ID.nl logo
Review Sony Bravia Theatre Bar 8 - compacter topmodel met Atmos
© Sony
Huis

Review Sony Bravia Theatre Bar 8 - compacter topmodel met Atmos

De Sony Bravia Theatre Bar 8 is de kleine broer van de forse Bravia Theatre Bar 9. Veel zaken zijn hetzelfde, maar is deze huiskamervriendelijke soundbar dan ook even goed?

Goed
Conclusie

Globaal genomen zet de Bravia Theatre Bar 8 bovengemiddelde prestaties neer bij films en games, waarbij vooral het detailniveau opvalt. In een kleinere ruimte is de surroundervaring sterker dan in een grotere ruimte. Wil je echt omhuld worden door surroundgeluid, dan is de stap naar extra draadloze speakers en subwoofer een aanrader ... wat de kosten uiteraard flink verhoogd. De Sony Bravia Theatre Bar 8 is het best geschikt voor een kleinere of middelgrote woonkamer, voor mensen die het liefst niet te veel met technische dingen bezig willen zijn. De eenvoudigere bediening via de heldere Bravia Connect-app of de afstandsbediening zal voor hen een pluspunt zijn. De audiosamenwerking met bepaalde high-end Sony-tv’s is nog een plus. Wat meer streamingopties waren mooi geweest, maar of dat echt een probleem is, hangt van je situatie af.

Plus- en minpunten
  • Minimalistisch maar toch luxe design
  • Heldere app die het instellen makkelijk maakt
  • Uitbreidbaar
  • Ondersteunt DTS:X en Dolby Atmos
  • Sony’s surroundtechnologie werkt goed (in een kleinere kamer)
  • Mooie detailweergave
  • Ingang voor HDMI 2.1
  • Geen streamingopties in app
  • Chromecast ontbreekt
  • Uitbreidingen kosten achteraf veel

Met de fonkelnieuwe Bravia Theatre Bar 8 (990 euro) presenteert Sony een high-end soundbar die dankzij elf speakers Dolby Atmos- en DTS:X-geluid kan verwerken. In vergelijking tot veel rivalen is dit een compacter (maar nog altijd groot) topmodel. Ingebouwde woofers maken een extra subwoofer bovendien overbodig en die krijg je er dus niet bij. Maakt dit de Bravia Theatre Bar 8 (ook wel HT-A8000 genoemd) een goede keuze voor mensen die wel écht Atmos-geluid willen, maar geen enorme soundbar?

©Jamie Biesemans

De flink afgeronde hoeken zorgen voor een zachte look.

De Bravia Theatre Bar 8 is een soundbar die net onder de Bravia Theatre Bar 9 (ook nieuw) gepositioneerd is. Dan zou je kunnen denken dat de Bar 8 dus niet het beste van het beste is. Toch is de Bar 8 niet zomaar een minder uitgeruste uitvoering van de Bar 9: veel van de eigenschappen van dat topmodel zijn bij dit toestel ook aanwezig. Het verschil zit ‘m vooral in het formaat en minder in de specificaties.

Elf speakers klinken als meer

Wat beide nieuwe Sony-soundbars onderscheidt van onder meer de Sonos Arc, de JBL Bar 1300 of Samsung HW-Q990D is het gebruik van een aantal Sony-technologieën om een betere 3D-audioervaring te bieden. Bijvoorbeeld 360 Spatial Sound Mapping, dat dient om met virtuele of fantoomspeakers een nog naadlozere surroundbubbel te creëren. Sound Field Optimization optimaliseert op zijn beurt de weergave voor jouw woonkamer. Door die twee technieken in te zetten, zou de helderheid toenemen en geluidseffecten overtuigend ‘rondvliegen’ in de kamer.

©Sony

De Bravia Theatre Bar 8 bevat elf speakers, waaronder twee boven en twee aan weerzijden.

