoge invoer- of netwerkvertraging en tearing te vermijden.

Bij tearing lijkt het beeld op te breken in meerdere delen, dat wil je natuurlijk voorkomen.

2 Benchmarking

Voor je met optimalisatietechnieken start, is het verstandig eerst te meten hoe goed je huidige configuratie presteert. Na upgrades of optimalisaties kun je dezelfde meting herhalen voor een duidelijke vergelijking.

Zo’n meting voer je uit met een benchmark. Een van de bekendste is 3DMark. Deze tool bevat verschillende tests om prestaties van je gpu, cpu en je systeem als geheel in een game-context te meten. Je kunt bijvoorbeeld Time Spy gebruiken om DirectX 12-prestaties van games te analyseren. Fire Strike focust op DirectX 11 (voor mid-range-systemen), terwijl Port Royal geschikt is voor raytracing-prestaties. Voor meer technische uitleg van deze benchmarks kun je de online gebruikersgids raadplegen.

Andere benchmarks zijn ook beschikbaar. Cinebench bijvoorbeeld meet via hoge kwaliteit 3D-afbeeldingen de prestaties van je cpu, inclusief afzonderlijke kernen. Voor grafische benchmarking en stresstests van je gpu kun je bijvoorbeeld Unigines Heaven of Superposition gebruiken.

Time Spy van 3DMark meet de prestaties van de Microsoft API DX12.

3 Monitoring

Tijdens het gamen is het nuttig om de prestaties van verschillende onderdelen te meten. Een handig hulpmiddel hiervoor is RivaTuner Statistics Server (RTSS), dat bijvoorbeeld geïntegreerd is in MSI Afterburner. Deze tool is ideaal voor veilig en eenvoudig gpu-overklokken zonder veel technische kennis (zie paragraaf 5).

Installeer MSI Afterburner samen met de RivaTuner-software en start het programma. Klik op het tandwielpictogram en controleer of de juiste gpu is geselecteerd. Ga naar het tabblad Toezicht en vink de onderdelen aan die je wilt monitoren, zoals GPU temperatuur, GPU gebruik, GPU core klok, GPU ventilator snelheid, GPU temp/power/voltage limit, CPU temperatuur/gebruik/klok (genummerde cpu-kernen hoef je niet te selecteren), CPU power, Beeldverversings snelheid en Frame tijd. Zet bij elk item ook een vinkje bij Toon informatie op het scherm (OSD) en bevestig je keuzes.

Open vervolgens het instellingenvenster van RTSS via het pictogram in het Windows-systeemvak. Controleer of Show On-Screen Display is ingeschakeld en kies bij voorkeur Raster 3D als weergave. Optimaliseer en positioneer deze naar wens. Deze OSD werkt doorgaans goed in DirectX- en OpenGL-games. Overigens bevat Steam een fps-teller die je met behulp van Alt+Tab op je scherm kunt zetten.

RivaTuner Server Statistics is hier gekoppeld aan de monitoringtool MSI Afterburner.

4 Hardware

Meten is weten, en die fase hebben we afgerond. Nu richten we ons volledig op diverse optimalisaties, opgesplitst in verschillende (en deels overlappende) categorieën. We beginnen met de hardware, met de gpu in de hoofdrol.

Houd je gpu-drivers regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, up-to-date. Gebruik hiervoor bij voorkeur de software van de fabrikant, zoals GeForce Experience of de Nvidia-app, of AMD Adrenalin Edition. Via het configuratiescherm van deze tools krijg je vaak extra opties voor betere gameprestaties, met invloed op zowel fps als beeldkwaliteit.

We nemen Nvidia als voorbeeld. Open NVIDIA Control Panel en ga naar 3D-instellingen beheren. Overweeg bij Algemene instellingen de volgende instellingen voor het basisprofiel: Energiebeheermodus op Optimaal vermogen; Textuurfilteren – Kwaliteit op Prestatie; Thread Optimalisering op Aan; Grootte shadercache op Onbeperkt; en Weinig vertraging-modus op Aan of Ultra. Bevestig met Toepassen. Klik op Beginwaarden om terug te keren naar de standaardinstellingen.

Je kunt hier ook Verticale synchronisatie op Uit zetten, maar in principe horen de gpu-frames afgestemd te zijn op de verversingsfrequentie (refresh rate) van je monitor. Heb je last van tearing, zet deze instelling dan op Aan of kies een van de andere opties.

Controleer ook even de instellingen van je muis of controller via Instellingen / Bluetooth en apparaten. Kies hier Muis / Aanvullende muisinstellingen. Voor preciezere en consistentere muisaansturing kun je op het tabblad Opties voor de aanwijzer de optie Precisie van de aanwijzer verbeteren uitschakelen, waarmee je aanwijzerversnelling uitzet, wat de cursorbeweging voorspelbaarder maakt.

