Smart-tv vs streamingapparaat: wat is de beste optie?
De mogelijkheden van smart-tv’s en mediaspelers (of streamingboxen) liggen dicht bij elkaar. Toch kan de ene beter bij je passen dan de andere. In dit artikel laten we zien waarin ze verschillen en wat je van beide kunt verwachten.
Het is begrijpelijk als je twijfelt tussen beide systemen, of misschien zelfs overweegt ze samen te gebruiken voor verschillende toepassingen. Voordat je een extra mediaspeler aanschaft, is het de moeite waard om dit artikel door te nemen. In dit artikel kijken we naar drie vragen over mediaspelers en slimme tv's, zodat je voor jezelf kunt bepalen of je eventueel moet investeren in zo'n speler.
- Wat zijn de verschillen tussen een smart-tv en een mediaspeler?
- Welke optie past bij jou?
- Kun je een streamingapparaat en een smart-tv ook naast elkaar gebruiken?
Lees ook: Dit zijn de beste apps voor jouw smart-tv
Als je tegenwoordig een televisie koopt, zit daar bijna standaard een modern besturingssysteem aan vast, zoals Android TV, Tizen of WebOS. Daardoor kan de tv meer, maar daardoor kan er ook meer foutgaan. Nog niet iedereen is daarom overtuigd van de waarde van zo'n slim systeem – maar dat is voer voor een ander artikel. Voor dit stuk focussen we ons op de verschillen en overeenkomsten met OS'en (operating systems) die we tegenkomen op mediaspelers. Die tonen veel overeenkomsten met de software op tv's.
Wat zijn de verschillen?
Op het eerste gezicht lijken smart-tv's en mediaspelers inwisselbaar. In beide gevallen is het gebruik ervan hetzelfde. Je downloadt de streamingdiensten waar je een abonnement op hebt en streamt de content die je wilt kijken. Toch zijn er wel degelijk verschillen, in vrijwel alle onderdelen: hardware, software en prestaties. Als je voor een slimme televisie kiest, dan worden er vooraf al wat apps voor je geïnstalleerd. Dat scheelt dus een taakje. Per merk verschilt echter om welke apps het gaat, dus het kan zomaar zijn dat de apps die jij zoekt er nog niet staan. Bovendien is de vooraf geïnstalleerde software vaak verouderd, waardoor je alle apps handmatig of automatisch moet updaten als dat wordt gevraagd.
Met een mediaspeler kies je zelf welke apps je installeert en heb je direct toegang tot de nieuwste versies. Het aanbod kan bovendien breder zijn, doordat de processor krachtiger is. Hierdoor zijn mediaspelers vaak sneller, bieden ze meer mogelijkheden en hebben ze een soepelere, gebruiksvriendelijke interface.
©Kaspars Grinvalds Barbara Buderath
Welke optie past bij jou?
Welke keuze het best bij je past, hangt af van hoe je de hardware gebruikt en welke eisen je stelt aan prestaties en ondersteuning voor beeld- en audiostandaarden. Een smart-tv kan na verloop van tijd trager worden, appondersteuning verliezen of bepaalde standaarden niet meer ondersteunen. Mediaspelers krijgen vaak langer software-updates, bieden meer beeld- en audio-opties en blijven sneller in gebruik. Daardoor kan het een slimme zet zijn om te investeren in een aparte mediaspeler.
Dat geldt ook als je overweegt een nieuwe tv aan te schaffen. Misschien merk je dat je huidige tv traag wordt of dat de beeldkwaliteit niet meer voldoet. Een mediaspeler kan dan de prestaties verbeteren en oudere of langzamere tv's nieuw leven inblazen. Ook het besturingssysteem speelt mee: als je tv op Tizen (Samsung) draait maar je liever Android TV gebruikt, kun je eenvoudig overstappen door een paar tientjes uit te geven aan een Google TV Streamer. Zo hoef je niet direct een nieuwe tv te kopen en bespaar je geld.
Ook interessant: Mediaspeler kopen? Hier moet je op letten!
En kun je ze ook naast elkaar gebruiken?
Ja, mediaspelers en tv's zijn prima naast elkaar te gebruiken. Zo kun je met een Samsung-tv toch van alles aansturen in huis (als je andere producten van de fabrikant hebt), terwijl je (ervan uitgaande dat je inderdaad een Google Tv Streamer hebt aangeschaft) profiteert van het uitgebreide ecosysteem van Google. Hetzelfde geldt voor Apple TV-gebruikers. Als je een tv hebt met Android TV, maar je maakt ook veel gebruik van Apple-producten, dan heb je dus als het ware het beste van beide werelden. Je kunt immers wisselen van OS wanneer je wilt.
Daarnaast is een mediaspeler ideaal voor wie vaak reist. Zo'n klein kastje neem je makkelijk mee naar een hotel of een andere verblijfplaats, waardoor je altijd toegang hebt tot je eigen apps en diensten. Een slimme tv en een mediaspeler samen zijn geen must, maar bieden wel extra mogelijkheden en vrijheid. Waar een smart-tv vooral een eenvoudige alles-in-één-oplossing is, geeft een mediaspeler je meer controle en extra functies.