ID.nl logo
Dit zijn de beste apps voor jouw smart-tv
Huis

Dit zijn de beste apps voor jouw smart-tv

Als je in de app store van je smart-tv kijkt, vind je een enorm aanbod aan apps. Welke apps zijn nou de moeite waard en moet je echt in huis hebben? We hebben een overzicht gemaakt van de beste apps voor jouw smart-tv.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet iedere app beschikbaar is voor elke smart-tv. Dat heeft te maken met het besturingssysteem waar de fabrikant voor heeft gekozen en of deze in eigen ontwikkeling is of openbaar, zoals Google- of Android TV. Over het algemeen kunnen we stellen dat je op Google TV/Android TV (onder meer tv's van Philips, Sony en TCL) het meest uitgebreide aanbod vindt. Het aanbod van Samsung (Tizen) en LG (WebOS) is ook erg groot. Panasonic (My Home Screen) en Hisense (VIDAA U) hebben een wat beperkter aanbod.

Streamingdiensten alom vertegenwoordigd

De grote streamingdiensten zijn gelukkig wel al overal terug te vinden. Ook lokale apps zijn vrij goed beschikbaar, al zal je ze niet allemaal vinden op Panasonic My Home Screen en Hisense VIDAA U. Voor alle andere diensten kunnen de verschillen groot zijn. Een mediabibliotheek zoals Plex is bijna overal beschikbaar. Maar de app voor Xbox vind je bijvoorbeeld alleen terug op Samsung-tv's. Een zoekopdracht in de appstore is je beste vriend en vaak krijg je dan ook alternatieven aangereikt.

Chromecast en Airplay
Voor streamingdiensten kun je vaak ook vertrouwen op Chromecast en Airplay om films of series op het tv-scherm te bekijken. Vaak is het ook erg handig om door het aanbod te bladeren op je smartphone. Heb je je keuze gemaakt dan volstaat een druk op de knop om je selectie op tv te bekijken. Heb je geen smart-tv, maar wil je toch gebruik maken van Google-apps om streamingdiensten te gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen om een losse Chromecast op je tv aan te sluiten: je hebt dan de beschikking over alle streaming-apps die in de Google Play-store staan.

De bekende streamingdiensten

Maar goed, welke streamingdiensten vind je minstens terug op je smart-tv? Zoals gezegd: in ieder geval de meest belangrijkste. We noemen ze even kort voor het overzicht:

Netflix
De meest gekende streamingdienst die over de jaren een enorm aanbod heeft uitgebouwd. Netflix heeft ook aardig wat exclusieve eigen series en films in huis. Handige tip: je kunt Netflix-content ook via de app op je smartphone downloaden, zodat je verder kunt kijken in het buitenland of in het vliegtuig zonder roamingkosten én zelfs zonder netwerkverbinding.

Amazon Prime Video
Ook een van de eerste diensten die films en series aanbood. Wie een Amazon Prime-abonnement neemt voor gratis bezorging uit de amazon-webwinkels, krijgt Prime Video erbij. Amazon heeft ook exclusieve series. Voor celebrity-watchers is het handig dat je bij deze dienst info krijgt over de acteurs op het scherm zodra je de film/serie pauzeert.

Disney+
Aan een sterke opmars bezig, Disney+ is niet alleen de thuishaven van alle Disney-films, maar ook van alles Star Wars, en het hele Marvel Universe. Het aanbod bevat meer dan dat, maar die grote namen zijn natuurlijk de aantrekkingskracht.

Apple TV+
Ook Apple heeft een eigen dienst uit de grond gestampt en begon in 2019 met deze streaming-app. Apple TV+ kenmerkt zich door het uitbrengen van eigen series en documentaires, maar het heeft ook content van bestaande televisie-studios in het aanbod, voornamelijk veel series van BBC.

YouTube
Deze streamingdienst mag niet ontbreken op je smart-tv. Je vindt er natuurlijk van alles, van advies over de meest niche hobbies, tot entertainment, prachtige wetenschapskanalen, muziek, hulp voor doe-het-zelvers en nog veel meer. YouTube kun je natuurlijk gratis gebruiken, maar het is wel aan te raden om je aan te melden met een gratis account, want dan word je net iets minder bestookt met meldingen en reclames.

Google Play Movies & TV
Dit is de videowinkel van Google waar je films en series kunt huren en/of kopen. Deze app vind je alleen maar terug op televisies met het Google TV- of Android TV-besturingssysteem. Films of series die je met Google Play downloadt, kun je niet op andere apparaten afspelen.

Rakuten TV
In Europa is dit een minder bekende speler, maar toch biedt deze streamingdienst aardig wat interessante content, zoals bekende films en tv-series. Je betaalt bij Rakuten TV geen vast bedrag per maand, maar je rekent alleen af per serie of film. Je kunt daarbij kiezen of je een serie of film huurt of koopt. Onder het onderdeel Gratis op Rakuten TV kun je films en tv-series gratis bekijken, maar een account is wel een vereist en er wordt om gemiddeld iedere vijftien minuten reclame getoond. . films en reeksen koopt en/of huurt.

