Review Sony WH-CH720N - Fijne audio voor een mooie prijs
Opnieuw brengt Sony een relatief betaalbare koptelefoon uit. Voor de WH-CH720N betaal je namelijk niet de hoofdprijs en voor een mooi bedrag haal je een mooi product in huis.
Over de Sony WH-CH720N zijn we behoorlijk enthousiast geworden. De audiobeleving is veel beter dan op concurrerende modellen van dezelfde prijs. En mocht de audio je niet helemaal bevallen, dan kun je dat oplossen met de uitgebreide equalizer. De bas is niet overweldigend, maar de muziek klinkt over het algemeen warm en compact (al is dat niet zo breed of veelzijdig als op duurdere modellen) en de actieve ruisonderdrukking is indrukwekkend. De accuduur is respectabel en het opladen gaat met 3,5 uur ook behoorlijk snel. Deze aspecten zorgen ervoor dat de koptelefoon zijn prijs waard is. Echter, er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Het draagcomfort is niet je van het. De oorcups zijn minder flexibel dan bijvoorbeeld op de Soundcore Space A45 van Anker, en ook voelt het kunststof ondanks de stevigheid wat goedkoop aan. Daarnaast is het jammer dat er geen goede opbergcase bij zit en dat je niet blindelings de juiste knopjes op de koptelefoon kunt vinden. De gratis app is overigens uitgebreid, maar niet meteen overzichtelijk. Ook daar moet je even doorheen. Maar als het om audiokwaliteit en -opties gaat, dan is dit de koptelefoon die je zoekt voor 150 euro!
- Audiokwaliteit
- Uitgebreide equalizer
- DSEE
- Actieve ruisonderdrukking
- Accuduur
- Bekabeld én draadloos
- Draagcomfort
- Flexibiliteit oorcups
- Geen opbergcase
- Kunststof behuizing
Als je op zoek bent naar een goede koptelefoon, dan moet je daar meestal meer dan 200 of soms wel 300 euro voor neertellen. Dat is een flinke hap spaargeld, maar dan weet je wel dat een aantal zaken goed geregeld is. Niet alleen zit zo’n koptelefoon vaak lekker comfortabel, ook klinkt het apparaat enorm gedetailleerd en aantrekkelijk. De ruisonderdrukking werkt daarnaast bovengemiddeld goed. Sony is geen vreemde in de markt voor dure over-ear headsets, maar laat met deze goedkopere WH-CH720 zien van alle markten thuis te zijn.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Sony WH-CH720N is lekker licht
Hoewel de Sony WH-CH720N lekker licht is, wat mede komt door de kunststof behuizing en hoofdband, voelt-ie helaas ook een beetje goedkoop aan. Onder meer de uitschuifbare hoofdband draagt daaraan bij. Bovendien zit de koptelefoon ook niet altijd even comfortabel. Het kan gebeuren dat de koptelefoon behoorlijk wat druk uitoefent op de oorbellen die je draagt. De oorcups bieden daarnaast geen fijne vering; in plaats daarvan is er een eenvoudig kantelsysteem dat z’n werk op zich prima doet. Maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Soundcore Space A45 is de constructie iets minder flexibel.
Ook lezen: Waar voor je geld: 5 echt goede koptelefoons
Dit kantelsysteem zorgt ervoor dat de koptelefoon minder druk op de zijkanten van je hoofd uitoefent; dat is dan weer een voordeel. Dat gaat gelukkig ook niet ten koste van het vastklampen. Je moet je hoofd behoorlijk fanatiek heen en weer bewegen wil de koptelefoon van z'n plaats komen. De hoofdband trekt daarnaast niet al te veel aan het haar, terwijl de vier knoppen op de cup rechts goed van elkaar te onderscheiden zijn dankzij de plaatsing en een kleine verhoging. Je grijpt niet meteen naar de knop die je zoekt, maar op de tast kom je er al snel uit.
Sony levert de WH-CH720N met een plat zakje, een usb-c-kabel (voor het opladen) en een audiokabel. Het is jammer dat er geen (stevige) case bij zit, maar ook begrijpelijk. Als we wederom naar de Soundcore A45 van Anker kijken, snappen we ook waarom Sony voor een simpel zakje heeft gekozen. Die case is namelijk niet om over naar huis te schrijven en zorgt ervoor dat het product goedkoop overkomt. Het is wel fijn dat we de koptelefoon ook bekabeld kunnen aansluiten. Mocht je problemen ondervinden met bluetooth, dan heb je altijd nog een back-up tot je beschikking.
