ID.nl logo
Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment

Als je een blik op het assortiment van Sennheiser werpt, dan kom je daar geregeld oordoppen van rond de 300 en koptelefoons van 350 tot 400 euro tegen. Dat het merk eerder, met de Accentum, een model onder de 200 euro lanceerde, komt dus niet redelijk vaak voor. Nu is er met de Sennheiser Accentum Plus een verbeterde versie beschikbaar, voor 229 euro.

Fantastisch
Conclusie

Het enige waarmee je als gebruiker een beetje rekening moet houden, is het feit dat er geen IP-certificaat aanwezig is voor bescherming tegen water en stof. Toch hebben we hem tijdens een regenbui kunnen gebruiken, al garandeert zo’n enkele ervaring natuurlijk niets. Verder kun je dus wat tonen in de hogere regionen missen, maar alleen als je weet waar je naar moet luisteren of als je koptelefoons gewend bent die wel neutraal klinken en volop ruimte bieden voor nagenoeg alles wat een muzikant in zijn of haar werk stopt. Voor de rest hebben we weinig te klagen. De Sennheiser Accentum Plus is duidelijk bedoeld voor een ander publiek dan de veel duurdere koptelefoons van dit merk. Met de nadruk op bas ontstaat er veel warmte en kracht, zonder dat dat andere tonen of de algemene muziekkwaliteit beïnvloedt. Ook is het fijn dat de koptelefoon ontzettend lang meegaat, voorzien is van meerdere opties met betrekking tot ruisonderdrukking en een zeer comfortabele fit heeft. Dat je hem zowel bedraad als draadloos kunt gebruiken is de kers op de taart. Voor 229 euro zul je voorlopig niet snel veel beter aantreffen.

Plus- en minpunten
  • Fijne Sennheiser-soundstage
  • Accuduur (50 uur)
  • Actieve geluidsonderdrukking
  • Bedraad en draadloos
  • Comfort, gewicht en gebruik
  • Echt hoge tonen vallen weg
  • Geen neutrale sound
  • Niet waterdicht

De Sennheiser Accentum Plus mag je dus – ook voor de standaard van Sennheiser – een midrange koptelefoon noemen. Maar vergis je niet in de kwaliteit van dit model, aangezien die veel eigenschappen overneemt van zijn duurdere familieleden, zoals de Momentum 4 Wireless. Uiteraard zijn er wel wat verschillen die de lagere prijs verklaren. Zo is de beschermhoes dit keer van een totaal andere kwaliteit: de stof is minder solide en luxe, maar alles voelt nog wel goed en stevig aan. En het is nog steeds veel beter dan sommige draagtasjes van concurrerende merken.

©Wesley Akkerman

Compacter en voordeliger

Daarnaast valt op dat de Sennheiser Accentum Plus lichter en compacter is dan de duurdere headset van dezelfde fabrikant, de hierboven al even genoemde Momentum 4 Wireless. Daar zitten een aantal voordelen aan. Zo neemt de Accentum Plus minder ruimte in beslag. En dat is fijn, aangezien je de koptelefoon niet kunt opvouwen. Het relatief lage gewicht heeft ook een (positieve!) invloed op het draagcomfort. Je kunt dit model lang dragen zonder dat je de koptelefoon zat wordt. Het feit dat je de band kunt verstellen en de oorcups zowel horizontaal als verticaal kunt kantelen doen ook een flinke duit in de zak wat het comfort betreft.

In het reisetui tref je tevens een audiokabel en usb-c-naar-usb-a-kabel aan. De laatste kabel is voor het opladen, terwijl je met de eerste kabel de Sennheiser bedraad gebruikt (al dan niet met een eigen dongel, zoals van audiojack-naar-usb-c).

De buitenkant is gemaakt van kunststof, en op het model treffen we een enkele knop aan waarmee we hem in- en uitschakelen en bluetooth activeren. Verdere bediening gaat via de aanraakgevoelige oppervlakken en de app, waar je de werking van die touchpads kunt aanpassen. Tikken werkt snel en gelukkig intuïtief.

