ID.nl logo
Review Google TV Streamer  – Basale upgrade in een slanke jas
© Google
Huis

Review Google TV Streamer – Basale upgrade in een slanke jas

Met de release van de Google TV Streamer brengt het Amerikaanse bedrijf voor het eerst een echt volwaardige mediaspeler uit. Doordrenkt van functies op basis van kunstmatige intelligentie… Tenminste, dat zou je verwachten. Hoe zit het nu precies?

Goed
Conclusie

Onze conclusie over de Google TV Streamer is tweeledig. Enerzijds zijn we enthousiast over de hardware. Niet alleen mag het ontwerp er zijn, ook is er genoeg opslagruimte en zijn we ontzettend blij met die ethernetpoort. De afstandsbediening is er bovendien flink op vooruitgegaan. We maken ons wel een beetje zorgen om de toekomstbestendigheid van de processor. Die is nu al een jaar of drie oud, en de vraag is hoe lang deze precessor het volhoudt met apps die steeds meer middelen nodig hebben. Voor nu werkt alles in elk geval heel erg prima. Aan de andere kant hebben we het idee dat Google meer uit de mediaspeler had kunnen halen. Ja, afspelen werkt goed en de meest belangrijke codecs en formaten zijn aanwezig. Maar de functies op basis van AI zijn nagenoeg afwezig (leuk, screensavers maken, maar dat blijf je niet doen) en de smarthomebediening is en blijft een basale bedoening. Een redder in nood kan de Thread-ondersteuning zijn, maar alleen voor de mensen die daar nou net naar op zoek waren. Kortom, allerlei gemengde gevoelens over een basale upgrade in een slanke jas.

Plus- en minpunten
  • Slank ontwerp
  • Ethernetpoort
  • Verbeterde afstandsbediening
  • Gangbare audio- en video-indelingen
  • Android 14 met Google TV
  • Thread-borderrouter
  • Missende AI-functies
  • Smarthomebediening beperkt
  • Drie jaar oude processor
  • Geen high-res audio

Voor wie het nog niet duidelijk was: Google neemt afscheid van de Google Chromecast. Hoewel je die handige dongle voorlopig nog wel kunt gebruiken, stapt het bedrijf ondertussen zelf over op de Google TV Streamer. Dit is een volwaardige mediaspeler met een prijskaartje van 119 euro. Dat is twee keer duurder dan een goede Chromecast – en we verklappen alvast dat de ervaring niet per se 'twee keer beter' aanvoelt. Dat komt doordat het streamingapparaat enkele belangrijke functies mist die het echt kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Qua hardware voldoet de Google TV Streamer aan basale eisen. Met 32 GB aan opslagruimte zit je niet snel om ruimte verlegen. Daarnaast noteren we een HDMI 2.1-poort, usb-c-aansluiting voor stroom en een ethernetpoort, zodat je niet afhankelijk bent van wifi. Daarnaast fungeert het apparaat als een Thread-borderrouter, wat handig is voor iedereen die overstapt op smarthomeprotocol Matter. Je kunt daarnaast een aantal smarthomeproducten bedienen via je tv, maar niet allemaal en ook niet op dezelfde manier als met je smartphone of tablet.

©Google

De verbeterde afstandsbediening

Voordat we verdergaan met de softwaremogelijkheden, kijken we eerst nog even naar de vernieuwde afstandsbediening. In vergelijking met de remote van de Chromecast met Google TV heeft Google dit keer een gewone volumeknop toegevoegd. Voorheen zaten deze knoppen aan de zijkant. Deze nieuwe plaatsing zorgt voor meer grip. Dat komt doordat de afstandsbediening nu groter is om ruimte te maken voor de grotere knoppen. Daarnaast is er een programmeerbare knop toegevoegd, waarmee je bijvoorbeeld direct een specifieke app kunt openen.

