ID.nl logo
Review Google TV Streamer  – Basale upgrade in een slanke jas
Huis

Review Google TV Streamer – Basale upgrade in een slanke jas

Met de release van de Google TV Streamer brengt het Amerikaanse bedrijf voor het eerst een echt volwaardige mediaspeler uit. Doordrenkt van functies op basis van kunstmatige intelligentie… Tenminste, dat zou je verwachten. Hoe zit het nu precies?

Goed
Conclusie

Onze conclusie over de Google TV Streamer is tweeledig. Enerzijds zijn we enthousiast over de hardware. Niet alleen mag het ontwerp er zijn, ook is er genoeg opslagruimte en zijn we ontzettend blij met die ethernetpoort. De afstandsbediening is er bovendien flink op vooruitgegaan. We maken ons wel een beetje zorgen om de toekomstbestendigheid van de processor. Die is nu al een jaar of drie oud, en de vraag is hoe lang deze precessor het volhoudt met apps die steeds meer middelen nodig hebben. Voor nu werkt alles in elk geval heel erg prima. Aan de andere kant hebben we het idee dat Google meer uit de mediaspeler had kunnen halen. Ja, afspelen werkt goed en de meest belangrijke codecs en formaten zijn aanwezig. Maar de functies op basis van AI zijn nagenoeg afwezig (leuk, screensavers maken, maar dat blijf je niet doen) en de smarthomebediening is en blijft een basale bedoening. Een redder in nood kan de Thread-ondersteuning zijn, maar alleen voor de mensen die daar nou net naar op zoek waren. Kortom, allerlei gemengde gevoelens over een basale upgrade in een slanke jas.

Plus- en minpunten
  • Slank ontwerp
  • Ethernetpoort
  • Verbeterde afstandsbediening
  • Gangbare audio- en video-indelingen
  • Android 14 met Google TV
  • Thread-borderrouter
  • Missende AI-functies
  • Smarthomebediening beperkt
  • Drie jaar oude processor
  • Geen high-res audio

Voor wie het nog niet duidelijk was: Google neemt afscheid van de Google Chromecast. Hoewel je die handige dongle voorlopig nog wel kunt gebruiken, stapt het bedrijf ondertussen zelf over op de Google TV Streamer. Dit is een volwaardige mediaspeler met een prijskaartje van 119 euro. Dat is twee keer duurder dan een goede Chromecast – en we verklappen alvast dat de ervaring niet per se 'twee keer beter' aanvoelt. Dat komt doordat het streamingapparaat enkele belangrijke functies mist die het echt kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Qua hardware voldoet de Google TV Streamer aan basale eisen. Met 32 GB aan opslagruimte zit je niet snel om ruimte verlegen. Daarnaast noteren we een HDMI 2.1-poort, usb-c-aansluiting voor stroom en een ethernetpoort, zodat je niet afhankelijk bent van wifi. Daarnaast fungeert het apparaat als een Thread-borderrouter, wat handig is voor iedereen die overstapt op smarthomeprotocol Matter. Je kunt daarnaast een aantal smarthomeproducten bedienen via je tv, maar niet allemaal en ook niet op dezelfde manier als met je smartphone of tablet.

©Google

De verbeterde afstandsbediening

Voordat we verdergaan met de softwaremogelijkheden, kijken we eerst nog even naar de vernieuwde afstandsbediening. In vergelijking met de remote van de Chromecast met Google TV heeft Google dit keer een gewone volumeknop toegevoegd. Voorheen zaten deze knoppen aan de zijkant. Deze nieuwe plaatsing zorgt voor meer grip. Dat komt doordat de afstandsbediening nu groter is om ruimte te maken voor de grotere knoppen. Daarnaast is er een programmeerbare knop toegevoegd, waarmee je bijvoorbeeld direct een specifieke app kunt openen.

