ID.nl logo
Wat is Dolby Atmos FlexConnect en wat heb je eraan?
Huis

Wat is Dolby Atmos FlexConnect en wat heb je eraan?

Dolby Atmos-geluid maakt films, games en zelfs muziek meeslepender. Maar je hebt er wel een geschikte soundbar of speaker voor nodig. Dolby Atmos FlexConnect belooft je die Atmos-ervaring te geven met minder moeite én minder apparatuur.

Atmos FlexConnect is een technologie die door Dolby in de zomer van 2023 werd voorgesteld. Het is echt fonkelnieuw, want de eerste producten die het ondersteunen moeten nog verschijnen. Wel staat al vast dat de functie het heel wat eenvoudiger maakt om in je woonkamer een Atmos-ervaring te krijgen. In dit artikel lees je meer over deze techniek.

Atmos-geluid vind je op veel plaatsen. Bijna alle streamingdiensten bieden het aan, zoals Netflix, Amazon Video, Disney+ en Apple TV. Het is ook present op de meeste Ultra HD blu-rays en veel blu-rays. Muziek in het Atmos-formaat vind je bij Apple Music en Tidal. Ook heel wat games passen het toe.

Wat is Dolby Atmos ook alweer?

Maar wat houdt die Atmos-ervaring ook alweer precies in? In dit artikel kun je er meer over lezen, maar samengevat biedt Dolby Atmos een geluidsbubbel in drie dimensies rond je zitplaats. Geluidseffecten komen van rondom, maar ook van bovenaf.

Denk aan een game of een film waarin een vliegtuig achter je opstijgt en over je heen scheert. Om dan pas op het scherm te verschijnen terwijl het in de verte vliegt. Dat is een voorbeeld van heel dynamisch geluidseffect.

Dolby Atmos zorgt daarnaast ook voor meer beleving. Een romantische scène in een drukke stad wordt ‘echter’, omdat de dialogen van de acteurs omhuld worden door stadsgeluiden. Atmos zorgt er zo voor dat je nog meer in het verhaal of de game-ervaring wordt getrokken. 

Recent zijn steeds meer artiesten begonnen met hun muziek in Atmos aan te bieden, onder meer via Apple Music. Daarbij wordt Atmos vooral gebruikt om een groot podiumgevoel te geven. De verschillende muzikanten krijgen veel meer hun eigen plaats in de geluidsmix. Dat laat de luisterervaring meer lijken op wat je meemaakt in een concertzaal.

Er zijn ook alternatieven voor Dolby Atmos. De voornaamste is DTS:X, dat op soortgelijke manier functioneert. Je komt het echter maar weinig tegen; alleen de PlayStation Core-dienst en een minderheid van Ultra HD blu-ray-films komen ermee. 

Wat doet FlexConnect?

Met Atmos FlexConnect wordt het mogelijk om een Atmos-geluidssysteem te bouwen met twee tot zes draadloze speakers. Wat het nog interessanter maakt, is dat je volgens Dolby die luidsprekers overal waar je maar wilt, kunt plaatsen. Door het afspelen van enkele testgeluiden zal bepaald worden waar die speakers nu exact staan. Elke luidspreker krijgt dan aangepaste geluid aangeleverd. 

©Dolby

Als een speaker verder weg staat, zal het geluid wat harder worden afgespeeld. De tweede speaker die naast je luie stoel op een tafel staat, zal dan in verhouding een lager geluidsniveau krijgen. Dat is een heel eenvoudig voorbeeld. In werkelijkheid doet de Atmos FlexConnect-software veel complexere dingen, onder meer om te zorgen dat geluidseffecten komen vanuit plekken waar geen speaker staat.

Technieken zoals FlexConnect gebruiken zogeheten psycho-akoustische trucjes. Je kunt dit zien als de audio-tegenknie van een optische illusie. Er zijn heel wat trucjes om het gehoor en brein te misleiden zodat je denkt dat een geluid van een andere kant komt. 

Wat Dolby FlexConnect belooft te doen, lijkt heel erg op wat je nu al krijgt met het bijzondere HT-A9-systeem van Sony. Dat bestaat uit vier draadloze speakers (telkens met meerdere luidsprekers per toestel) en een kleine hub je die op dezelfde wijze als een soundbar met een televisie verbindt.