Ook heeft Google de microfoonknop verplaatst. Die zit nu een laag onder de terug- en thuisknop; twee knoppen die wat ons betreft voorrang genieten. Een goed besluit, dus. Tot slot is er een speaker toegevoegd. Op het moment dat je de afstandsbediening kwijt bent, kun je een knop op de achterkant van de TV Streamer indrukken om een audiosignaal te laten afgaan. Superhandig, helemaal als je de speler met meer mensen deelt of als je merkt dat de remote vaak tussen de bankkussens verdwijnt.

©Wesley Akkerman

Verouderde processor

Hoewel processors in mediaspelers een minder grote rol spelen dan in bijvoorbeeld smartphones, is het wel belangrijk daar aandacht aan te besteden voor de nodige context. Onder de motorkap van de Google TV Streamer zit namelijk een MediaTek MT8696-processor uit 2021 en dat straalt aanvankelijk weinig vertrouwen uit. We moeten eerlijk zeggen: in het gebruik merk je er weinig van. Zeker na een maand testen kunnen we niet stellen dat er veel vertragingen opduiken. Maar het gaat om de langere termijn, en dat is toch wat moeilijker inschatten.

Niet alleen de processor, maar ook de Android-versie speelt een grote rol in de snelheid. De TV Streamer draait op Android 14. Dat is twee niveaus hoger dan de Chromecast, en zelfs drie niveaus hoger dan het oude bakbeest van Nvidia, de Shield TV. Die mediaspeler had zijn beste tijd wel gehad op de redactie, dus we zijn blij met elke snelheidstoename. Maar omdat apps en systemen steeds meer rekenkracht vragen voor een soepele werking, is het de vraag hoe lang de Google-streamer nog mee kan. Dat is helaas koffiedik kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Vertrouwde Google TV-software

Bovenop Android 14 zit de Google TV-softwareschil. Die is qua uiterlijk en indeling precies hetzelfde als op de Chromecast met Google TV. Dat betekent dat er veel ruimte is voor aanbevelingen: zowel willekeurig als gebaseerd op je kijkgedrag. Je kunt programma's, films en meer direct markeren als interessant, en dan zal de mediaspeler die allemaal onder een aparte tab verzamelen. Per video kun je zien waar je de content bekijkt – al kan het hier en daar gebeuren dat die informatie achterhaald is. Komt echter niet vaak voor, gelukkig.

Op de thuispagina tref je verder content aan die je nog aan het kijken was, mits je dat doet in één van de ondersteunde apps. Hierin verschilt de Google TV Streamer amper van concurrerende spelers, die eveneens op Google TV draaien. Het apparaat moet het zonder echt unieke functies doen, ook al zet Google elders flink in op kunstmatige intelligentie via Google Gemini. Wat we hier in Nederland kunnen doen is zelf een screensaver maken (en die zo gek vormgeven als we zelf willen), maar daar blijft het bij. Wat ons betreft dus erg karig.

©Wesley Akkerman

Niet echt uniek

Eigenlijk is de mediaspeler ontdaan van echt waardevolle kunstmatige intelligentie. Leuk die screensavers, maar de standaardopties zijn meestal prima. In de Verenigde Staten is het onder meer mogelijk beschrijvingen van Google Gemini te lezen over de content die je opzoekt. Daar kunnen natuurlijk fouten in staan, maar dat maakt de speler wel uniek. Bovendien heb je daar meer tabs tot je beschikking, en worden de persoonlijke aanbevelingen verzameld onder één tabblad. Die bij ons, je raadt het al, niet beschikbaar is. Dat levert hier een te druk thuisscherm op.

Daarnaast hebben we gemerkt dat Nederlandse apps niet meegenomen worden als het gaat om aanbevolen content. Hier in Nederland kan het raadzaam zijn gebruik te maken van de Apps Only-modus. Dan filter je alle 'slimme' lagen weg, en krijg je gewoon je geïnstalleerde apps voorgeschoteld. Maar ja, dan zit je ineens met een dure mediaspeler die dan fungeert als een soort doorgeefluik. Alle luxe en premium onderdelen – waar je wel voor betaald hebt – zijn dan ineens verdwenen. Gelukkig hebben we dan nog de smarthomebediening, toch?