Een verschil tussen de Bravia Theatre Bar 8 en de Bar 9 zit in het aantal speakers: dit kleinere model heeft er elf tegenover dertien in de Bar 9. Beide modellen hebben twee speakers bovenaan die Atmos-geluidseffecten de woonkamer insturen. Je mag deze soundbar dus niet in een kast stoppen of te ver onder de tv schuiven. Aangezien de Bravia Theatre Bar 8 niet geleverd wordt met een aparte subwoofer, zijn er ook twee woofers ingebouwd.

Minimalistisch

Sony heeft altijd een voorliefde voor minimalisme en luxe. Dat zie je ook bij deze soundbar met z’n afgeronde hoeken: door hem grotendeels te bedekken met een zwart stofje voelt-ie huiskamervriendelijk. De breedte van 110 cm en hoogte van 6,7 cm betekent dat de Bravia Theatre Bar 8 makkelijk te plaatsen is voor een doorsnee 55inch-tv op een meubel. Maar ook bij een kleiner schermmaat of hangend aan de muur oogt de Sony best goed. Voor de muurmontage is alles meegeleverd.

©Jamie Biesemans

Het stofje dat over de Sony-soundbar zit, ziet er luxe uit.

Het nieuwe design verschilt enorm van voorgaande Sony-modellen, die hadden veel elementen van glas en metaal. De Bravia Theatre Bar 8 heeft nog wel een zwart-metalen rand met een aantal touchknoppen – in de praktijk zal je overigens vaker de meegeleverde mini-afstandsbediening of de Bravia Connect-app gebruiken. Er zit geen display op de Sony-soundbar, zelfs niet verstopt achter de stof (zoals bij Samsung doet). Er is een aantal ledjes die oplichten, maar echt nuttig zijn ze niet.

Eenvoud staat voorop

Het instellen van een soundbar is tegenwoordig zelden echt moeilijk. En toch merken we dat Sony bij dit apparaat echt geprobeerd heeft de drempel nog verder te verlagen. Dat doet het onder meer met een nieuwe app, Bravia Connect. Hierin wordt het instellen van de Bravia Theatre Bar 8 tot in de kleinste details uitgelegd. Stap per stap word je door het instelproces geleid, met daarbij voldoende uitleg en heldere graphics.

©Jamie Biesemans

Het instellen wordt in de app heel helder uitgelegd.

Dat is met name handig als je de metingen uitvoert die horen bij 360 Spatial Sound Mapping en Sound Field Optimization. Zo weet je meteen hoe je je smartphone moet houden terwijl de soundbar korte testgeluidjes produceert. Dit doet je in drie stappen, waarbij je telkens de telefoon anders vasthoudt. Ga je in de hoek zitten, dan kun je via de app snel de laatste meting overdoen.

Het meten duurt ongeveer twee minuten.

App zonder omwegen

Ook tijdens het gebruik is de app een toonbeeld van eenvoud. Hij mist een aantal zaken die je misschien verwacht, zoals ingebouwde streamingopties. Wil je muziek afspelen, dan is Spotify Connect en Airplay aanwezig. Met die laatste kun je alle diensten streamen, zolang je een iPhone of iPad bezit.

Heb je een Android-toestel, maar geen abonnement bij Spotify? Dan wordt het lastig. De Bravia Theatre Bar 8 heeft namelijk geen Chromecast-functie, wat eerdere Sony-soundbars wel hadden. Dat is echt een minpunt. Er is gelukkig wel bluetooth, met ondersteuning voor de betere LDAC-codec.

©Jamie Biesemans

De belangrijkste opties zie je meteen in de app.

Het grote voordeel van de Sony-app is dat je heel goed kunt zien wat opties doen. De afstandsbediening is volgens dezelfde filosofie ontworpen. Er zijn niet veel knoppen, wat het eenvoudig houdt. Dat is wel verfrissend vergeleken met sommige complexe soundbar-apps.

De Bravia Connect-app toont één hoofdscherm waarop je in een oogopslag de belangrijkste zaken vindt. Het lijkt alsof het daarmee ophoudt, maar via de instellingenknop kom je toch nog wat meer opties tegen. Heel vaak hoef je hier niet op te drukken. De belangrijkste optie om uit te proberen is Hoogte van geluidsveld. Zet je die op Hoog, dan krijg je meer een 3D-ervaring.

