Sony HT-A9 - Echt surround, zonder soundbar of receiver
Met de draadloze HT-A9-speakerset belooft Sony een surroundervaring die beter is dan een soundbar maar minder omslachtig dan een AV-receiver met kabels en speakers. Voor een prijs. Hoe dat bevalt, lees je in deze Sony HT-A9 review.
De HT-A9 in een bestaande productcategorie stoppen? Niet eenvoudig. Het is zeker geen soundbar, maar het is ook geen ingewikkelde surroundopstelling met veel bekabelde luidsprekers.
In de doos vind je vier middelgrote draadloze luidsprekers en een kleine hub die je met je tv verbindt. Bijzonder is dat je de speakers volgens Sony nagenoeg overal in de kamer kunt plaatsen. Het systeem zal zich dan aanpassen om je een surroundervaring te geven.
Elke luidspreker bevat zelfs meerdere speakers. In combinatie met een slimme algoritme zou de Sony HT-A9 daardoor in staat moeten zijn om je een bioscoopervaring te bieden. Incluis driedimensionaal Dolby Atmos-geluid via twaalf fantoomspeakers. Wil je nog een stap verder gaan, dan vul je de HT-A9 aan met een van twee draadloze subwoofers.
Baanbrekende technologie draagt wel een prijs, want de HT-A9 kost officieel 2.000 euro. Dat maakt dit systeem heel wat duurder dan zelfs de allerbeste soundbars. Ook de optioneel soundbars zijn niet echt goedkoop. De SA-SW3 is 500 euro, de grotere SA-SW5 kost 800 euro. Het kan wel zijn dat Sony of retailers bundelacties voorzien die het geheel goedkoper maken.
©PXimport
Sony HT-A9 installeren snel gedaan
Het installeren van de HT-A9 is niet ingewikkeld. De hub ter grootte van een stapel van een vijftal cd-dozen verbind je via een HDMI-kabel met je tv. Dat is je enige optie. Er zijn geen andere ingangen, behalve een extra HDMI-poort waarop je een extern videotoestel kunt aansluiten. Ondersteuning is er voor 4K/60, wat enkel bij een next-gen console een beperking kan zijn.
Wil je muziek streamen, dan heb je meerdere opties, waaronder Chromecast en AirPlay 2. Dat maakt het verbinden van de hub met je WiFi-netwerk heel eenvoudig. Je opent gewoon de Google Home-app of je regelt het via de WiFi-instellingen van een iPad of iPhone. Een makkie.
Via de Music Center-app kun je de instellingen aanpassen, maar de goede remote is toch handiger om de weergave te finetunen. Je kunt bijvoorbeeld het volume aanpassen van de achterste speakers of de surroundmodus veranderen.
Achteraan zie je ook een unieke Sony-poort met het opschrift ’S-Center Out’. Dit dient om de HT-A9 te koppelen met een beperkt aantal Sony-tv’s met deze functie. De speakers in het tv werken dan als centerkanaal, waardoor stemmen natuurlijk uit het scherm komen.
©PXimport
Discrete speakers
De vier speakers vereisen enkel een stopcontact. De toestellen ogen identiek, maar horen elk in een bepaalde hoek van de kamer. Nu ja, ‘hoek’ gebruiken we hier maar om de uitleg eenvoudig te houden. Je bent heel vrij qua plaatsing. Een speaker vlak naast het tv-scherm op het tv-meubel, een ander wat verder weg op de grond, de derde op de vensterbank naast je en de laatste op een tafeltje aan de andere kant van de sofa… het kan allemaal.
Wanneer alles op z’n plek staat, voer je via de heldere tv-interface een akoestische meting uit. Heel eenvoudig weer, gewoon op het knopje drukken en een minuutje testtonen aanhoren. Een korte surrounddemo geeft je meteen een indruk van wat je kunt verwachten als je naar films kijkt.
De speakers zelf zijn ronde zuilen, met een vlakke zijde waardoor je ze makkelijk tegen een muur kunt plaatsen. Ophangen kan ook. Hun beige-witte afwerking zonder opvallende elementen maakt elke speaker een discrete verschijning.
©PXimport
Subwoofer maakt verschil
We kunnen je al meteen vertellen: de HT-A9 kan een zeer overtuigende surroundervaring leveren. Even verrassend is hoe stemmen uit de tv lijken te komen, zelfs als de speakers wat verder weg van het scherm staan.
Er is wel een ‘maar’: je bent niet zo vrij om de speakers te plaatsen als de marketing laat uitschijnen. Te asymmetrisch ten opzichte van de tv of te laag bij de grond, en de geluidsweergave ten opzichte van het beeld klopt niet helemaal meer. Het is dus wel wat zoeken naar een plaatsing die echt werkt (en vergeet niet telkens opnieuw de meting uit te voeren). Toch heb je meer flexibiliteit dan bij andere oplossingen.
In onze testruimte en in de woonkamer maakte een optionele subwoofer echt het verschil tussen ‘goed’ en ‘echt indrukwekkend’. De HT-A9 wordt met, in ons geval een SA-SW5, heel wat machtiger en meeslepender. Zonder sub zijn de bassen toch wat te light, waardoor spectaculaire actiefilms zoals Ready Player One of Black Widow een stuk impact missen.
Globaal genomen was de stabiliteit van de draadloze verbinding tussen de speakers zeer goed. Toen er toch een keer uitval was, bleek de oplossing een diep in de instellingen verstopte herstelfunctie.
Conclusie
De Sony HT-A9 is een unieke oplossing voor tv-geluid dat ook echt werkt. Het klinkt beter dan de meeste soundbars en komt in de buurt van een complex systeem met AV-receiver. Een optionele subwoofer toevoegen is wel een aanrader voor het beste resultaat. Het grootste nadeel is het prijskaartje. Deze is behoorlijk fors.
**Prijs**€ 2.000,- **Aansluitingen**HDMI eARC, HDMI-in, S-Center-out **Draadloos**Chromecast, AirPlay 2, DLNA, Spotify Connect, Bluetooth (streaming en hoofdtelefoonfunctie, incluis AAC en LDAC) **Afmetingen**16 x 31,3 x 14,7 centimeter (speaker) **Gewicht**2,7 kilogram **Afmetingen**15 x 5,2 x 15 centimeter (hub) **Gewicht**0,7 kilogram **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/)
- Staat discreet in de kamer
- Levert echt omhullend surround
- Goede streamingopties
- Gebruiksvriendelijk
- Verwerkt Dolby Atmos en DTS:X
- Geen absolute vrijheid bij het plaatsen
- Zonder sub geen grote impact
- Hoogtekanalen missen wat de kracht
- Prijs