ID.nl logo
🎧 Waarom kiezen voor een goedkope of dure noise-cancelling koptelefoon?
© Bowers & Wilkins
Huis

🎧 Waarom kiezen voor een goedkope of dure noise-cancelling koptelefoon?

Op zoek naar een hoofdtelefoon die dankzij noise-cancelling omgevingsgeluid wegdrukt? Er zijn heel veel modellen, zowel goedkoop als bijzonder prijzig. Maar waarom zou je niet voor een goedkope koptelefoon kiezen?

In dit artikel kom je te weten op welke vlakken noise-cancelling hoofdtelefoons van elkaar kunnen verschillen. Op welke vlakken is die dure hoofdtelefoon beter dan een goedkoper toestel? Het antwoord uit zich op verschillende vlakken:

Welke gaat het worden?

Noise-cancelling koptelefoons

Powered by Kieskeurig.nl

Hoofdtelefoons met noise-cancelling of ruisonderdrukking zijn enorm populair. Word je bij het thuiswerken gestoord door huisgenoten of lawaai van buiten? Krijg je hoofdpijn van het roemoer in de achtergrond bij de open kantoorruimte van je werk? Wil je in alle rust naar je muziek luisteren of een video meepikken in de trein?

In al die situaties is een noise-cancelling hoofdtelefoon erg handig. De ingebouwde elektronica analyseert het omgevingsgeluid en drukt deze weg met ‘anti-geluid’. Wat overblijft, is de muziek of het geluid van die film of game.  

Ga je shoppen voor een hoofdtelefoon met noise-cancelling? Dan ontdek je al snel talloze modellen met prijskaartjes die variëren van plusminus 50 euro tot 400 of zelfs 500 euro. Er zijn zelfs luxemodellen die vanwege hun design en afwerking nog veel meer kosten. Die laten we even buiten beschouwing, want deze luxebeesten mikken op een publiek dat iets exclusiefs wil. De hoofdmoot van noise-cancelling hoofdtelefoons kost minder dan 400 euro.

Ook lezen: Welke soorten hoofdtelefoons zijn er?

©RIVER JORDAN

Met een noise-cancelling hoofdtelefoon kun je ook bellen.

Design

 Bij het woord ‘design’ denk je misschien aan kleuren en vormen. Die zaken spelen natuurlijk wel mee, maar in de regel zijn hoofdtelefoons relatief vergelijkbaar qua uiterlijk. Je hebt natuurlijk uitzonderingen op de regel, zoals de Dyson Zone, maar in de meeste gevallen is de opzet hetzelfde.

Belangrijker zijn de gebruikte materialen en het draagcomfort. Die twee zaken hangen samen. Het streefdoel bij NC-koptelefoons is een zo laag mogelijk gewicht. Dat is bij deze toestellen belangrijk omdat ze vaak langdurig worden gedragen. Daarnaast worden NC-hoofdtelefoons ook dikwijls mobiel gebruikt. Daarbij is een lager gewicht echt troef.

🎧 Bij duurdere modellen is de bediening vaak met touch, al kiezen sommige merken voor fysieke knoppen die je echt moet indrukken. Dat is vooral handig in de winter, als je handschoenen draagt.

Voor een echt lichte hoofdtelefoon van minder dan 300 gram moet je meestal een duurder exemplaar kiezen. Let daarbij ook op de gebruikte materialen. De koptelefoon moet wel licht zijn, maar ook stevig blijven. Zeker als je hem bij het heen-en-weer reizen draagt of gedurende de dag vaak op- en afzet is dat belangrijk.

Bijna alle noise-cancelling hoofdtelefoons zijn over-ears; ze hebben oorkussens die over je oorschelpen vallen. Ook hierbij speelt het materiaal een grote rol, zowel qua gevoel als qua warmte-ontwikkeling. Wil je een hoofdtelefoon die je lang kunt dragen, dan is het belangrijk om er een te kiezen met dikkere kussens van een ademend materiaal. Ook daar betaal je wel iets meer voor.

🎧 Bij de meeste duurdere hoofdtelefoons kun je de kussens vervangen. Bij intens gebruik zijn oorkussens na een jaar of twee versleten en/of viezig. Het is dus handig als je ze kunt vervangen om je hoofdtelefoon een opfrisbeurt te geven.

Batterijleven

De autonomie of het batterijleven van een noise-cancelling hoofdtelefoons is afhankelijk van de ingebouwde accu en de gebruikte chips. Sowieso gaat de batterij minder lang mee als je noise-cancelling inschakelt – soms wel 30 tot 40 procent minder lang.

Sommige fabrikanten spelen in hun marketing vals door een batterijleven aan te halen, met alleen in kleine lettertjes de vermelding dat het gaat om de accuduur zonder noise-cancelling. Bij duurdere modellen kun je rekenen op 25 à 30 uur met noise-cancelling; goedkopere hoofdtelefoons zitten op 10 tot 20 uur. 

