Bijzonder: fotografeer zelf een komeet!

Bijzonder: fotografeer zelf een komeet!

Geplaatst: 27 januari 2023 - 13:01

Aangepast: 16 februari 2023 - 10:09

Theske Slijkerman

Heb je het al gehoord? De komende dagen heb je kans om een komeet met het blote oog te aanschouwen. Best bijzonder: de laatste keer dat dit kon, was in 2020. We leggen je uit hoe je deze komeet zelf kunt zien en misschien zelfs wel fotograferen.

De komeet in kwestie, genaamd C/2022 E3 (ZTF), komt deze weken dicht in de buurt van onze planeet. Hij doet zo’n 50.000 jaar over één rondje om de zon, dus als hij over een paar weken weer uit zicht verdwijnt, zul je hem niet nog een keertje zien. Grijp dus je kans om hem te zien (en te fotograferen)!

Bijzonder: fotografeer zelf een komeet!-24887267

Dit is de komeet waar het om draait: de C/2022 E3 (ZTF).

Zo kun je de komeet spotten

Er zijn een paar voorwaarden om de komeet te kunnen zien. Allereerst moet het donker zijn: je moet dus ’s nachts op pad. Ook kun je het best een donkere locatie opzoeken zonder al te veel lichtvervuiling.

Omdat het donker moet zijn, moet je ook een moment kiezen met zo min mogelijk maanlicht. Bekijk dus wanneer de maan opkomt en ondergaat, bijvoorbeeld op www.zonsopgangzonsondergang.nl.

 

Verder moet de komeet dicht bij de aarde staan. Vermoedelijk is hij op 1 februari op z’n helderst, met een met een magnitude tussen +5.0 en +4.0. Dat betekent dat hij met het blote oog zichtbaar zou moeten zijn. Maar in combinatie met het aanwezige maanlicht is het volgens hemel.waarnemen.com op zaterdag 28 januari om 6.01 uur ‘s morgens hét moment om de komeet te spotten – zet je wekker dus vast!

Fotografeer de sterren!

Met deze camera's gaat dat sowieso lukken!

Een heel belangrijke voorwaarde: het mag niet bewolkt zijn, en dát lijkt helaas een probleem te worden. Pin je dus niet vast op de ideale dag/tijd, maar wees een beetje flexibel. Zijn er wat opklaringen voorspeld (bekijk dat bijvoorbeeld via deze website), waag dan meteen een poging.

De komeet aan de hemel vinden

Om de komeet te kunnen zien, moet je weten waar hij ongeveer staat. Hiervoor zijn allerlei handige hulpmiddelen en websites te vinden. Een handig voorbeeld is de app Star Walk 2, waarmee je met behulp van augmented reality kunt zien wat zich aan de hemel bevindt en op welke plek.

Je moet je blik in elk geval op het noorden richten. Op 29 januari bevindt de komeet zich ongeveer in de richting van de Poolster. Heb je een verrekijker of telescoop? Dan kun je de komeet al een stuk beter zien. Je kunt zelfs proberen om met je smartphone door een telescoop te fotograferen om hem vast te leggen.

De komeet fotograferen

Deze komeet fotograferen is niet al te eenvoudig. Hij is namelijk niet zo fel én niet zo groot aan de hemel zichtbaar. We leggen je in het kort uit wat je moet doen. Daarbij gaan we ervan uit dat je een camera hebt die je zelf kunt instellen. Wil je daar meer over leren, lees dan het artikel op van onze fotografietitel Zoom Academy. Wil je sowieso graag leren hoe je de sterrenhemel fotografeert, dan kun je de gloednieuwe cursus Sterrenfotografie van Zoom Academy volgen. 

In het kort fotografeer je de komeet zo:

De beste camera om de komeet mee te fotograferen, is een fullframe-camera die goed presteert bij hoge iso-waardes. Een voorbeeld van een populair model is de Nikon D850. Het best gebruik je hierbij een lichtsterke lens (bijvoorbeeld F 2,8). Je zet de F-waarde zo laag mogelijk en de iso-waarde zo hoog als je aandurft wat betreft ruis.

Om iets aan de sterrenhemel te fotograferen, moet je er rekening mee houden dat de aarde draait en dat de sterren daarom ook door je beeld heen bewegen. Je kunt dus niet een al te lange sluitertijd gebruiken. Hoelang die maximaal kan zijn, hangt onder meer af van je brandpuntsafstand. Fotografeer je met 50 mm, dan kun je ongeveer 10 seconden fotograferen, maar bij 200 mm is dat nog maar 2 seconden. Om toch langer te kunnen belichten, kun je eventueel een star tracker aanschaffen, maar vanwege de hoge prijs is dat niet iets dat je ‘even’ doet om deze komeet te fotograferen.

Die 2 seconden zonder star tracker is vermoedelijk vrij kort om de komeet helder in beeld te krijgen. Maar een komeet is nooit helemaal te voorspellen, dus wie weet is hij beter zichtbaar dan we nu verwachten. En je kunt natuurlijk altijd een poging wagen! 

Bijzonder: fotografeer zelf een komeet!-24887288

© Andrii Biletskyi

De komeet Neowise in 2020 was een stuk beter zichtbaar.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten