Vier betaalbare echt draadloze oordoppen vergeleken

© PXimport

Vier betaalbare echt draadloze oordoppen vergeleken

Geplaatst: 20 maart 2020 - 08:09

Aangepast: 25 november 2022 - 08:39

Redactie

We testten vier betaalbare volledig draadloze oordoppen. Hoe goed klinken ze? Blijven ze stevig zitten, zodat je ze niet verliest? Hoe lang kan je telefoneren en muziek beluisteren voordat je ze opnieuw moet opladen? We probeerden modellen van Cellularline, Jabra, Plantronics en Razer.

Cellularline Java

© PXimport

Echt draadloze oordoppen kosten vaak (veel) meer dan honderd euro. Het Italiaanse bedrijf Cellularline verkoopt zijn kleine, lichte Java True Wireless (TWS) earphones voor minder dan zeventig euro. Ze zijn verkrijgbaar in wit, zwart, blauw en roze. De Java oordoppen hebben een ‘open-fit’ design, met microfoons die zich in staafjes bevinden die naar onderen gericht uit je oorschelpen ‘hangen’. De laadcontacten bevinden zich aan de binnenzijde van die microfoonstaafjes; je laadt ze op of bij in het meegeleverde piepkleine laadetui, waarin de doppen magnetisch vastklikken.

Een usb-b laadkabel wordt meegeleverd, verder niets. De Java-doppen kan men maar met één apparaat tegelijk verbinden; wil je ze met een andere bluetooth-apparaat gebruiken dan dien ze je opnieuw te koppelen. De zijkanten zijn aanraakgevoelig; je regelt er dingen mee zoals het volume, de behandeling van gesprekken, muziek pauzeren en doorspoelen of het activeren van de spraakassistent van de gekoppelde smartphone.

De pasvorm is redelijk goed: deze oortjes blijven beter zitten dan bijvoorbeeld de Apple AirPods en de Huawei FreeBuds met een gelijkaardig ‘open-fit’ design. De pasvorm is bijna even goed als die van de verderop beschreven ‘open-fit’ Razer Hammerhead-doppen. De audiokwaliteit is behoorlijk, al zijn de bassen niet al te sterk en regel je die best bij met de equalizer-instellingen van je smartphone. De audiokwaliteit lijkt op die van de eerder geteste Samsung Galaxy Buds, maar met een iets voller geluid.

Cellularline Java

5Score50

 • Pluspunten

 • Zeer betaalbaar

 • Licht

 • Minpunten

 • Geen app

 • Beperkte autonomie

 • Eén verbinding tegelijkertijd

Jabra Elite 75t

© PXimport

De Jabra Elite 75t zijn bestand tegen stof en water volgens de IP55-classificatie. Je verbindt deze oordoppen tegelijk met twee bluetooth-apparaten en ze onthouden de acht laatste gekoppelde apparaten. De kleine, zwarte doppen passen comfortabel in de gehoorgang. Ze blijven goed zitten als je ze correct (met een draaibeweging) inbrengt. Deze doppen zijn ook verkrijgbaar in de kleuren ‘Titanium’ (grijs) en ‘Gold’ (beige).

Medium siliconen beschermstukjes zijn al in de fabriek gemonteerd. Kleine en grote worden meegeleverd, samen met een usb-c laadkabel en een piepklein laadetui. De doppen passen er magnetisch in, zodat ze op verplaatsing mooi op hun plaats blijven. Ook het deksel van de laadhouder sluit magnetisch en is vloeiend te openen met één hand.

De Jabra Sound+ app heeft een equalizer-instelling, zowel vooraf gedefinieerd als door de gebruiker zelf te definiëren (dit vergt wel een update naar de recentste firmware). Via de ‘HearTrough’-functie laat je het geluid van de buitenwereld binnen zonder dat je (een van de) doppen moet uitnemen. Het geluid komt dan binnen via de twee microfoons in elke dop. In de app kan je de ‘Find My Jabra’-functie activeren. De app zal dan de laatst gekende locatie van de doppen op je smartphone bewaren telkens wanneer je ze uitschakelt.

De Jabra Elite 75t dragen comfortabel en zitten vast, op voorwaarde dat je ze met een correcte draaibeweging en met passende siliconen beschermdoppen in de gehoorgang inbrengt. De passieve lawaai-onderdrukking werkt goed, op voorwaarde dat er niet té veel omgevingslawaai is. De audiokwaliteit is goed.