Na een korte meting creëert de Sony een surroundbubbel rond je. Het geheel werkt effectief, maar je hebt niet de totale vrijheid om speakers te plaatsen. De HT-A9 gebruikt geen technologie van Dolby, maar Sony’s eigen 360 Spatial Sound Mapping. Ongeveer gelijktijdig met Atmos FlexConnect werd ook Play-Fi Home Theater aangekondigd. Deze technologie van DTS lijkt echter minder flexibel dan bij Dolby.

Wat heb je eraan?

De lossere aanpak van FlexConnect qua plaatsing van speakers is een stuk makkelijker dan de bestaande manieren om Dolby Atmos-geluid te krijgen. Je hebt maar een beperkt aantal speakers nodig die je ook nog eens kunt neerzetten of ophangen waar je wilt. En enkel als je wil genieten van Atmos-geluid, bijvoorbeeld bij een gamesessie of een filmavond. Op andere momenten mogen die speakers in de kast. Dan zijn de bestaande alternatieven toch een stuk omslachtiger.

De beste Atmos-ervaring wordt geleverd door een opstelling met 9 of meer speakers én een subwoofer. Die luidsprekers moeten idealiter geplaatst worden op de posities die Dolby voorschrijft. Voor de vier speakers die in de hoogte moeten gepositioneerd worden (de zogenaamde hoogtekanalen), is dat in een woonkamer een uitdaging in veel woningen. Je moet werken met speakers in het plafond, hoog op de muur of met speciale speakers die boven op je gewone luidsprekers geparkeerd worden.

Daarna moet alles afgeregeld worden met een kalibratiefunctie op een AV-receiver. Zo’n surroundopstelling is behoorlijk duur. Het goedkoper houden dan 2000 - 3000 euro is uitdagend, met iets betere speakers en receiver kom je snel aan het dubbele. Een toegewijde thuisbioscoop op basisniveau start aan 20.000 euro – en the sky is the limit.

©Philips TPV

Atmos-soundbars zijn heel wat eenvoudiger en goedkoper. Ze gebruiken speciale software om de ingebouwde luidsprekers aan te sturen alsof ze deel zijn van een echte Atmos-opstelling met losse speakers. Dat gebeurt volledig automatisch. Gelukkig maar, want de achterliggende algoritmes zijn behoorlijk complex. 

Toch hebben ook Atmos-soundbars hun beperkingen. Niet iedereen vindt het leuk om een groot toestel bij de tv te plaatsen. De best presterende soundbars komen vaak met draadloze speakers. Ook die moet je een plaats geven.

Atmos FlexConnect zou zich ook kunnen aanpassen aan woonkamers met een ongewone vorm of indeling. De meeste bestaande alternatieven veronderstellen een heel klassieke rechthoekige ruimte waarin het scherm en de bank centraal staan.

Wat heb je nodig?

Het is nog wachten op concrete producten die Dolby Atmos FlexConnect ondersteunen. Dolby heeft wel al onthuld hoe die producten er gaan uitzien en werken. De bedoeling is duidelijk dat het instellen eenvoudig is en dat je veel vrijheid krijgt.

Atmos FlexConnect instellen zal via de televisie gebeuren. Het is logisch, want het scherm is waar de actie gebeurt. Daar worden alle geluidseffecten op afgestemd. Wel is het niet door Dolby verkondigd is of FlexConnect een functie wordt op (nieuwe) tv’s of dat je een extra kastje gebruikt dat je met de tv verbindt. Misschien wordt het wel beide. Het tweede laat namelijk toe om bestaande televisies ook FlexConnect mee te geven. 

©Dolby

Op de recente IFA '23-beurs was er een demonstratie met een tv-toestel met FlexConnect ingebouwd. In dit geval ging het om een televisie van TCL, de fabrikant die als eerste FlexConnect zal ondersteunen met producten. Tijdens de IFA-demo werd de tv draadloos gekoppeld met twee draadloze speakers van TCL. Het ging om toestellen met meerdere speakers ingebouwd. De testtonen die werden afgespeeld om te ontdekken waar de luidsprekers stonden, werden opgepikt door een microfoon in de tv.            