©Wesley Akkerman

Toevoegingen ten opzichte van Accentum

Die touchpads zijn overigens nieuw in vergelijking met de eerste Sennheiser Accentum. Normaliter zijn we niet echt te spreken over een dergelijke bediening. Zo werken de opties bijvoorbeeld op de Dyson Zone niet helemaal lekker. Maar hier reageert de koptelefoon met weinig vertraging. Ook krijg je direct feedback middels kleine biepjes, waardoor je je niet hoeft af te vragen of een bepaalde handeling opgemerkt wordt. Verder pauzeert de Sennheiser Accentum Plus de muziek wanneer je hem afdoet. Doe je de koptelefoon weer op, dan gaat de muziek gewoon weer verder.

De Sennheiser Accentum Plus heeft daarnaast een andere, belangrijke toevoeging. Dat is de adaptieve, hybride actieve ruisonderdrukking. Wanneer je die optie binnen de Smart Control-applicatie activeert, dan kan de koptelefoon de mate van geluidsonderdrukking aanpassen aan je omgeving. Dat werkt an sich prima, maar wel geven we hier de voorkeur aan een constant niveau van ruisonderdrukking; te vaak wisselen van onderdrukkingsniveau luistert gewoon niet fijn.

Verder is de batterijduur nog steeds erg goed. De Plus gaat zo’n vijftig uur mee, net als z'n voorganger, en is met tien minuten opladen goed voor vijf uur luisteren.

©Wesley Akkerman

Komt aangenaam binnen dreunen

Net als zijn voorganger beschikt de Sennheiser Accentum Plus over dynamische drivers van 37 millimeter en leunt de draadloze verbinding op bluetooth 5.2. We hebben inmiddels bluetooth 5.3, maar dat biedt geen noodzakelijke verbeteringen die je als doorsnee luisteraar zult missen. Op het gebied van audiocodecs komen we vertrouwde opties tegen, waaronder sbc, aac,aptX en aptX Adaptive, waardoor je in staat bent muziek in hogere kwaliteit te beluisteren. Dat gezegd hebbende heeft het Plus-model niet de neutrale sound – maar dat hoeft ook niet.

Want de doelgroep van deze koptelefoon is simpelweg anders. Liefhebbers van neutrale audio hebben immers genoeg opties. De Sennheiser Accentum Plus is bedoeld voor een ander publiek en dat merk je bijvoorbeeld aan de lagere tonen. Die kunnen soms hard doch aangenaam binnen dreunen, vooral wanneer artiesten veel emotie in de toetsaanslagen van een piano meegeven. De weergave klinkt desondanks zeer precies en adequaat, waardoor er gevoelsmatig weinig verloren gaat aan de expressie van muziekmakers. Zeker wanneer je luistert zonder direct vergelijkingsmateriaal.

Wat vooral opvalt aan de lagere tonen en het gebruik van de actieve ruisonderdrukking is dat die geen negatieve impact hebben op de rest van het spectrum. De subtiele details van de tonen in het midden en hogere segment blijven bestaan en blijven merkbaar hoorbaar. Zangers en zangeressen worden niet afgeknepen of weggedrukt, en de audiokwaliteit is over het algemeen als zeer ruimtelijk te omschrijven. De echt hogere tonen komen elders toch wat minder aan bod, waardoor je hier en daar iets zou kunnen missen, maar echt storend klinkt het nooit.

©Wesley Akkerman

Sennheiser Accentum Plus kopen?

Het enige waarmee je als gebruiker een beetje rekening moet houden, is het feit dat er geen IP-certificaat aanwezig is voor bescherming tegen water en stof. Toch hebben we hem tijdens een regenbui kunnen gebruiken, al garandeert zo’n enkele ervaring natuurlijk niets. Verder kun je dus wat tonen in de hogere regionen missen, maar alleen als je weet waar je naar moet luisteren of als je koptelefoons gewend bent die wel neutraal klinken en volop ruimte bieden voor nagenoeg alles wat een muzikant in zijn of haar werk stopt. Voor de rest hebben we weinig te klagen.

De Sennheiser Accentum Plus is duidelijk bedoeld voor een ander publiek dan de veel duurdere koptelefoons van dit merk. Met de nadruk op bas ontstaat er veel warmte en kracht, zonder dat dat andere tonen of de algemene muziekkwaliteit beïnvloedt. Ook is het fijn dat de koptelefoon ontzettend lang meegaat, voorzien is van meerdere opties met betrekking tot ruisonderdrukking en een zeer comfortabele fit heeft. Dat je hem zowel bedraad als draadloos kunt gebruiken is de kers op de taart. Voor 229 euro zul je voorlopig niet snel veel beter aantreffen.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk. 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.