©Wesley Akkerman

Je smarthome bedienen

Hoe bruikbaar die functionaliteit is, is afhankelijk van je huidige opstelling. Als je Google Home gewend bent, dan zul je de interface vast herkennen. Maar je merkt dan ook direct dat de bediening vrij beperkt is. Je kunt bijvoorbeeld lampen in- en uitschakelen, en daarnaast de helderheid aanpassen. Verder is het goed om te zien dat je de beelden van Nest-camera's en -deurbellen kunt checken. Maar camera's van andere merken worden momenteel niet ondersteund. Over dit onderdeel hebben we dan ook gemengde gevoelens.

Wat wel super is: de ondersteuning voor Thread en smarthomestandaard Matter. De mediaspeler zelf functioneert als een zogenaamde Thread-borderrouter. Daardoor kun je andere apparaten in huis, met ondersteuning voor dit protocol, met elkaar verbinden. Als je dat doet, dan kun je ze via je smartphone bedienen en ze koppelen aan externe diensten, zoals IFTTT. Je hebt daarvoor geen aparte smarthomehub nodig. We juichen dit soort ontwikkelingen toe, omdat ze mediaspelers veelzijdiger maken en smarthomes toegankelijker.

©Wesley Akkerman

De nodige beeld- en audioformaten

Maar goed, je gebruikt de Google TV Streamer voornamelijk voor het bekijken en beluisteren van content. De mediaspeler ondersteunt alle belangrijke beeldformaten zoals die gebruikt worden door streamingdiensten als Amazon Prime, Netflix en Disney+, zoals Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en HLG. Ook allerhande codecs, ook voor het beheren van je eigen media, vinden hier hun thuis, zoals H.264, H.265, AV1 en VP9. Per thuismedia-app, zoals VLC, verschilt vooralsnog welke indelingen de streamer ondersteunt, maar het is aan appmakers om dat te verbeteren.

Als het gaat om audioformaten dan zien we dat Google zich ook hier redelijk aan geldende en algemene standaarden houdt, zoals Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, DTS en DTS-HD HR. Aangezien de meeste apps ondersteuning aanbieden voor zowel Dolby Digital Plus en Dolby Atmos, denken we dat de doorsnee gebruiker hier aan zijn trekken komt. Audio in hogere resoluties afspelen, bijvoorbeeld via TrueHD of DTS-HD, is niet mogelijk. Dat is jammer, maar gezien de algemene doelgroep van de speler tillen we daar niet al te zwaar aan.

©Wesley Akkerman

Google TV Streamer kopen?

Onze conclusie over de Google TV Streamer is tweeledig. Enerzijds zijn we enthousiast over de hardware. Niet alleen mag het ontwerp er zijn, ook is er genoeg opslagruimte en zijn we ontzettend blij met die ethernetpoort. De afstandsbediening is er bovendien flink op vooruitgegaan. We maken ons wel een beetje zorgen om de toekomstbestendigheid van de processor. Die is nu al een jaar of drie oud, en de vraag is hoe lang deze precessor het volhoudt met apps die steeds meer middelen nodig hebben. Voor nu werkt alles in elk geval heel erg prima.