Beter met (bepaalde) Sony-tv’s

Net zoals hoe Samsung met Q Symphony en LG met Wow Orchestra de tv-speakers laat samenwerken met de soundbar, heeft Sony de functie Acoustic Center Sync. Nadat je een kabeltje legt tussen de Bravia Theatre Bar 8, kan de tv werken als een middenspeaker om dialogen echt uit het scherm te laten komen, wat helpt bij het gevoel van realisme. Het klinkt veelbelovend, vooral bij Sony-televisies met Acoustic Surface-speakers: die verspreiden geluid via het glas van het tv-scherm zelf. 

Acoustic Center Sync (en ook S-Center bij oudere tv’s) is echter alleen beschikbaar op bepaalde duurdere Sony’s. Een lijst vind je hier. We hebben deze functie getest in combinatie met een XR65A95K-televisie, en het bleek daarbij heel effectief om stemmen te verankeren aan het scherm. Dat maakt de Bravia Theatre Bar 8 een sterke aanrader voor wie al een geschikte Sony-televisietoestel heeft.

HDMI-ingang is klaar voor de PS5

Vergeleken met de meeste andere duurdere soundbars zitten er niet zoveel ingangen op de Bravia Theatre Bar 8 (hoewel niet zo karig als de Sonos Arc, die slechts één HDMI-eARC-poort heeft voor de verbinding met de tv). Die heb je hier ook, plus een extra HDMI-ingang. Hierop kun je een mediaspeler of een console aansluiten.

Een pluspunt is dat die extra ingang geschikt is voor HDMI 2.1. Hij kan dus games op een PlayStation 5 of Xbox Series X in de hoogste kwaliteit doorsturen (4K120 of 8K60) naar je tv. En ook films in Dolby Vision ondersteunt deze soundbar probleemloos.

Uitbreiding met extra subwoofer en speakers

Het is mogelijk om de Bravia Theatre Bar 8 uit te breiden met een draadloze subwoofer. Dat geeft beter gedefineerde bassen bij muziek en impactvolle geluidseffecten bij films en games. Meer omhulling kun je bereiken door extra draadloze speakers toe te voegen, die je naast de bank plaatst.

Sony biedt je voor beide zaken telkens twee opties. De SA-SW3 is een goedkopere en kleinere subwoofer, terwijl de grotere SA-SW5 bedoeld is voor grotere woonkamers. De duurdere SA-RS5-speakers zijn interessanter dan de SA-RS3S-bundel, omdat ze dankzij extra ingebouwde speakers beter Dolby Atmos-geluid ondersteunen. Als je dan toch investeert in extra speakers, ga je beter voor deze.

Wel kosten deze extra’s bij Sony achteraf relatief veel. Als je budget het toelaat, koop je deze uitbreidingen het best samen met de soundbar. Er zijn regelmatig voordelige bundels te vinden.

©Jamie Biesemans

De extra speakers en subwoofer stel je via de app in.

Een fijnere aanpak

We krijgen een overtuigend bioscoopgevoel als we de soundbar gaan testen met de film Godzilla vs. Kong. Zeker als de twee monsters met elkaar op de vuist gaan in het midden van oceaan. Bij deze bekende scène (die we streamen via Apple TV) vliegen de raketten hoog door de lucht en weergalmen de kreten van de monsters goed door de kamer. Een heel verschil met de tv-speakers van onze LG OLED65C25, zeker qua grootte van het geluidsbeeld rond het scherm. Het wordt in dit fragment wel heel druk met geluidseffecten, ook door de bombastische muziek die simultaan speelt. Dat verwerkte de Bravia Theatre Bar 8 iets minder goed dan de Bar 9 of de detailrijkere Samsung HW-Q990D.

©Jamie Biesemans

De Bravia Theatre Bar 8 legt het detail in de Spectre-scène bloot, maar de bassen minder.