Vanuit het configuratiescherm kun je allerlei instellingen van je gpu aanpassen.

5 Hardware overklokken

Gevorderde gebruikers kunnen ook overwegen hun gpu te overklokken. Ga eerst na of er in het UEFI/BIOS van je systeem hiervoor geen zogeheten XMP’s (eXtreme Memory Profile) beschikbaar zijn gesteld door de geheugenfabrikant. Je herkent deze aan opties zoals XMP, Memory Profile of DOCP. Kies het gewenste profiel waarbij je geheugen op een hogere snelheid kan werken.

Bij de meeste games kun je voordeel halen uit een overgeklokte gpu. Hiervoor is MSI Afterburner zeer geschikt, omdat je hiermee veilig kunt werken. Je combineert dit bij voorkeur met MSI Kombustor (klik na installatie op het K-pictogram in MSI Afterburner), een stresstest-tool die de stabiliteit van jouw gpu na overklokken controleert via zware grafische workloads.

Begin met het verhogen van de Core Clock (MHz) - niet de Core-voltage - in stappen van ongeveer 20. Boven de 50 verhoog je bij voorkeur in stappen van 10. Bevestig telkens met Toepassen (ronde knop met vinkje). Lukt dit niet, zet dan (indien mogelijk) de schuifknoppen bij Power Limit (%) en Temp Limit (°C) tijdelijk op het maximum, en stel via de A-knop de Fan Speed (%) in op 75%. Bevestig je instellingen met Toepassen.

Laat tijdens de aanpassingen de stresstest in Kombustor draaien en houd de resultaten in de gaten, zoals de gpu-temperatuur (je kunt hier ook de OSD van RTSS oproepen). Als deze te hoog wordt of de stresstest crasht, verlaag de waarde dan met ongeveer tien procent.

Verhoog daarna de Memory Clock in stappen van maximaal 10. Blijf ook hier tien procent onder de waarde waarbij de stresstest onstabiel wordt. Klik vervolgens op Opslaan (diskette-pictogram) en selecteer profielknop 1. Tot slot klik je rechtsboven op de Windows-knop, zodat je systeem voortaan met deze profielwaarden opstart.

Overklokken met MSI Afterburner, met Kombustor als ‘waakhond’ (je ziet hier ook de RTSS-overlay).

6 Systeeminstellingen

Op het niveau van je besturingssysteem kun je enkele instellingen optimaliseren. We nemen Windows 11 als uitgangspunt. Ga naar Instellingen / Gaming. Open Gamemodus en schakel deze in. Hiermee verbeter je de prestaties tijdens het gamen door cpu- en gpu-bronnen prioriteit te geven (onder meer om framedrops te voorkomen), achtergrondprocessen te beperken en storende meldingen uit te schakelen.

Zorg er ook voor dat Windows-updates niet tijdens een gamesessie starten. Ga naar Instellingen / Windows Update, klik op Geavanceerde Updates en stel bij Gebruikstijden instellen de gewenste uren in via Handmatig.

Met de ingebouwde module Energiebeheer kun je het voorkeurschema instellen op Hoge prestaties. Voor snellere pc’s kun je zelfs de optie Topprestaties activeren door op de Opdrachtprompt dit commando uit te voeren:

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Met powercfg /list controleer je of het schema is toegevoegd. Verwijder een schema met powercfg /delete <ID>. Of maak in Energiebeheer je eigen schema met Een energiebeheerschema maken.

Je kunt ook grafische instellingen per app aanpassen. Ga naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm / Graphics. Zoek de gewenste app, selecteer deze, klik op Opties en kies bijvoorbeeld Hoge prestaties. Bevestig met Opslaan.

Je kunt ook een extra energiebeheerschema voor topprestaties zichtbaar maken.

7 Extra instellingen

Je kunt een paar extra systeeminstellingen aanpassen om de gameprestaties verder te verbeteren. Controleer bijvoorbeeld de locatie van het bestand pagefile.sys, vooral bij beperkt intern geheugen. Windows verplaatst data van het RAM naar dit virtuele geheugenbestand om ruimte vrij te maken. Zorg dat dit bestand op een snelle ssd staat.

Controleer dit via Instellingen / Systeem, klik op Geavanceerde systeeminstellingen en druk op Instellingen op het tabblad Geavanceerd. Klik op Wijzigen. Staat je Windows-schijf niet op een snelle ssd, dan beperk je via Aangepaste grootte de ruimte op deze schijf en wijs je het grootste deel toe aan de snelste schijf. Of kies Grootte wordt door het systeem beheerd. Bevestig met Instellen en OK.

Daarnaast kun je HAGS (Hardware GPU Scheduling) activeren, waarmee de gpu grafische taken rechtstreeks afhandelt. Dit versnelt processen en verbetert grafische prestaties, met minder stutter en invoervertraging. Ga hiervoor naar Instellingen / Systeem, kies Beeldscherm / Graphics en klik op Standaardinstellingen voor afbeeldingen wijzigen. Als je gpu dit ondersteunt, kun je hier GPU met hardwareversnelling plannen inschakelen. Eventueel schakel je hier ook Optimalisaties voor games met vensters in, wat de prestaties van DirectX 10/11-games in venstermodus ten goede kan komen.