Jabra Elite 75t

8Score80

 • Pluspunten

 • Uitstekende pasvorm

 • Goede audiokwaliteit

 • Multipoint-verbinding

 • Minpunten

 • Geen Nederlands

 • Knoppen niet vrij te definiëren

Plantronics BackBeat PRO 5100

© PXimport

Deze oordopjes hebben geen actieve ruisonderdrukking, maar wel een sluitende pasvorm met goed isolerende, verwisselbare siliconen beschermstukjes. De medium beschermdopjes zijn gemonteerd, maar kan je vervangen door kleine of grote alternatieven. De piepkleine vaste accu in elke oordop gaat tot 6,5 uur mee. Met het kleine laadetui laad je de BackBeat PRO 5100 tweemaal opnieuw volledig op. Ze zijn bestand tegen vocht, voornamelijk zweet, volgens de IPX4-classificatie.

De Engelstalige Plantronics Backbeat-app vindt nieuwe firmware automatisch en biedt aan ze te installeren. Een firmware-update duurt wel lang: ruim twintig minuten! Maar ze verloopt probleemloos.

Als je één oordopje in het doosje laat, werkt het andere desgewenst als handenvrije mono-oordop, handig bijvoorbeeld als je vooral telefoongesprekken wil voeren. De drukknoppen op de zijkant functioneren standaard als volume-, muziek- en gespreksregeling. In de app kan je ze echter herdefiniëren met allerlei functies, bijvoorbeeld de spraakassistent van je smartphone activeren of de actuele tijd opvragen.

De muziek- en gesprekskwaliteit zijn goed. Ook het draagcomfort is goed: de doppen blijven probleemloos zitten op voorwaarde dat je ze correct (met een draaiende beweging) inbrengt in de gehoorgang. De passieve lawaaionderdrukking functioneert behoorlijk, al mag het niet té lawaaierig zijn, want dan dien je het volume hoger te zetten dan nog veilig is om nog iets te horen.

Lees ook onze uitgebreidere Plantronics BackBeat Pro 5100 review.

Plantronics BackBeat PRO 5100

7Score70

 • Pluspunten

 • Plantronics BackBeat PRO 5100

 • Goede pasvorm

 • Knoppen vrij te definiëren

 • Minpunten

 • Onduidelijke installatie-instructies

Razer Hammerhead True Wireless

© PXimport

De zweetbestendige (IPX4) Razer Hammerhead True Wireless hebben een ‘open-fit’ design met microfoons die zich in staafjes bevinden die naar onderen gericht uit je oorschelpen ‘hangen’. De laadcontacten waarmee je ze op- of bijlaadt in het meegeleverde kleine laadetui, bevinden zich aan de binnenzijde van die microfoonstaafjes. Deze doppen blijven goed vastzitten, zeker als je de meegeleverde siliconen beschermhoesjes op de doppen monteert. Dit is een secuur werkje: je dient er zorg voor te dragen dat de uitsparingen in de siliconen beschermstukjes de drivers niet bedekken. Ook wordt maar één stel beschermstukjes meegeleverd; de vraag is hoe lang ze meegaan en of je dan nog gemakkelijk vervangexemplaren kan vinden.

De Razer Hammerhead kan men maar met één apparaat tegelijk verbinden; om deze oordoppen met een ander bluetooth-apparaat te gebruiken dient men ze opnieuw te koppelen. De knoppen op de zijkant van de oordoppen zijn aanraakgevoelig, maar drukken niet in. Evenmin zitten er leds op de doppen zelf, zodat het niet steeds duidelijk is of ze nu wel of niet ingeschakeld zijn. Dat is best onhandig als je deze oordoppen met meerdere apparaten door elkaar wil gebruiken. Maar als je de Hammerhead True Wireless vooral met één en dezelfde smartphone gekoppeld laat, is het minder een probleem.

De doppen hebben geen eigen volumeregeling. De app heeft maar twee belangrijke functies: firmware updaten en een simpele equalizer activeren. Daarnaast kan je de ‘voice prompts’ wijzigen (geen Nederlands) en de batterijtoestand van de doppen (maar niet van het laadetui) uitlezen. De app heeft vaak moeite om de doppen te vinden, zelfs als zijn die wel degelijk met je smartphone verbonden.

De Hammerhead True Wireless klinken verrassend goed, zeker voor open-fit oordoppen die vaak wat moeite hebben met bastonen. Maar dat is hier geen probleem: de lage tonen zijn vol en krachtig, zonder overdreven te zijn. Ook de midden- en hoge tonen worden goed weergegeven.

Razer Hammerhead True Wireless

6Score60

 • Pluspunten

 • Goede audiokwaliteit

 • Gaming-modus met minder audiovertraging

 • Minpunten

 • Basale app

 • Geen Nederlands

 • Eén verbinding tegelijkertijd

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000