Een kleinere accu hoeft trouwens geen ramp te zijn als je de hoofdtelefoon snel kunt opladen. Helaas vind je die snellaadfuncties wel eerder op een duurder exemplaar.

🎧 Hoe luider je de muziek afspeelt en hoe groter de afstand tussen telefoon en hoofdtelefoon, hoe meer stroom je koptelefoon zal verbruiken. Nieuwe bluetooth-standaarden zijn overigens zuiniger dan oudere varianten.

Sommige modellen komen met touchbediening.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Functies

Duurdere modellen hebben meestal ook wat meer functies aan boord. Multi-point bluetooth bijvoorbeeld, waardoor je het toestel simultaan met je smartphone en laptop kunt verbinden. Of ruimtelijke audio, waarbij er 3D-geluid wordt gecreëerd van je muziek of gamegeluid. Deze extra's zijn zelden de enige reden om een bepaald model te kiezen, maar kunnen wel nuttig of leuk zijn.

Geluid

Geluidskwaliteit is een heel vage term. Er zijn natuurlijk technische zaken die spelen. Zo mag een hoofdtelefoon het geluid niet vervormen of veel ruis laten horen, maar zulke problemen zul je normaal gesproken alleen bij heel goedkope exemplaren tegenkomen. Duurdere modellen hebben wel vaker betere speakers ingebouwd. Grotere speakers zijn niet per se betere, want het gaat meer om de technische kwaliteit. Ze kunnen daardoor beter overweg met complexere muziek met veel dynamiek, zoals orkestrale werken of elektronische tracks met strakke beats. 

Wat veel meer speelt als het gaat om ‘geluidskwaliteit’ zijn de subjectieve keuzes die een merk voor een bepaald model maakt. Vaak heeft dat te maken met de beoogde doelgroep. Of liever: wat een merk denkt dat een bepaald publiek leuk vindt.

Zo zal JBL zich bijvoorbeeld meer richten op een jonger publiek en iets meer bassen voorzien, terwijl Bowers & Wilkins met z’n hifi-verleden zorgt voor een streepje extra detail. De kostprijs speelt hier minder een rol dan je eigen voorkeuren. Al zul je wel merken dat duurdere modellen meestal volmaakter zijn en bij meerdere genres goed klinken.

Noise-cancelling

Noise-cancelling is best complex. Té complex voor de meeste hoofdtelefoonfabrikanten. Daarom kopen zij chips in van bedrijven als Qualcomm of Sony. Deze chips zijn eigenlijk kleine computers die microfoons aan de buitenkant én aan de binnenkant van de hoofdtelefoon gebruiken. Zo wordt het buitengeluid waargenomen, maar tegelijkertijd ook hetgeen waarnaar je luistert.

In een drukke omgeving zoals een station is noise-cancelling heel handig.

Om te vermijden dat je jouw muziek niet meer kunt horen vanwege het geluid van vliegtuigmotoren, wordt er een geluidsgolf gegenereerd die exact het tegenovergestelde is van het lawaai rondom je. Deze anti-golf wordt vervolgens in je oor afgespeeld. Hierdoor wordt het lawaai ‘gecanceld’ of tegengewerkt, en blijft alleen het geluid van je muziek of video over. Best complex allemaal, vooral omdat dit alles in milliseconden moet plaatsvinden.

🎧 Minder efficiënte noise-cancelling produceert ook meer ruis. Bij veel muziek is dat niet zo hinderlijk, maar bij stillere nummers of podcasts kan dat behoorlijk storend zijn.

Het grootste verschil tussen goedkopere en duurdere hoofdtelefoons zit 'm dus waarschijnlijk in deze chips. De duurdere exemplaren gebruiken duurdere chips én hebben meer en betere microfoons. Een betaalbaar model zal normaal gesproken twee microfoons per kant (vier in totaal dus) hebben, een duurder model drie per oor. Daarbij zullen er bij het high-end model ook bijkomende technieken worden toegepast om windturbulentie weg te werken, zowel bij de noise-cancelling als bij het bellen. 

Welke past dan bij mij?

 Welke noise-cancelling hoofdtelefoon bij je past, hangt dus sterk af van jouw gebruik en wat je precies van een hoofdtelefoon vereist. Ook de omgeving waarin je de koptelefoon het meest zult gebruiken telt mee. Zoek je bijvoorbeeld een toestel om te dragen tijdens lange vluchten of in een zeer luidruchtige omgeving? Dan is een duurder model een echte aanrader. Bij het thuiswerken kan een goedkoper model dan weer volstaan.