Wanneer is FlexConnect er?

Zal Dolby FlexConnect overtuigend surround bieden? Daarvoor is het wachten op concrete producten. Die worden in de loop van 2024 verwacht, als de volgende generatie televisietoestellen opduiken. Sony’s HT-A9 – dat dus geen FlexConnect gebruikt, maar iets gelijksoortigs – geeft al op intrigerende wijze aan dat deze aanpak misschien wel opvallende resultaten kan produceren.


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 wasmachines zijn goedkoper dan ooit
Huis

Waar voor je geld: deze 5 wasmachines zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope wasmachine waarmee je weer járen vooruit kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken wasmachines goedkoper dan ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense WF5V163BW

Deze goedkope wasmachine van Hisense heeft een vulcapaciteit van maar liefst tien kilo. Om die reden leent de WF5V163BW zich perfect voor gezinnen. Kies op het overzichtelijke bedieningspaneel Sportkleding, Baby Care, Anti-Allergy, Katoen Wit, Katoen Kleur of een ander (supersnel) programma. Daarnaast kun je ook een speciaal reinigingsprogramma draaien. Zie je nog ergens een vuile trui of broek liggen? Geen probleem, want tijdens de wascyclus voeg je nog een kledingstuk toe. Als je deze slimme wasmachine met je thuisnetwerk verbindt, volg je de voortgang in de ConnectLife-app. Zo zie je op je smartphone wanneer de was klaar is en ontvang je bij een eventuele foutmelding gedetailleerde informatie.

Pluspunten zijn de ruime deuropening en trommelverlichting. Dankzij een hoog toerental van 1600 rotaties per minuut komt het wasgoed al relatief droog uit de trommel. Hierdoor profiteer je van een kortere droogtijd. Ondanks de hoge centrifugesnelheid is het energieverbruik nogal laag. Volgens het toegekende A-energielabel vereist de WF5V163BW jaarlijks 42 kilowattuur stroom bij gebruik van het Eco 40-60-programma. Vergeleken met andere wasmachines maakt dit exemplaar wel wat meer geluid. Ga tijdens het centrifugeren uit van een volumeniveau van 77 decibel.

Bosch WGG246Z0NL

Bosch vraagt in zijn eigen webshop voor deze degelijke wasmachine weliswaar 959 euro, maar enkele webshops duiken op het moment van schrijven ruimschoots onder dit bedrag. De specificaties zijn dik in orde. Zo past er negen kilo kleding in de trommel. Daarnaast ondersteunt de WGG246Z0NL een maximale centrifugesnelheid van 1600 rotaties per minuut. Hierbij maakt de wasmachine geen oorverdovend kabaal, want het geluidsniveau blijft steken op 74 decibel. Mooi meegenomen is het lage energieverbruik. Ga bij honderd wasjes uit van 49 kilowattuur. Dat is erg weinig!

Het Nederlandstalige bedieningspaneel spreekt eigenlijk voor zich. Alle gangbare wasprogramma's zijn beschikbaar, waaronder Sport, Jeans/Donkere was, Katoen en Wol. Je kunt ook nog voor een hygiënische of snelle cyclus kiezen. Verder verwijdert de WGG246Z0NL desgewenst vlekken en kreukels uit de kleding. Als de wasmachine eenmaal een programma is gestart, kun je ondertussen evengoed nog kledingstukken toevoegen. Nuttig voor het geval je nog ergens vuil wasgoed ziet liggen.

Whirlpool W7 89 SILENCE BE

Zoek je een goedkope wasmachine? Dit prijsvriendelijke model van Whirlpool is geschikt voor huishoudens tot zo'n drie à vier personen. Zoals de productnaam al aangeeft, maakt de W7 89 SILENCE BE relatief weinig geluid. Reken tijdens het centrifugeren op een snelheid van 1400 toeren per minuut op een volumeniveau van 72 decibel. Een ander speerpunt is het lage energieverbruik van 33 kilowattuur per honderd wasbeurten. In de verlichte trommel past maximaal acht kilo textiel, maar een lager gewicht kan uiteraard ook. Aan de hand van een laadsensor kiest dit witgoedproduct op eigen houtje een optimale wastijd.