Aan de andere kant hebben we het idee dat Google meer uit de mediaspeler had kunnen halen. Ja, afspelen werkt goed en de meest belangrijke codecs en formaten zijn aanwezig. Maar de functies op basis van AI zijn nagenoeg afwezig (leuk, screensavers maken, maar dat blijf je niet doen) en de smarthomebediening is en blijft een basale bedoening. Een redder in nood kan de Thread-ondersteuning zijn, maar alleen voor de mensen die daar nou net naar op zoek waren. Kortom, allerlei gemengde gevoelens over een basale upgrade in een slanke jas.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Calibre via Docker: boekenplank op je server
© Paolese
Huis

Calibre via Docker: boekenplank op je server

Verzamel je je e-books het liefst centraal op een server? Dan ligt het voor de hand om die verzameling daar ook te beheren. Een van de beste beheerprogramma’s is Calibre. Hoewel dit vaak onder Windows wordt gebruikt, kun je het ook via Docker installeren en gebruiken. Daarna beheer je alles via een browser. We laten zien hoe dat werkt.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je e-books via Calibre Web kunt beheren. Daarvoor ondernemen we de volgende stappen:

  • Docker installeren
  • Calibre instellen
    • Database maken
    • E-books toevoegen
  • Calibre Web configureren
  • Draadloos synchroniseren met Kobo-e-readers

Lees ook: Bladeren in stijl: Hoe kies je de perfecte e-reader?

Code downloaden

In dit artikel staat een voorbeeld van wat YAML-code (en diverse andere commando’s). Omdat YAML erg gevoelig is voor foute spaties, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. Zie het bestand code-calweb.txt.

Calibre is een populair en voor velen vertrouwd programma voor het beheren van e-books, dat al heel lang mee gaat (zie het kader ‘Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer’). De meeste mensen gebruiken het op een pc, maar daar kleven wel wat nadelen aan. Een installatie op een server is praktischer. Een centrale installatie zorgt ervoor dat je gemakkelijker toegang tot Calibre hebt, vanaf verschillende apparaten en met verschillende gebruikers.

Ook de regelmatige software-updates zijn eenvoudiger te installeren, desgewenst zelfs automatisch. Het maken van back-ups is eveneens makkelijker. Op een pc vergeten mensen dat vaak, waardoor bij een crash of herinstallatie van Windows de zorgvuldig opgebouwde verzameling verloren gaat.

In dit artikel gaan we Calibre via Docker draaien. Je kunt de software daarna via een browser gebruiken, met dezelfde vertrouwde gebruikersinterface. We combineren het met Calibre Web. Daarmee kun je, ook weer via de browser, comfortabel je e-books lezen.

Ook de communicatie met e-readers komt aan bod. We laten zien hoe je via Calibre Web rechtstreeks synchroniseert met een Kobo e-reader. En vanuit Calibre gaan we e-books naar een Kindle sturen.

Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer

Calibre is een populair programma voor het beheren van je verzameling e-books. Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Calibre kan op basis van metadata alle relevante informatie over e-books voor je ophalen, zoals beschrijvingen en een omslagafbeelding.

Je kunt de details ook handmatig aanpassen, per bestand of op groepsniveau. Ook converteer je e-books direct in Calibre om ze compatibel te maken met jouw e-reader. Bovendien zijn er de nodige extra’s, zoals het omzetten van nieuwsartikelen naar een e-book op basis van rss-feeds.

De eerste versie van Calibre verscheen in oktober 2006. Dat was kort na de release van de Sony PRS-500, een van de eerste op e-ink gebaseerde e-readers. Aanvankelijk lag de kracht bij de conversie van e-books tussen verschillende formaten. Tegenwoordig staan vooral de beheerfuncties centraal, en de uitgebreide zoek- en sorteeropties. De software is gratis, opensource en vrij aanpasbaar.

Calibre is veruit het bekendste programma voor het beheren van e-books.

1 Calibre (Web) en Docker (Compose)

We gaan in dit artikel Calibre en Calibre Web installeren op een server. Hierbij maken we gebruik van Docker en Docker Compose. Hiervoor gebruiken we een Linux-server met Ubuntu 24.04 LTS. Voor het werken met Docker installeren we Docker CE (Community Edition). Daar zijn installatiegidsen voor. Hierna kun je zowel Docker als Docker Compose gebruiken.

