🎧 Waarom kiezen voor een goedkope of dure noise-cancelling koptelefoon?

© Bowers & Wilkins

🎧 Waarom kiezen voor een goedkope of dure noise-cancelling koptelefoon?

Geplaatst: 2 oktober 2023 - 08:32

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:51

Jamie Biesemans

Op zoek naar een hoofdtelefoon die dankzij noise-cancelling omgevingsgeluid wegdrukt? Er zijn heel veel modellen, zowel goedkoop als bijzonder prijzig. Maar waarom zou je niet voor een goedkope koptelefoon kiezen?

Welke gaat het worden?

Noise-cancelling koptelefoons

Powered by

Kieskeurig

Hoofdtelefoons met noise-cancelling of ruisonderdrukking zijn enorm populair. Word je bij het thuiswerken gestoord door huisgenoten of lawaai van buiten? Krijg je hoofdpijn van het roemoer in de achtergrond bij de open kantoorruimte van je werk? Wil je in alle rust naar je muziek luisteren of een video meepikken in de trein?

In al die situaties is een noise-cancelling hoofdtelefoon erg handig. De ingebouwde elektronica analyseert het omgevingsgeluid en drukt deze weg met ‘anti-geluid’. Wat overblijft, is de muziek of het geluid van die film of game.  

Ga je shoppen voor een hoofdtelefoon met noise-cancelling? Dan ontdek je al snel talloze modellen met prijskaartjes die variëren van plusminus 50 euro tot 400 of zelfs 500 euro. Er zijn zelfs luxemodellen die vanwege hun design en afwerking nog veel meer kosten. Die laten we even buiten beschouwing, want deze luxebeesten mikken op een publiek dat iets exclusiefs wil. De hoofdmoot van noise-cancelling hoofdtelefoons kost minder dan 400 euro.

Ook lezen: Welke soorten hoofdtelefoons zijn er?

Man in stadsomgeving belt aan computer met JBL-hoofdtelefoon

© RIVER JORDAN

Met een noise-cancelling hoofdtelefoon kun je ook bellen.

Design

 Bij het woord ‘design’ denk je misschien aan kleuren en vormen. Die zaken spelen natuurlijk wel mee, maar in de regel zijn hoofdtelefoons relatief vergelijkbaar qua uiterlijk. Je hebt natuurlijk uitzonderingen op de regel, zoals de Dyson Zone, maar in de meeste gevallen is de opzet hetzelfde.

Belangrijker zijn de gebruikte materialen en het draagcomfort. Die twee zaken hangen samen. Het streefdoel bij NC-koptelefoons is een zo laag mogelijk gewicht. Dat is bij deze toestellen belangrijk omdat ze vaak langdurig worden gedragen. Daarnaast worden NC-hoofdtelefoons ook dikwijls mobiel gebruikt. Daarbij is een lager gewicht echt troef.

Voor een echt lichte hoofdtelefoon van minder dan 300 gram moet je meestal een duurder exemplaar kiezen. Let daarbij ook op de gebruikte materialen. De koptelefoon moet wel licht zijn, maar ook stevig blijven. Zeker als je hem bij het heen-en-weer reizen draagt of gedurende de dag vaak op- en afzet is dat belangrijk.

Bijna alle noise-cancelling hoofdtelefoons zijn over-ears; ze hebben oorkussens die over je oorschelpen vallen. Ook hierbij speelt het materiaal een grote rol, zowel qua gevoel als qua warmte-ontwikkeling. Wil je een hoofdtelefoon die je lang kunt dragen, dan is het belangrijk om er een te kiezen met dikkere kussens van een ademend materiaal. Ook daar betaal je wel iets meer voor.

Batterijleven

De autonomie of het batterijleven van een noise-cancelling hoofdtelefoons is afhankelijk van de ingebouwde accu en de gebruikte chips. Sowieso gaat de batterij minder lang mee als je noise-cancelling inschakelt – soms wel 30 tot 40 procent minder lang.

Sommige fabrikanten spelen in hun marketing vals door een batterijleven aan te halen, met alleen in kleine lettertjes de vermelding dat het gaat om de accuduur zonder noise-cancelling. Bij duurdere modellen kun je rekenen op 25 à 30 uur met noise-cancelling; goedkopere hoofdtelefoons zitten op 10 tot 20 uur. 