▼ Volgende artikel
WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

In Nederland stappen steeds meer mensen over van WhatsApp naar Signal. De focus op privacy en anonimiteit trekt een groeiende groep gebruikers aan die bewuster omgaan met hun digitale gegevens. In dit artikel zetten we de verschillen tussen beide apps op een rij, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste bij jou past.

Bij WhatsApp blijven of overstappen op Signal? Om te weten welke app het beste bij jou past, hebben we ze vergeleken op onderstaande punten: • Privacy en beveiliging • Anonimiteit • Functionaliteit en gebruiksgemak • Populariteit en bereik • Kosten en verdienmodel

Lees ook: Van Facebook tot TikTok: welk van deze acht diensten past bij jou?

Privacy en beveiliging

Een van de grootste verschillen tussen WhatsApp en Signal ligt in de manier waarop deze diensten met jouw gegevens omgaan. WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor alleen jij en de ontvanger je berichten kunnen lezen. Dat is goed, dus. Maar… WhatsApp verzamelt metadata, zoals wie je berichten stuurt en wanneer, en deelt deze gegevens met moederbedrijf Meta (voorheen Facebook). Dit kan worden gebruikt voor advertenties en andere commerciële doeleinden.

Signal kiest een radicaal andere aanpak. Ook hier is alles wat je deelt is end-to-end versleuteld, en zelfs Signal zelf kan jouw berichten niet lezen. In tegenstelling tot WhatsApp verzamelt Signal vrijwel geen metadata en slaat geen informatie op over wie je berichten stuurt of wanneer je dat doet. De app is bovendien volledig open-source, wat betekent dat iedereen de code kan controleren op veiligheid en transparantie.

Anonimiteit

Bij Signal heb je de mogelijkheid om een gebruikersnaam aan te maken. Hiermee kun je communiceren zonder je telefoonnummer te delen. Je telefoonnummer blijft standaard verborgen, tenzij je ervoor kiest om dit weer te geven. Let wel: contacten die jouw nummer al in hun telefoon hebben opgeslagen, blijven dit zien.

WhatsApp werkt volledig op basis van telefoonnummers. Iedereen die jouw nummer heeft, kan je een bericht sturen, tenzij je specifieke blokkades instelt. Signal biedt met gebruikersnamen een extra laag anonimiteit en privacy, wat handig is in situaties waarin je liever niet je nummer deelt, bijvoorbeeld in groepchats of bij zakelijke contacten.

Functionaliteit en gebruiksgemak

WhatsApp is al jaren een van de meest gebruikte berichtenapps en heeft een uitgebreid scala aan functies. Naast tekst- en spraakberichten kun je videobellen, statusupdates plaatsen (vergelijkbaar met Instagram Stories) en eenvoudig bestanden delen. De app biedt ook een koppeling met cloudopslagdiensten zoals Google Drive en iCloud, zodat je back-ups van je gesprekken kunt maken. Let wel: deze back-ups zijn niet altijd versleuteld.

Signal richt zich op eenvoud en privacy. Je kunt er uiteraard mee bellen, berichten sturen en media delen, maar zonder toeters en bellen. Wat Signal uniek maakt, zijn functies zoals verdwijnende berichten en een blur-tool om gezichten in foto’s onherkenbaar te maken. Het ontbreken van uitgebreide opties zoals statusupdates maakt de app minder veelzijdig, maar dat is voor veel gebruikers geen probleem.

🔐Back-ups versleutelen in WhatsApp doe je zo Als je gebruikmaakt van Google Drive of iCloud om een back-up van je WhatsApp-chats op te slaan, worden deze gegevens standaard zonder extra beveiliging opgeslagen. Gelukkig kun je dit zelf aanpassen door end-to-end encryptie in te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je back-up, beveiligd met een wachtwoord of een unieke encryptiesleutel. Zo stel je het in:

  1. Ga naar de WhatsApp-instellingen.
  2. Kies Chats en vervolgens Back-up chats.
  3. Activeer de optie voor End-to-end versleutelde back-up.
  4. Stel een wachtwoord of encryptiesleutel in.

Versleutelde back-up WhatsApp

Let op: WhatsApp kan deze gegevens niet herstellen als je ze vergeet. Zorg dus dat je je wachtwoord of sleutel niet kwijtraakt!

Populariteit en bereik

WhatsApp heeft in Nederland ruim 11 miljoen dagelijkse gebruikers en is hier verreweg de populairste app voor berichten. Signal heeft een veel kleiner gebruikersbestand (rond een miljoen), maar zit sinds januari 2025 wel flink in de lift: op moment van schrijven staat het op nummer 1 van de meest gedownloade sociale netwerk-apps in de App Store van Apple en Google Play voor Nederland. Ook op Wikipedia wordt sinds het begin van het jaar flink meer gezocht naar Signal (blauw is WhatsApp, groen is signal).