Zorg dat het systeem dat je gaat gebruiken genoeg geheugen heeft. Er is geen schokkende hoeveelheid voor nodig, maar 2 GB is geen overbodige luxe. Dit heeft vooral te maken met de ‘remote desktop’-opzet: op de achtergrond wordt een VNC-verbinding opgezet om de gebruikersinterface van Calibre weer te geven. Gebruik je een container in Proxmox VE, dan is 4 GB een veilige bovengrens. Meestal ligt het geheugengebruik rond 500 MB, maar tijdens het gebruik loopt dat snel op naar 1 GB met wat uitschieters naar boven.

Alle e-books staan bij onze opzet op een NAS. Daarom koppelen (‘mounten’) we die map aan het systeem, op de locatie /mnt/nas/boeken. Die locatie gaan we (in de volgende paragraaf) als volume toevoegen aan Calibre. Het voordeel is dat je vanuit Calibre gemakkelijk door die map kunt bladeren om e-books toe te voegen aan de bibliotheek in Calibre zelf.

Zorg dat je op het systeem over Docker en Docker Compose beschikt.

2 Docker Compose

Op het systeem maken we een mapje voor Calibre en plaatsen daarin een bestand docker-compose.yml met de onderstaande inhoud. We kiezen voor zowel Calibre als Calibre Web het Docker-image van het bekende LinuxServer.io.

Mogelijk zijn voor jouw situatie wat aanpassingen nodig. De belangrijkste opties nemen we in de volgende twee paragrafen met je door. Bij twijfel kun je ook de documentatie voor de genoemde Docker-images raadplegen. Bij de uitleg maken we onderscheid tussen de host en de container. De host is daarbij uiteraard jouw server met Docker.

Met de hulp van Docker Compose beheren we de instellingen voor beide containers.

3 Volumes koppelen

Volumes zorgen feitelijk voor de mogelijkheid bestanden uit te wisselen tussen de host en container. Voor Calibre maken we onder volumes: een koppeling tussen de map ./config op de host en /config in de container. Hier bewaart Calibre de configuratie en straks ook de Calibre-bibliotheek.

Verder koppelen we de gemounte map /mnt/nas/boeken met daarin alle ongesorteerde e-books aan /media. Binnen Calibre kun je straks door de map /media bladeren om eenvoudig e-books aan je bibliotheek toe te voegen.

Optioneel kun je een map, zoals de hier voorgestelde map /mnt/nas/boeken/Toevoegen, koppelen aan de container onder bijvoorbeeld /toevoegen. We laten in paragraaf 7 zien hoe je met een kleine aanpassing de e-books in die map automatisch aan Calibre kunt toevoegen. Bij de container voor Calibre Web zie je onder volumes: alleen de koppeling met de lokale map ./config. Daar staat straks de bibliotheek van Calibre, die we bij de configuratie van Calibre Web alleen nog hoeven aan te wijzen. Controleer voor beide containers onder environment: de waardes bij PUID en PGID. Dat is de ID van respectievelijk de eigenaar en groep van de gekoppelde volumes. Deze waardes kun je nagaan met de opdracht id gebruiker. Dit voorkomt problemen met rechten bij bestandstoegang.

In een onderliggende map worden de configuratie en bibliotheek bewaard.

Back-up maken van Calibre

Het is raadzaam om af en toe een back-up te maken van Calibre en Calibre Web. Het gaat hierbij om het bestand docker-compose.yml en de onderliggende map config. In de map met het bestand docker-compose.yml kun je daarvoor de onderstaande opdracht geven. Bewaar vervolgens het bestand calibre.tar op een veilige plek. Gebruik deze opdracht:

tar --exclude=config/.cache -cvf calibre.tar docker-compose.yml config/

Hierbij sluiten we overigens de folder .cache die in de map config te vinden is uit.