Een kleinere accu hoeft trouwens geen ramp te zijn als je de hoofdtelefoon snel kunt opladen. Helaas vind je die snellaadfuncties wel eerder op een duurder exemplaar.

Vrouw bedient Sony-hoofdtelefoon met touch.

Sommige modellen komen met touchbediening.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Functies

Duurdere modellen hebben meestal ook wat meer functies aan boord. Multi-point bluetooth bijvoorbeeld, waardoor je het toestel simultaan met je smartphone en laptop kunt verbinden. Of ruimtelijke audio, waarbij er 3D-geluid wordt gecreëerd van je muziek of gamegeluid. Deze extra's zijn zelden de enige reden om een bepaald model te kiezen, maar kunnen wel nuttig of leuk zijn.

Geluid

Geluidskwaliteit is een heel vage term. Er zijn natuurlijk technische zaken die spelen. Zo mag een hoofdtelefoon het geluid niet vervormen of veel ruis laten horen, maar zulke problemen zul je normaal gesproken alleen bij heel goedkope exemplaren tegenkomen. Duurdere modellen hebben wel vaker betere speakers ingebouwd. Grotere speakers zijn niet per se betere, want het gaat meer om de technische kwaliteit. Ze kunnen daardoor beter overweg met complexere muziek met veel dynamiek, zoals orkestrale werken of elektronische tracks met strakke beats. 

Wat veel meer speelt als het gaat om ‘geluidskwaliteit’ zijn de subjectieve keuzes die een merk voor een bepaald model maakt. Vaak heeft dat te maken met de beoogde doelgroep. Of liever: wat een merk denkt dat een bepaald publiek leuk vindt.

Zo zal JBL zich bijvoorbeeld meer richten op een jonger publiek en iets meer bassen voorzien, terwijl Bowers & Wilkins met z’n hifi-verleden zorgt voor een streepje extra detail. De kostprijs speelt hier minder een rol dan je eigen voorkeuren. Al zul je wel merken dat duurdere modellen meestal volmaakter zijn en bij meerdere genres goed klinken.

Noise-cancelling

Noise-cancelling is best complex. Té complex voor de meeste hoofdtelefoonfabrikanten. Daarom kopen zij chips in van bedrijven als Qualcomm of Sony. Deze chips zijn eigenlijk kleine computers die microfoons aan de buitenkant én aan de binnenkant van de hoofdtelefoon gebruiken. Zo wordt het buitengeluid waargenomen, maar tegelijkertijd ook hetgeen waarnaar je luistert.

Man luistert naar muziek via koptelefoon in een station.

In een drukke omgeving zoals een station is noise-cancelling heel handig.

Om te vermijden dat je jouw muziek niet meer kunt horen vanwege het geluid van vliegtuigmotoren, wordt er een geluidsgolf gegenereerd die exact het tegenovergestelde is van het lawaai rondom je. Deze anti-golf wordt vervolgens in je oor afgespeeld. Hierdoor wordt het lawaai ‘gecanceld’ of tegengewerkt, en blijft alleen het geluid van je muziek of video over. Best complex allemaal, vooral omdat dit alles in milliseconden moet plaatsvinden.

Het grootste verschil tussen goedkopere en duurdere hoofdtelefoons zit 'm dus waarschijnlijk in deze chips. De duurdere exemplaren gebruiken duurdere chips én hebben meer en betere microfoons. Een betaalbaar model zal normaal gesproken twee microfoons per kant (vier in totaal dus) hebben, een duurder model drie per oor. Daarbij zullen er bij het high-end model ook bijkomende technieken worden toegepast om windturbulentie weg te werken, zowel bij de noise-cancelling als bij het bellen. 

Welke past dan bij mij?

 Welke noise-cancelling hoofdtelefoon bij je past, hangt dus sterk af van jouw gebruik en wat je precies van een hoofdtelefoon vereist. Ook de omgeving waarin je de koptelefoon het meest zult gebruiken telt mee. Zoek je bijvoorbeeld een toestel om te dragen tijdens lange vluchten of in een zeer luidruchtige omgeving? Dan is een duurder model een echte aanrader. Bij het thuiswerken kan een goedkoper model dan weer volstaan.

0
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem