Mediaspeler kopen? Hier moet je op letten!
Een mediaspeler aanschaffen lijkt eenvoudig: de meeste modellen sluit je immers moeiteloos aan op een moderne tv of monitor en verbind je eenvoudig met het internet, via wifi of een netwerkkabel. Maar waar moet je verder op letten?
Ben je van plan een mediaspeler te kopen? Let dan in elk geval op de volgende drie belangrijke aspecten, waar we in dit artikel dieper op ingaan.
- Resoluties en beeldtechnologieën (en welke je nodig hebt)
- Beschikbare streamingdiensten (en welke jij gebruikt)
- Het updatebeleid (en hoe de fabrikant het vroeger deed)
Een goede mediaspeler voldoet aan een aantal basisvereisten. Veel functies zijn echter zo vanzelfsprekend dat we daar in dit artikel niet diep op ingaan – denk aan aansluitingen, een afstandsbediening en verbindingsopties. Maar niet elke mediaspeler biedt dezelfde ervaring. Het overweldigende aanbod op de markt bewijst dat er grote verschillen kunnen zijn.
Beeldkwaliteit en resoluties
Wil je een toekomstbestendig apparaat? Kies dan minimaal voor 4K-ondersteuning en een vorm van HDR, zoals HDR10 of Dolby Vision. Welke HDR-standaard je nodig hebt, hangt af van de streamingdiensten die je gebruikt. Controleer dat dus van tevoren, zodat je zeker weet dat jouw content er tiptop uitziet.
Een handige tip: lees recensies als je twijfelt over specificaties. Sommige fabrikanten beloven meer dan ze daadwerkelijk leveren. Betrouwbare reviews – zowel van professionals als gebruikers – kunnen je behoeden voor een miskoop. En vergeet je internetsnelheid niet: voor 4K-streaming is minstens 25 Mbit/s nodig. In Nederland is dat meestal geen probleem, maar het is goed om even te checken.
©vladim_ka
Zijn jouw streamingdiensten beschikbaar?
Controleer ook even of jouw favoriete streamingdiensten beschikbaar zijn op het apparaat dat je overweegt. Bij Android TV kun je dat bijvoorbeeld eenvoudig nagaan via de Google Play Store. Maar let op: sommige apps zijn regio-afhankelijk en kunnen in Nederland ontbreken, zelfs als ze in de store staan.
Wil je zeker weten dat een app beschikbaar is? Bezoek dan de website van de fabrikant, vooral als je gebruikmaakt van minder gangbare streamingdiensten. Als je daar een downloadknop vindt voor Android TV, tvOS (Apple) of Amazon Fire, is dat een goed teken. Klik er wel even op om te zien of de app daadwerkelijk in jouw regio werkt. Goedkopere mediaspelers hebben vaak minder app-opties, dus goedkoop kan in dit geval ook duurkoop betekenen.
Hoe zit het met updates?
Het updatebeleid van mediaspelers is minder transparant dan dat van smartphones. Sommige apparaten krijgen jarenlang software- en beveiligingsupdates, terwijl andere al snel verouderd raken. Een goed voorbeeld is de Nvidia Shield TV, die na tien jaar nog steeds ondersteuning krijgt.
Apple en Google doen doorgaans niet veel uitspraken over updates, maar hun mediaspelers worden vaak langdurig ondersteund. De klassieke Chromecast kreeg bijvoorbeeld jarenlang updates en Apple TV-modellen blijven vaak lang compatibel met nieuwe softwareversies. Waarom is dat belangrijk? Zonder updates werken sommige apps na verloop van tijd niet meer. Een mediaspeler met een goed updatebeleid gaat dus langer mee.