Zelfde chip als in duurder model
Omdat de Sony WH-CH720N een gloednieuwe koptelefoon is, is het vreemd om te zien dat Sony niet koos voor bluetooth 5.3. In plaats daarvan is 5.2 aanwezig. 5.3 is ten opzichte van 5.2 veiliger en energiezuiniger. Maar goed, gelukkig is er wel multipoint, waardoor je een tweede apparaat kunt aansluiten en snel tussen die twee apparaten kunt wisselen. Daarnaast is het fijn dat dit betaalbare model voorzien is van dezelfde chipset als Sony's WH-1000XM5 en WF-1000XM4, de beste koptelefoon en de beste oordoppen van het Japanse bedrijf.
Dankzij de processor beschikt de WH-CH720N over een bovengemiddeld goede ruisonderdrukking en is deze headset in staat muziek van lagere kwaliteit in een hogere resolutie weer te geven. De ruisonderdrukking is op verschillende niveaus in te stellen en kan zelfs per locatie worden aangepast, maar alleen als de app de locatie herkent. Je zult Sony dus toegang moeten geven tot je locatiegegevens om optimaal gebruik te kunnen maken van deze – overigens prima werkende – functionaliteit. Niet iedereen vindt dat fijn, dus lang leve de handmatige bedieningsopties!
De actieve ruisonderdrukking werkt beter dan koptelefoons van dezelfde prijs. Je kunt hem prima tijdens je werk gebruiken om het getik van toetsenborden weg te filteren. Ook treingeluiden blijven op de achtergrond, zoals het geluid dat de trein zelf maakt. Wanneer iemand direct naast je zit en echt hard praat, dan kan er wel wat geluid doorheen komen. Zet hem vooral aan, want echte nadelen zitten er niet aan. Ook niet op de accuduur; Sony maakt de beloofde accuduur van 35 uur waar, al hangt dat ook af van je volume. Zonder onderdrukking gaat die tot 50 uur mee.
Goede prestaties
Wat ook goed is om te weten: de actieve ruisonderdrukking heeft geen negatieve impact op de geluidskwaliteit. Daar waar de Anker Soundcore A45 een wat drassig geluid kan presenteren, merken we daar bij de Sony WH-CH720N niets van. Deze koptelefoon biedt ruimte voor de lagere en hogere tonen, maar daardoor verdwijnen de tonen in het midden soms wat naar de achtergrond. Maar dat is niet iets dat de equalizer in de app niet zou kunnen oplossen. Naast een aantal standaardopties – die niet altijd even lekker klinken – kun je zelf ook een aantal geluidsprofielen aanmaken.
Opvallend is hoe helder de Sony WH-CH720N klinkt. Hier is geen sprake van een modderige weergave. In de standaardmodus is de bas ook niet overweldigend aanwezig, maar met wat aanpassingen van de equalizer kun je de aanwezigheid eventueel versterken. Twee relatief compacte dynamische drivers van 30 millimeter zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit. Qua audio-codecs stelt deze Sony wel wat teleur; hij biedt namelijk alleen ondersteuning voor aac en sbc. Op zich geen verkeerde codecs, maar ldac of aptX ontbreken helaas op dit model.
Desondanks klinkt je muziek lekker warm en compact, zonder beperkend te zijn. Dat heeft dan weer te maken met DSEE, een functionaliteit die we meestal op duurdere koptelefoons en oordoppen van Sony aantreffen. Dankzij de eerdergenoemde chip kan Sony dat dus ook op dit model aanbieden. Wat doet die chipset dan precies? Gecomprimeerde muziek wordt opgeschaald, waardoor nummers veel rijker klinken dan voorheen. Dan heb je misschien ook niet allerlei belangrijke codecs nodig; en uit onze ervaring blijkt het wel snor te zitten met die audiokwaliteit.
Conclusie
Over de Sony WH-CH720N zijn we behoorlijk enthousiast geworden. De audiobeleving is veel beter dan op concurrerende modellen van dezelfde prijs. En mocht de audio je niet helemaal aanstaan, dan kun je dat oplossen met een uitgebreide equalizer. De bas is niet overweldigend, de muziek klinkt over het algemeen warm en compact (maar niet zo breed of veelzijdig als op duurdere modellen) en de actieve ruisonderdrukking is indrukwekkend. De accuduur is respectabel en het opladen gaat (met 3,5 uur) ook behoorlijk snel. Deze aspecten zorgen ervoor dat de koptelefoon zijn prijs waard is.
Er zijn echter wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Het draagcomfort is niet je van het. De oorcups zijn minder flexibel dan bijvoorbeeld die van de Soundcore Space A45 van Anker en daarnaast voelt de kunststof ondanks de stevigheid wat goedkoop aan. Daarnaast is het jammer dat er geen goede opbergcase bij zit en dat je niet blindelings het juiste knopje op de koptelefoon kunt vinden. De gratis app is overigens uitgebreid, maar niet meteen overzichtelijk. Ook daar moet je even doorheen. Maar als het om audiokwaliteit en -opties gaat, dan is dit de koptelefoon die je zoekt voor 150 euro!