©Pageviews Analysis

Kosten en verdienmodel

Zowel WhatsApp als Signal zijn gratis te downloaden en te gebruiken. WhatsApp verdient echter geld door zakelijke diensten aan te bieden en door gegevens te delen binnen het Meta-ecosysteem. Signal heeft geen commerciële belangen en wordt gefinancierd door donaties van gebruikers. Dit maakt de app onafhankelijk van adverteerders en andere commerciële partijen.

WhatsApp of Signal?

De keuze tussen WhatsApp en Signal hangt af van jouw prioriteiten. Hecht je vooral waarde aan gebruiksgemak en een groot netwerk van gebruikers, dan is WhatsApp in ieder geval op dit moment nog een logische keuze. Wil je meer controle over je privacy en zoek je een app die zo min mogelijk gegevens verzamelt, dan is Signal een beter alternatief.

Downloaden

Signal

WhatsApp

Ouderwetse versleuteling?

💌 Briefgeheim!

▼ Volgende artikel
Borax: het middel dat je in huis wilt hebben
© JCM - stock.adobe.com
Huis

Borax: het middel dat je in huis wilt hebben

Borax (boorzuurpoeder in het Nederlands) is een natuurlijk en veelzijdig poeder. Het is biologisch afbreekbaar, bevat geen chemische stoffen en is geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zeven schoonmaakklussen waar je dit wondermiddel allemaal voor kunt gebruiken.

Dit artikel in het kort: • Boorzuurpoeder is een natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. • Toepassingen: allesreiniger, ontvetter, tapijtreiniger, onkruidverdelger, vuilnisbakreinigerwasmiddel, zilverpoets en wasmiddel. • Gebruik handschoenen bij het schoonmaken, want het kan huid en ogen irriteren.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

Wat is boorzuurpoeder?

Boorzuurpoeder, ook wel borax, natriumtetraboraat of dinatriumtetraboraat, wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. Het mineraal heeft een poedervorm en is gemakkelijk op te lossen in water. Het lijkt op soda, maar is nóg effectiever. Met boorzuurpoeder kun je afscheid nemen van talloze schoonmaakflessen, want het vervangt meerdere producten in je keukenkastje.

VEILIG GEBRUIK VAN BORAX Hoewel boorzuurpoeder een natuurlijk middel is, kan het huid- en oogirritatie veroorzaken. Gebruik daarom altijd handschoenen en spoel oppervlakken grondig na met schoon water. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Allesreiniger

Maak eenvoudig een krachtige allesreiniger door één eetlepel boorzuurpoeder te mengen met warm water. Giet het mengsel in een sprayflacon en gebruik het om je badkamer, keuken, vloer en meubels schoon te maken. Voor hardnekkige aanslag in het toilet strooi je een kopje boorzuurpoeder in de pot. Laat het intrekken, borstel na en spoel door.

©Brian Jackson

Ontvetten

Boorzuurpoeder werkt ook als een krachtige ontvetter en is dus ideaal om vet en olie te verwijderen. Meng daarvoor het boorzuurpoeder met warm water en maak met het mengsel de oven, het rooster van de barbecue en keukenapparatuur schoon.

Tapijt reinigen

Heb je een mooi tapijt, maar is het door de jaren heen wat minder mooi geworden? Verwijder vlekken uit je tapijt door een mengsel te maken van gelijke delen boorzuurpoeder, warm water en een drupje afwasmiddel. Spray dit op de vlek, laat een uur intrekken en dep daarna met een natte doek. Zuig de restjes op voor een schoon resultaat.

©Andrey Popov

Onkruid verdelgen

Boorzuurpoeder is ook een ideaal middel tegen onkruid. Het doodt effectief onkruid. Het is wel verstandig om maar een kleine hoeveelheid van het poeder op onkruid te strooien. Te veel poeder kan ook andere planten in je tuin laten afsterven.

De vuilnisbak reinigen

Maden, nare geuren of schimmel in je vuilnisbak? Gebruik dan boorzuurpoeder om de vuilnisbak schoon te maken. Je maakt een mengsel van het poeder en warm water en maakt hiermee de vuilnisbak schoon. Het verwijdert vuil, vet en vieze geurtjes.

Zilverpoets

Dof zilveren bestek of sieraden? Breng ze weer tot leven door ze te laten weken in een oplossing van water en boorzuurpoeder. Na het weken spoel je het af en poets je het met een zachte doek weer op. Je sieraden of bestek stralen weer als nieuw.

Wasmiddel

Voor frissere, helderdere was voeg je een half kopje boorzuurpoeder toe aan de wasbeurt. Voor hardnekkige vlekken zou je – op eigen risico — je 'laundry stripping' proberen: laat kleding weken in heet water met een mengsel van soda, boorzuurpoeder en wasmiddel. Spoel goed uit en was de kleding met de wasmachine zonder wasmiddel.