4 Poorten configureren

Er zijn voor beide containers poorten gekoppeld. Dit zie je onder ports:. Het poortnummer links is steeds de poort op de host. Die mag je eventueel veranderen, bijvoorbeeld omdat een poort (zoals de populaire poort 8080) al in gebruik is. Het poortnummer rechts is de poort in de container. Die mag je niet veranderen. We houden hier dezelfde poortnummers aan. Bij de container voor Calibre geeft poort 8080 toegang tot Calibre zelf en poort 8081 dient voor de ingebouwde contentserver (zie paragraaf 8 en het kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Calibre Web maken we via poort 8083 toegankelijk.

Poort 8083 geeft toegang tot Calibre Web, waarmee je e-books via een browser kunt lezen.

5 Beheer van de containers

Als je alle gewenste aanpassingen hebt gemaakt en de configuratie hebt bewaard, kun je beide containers starten met één opdracht:

docker compose up -d

Om de containers te stoppen, geef je deze opdracht:

docker compose down

Merk op dat er regelmatig updates verschijnen voor Calibre, waar je ook een melding van zult krijgen. Je hoeft dan in Calibre zelf niets te doen. Enkele commando’s vanaf de opdrachtregel volstaan. Stop als eerste de containers met:

docker compose down

Haal dan de nieuwe images op waarop de containers zijn gebaseerd. Dit kan in één keer met:

docker compose pull

Daarna kun je de containers opnieuw starten met:

docker compose up -d

Daarbij zullen de containers op basis van de nieuwe images worden opgebouwd. Controleer eventueel de status met:

docker ps

Dit laat zien welke containers actief zijn en welke poorten ze gebruiken.

Via enkele eenvoudige commando’s kun je de Docker-containers beheren.

6 Eerste stappen in Calibre

We gaan nu verder in de browser en beginnen met het instellen van Calibre. Log in op het ip-adres van het systeem waarop Calibre staat en poort 8080, zoals http://ipadres:8080. Kies in het eerste scherm Nederlands als taal. Kies daarna de locatie voor de bibliotheek voor Calibre. Hier worden alle toegevoegde boeken naartoe gekopieerd. We accepteren de standaardlocatie /config/Calibre Bibliotheek.

In het volgende scherm kies je je type e-reader. We kiezen voor een model van Kobo. Klik op Volgende om verder te gaan en dan Voltooien. Je komt nu direct in Calibre. Als je eerder met deze software hebt gewerkt, zal de gebruikersinterface vertrouwd zijn. Je ziet nog maar één boek in je Calibre-bibliotheek: de snelstartgids voor het werken met Calibre. Tijd dus voor wat extra leesvoer!

Bij het eerste gebruik moet je enkele instellingen aanpassen.

7 Boeken toevoegen

Om een e-book toe te voegen aan Calibre ga je naar Boeken toevoegen. Blader via de bestandsbeheerder vervolgens naar /media. Hier zie je de gemounte map met alle e-books. Wil je ook automatisch boeken aan Calibre kunnen toevoegen? Dit kun je instellen onder Voorkeuren. Kies onder Importeren/Exporteren de optie Boeken toevoegen. Op het tabje Automatisch toevoegen kun je naar de map bladeren waar de automatisch toe te voegen e-books staan. In ons voorbeeld is dat /toevoegen. Alle boeken die je in die map zet, zullen automatisch aan Calibre worden toegevoegd en daarna uit die map worden verwijderd. Kies na deze wijziging voor het herstarten van Calibre.

Boeken in deze speciale map worden automatisch aan Calibre toegevoegd.

8 Calibre Web

Met Calibre Web kun je een Calibre-database via een browser toegankelijk maken, zodat je door je verzameling e-books kunt bladeren en deze kunt lezen of downloaden. Het geeft je meer mogelijkheden dan de contentserver van Calibre (zie kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Zo kun je in Calibre Web boekenplanken maken en beheren. Deze kun je vervolgens synchroniseren met een Kobo e-reader.