Met behulp van de draaiknop en het display kies je tussen diverse gangbare wasprogramma's. Een goede toevoeging is de geïntegreerde stroomfunctie. Volgens de fabrikant ruikt de gewassen kleding hierdoor frisser. Je gebruikt deze functie optioneel om muf ruikende kleding in slechts twintig minuten op te frissen. Tot slot kun je ook een hygiënisch stoomprogramma starten. Whirlpool claimt dat daarmee nagenoeg alle bacteriën worden gedood.

Lees ook: Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine

Miele WSA 033 WCS Active

Wie denkt dat Miele-producten per definitie altijd erg duur zijn, heeft het mis. De hier besproken WSA033 WCS Active heeft namelijk een schappelijk prijskaartje. Hiermee haal je een wasmachine met een lange verwachte levensduur in huis. Diverse onderdelen zijn naar eigen zeggen getest op een gebruik van twintig jaar. Het Duitse kwaliteitsmerk richt zich met dit product op kleine huishoudens tot hoogstens drie personen. De trommel ondersteunt een vulgewicht van maximaal zeven kilo.

Je bepaalt op het aanraakdisplay op welke snelheid deze wasmachine centrifugeert. De maximale waarde bedraagt 1400 omwentelingen per minuut. Verder kun je op maximaal negentig graden wassen. Ten opzichte van andere wasmachines telt de WSA033 WCS Active iets minder programma's, want je kunt bijvoorbeeld geen sport of synthetica selecteren. Wel start je onder meer een energiezuinige of snelle cyclus. Dit apparaat heeft een energieverbruik van 51 kilowattuur per honderd wasbeurten en een geluidsproductie van 72 decibel.

Siemens WG44G2FONL

Voor Siemens-begrippen is de WG44G2FONL momenteel erg betaalbaar. Wegens het bescheiden geluidsniveau van 70 decibel maakt deze wasmachine ten opzichte van veel andere witgoedproducten niet zoveel lawaai. Overigens is deze waarde alleen van toepassing tijdens het centrifugeren op maximaal 1400 rotaties per minuut. Dit product is gecertificeerd met energielabel A. Het stroomverbruik van 49 kilowattuur per honderd wasjes is dan ook erg laag. Deze wasmachine is geschikt voor gezinnen, want de trommel heeft een riante capaciteit van negen kilo.

Je kiest op het Nederlandstalige bedieningspaneel het beoogde wasprogramma, zoals Hygiëne, Outdoor, Katoen, Eco 40-60, Fijne was of Wol. Je kunt ook nog vlekken en/of kreukels verwijderen. Als je iets snel nodig hebt, was je twee kilo kleding in slechts een kwartier schoon. Zie je na aanvang van een programma nog een vuile onderbroek of sok liggen? Stop dit kledingstuk dan gewoon tussentijds in de trommel. Afhankelijk van de belading voegt de WG44G2FONL precies genoeg wasmiddel toe.

▼ Volgende artikel
E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan
Mobiliteit

E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan

E-bikefabrikant Stella heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd, doordat het bedrijf te maken kreeg met aanzienlijke financiële verliezen.

Het nieuws werd bevestigd door een woordvoerder van het bedrijf, na berichtgeving van het FD. De eigenaar van Stella, investeringsmaatschappij DMEP, heeft aangegeven dat het 'niet verantwoord' is om nog meer geld in het bedrijf te investeren.

Stella, opgericht in 2011, is uitgegroeid tot het bekendste e-bikemerk in Nederland en heeft momenteel 48 filialen in Nederland en België, met ongeveer 440 werknemers. Het bedrijf heeft echter al eerder te maken gehad met reorganisaties, waarbij tientallen banen verloren gingen en activiteiten in andere landen, zoals Duitsland, werden stopgezet.

Ondanks optimistische signalen van DMEP begin september, is het Stella niet gelukt om de financiële problemen het hoofd te bieden. Binnenkort zal een bewindvoerder worden aangesteld om te bepalen hoe het bedrijf verder moet.