Ook heeft Google de microfoonknop verplaatst. Die zit nu een laag onder de terug- en thuisknop; twee knoppen die wat ons betreft voorrang genieten. Een goed besluit, dus. Tot slot is er een speaker toegevoegd. Op het moment dat je de afstandsbediening kwijt bent, kun je een knop op de achterkant van de TV Streamer indrukken om een audiosignaal te laten afgaan. Superhandig, helemaal als je de speler met meer mensen deelt of als je merkt dat de remote vaak tussen de bankkussens verdwijnt.

©Wesley Akkerman

Verouderde processor

Hoewel processors in mediaspelers een minder grote rol spelen dan in bijvoorbeeld smartphones, is het wel belangrijk daar aandacht aan te besteden voor de nodige context. Onder de motorkap van de Google TV Streamer zit namelijk een MediaTek MT8696-processor uit 2021 en dat straalt aanvankelijk weinig vertrouwen uit. We moeten eerlijk zeggen: in het gebruik merk je er weinig van. Zeker na een maand testen kunnen we niet stellen dat er veel vertragingen opduiken. Maar het gaat om de langere termijn, en dat is toch wat moeilijker inschatten.

Niet alleen de processor, maar ook de Android-versie speelt een grote rol in de snelheid. De TV Streamer draait op Android 14. Dat is twee niveaus hoger dan de Chromecast, en zelfs drie niveaus hoger dan het oude bakbeest van Nvidia, de Shield TV. Die mediaspeler had zijn beste tijd wel gehad op de redactie, dus we zijn blij met elke snelheidstoename. Maar omdat apps en systemen steeds meer rekenkracht vragen voor een soepele werking, is het de vraag hoe lang de Google-streamer nog mee kan. Dat is helaas koffiedik kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Vertrouwde Google TV-software

Bovenop Android 14 zit de Google TV-softwareschil. Die is qua uiterlijk en indeling precies hetzelfde als op de Chromecast met Google TV. Dat betekent dat er veel ruimte is voor aanbevelingen: zowel willekeurig als gebaseerd op je kijkgedrag. Je kunt programma's, films en meer direct markeren als interessant, en dan zal de mediaspeler die allemaal onder een aparte tab verzamelen. Per video kun je zien waar je de content bekijkt – al kan het hier en daar gebeuren dat die informatie achterhaald is. Komt echter niet vaak voor, gelukkig.

Op de thuispagina tref je verder content aan die je nog aan het kijken was, mits je dat doet in één van de ondersteunde apps. Hierin verschilt de Google TV Streamer amper van concurrerende spelers, die eveneens op Google TV draaien. Het apparaat moet het zonder echt unieke functies doen, ook al zet Google elders flink in op kunstmatige intelligentie via Google Gemini. Wat we hier in Nederland kunnen doen is zelf een screensaver maken (en die zo gek vormgeven als we zelf willen), maar daar blijft het bij. Wat ons betreft dus erg karig.

©Wesley Akkerman

Niet echt uniek

Eigenlijk is de mediaspeler ontdaan van echt waardevolle kunstmatige intelligentie. Leuk die screensavers, maar de standaardopties zijn meestal prima. In de Verenigde Staten is het onder meer mogelijk beschrijvingen van Google Gemini te lezen over de content die je opzoekt. Daar kunnen natuurlijk fouten in staan, maar dat maakt de speler wel uniek. Bovendien heb je daar meer tabs tot je beschikking, en worden de persoonlijke aanbevelingen verzameld onder één tabblad. Die bij ons, je raadt het al, niet beschikbaar is. Dat levert hier een te druk thuisscherm op.

Daarnaast hebben we gemerkt dat Nederlandse apps niet meegenomen worden als het gaat om aanbevolen content. Hier in Nederland kan het raadzaam zijn gebruik te maken van de Apps Only-modus. Dan filter je alle 'slimme' lagen weg, en krijg je gewoon je geïnstalleerde apps voorgeschoteld. Maar ja, dan zit je ineens met een dure mediaspeler die dan fungeert als een soort doorgeefluik. Alle luxe en premium onderdelen – waar je wel voor betaald hebt – zijn dan ineens verdwenen. Gelukkig hebben we dan nog de smarthomebediening, toch?