Open om te beginnen Calibre Web op poort 8083, zoals http://ipadres:8083. Hier log je in met het initiële gebruikersaccount (gebruikersnaam admin en wachtwoord admin123). Eerst wordt gevraagd naar de locatie van de database van Calibre. Blader hiervoor naar /config/Calibre Bibliotheek en kies Select. Bewaar de instelling met Save. Als je naar Books gaat, zie je nu ook de eerdergenoemde gids voor Calibre en de boeken die je mogelijk zelf al had toegevoegd.

Voeg je in het vervolg in Calibre een boek toe, dan verschijnt deze ook direct in Calibre Web, omdat ze de database delen. Het is raadzaam om de taal van de gebruikersinterface op Nederlands te zetten. Klik daarvoor op je naam (admin) om je profiel te openen. Bij Language kies je Nederlands. Klik daarna op Save.

In Calibre Web verwijzen we naar de bibliotheek van Calibre.

Inhoudsserver van Calibre gebruiken

Calibre heeft een ingebouwde contentserver ofwel inhoudsserver. Schakel je deze in, dan kun je met een browser door je bibliotheek bladeren, en e-books te lezen of downloaden. Er is wat functionaliteit betreft wat overlap met Calibre Web. Je kunt ze eventueel naast elkaar gebruiken.

Voor de inhoudsserver hebben we poort 8081 op de host gekoppeld met poort 8081 in de container. Om de inhoudsserver te starten, ga je in Calibre naar Verbinden/delen en kies je Inhoudsserver starten. Open je browser en bezoek het ip-adres met poort 8081. Hier kun je je Calibre-bibliotheek bekijken. Dat kan ook direct vanaf de browser van een e-reader.

Er zijn ook andere, handigere methodes om e-books over te zetten. In dit artikel komt een directe synchronisatie met Kobo aan bod (paragrafen 9 en 10) en het versturen naar een Kindle vanuit Calibre (paragraaf 11).

De inhoudsserver maakt je bibliotheek beschikbaar via een browser.

9 Boekenplanken maken

Calibre Web kent het principe van boekenplanken, waarvan het beheer overigens los staat van Calibre. Begin hiervoor in het menu aan de linkerkant met Boekenplank maken. Open je vervolgens een e-book, dan kun je deze toevoegen aan een of meerdere boekenplanken. Handig aan de e-reader van Kobo is dat hij je boekenplanken met inhoud weergeeft in je bibliotheek als je naar het tabje Verzamelingen gaat. Hiervoor moet je de e-reader synchroniseren met Calibre Web. Je zou bijvoorbeeld een boekenplank kunnen maken voor boeken die je binnenkort wilt lezen. Of een boekplank voor elk genre. Ook kun je voor een specifieke e-reader een boekenplank maken. In de volgende paragrafen leggen we uit hoe je boekenplanken met je Kobo-e-reader kunt synchroniseren.

Je kunt boekenplanken maken voor synchronisatie met je e-reader.

10 Synchronisatie

Je kunt een e-reader van Kobo draadloos synchroniseren met Calibre Web. Hiervoor ga je naar het menu Beheer. Kies onder Instellingen de optie Bewerk basisconfiguratie. Onder het kopje Geavanceerde opties zet je vinkjes bij Zet Kobo sync aan en Proxy onbekende verzoeken naar Kobo winkel. Met die laatste optie zul je op je e-reader bij synchronisatie ook nog steeds boeken ontvangen die je bijvoorbeeld via bol.com hebt gekocht.

Op zoek naar leesvoer?