Toch is de Bar 8 hier evengoed beter dan gemiddeld. Het geluid komt eerst machtig over, maar als je echt oplet ontbreekt het echte diepe lage geluid. Hierdoor missen we de diepe percussie bij de geweldige inleiding van Spectre, waarbij 007 in Mexico City door een straatfeest op de Día de Muertos rondloopt.

Net als bij de Bravia Theatre Bar 9 denken we dat de echte liefhebber van actiefilms het best investeert in een extra subwoofer van Sony. Of via de Bravia Connect-app op z’n minst het niveau van de lage tonen op Max zet. Bij muziek, zoals het openingsthema van Skyfall, hoorden we het dan wel wolliger worden. Als je die instelling weer op medium zet, dan krijg je de beste muzikale prestaties. Op muzikaal vlak doet de Bravia Theatre Bar 8 het goed, zonder uitzonderlijk uit de hoek te komen. Het stereogevoel mag nog wat grootser.

Een sterk punt van deze Sony-soundbar is hoe hij oudere content in stereo of 5.1 opwaardeert. De originele Top Gun bijvoorbeeld, met straaljagers die via de Bravia Theatre 8 ruim rond het scherm vliegen. Er is wel een fel volumecontrast tussen de dialogen en de fragmenten waarbij de vliegtuigen door de lucht scheuren, maar qua beleving dik in orde.

©Jamie Biesemans

Je zet de soundbar het best zo’n tien centimeter voor het scherm.

Conclusie 

Globaal genomen zet de Bravia Theatre Bar 8 bovengemiddelde prestaties neer bij films en games, waarbij vooral het detailniveau opvalt. In een kleinere ruimte is de surroundervaring sterker dan in een grotere ruimte. Wil je echt omhuld worden door surroundgeluid, dan is de stap naar extra draadloze speakers en subwoofer een aanrader ... wat de kosten uiteraard flink verhoogd. De Sony Bravia Theatre Bar 8 is het best geschikt voor een kleinere of middelgrote woonkamer, voor mensen die het liefst niet te veel met technische dingen bezig willen zijn. De eenvoudigere bediening via de heldere Bravia Connect-app of de afstandsbediening zal voor hen een pluspunt zijn. De audiosamenwerking met bepaalde high-end Sony-tv’s is nog een plus. Wat meer streamingopties waren mooi geweest, maar of dat echt een probleem is, hangt van je situatie af.

▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors

▼ Volgende artikel
De handigste accessoires voor je laptop
© Volodymyr
Huis

De handigste accessoires voor je laptop

Haal jij graag alles uit je laptop? Dan kun je eigenlijk niet zonder handige gadgets en accessoires die het leven makkelijker maken. Je leest er alles over in dit artikel.

Dankzij handige gadgets en slimme randapparatuur haal je meer uit je laptop. Een laptoptas, losse muis en een beeldscherm zijn min of meer standaard. Maar we vertellen je graag over accessoires die minder voor de hand liggen. 💻 Accessoires voor meer mobiliteit 💻 Randapparatuur voor verbindingsmogelijkheden 💻 Diverse toevoegingen voor verbeterde prestaties en extra opties

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

Een laptopstandaard

Met een laptopstandaard werk je ergonomischer en krijg je minder snel last van je nek en schouders. Je kunt de laptop er namelijk iets hoger mee plaatsen en hebt enige vrijheid bij het instellen. Bovendien is het een ideaal hulmiddel als je graag met je laptop op de bank zit. Je hebt een mooi tableau waar je laptop stabiel op staat. Sommige modellen hebben ook ruimte voor je muis. Verder is het de moeite waard om een laptopstandaard te overwegen met ingebouwde koeling. Dat helpt om de temperatuur van je laptop lager te houden. Hierdoor slijten onderdelen minder snel en blijft de laptop langer goed werken.