©Wesley Akkerman

Je smarthome bedienen

Hoe bruikbaar die functionaliteit is, is afhankelijk van je huidige opstelling. Als je Google Home gewend bent, dan zul je de interface vast herkennen. Maar je merkt dan ook direct dat de bediening vrij beperkt is. Je kunt bijvoorbeeld lampen in- en uitschakelen, en daarnaast de helderheid aanpassen. Verder is het goed om te zien dat je de beelden van Nest-camera's en -deurbellen kunt checken. Maar camera's van andere merken worden momenteel niet ondersteund. Over dit onderdeel hebben we dan ook gemengde gevoelens.

Wat wel super is: de ondersteuning voor Thread en smarthomestandaard Matter. De mediaspeler zelf functioneert als een zogenaamde Thread-borderrouter. Daardoor kun je andere apparaten in huis, met ondersteuning voor dit protocol, met elkaar verbinden. Als je dat doet, dan kun je ze via je smartphone bedienen en ze koppelen aan externe diensten, zoals IFTTT. Je hebt daarvoor geen aparte smarthomehub nodig. We juichen dit soort ontwikkelingen toe, omdat ze mediaspelers veelzijdiger maken en smarthomes toegankelijker.

©Wesley Akkerman

De nodige beeld- en audioformaten

Maar goed, je gebruikt de Google TV Streamer voornamelijk voor het bekijken en beluisteren van content. De mediaspeler ondersteunt alle belangrijke beeldformaten zoals die gebruikt worden door streamingdiensten als Amazon Prime, Netflix en Disney+, zoals Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en HLG. Ook allerhande codecs, ook voor het beheren van je eigen media, vinden hier hun thuis, zoals H.264, H.265, AV1 en VP9. Per thuismedia-app, zoals VLC, verschilt vooralsnog welke indelingen de streamer ondersteunt, maar het is aan appmakers om dat te verbeteren.

Als het gaat om audioformaten dan zien we dat Google zich ook hier redelijk aan geldende en algemene standaarden houdt, zoals Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, DTS en DTS-HD HR. Aangezien de meeste apps ondersteuning aanbieden voor zowel Dolby Digital Plus en Dolby Atmos, denken we dat de doorsnee gebruiker hier aan zijn trekken komt. Audio in hogere resoluties afspelen, bijvoorbeeld via TrueHD of DTS-HD, is niet mogelijk. Dat is jammer, maar gezien de algemene doelgroep van de speler tillen we daar niet al te zwaar aan.

©Wesley Akkerman

Google TV Streamer kopen?

Onze conclusie over de Google TV Streamer is tweeledig. Enerzijds zijn we enthousiast over de hardware. Niet alleen mag het ontwerp er zijn, ook is er genoeg opslagruimte en zijn we ontzettend blij met die ethernetpoort. De afstandsbediening is er bovendien flink op vooruitgegaan. We maken ons wel een beetje zorgen om de toekomstbestendigheid van de processor. Die is nu al een jaar of drie oud, en de vraag is hoe lang deze precessor het volhoudt met apps die steeds meer middelen nodig hebben. Voor nu werkt alles in elk geval heel erg prima.

Aan de andere kant hebben we het idee dat Google meer uit de mediaspeler had kunnen halen. Ja, afspelen werkt goed en de meest belangrijke codecs en formaten zijn aanwezig. Maar de functies op basis van AI zijn nagenoeg afwezig (leuk, screensavers maken, maar dat blijf je niet doen) en de smarthomebediening is en blijft een basale bedoening. Een redder in nood kan de Thread-ondersteuning zijn, maar alleen voor de mensen die daar nou net naar op zoek waren. Kortom, allerlei gemengde gevoelens over een basale upgrade in een slanke jas.