Review Sony WH-CH520 - Laat het belang van een equalizer zien
De Sony WH-CH520 is een koptelefoon die je voor 100 euro in huis kunt halen. Daar mag je geen kwaliteit van de bovenste plank voor verwachten, maar dat betekent niet dat dit model geen aanrader kan zijn voor mensen met een beperkt budget.
Vind je oordoppen dus niet zo fijn en wil je niet te veel geld uitgeven aan over-ear koptelefoons, dan valt de Sony WH-CH520 prettig in het midden. Niet alleen qua prijs, maar dus ook qua vorm en design. Toegeven, of je on-ear koptelefoons comfortabel vindt zitten, is vrij persoonlijk. Ik prefereer over-ear varianten. Dat betekent niet dat dit een slechte koptelefoon is, integendeel. Ik ben aangenaam verrast door de audiokwaliteit, die tevoorschijn kwam na een enkele equalizer-instelling. Tot slot valt de mic voor telefoongesprekken flink tegen, maar dat mag de pret niet drukken.
- Audiokwaliteit
- Prijs
- Accuduur
- V1-chip (met DSEE)
- Bediening
- Pasvorm niet voor iedereen
- Microfoonkwaliteit
Kijk, heb je een flink besteedbaar inkomen en ben je op zoek naar een koptelefoon, dan is de kans groot dat je gewoon voor het beste van het beste gaat. Dan kom je al gauw bij dure Sony’s of Sennheisers uit. Maar wat nou als je niet zo veel te besteden hebt of op zoek bent naar een koptelefoon met een fijne prijs-kwaliteitverhouding? Je kunt dan oordoppen overwegen, aangezien er binnen dat prijssegment prima opties zijn, maar niet iedereen vindt draadloze oortjes prettig. Dan kom je al gauw uit bij deze on-ear koptelefoon van Sony, met relatief compacte oorcups.
Lees ook: ongestoord luisteren, de beste koptelefoons met ANC
Compacte cups op Sony WH-CH520
Maar ook on-ear koptelefoons vallen niet bij iedereen in de smaak. In tegenstelling tot over-ear varianten klemmen de compacte cups constant je oren vast. Met de Sony WH-CH520 zien we niets anders gebeuren. Persoonlijk ben ik daar niet van gecharmeerd, omdat de koptelefoon redelijk strak kan zitten en je oren tegen je hoofd aan drukt. Heb je oorbellen in? Houd er dan rekening mee dat die ook dicht tegen je hoofd aangedrukt worden, waardoor je vaak de scherpe achterkant voelt zitten. Dit is inherent aan het design van dit soort modellen en geen unieke WH-CH520-eigenschap.
De Sony WH-CH520 heeft daarnaast dezelfde nadelen als de iets duurdere Sony WH-CH720. De hoofdband zit tot op zekere hoogte comfortabel, maar kan ook een beetje aan je haar trekken. Het materiaal waar de koptelefoon van gemaakt is, voelt een beetje goedkoop aan en zorgt er ook voor dat de headset minder flexibel is. Flexibel genoeg om zich naar de vorm van je hoofd aan te passen, maar niet genoeg om de druk wat te verlichten. Alle knoppen zitten rechts en hebben dubbele functies, wat aanvankelijk wennen is. Ze zijn gelukkig wel gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.
Qua specs lijkt de betaalbare Sony WH-CH520 eveneens op de 720. Ze hebben allebei drivers van 30 millimeter en beschikken over bluetooth 5.2, met multipoint. De moderne V1-chip, die ook in de high-end koptelefoons van het Japanse merk zit, zorgt ervoor dat versie 5.3 niet nodig is. De V1-chip staat namelijk in het teken van energiezuinigheid, een stabiele connectie en het verbeteren van de audiokwaliteit; allerlei aspecten die we ook bij bluetooth 5.3 aantreffen. En met een accuduur van om en nabij de vijftig uur hebben we ook helemaal niets te klagen als het om gebruikersduur gaat.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Sony WH-CH520 dankt veel aan de equalizer
Omdat de Sony WH-CH520 een budgetkoptelefoon is, moeten we rekening houden met functies die je wellicht wil, maar helaas ontbreken. Denk dan aan hi-res audiokwaliteit of actieve ruisonderdrukking. Op dit prijspunt mag je dat niet helemaal verwachten; plus, voor vijftig euro meer haal je al de Sony WH-CH720 in huis. Het gebrek aan actieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat de accu lekker lang meegaat en dat je de koptelefoon een paar keer per maand hoeft op te laden, afhankelijk van het gebruik natuurlijk. Misschien doe jij dat zelfs minder vaak.
Ondanks het gebrek aan hi-res audio, komt de muziek tot op zekere hoogte tot z’n recht met de Sony WH-CH520. Wanneer je hem aan je smartphone koppelt, zet dan meteen DSEE aan (kortgezegd: een soort upscaler voor je muziek) en stel de equalizer in. Want de equalizer is de drijvende kracht achter dit model, dat zonder helaas een beetje beperkt, mak en zelfs gedempt klinkt. De oof-factor mist, waardoor naar muziek luisteren niet het fijne gevoel oplevert waar je naar op zoek bent. Zet je de equalizer op bijvoorbeeld op Enthousiast zet, dan merk je een wereld van verschil.
De Sony WH-CH520 laat daarmee goed zien wat het belang van een equalizer is. Niet dat de gebalanceerde soundstage volledig de breedte intrekt of dat je wordt overweldigd met klanken die je niet eerder hoorde, maar de warmte en de diepte keren wel terug naar je tunes. De bas klinkt aangenaam zacht en hogere tonen worden niet al te snel afgemeten. De tonen in het midden worden soms een beetje weggedrukt door alles eromheen, maar persoonlijke equalizerinstellingen kunnen dat deels oplossen. Daardoor kan deze koptelefoon prima dienstdoen als je daily driver.
Sony WH-CH520 klinkt beter dan oordoppen
Ondanks dat klinkt de audiokwaliteit bij vlagen soms nog een beetje gecomprimeerd en dat valt vooral op wanneer er elektronische effecten voorbijkomen. Die klinken niet net zoals op duurdere headsets of via het geluidsysteem in de woonkamer. Gezien de prijs kunnen we daar niet al te veel over klagen. Helemaal niet wanneer je een vergelijking zou maken met oordoppen van dezelfde prijs. Vanwege het design van de koptelefoon zijn grotere drivers mogelijk, waardoor je muziek meer ademruimte krijgt. En de V1-chip speelt daar, samen met DSEE, ook een belangrijke rol in.
Vind je oordoppen dus niet zo fijn en wil je niet te veel geld uitgeven aan over-ear koptelefoons, dan valt de Sony WH-CH520 prettig in het midden. Niet alleen qua prijs, maar dus ook qua vorm en design. Toegeven, of je on-ear koptelefoons comfortabel vindt zitten, is vrij persoonlijk. Ik prefereer over-ear varianten. Dat betekent niet dat dit een slechte koptelefoon is, integendeel. Ik ben aangenaam verrast door de audiokwaliteit, die tevoorschijn kwam na een enkele equalizer-instelling. Tot slot valt de mic voor telefoongesprekken flink tegen, maar dat mag de pret niet drukken.