Een powerbank met zonnepaneel

Ben je veel onderweg of neem je je laptop mee op vakantie? Dan is het handig om een powerbank mee te nemen. Hierdoor zit je veel minder snel zonder stroom. Je laadt de powerbank thuis op en als de accu van je laptop (bijna) leeg is, sluit je de apparaten op elkaar aan. Helemaal handig zijn de modellen met zonnepaneel. Denk er wel aan dat het een tijd duurt voor een powerbank helemaal opgeladen is met een ingebouwd paneeltje.

☀️ + 🔋= 🧑‍💻

Solar powerbanks

Let er verder op dat de powerbank krachtig genoeg is voor je laptop en voldoende capaciteit heeft. Je hebt minimaal 20.000 mAh nodig om er echt iets aan te hebben. Hoeveel output je nodig hebt, vind je op de oplader van je laptop. Voor sommige kleine modellen is 30 watt genoeg, maar de meeste hebben minstens 60 watt nodig.

©Daisy Daisy

Een universele wandstekker

Ga je veel op reis en kom je terecht in landen met andere wandcontactdozen dan in Nederland? In zo'n geval is het erg handig om een reisadapter te kopen (ook wel universele stekker of wereldstekker genoemd). Ook hier is het weer belangrijk om erop te letten dat het wattage toereikend is voor je laptop.

Een usb-naar-internet adapter

Een wifi-verbinding is standaard voor laptops en geeft je lekker veel vrijheid. Maar het kan zijn dat je een slechte of wisselvallige draadloze verbinding met een netwerk hebt. Of misschien ben jij iemand die meer nodig heeft of het gewoon prettig vindt om via een kabel verbonden te zijn. Veel laptops hebben geen utp-poort meer om een ethernetkabel in te pluggen. Met een losse adapter los je dat probleem eenvoudig op. Ga op zoek naar een usb-naar-RJ45-adapter (ook wel ethernetadapter genoemd). Die zijn al te vinden voor minder dan 10 euro. Op veel adapters zitten ook extra usb-poorten, wat ook zeker het overwegen waard is.  

©amnarj2006

Een kaartlezer

Draadloos bestanden overzetten of gewoon al je foto's in de cloud opslaan werkt over het algemeen prima. Maar met een ouderwetse kaartlezer is ook niks mis. Het is vooral handig als je wat oudere apparatuur zonder moderne verbindingsmogelijkheden hebt, of wanneer je al je gegevens liever lokaal bewaart. Voor een paar euro koop je al een universele kaartlezer, met aansluitingen voor bijvoorbeeld microSD, SDHC en UHS-I.

©begun1983

Een externe dvd/blu-ray-speler

Laptops worden steeds platter, maar daardoor is er wel minder plek voor poorten. De utp-connectie is verdwenen en hetzelfde geldt voor de dvd/blu-ray speler. Heb je een collectie van je favoriete films en series? Dan is het aanschaffen van een externe dvd/blu-ray-speler een uitkomst. Voor rond de 15 euro haal je al een prima exemplaar in huis.

Een externe harde schijf

Staat je laptop vol met foto's, video's en andere bestanden? Dan is een externe harde schijf een uitkomst. Daarmee stel je in het gunstigste geval de aankoop van een nieuwe laptop uit. Het is sowieso geen gek idee om je belangrijkste data (dubbel) op te slaan. Dat kan in de cloud, maar misschien kies je liever voor een fysieke schijf die je zelf in bezit hebt.

Een docking station

Met een docking station creëer je een werkplek met je laptop als middelpunt. Het is een soort hub met allerlei poorten, zoals HDMI- en usb-poorten, kaartlezers en een utp-aansluiting. Vaak zijn ze uitgerust met een oplader voor je laptop.

Je hoeft je laptop alleen maar in het docking station te pluggen en je bent meteen verbonden met alle andere apparaten. Sommige docking stations hebben een ingebouwde laptopstandaard, zodat je ook meteen ergonomisch zit. Heb je meerdere werkplekken of een flexibele werklocatie? Dan is een docking station een handige toevoeging die bovendien meteen de voordelen van andere randapparatuur toevoegt.