Lokale apps

Voor ieder land zijn er apps die gericht zijn op lokale content. Zo ook in Nederland en België. Zo kun je tv-series terugkijken van publieke en commerciële zenders, maar kun je ook radio luisteren of live-tv kijken. Klik op de link van de betreffende dienst om op de supportpagina van deze dienst te lezen voor welke tv-toestellen de app beschikbaar is.

Nederland

NOS        
NPO Start
Videoland
Kijk
NLziet
Canal Digitaal
Pathe Thuis

België

VRT Max
VTM Go
GoPlay
TV Vlaanderen
Telenet TV

Muziek

Uiteraard kun je je smart-tv ook gebruiken voor het afspelen van muziek. Streamen vanaf je smartphone is vrijwel altijd mogelijk, zodat je bijvoorbeeld je Spotify-playlist op je televisie kunt afspelen.

Voor je smart-tv kun je ook kiezen om een aparte muziek-streaming-app te installeren, zo zijn voor de meeste smart-tv's de apps van Deezer, Spotify, Qobuz en Tidal beschikbaar. Ben je liefhebber van klassieke muziek, bekijk dan de app(s) eens van Berliner Philharmoniker. Concerten van het meest bekende symfonisch orkest ter wereld vind je hier terug. Zoek je graag naar muziek weg van de gebaande paden, dan is SoundCloud een goede aanrader, een platform met veel afhankelijke artiesten.

Wil je gewoon radio luisteren? Dan kun je dat het beste doen vanaf je smartphone, en de radiostream naar je televisie streamen: er zijn eigenlijk geen apps van radiostations voor een smart-tv beschikbaar. TuneIn is daarop een uitzondering, die biedt verschillende radiostations binnen een enkele app die je direct vanaf je Android TV- of Google TV-toestel kunt afspelen.

TuneIn biedt duizenden radiostreams aan, waaronder ook veel Nederlandse en Vlaamse zenders.

Media

De meeste smart-tv's kunnen muziek en video's afspelen vanaf gedeelde mappen en locaties, zoals een NAS. Sommige tv's kunnen wel wat extra hulp gebruiken op dat gebied.

Plex
Heb je een uitgebreide mediabibliotheek? Dan moet je zeker Plex bekijken. Daarmee blader je door je bibliotheek in een prachtige grafische omgeving, met posters en beschrijvingen. Plex vereist de installatie van een Plex-server in je thuisnetwerk, maar dat loont zeker de moeite. Opensource-alternatieven voor Plex zijn onder meer Kodi en Jellyfin.

www.plex.com

VLC Player

Elk merk smart-tv heeft een ingebouwde mediaspeler. Die zijn vaak erg goed, maar kunnen al eens struikelen over oudere of minder populaire formaten. Met VLC player los je dat probleem ieder geval op.

www.videolan.org

Gaming

Smart-tv's bevatten weliswaar grafische processors, maar voor high-end games is deze niet geschikt. Gelukkig zijn er veel cloudgames beschikbaar voor je smart-tv. Dat heeft als voordeel dat de grafische berekeningen dan niet plaatsvinden op de tv, maar op krachtige servers op het internet. Op die manier kun je alsnog gamen op je smart-tv. Op veel smart-tv's kun je een game-controller aansluiten, maar check of dat ook bij jouw model mogelijk is. Gameplatforms die geschikt zijn voor smart-tv's:

Utomic
Xbox
Steam Link
GeForce Now
Boosteroid

Als je meer een toeschouwer bent dan een gamer, dan kun je ook terecht op Twitch. Op dit streamingplatform kun je andere spelers aan het werk zien, live of opgenomen. Ook ideaal als je graag kijkt hoe andere spelers bepaalde zaken aanpakken in jouw favoriete game.

Fitness en sport

Wat betreft fitness-apps is er ook het een en ander te kiezen. Met een fitness-app krijg je bijvoorbeeld instructievideo's te zien en is het op sommige smart-tv's zelfs mogelijk om een camera aan te sluiten en jezelf tegelijkertijd met de leraar op het scherm te laten zien. Een greep uit de leukste fitness-apps vind je hieronder, check via je smart-tv of deze voor jou beschikbaar zijn:

Stay Home Fitness
Fit at Home
Workout at Home
Gymondo
Simply Yoga

Doe je zelf niet aan fitness of sport, maar vind je het wel leuk om naar sport te kijken? Dan is er op dit gebied ook voldoende keuze wat betreft aparte apps voor smart-tv. Een overzicht:

FIFA+, UEFA.tv
Voor voetballiefhebbers is er zeker wat te vinden, ook sommige Europese liga’s hebben een eigen app.

Baseball (MLB), Basketbal (NBA), Football (NFL)
Ben je meer een fan van Amerikaanse sporten, dan kun je hier terecht.

UFC, MMA TV
Gevechtssporten, voornamelijk bokswedstrijden

WWE
Gevechtssport met een stevige scheut entertainment 

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.