Koop een e-book bij bol

Controleer of de correcte poort is ingesteld voor Calibre Web (wij gebruiken de standaardpoort 8083). Als je een ander poortnummer hebt gekozen, moet je dat hier wijzigen. Kies daarna Opslaan. Open nu je profiel door op je gebruikersnaam te klikken (standaard is dat admin). Klik bij Kobo Sync Token op Aanmaken/Bekijken. Kopieer nu de regel die er als volgt uitziet:

api_endpoint=http://10.0.10.37:8083/kobo/faa613c4e5d334a3d82210b157bb0e

Sluit je Kobo e-reader aan op de pc. Blader naar de map .kobo/Kobo en open het bestand Kobo eReader.conf. Zoek naar de regel met api_endpoint. De standaardconfiguratie ziet er meestal als volgt uit:

api_endpoint=https://storeapi.kobo.com

Verander deze regel naar de voorgestelde configuratie van Calibre Web. Als de bewuste regel (nog) niet bestaat, moet je deze aanmaken onder de groep [OneStoreServices].

We maken een aanpassing aan de configuratie van Calibre Web.

Selectief boekenplanken synchroniseren

Standaard worden met een Kobo-e-reader alle boekenplanken gesynchroniseerd. Wil je alleen één of enkele boekenplanken synchroniseren? Ga dan naar je profiel (veelal admin). Zet een vinkje bij Synchroniseer alleen boeken op geselecteerde boekenplanken met Kobo en kies Opslaan. Open daarna een boekenplank en kies Bewerk boekenplank eigenschappen. Met een vinkje kun je kiezen of die boekenplank met een boekenplank met een Kobo-apparaat moet worden gesynchroniseerd.

Naar voorkeur kun je ook één of enkele boekenplanken synchroniseren.

11 Kindle-e-reader

De Kindle van Amazon is een populair alternatief voor Kobo, dat wel werkt met een eigen ecosysteem. Heb je e-books in een afwijkend formaat, bijvoorbeeld drm-vrije epub-bestanden, dan kun je deze per e-mail naar een Kindle sturen. Dit gaat via de servers van Amazon, waar ze worden geconverteerd naar een geschikt formaat. Het e-mailadres waar je boeken naar kunt sturen kun je achterhalen door op je Kindle de instellingen te openen. Je ziet het @kindle.com-adres onder E-mail voor versturen naar Kindle. Je kunt hier direct vanuit Calibre e-books naar sturen.

Ga daarvoor in Calibre naar Voorkeuren. Kies onder Delen de optie Deel boeken via e-mail. Vul onder E-mail het e-mailadres van de Kindle in. Vul ook je e-mailadres als afzenderadres in onder Afzender e-mail. Je kunt eventueel een server instellen voor het versturen, maar het werkt meestal ook zonder.

Klik nu in Calibre met rechts op een e-book. Het menu Verbinden/delen geeft de optie voor het versturen per er-mail. Je e-book verschijnt hierna vanzelf op je Kindle. Mislukt de conversie, dan ontvang je een e-mailbericht van Amazon. Het is vrijwel altijd op te lossen met een trucje: converteer het e-book binnen Calibre naar het formaat .mobi. Converteer het daarna terug van .mobi naar .epub. Probeer vervolgens opnieuw het e-book naar je Kindle te sturen.

Je kunt per e-mail boeken delen met bijvoorbeeld een Kindle-e-reader.

Inspiratie voor extra leesvoer

Hebban is een leuke website om inspiratie voor nieuwe boeken op te doen. Je vindt er een enorme catalogus met Nederlandstalige boeken, voorzien van meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies. Er zijn ook veel lijstjes, zoals de tiplijst met boeken van de laatste dertig dagen, de Hebban Rank met de duizend populairste boeken van dit moment en een lijst met de duizend mooiste boeken aller tijden. Die laatste lijst wordt samengesteld op basis van de persoonlijke tiplijsten van duizenden leden. Je kunt op de website ook zelf een lijstje bijhouden met boeken die je interessant vindt. De meeste boeken zijn uiteraard ook als e-book verkrijgbaar. Een internationaal alternatief is Goodreads.