HAGS kan de grafische prestaties wat opkrikken als je gpu dit ondersteunt.

Op zoek naar de optimale game-ervaring? Met deze accessoires creëer je jouw ideale gameroom

8 Software

Bij online gamen is natuurlijk ook een optimale netwerkconnectie van groot belang. Idealiter gebruik je hiervoor een bekabelde verbinding of een draadloze router met 5GHz-wifi voor een lagere ping. Controleer je wifi-snelheid met een gratis tool zoals www.speedtest.net.

Voordat je andere software aanpast, is het verstandig eerst de tuningsmogelijkheden van je game-applicaties zelf te bekijken. Veel games, zoals Age of Empires III, bieden via schuifbalken, numerieke waarden of andere instellingen opties om framerate en andere prestaties te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan instellingen voor grafische detaillering, zoals texturen en schaduwen, anti-aliasing-technieken en tekenafstand (de mate waarin verder afgelegen objecten worden gerenderd).

Verder, om onnodig geheugenverbruik te beperken, kun je controleren welke apps automatisch opstarten met Windows. Schakel overtollige apps uit via Windows Taakbeheer (Ctrl+Shift+Esc) in de rubriek Opstart-apps.

In Taakbeheer kun je bij Processen en Services onnodige achtergrondprocessen en services tijdelijk uitschakelen via het contextmenu, vooropgesteld dat je goed weet wat je doet. Gevorderde gebruikers kunnen in de rubriek Details per applicatie via het contextmenu de opties Prioriteit (hoeveelheid toegewezen processortijd; kies bij voorkeur niet voor realtime) en eventueel Affiniteit (hoeveel en welke processorkernen worden gebruikt) aanpassen.

Overweeg ook het gebruik van gameboosters, die gameprestaties semiautomatisch optimaliseren. Een bekende gratis tool is Razer Cortex (extra tools niet installeren). Na aanmelding kun je via Game booster met Boost now meerdere optimalisaties uitvoeren, zoals Disable CPU Sleep Mode, Clear Clipboard, Clean RAM en Disable Telemetry. Ook kunnen geselecteerde processen en services worden uitgeschakeld om geheugen vrij te maken. Met de optie Restore now herstel je de oorspronkelijke instellingen.

Een andere populaire tool is MSI Dragon Center, die zich vooral richt op MSI-hardwarecomponenten en vergelijkbare functionaliteit biedt.

Gamebooster Razer Cortex automatiseert het optimaliseren van systeeminstellingen en achtergrondprocessen.

9 Netwerk

Bij online gamen is natuurlijk ook een optimale netwerkconnectie van groot belang. Idealiter gebruik je hiervoor een bekabelde verbinding. Controleer in Apparaatbeheer (klik met rechts op de Windows-startknop) of de drivers van je netwerkadapter up-to-date zijn. Klik met rechts op een adapter en kies Stuurprogramma bijwerken.

Je kunt ook kiezen voor een draadloze 5GHz-wifi-router. Controleer je wifi-snelheid met een gratis tool zoals www.speedtest.net. Daarnaast kun je voor draadloze netwerken een speciale tool gebruiken om de signaalkwaliteit te analyseren, zoals Acrylic Wi-Fi Analyzer. Dit onderdeel van de Acrylic Suite biedt een live signaalgrafiek en laat je kanaaloverlappingen en andere netwerkproblemen analyseren. De volledige functionaliteit is vijf dagen gratis beschikbaar.

Veel routers bieden QoS-instellingen (Quality of Service) waarmee je dataverkeer voor specifieke applicaties, poorten of apparaten kunt prioriteren. Dit kan latency en jitter verminderen. Sommige routers hebben een gamemodus in de QoS-configuratie voor automatische optimalisatie van populaire games en consoles, geavanceerdere routers bieden SQM (Smart Queue Management).

Controleer met de module Broncontrole (druk op Windows-toets+R en voer resmon uit) welke applicaties veel bandbreedte gebruiken. Sorteer bijvoorbeeld op de kolom Totaal (bytes/seconde) en sluit overtollige software af. Om de puntjes op de i te zetten, kun je de prestaties van de gebruikte DNS-server testen met DNS Benchmark. Open het tabblad Nameservers, klik op Run Benchmark en zet een vinkje bij Sort Fastest Nameservers: de snelste DNS-servers vind je nu in principe bovenaan. Deze kun je gebruiken in de netwerkconfiguratie van Windows of in je router voor je hele netwerk.

Controleer de kwaliteit van je draadloze verbinding met Acrylic Wi-Fi Analyzer.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL