Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment

© Wesley Akkerman

Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment

Geplaatst: 18 maart 2024 - 13:02

Aangepast: 19 juni 2024 - 11:02

Wesley Akkerman

Als je een blik op het assortiment van Sennheiser werpt, dan kom je daar geregeld oordoppen van rond de 300 en koptelefoons van 350 tot 400 euro tegen. Dat het merk eerder, met de Accentum, een model onder de 200 euro lanceerde, komt dus niet redelijk vaak voor. Nu is er met de Sennheiser Accentum Plus een verbeterde versie beschikbaar, voor 229 euro.

9,0

Sennheiser Accentum Plus

Pluspunten

Fijne Sennheiser-soundstage

Accuduur (50 uur)

Actieve geluidsonderdrukking

Bedraad en draadloos

Comfort, gewicht en gebruik

Minpunten

Echt hoge tonen vallen weg

Geen neutrale sound

Niet waterdicht

Conclusie

Het enige waarmee je als gebruiker een beetje rekening moet houden, is het feit dat er geen IP-certificaat aanwezig is voor bescherming tegen water en stof. Toch hebben we hem tijdens een regenbui kunnen gebruiken, al garandeert zo’n enkele ervaring natuurlijk niets. Verder kun je dus wat tonen in de hogere regionen missen, maar alleen als je weet waar je naar moet luisteren of als je koptelefoons gewend bent die wel neutraal klinken en volop ruimte bieden voor nagenoeg alles wat een muzikant in zijn of haar werk stopt. Voor de rest hebben we weinig te klagen. De Sennheiser Accentum Plus is duidelijk bedoeld voor een ander publiek dan de veel duurdere koptelefoons van dit merk. Met de nadruk op bas ontstaat er veel warmte en kracht, zonder dat dat andere tonen of de algemene muziekkwaliteit beïnvloedt. Ook is het fijn dat de koptelefoon ontzettend lang meegaat, voorzien is van meerdere opties met betrekking tot ruisonderdrukking en een zeer comfortabele fit heeft. Dat je hem zowel bedraad als draadloos kunt gebruiken is de kers op de taart. Voor 229 euro zul je voorlopig niet snel veel beter aantreffen....
Lees meer

De Sennheiser Accentum Plus mag je dus – ook voor de standaard van Sennheiser – een midrange koptelefoon noemen. Maar vergis je niet in de kwaliteit van dit model, aangezien die veel eigenschappen overneemt van zijn duurdere familieleden, zoals de Momentum 4 Wireless. Uiteraard zijn er wel wat verschillen die de lagere prijs verklaren. Zo is de beschermhoes dit keer van een totaal andere kwaliteit: de stof is minder solide en luxe, maar alles voelt nog wel goed en stevig aan. En het is nog steeds veel beter dan sommige draagtasjes van concurrerende merken.

Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment-X1M1o0YtSN2OALnojtBpFg

© Wesley Akkerman

Compacter en voordeliger

Daarnaast valt op dat de Sennheiser Accentum Plus lichter en compacter is dan de duurdere headset van dezelfde fabrikant, de hierboven al even genoemde Momentum 4 Wireless. Daar zitten een aantal voordelen aan. Zo neemt de Accentum Plus minder ruimte in beslag. En dat is fijn, aangezien je de koptelefoon niet kunt opvouwen. Het relatief lage gewicht heeft ook een (positieve!) invloed op het draagcomfort. Je kunt dit model lang dragen zonder dat je de koptelefoon zat wordt. Het feit dat je de band kunt verstellen en de oorcups zowel horizontaal als verticaal kunt kantelen doen ook een flinke duit in de zak wat het comfort betreft.

In het reisetui tref je tevens een audiokabel en usb-c-naar-usb-a-kabel aan. De laatste kabel is voor het opladen, terwijl je met de eerste kabel de Sennheiser bedraad gebruikt (al dan niet met een eigen dongel, zoals van audiojack-naar-usb-c).

De buitenkant is gemaakt van kunststof, en op het model treffen we een enkele knop aan waarmee we hem in- en uitschakelen en bluetooth activeren. Verdere bediening gaat via de aanraakgevoelige oppervlakken en de app, waar je de werking van die touchpads kunt aanpassen. Tikken werkt snel en gelukkig intuïtief.

Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment-MX3kyomjTTaMrtdnhdhxrA

© Wesley Akkerman

Toevoegingen ten opzichte van Accentum

Die touchpads zijn overigens nieuw in vergelijking met de eerste Sennheiser Accentum. Normaliter zijn we niet echt te spreken over een dergelijke bediening. Zo werken de opties bijvoorbeeld op de Dyson Zone niet helemaal lekker. Maar hier reageert de koptelefoon met weinig vertraging. Ook krijg je direct feedback middels kleine biepjes, waardoor je je niet hoeft af te vragen of een bepaalde handeling opgemerkt wordt. Verder pauzeert de Sennheiser Accentum Plus de muziek wanneer je hem afdoet. Doe je de koptelefoon weer op, dan gaat de muziek gewoon weer verder.

De Sennheiser Accentum Plus heeft daarnaast een andere, belangrijke toevoeging. Dat is de adaptieve, hybride actieve ruisonderdrukking. Wanneer je die optie binnen de Smart Control-applicatie activeert, dan kan de koptelefoon de mate van geluidsonderdrukking aanpassen aan je omgeving. Dat werkt an sich prima, maar wel geven we hier de voorkeur aan een constant niveau van ruisonderdrukking; te vaak wisselen van onderdrukkingsniveau luistert gewoon niet fijn.

Verder is de batterijduur nog steeds erg goed. De Plus gaat zo’n vijftig uur mee, net als z'n voorganger, en is met tien minuten opladen goed voor vijf uur luisteren.

Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment-VIOxaSSkQXe7WllHWghw8Q

© Wesley Akkerman

Komt aangenaam binnen dreunen

Net als zijn voorganger beschikt de Sennheiser Accentum Plus over dynamische drivers van 37 millimeter en leunt de draadloze verbinding op bluetooth 5.2. We hebben inmiddels bluetooth 5.3, maar dat biedt geen noodzakelijke verbeteringen die je als doorsnee luisteraar zult missen. Op het gebied van audiocodecs komen we vertrouwde opties tegen, waaronder sbc, aac,aptX en aptX Adaptive, waardoor je in staat bent muziek in hogere kwaliteit te beluisteren. Dat gezegd hebbende heeft het Plus-model niet de neutrale sound – maar dat hoeft ook niet.

Want de doelgroep van deze koptelefoon is simpelweg anders. Liefhebbers van neutrale audio hebben immers genoeg opties. De Sennheiser Accentum Plus is bedoeld voor een ander publiek en dat merk je bijvoorbeeld aan de lagere tonen. Die kunnen soms hard doch aangenaam binnen dreunen, vooral wanneer artiesten veel emotie in de toetsaanslagen van een piano meegeven. De weergave klinkt desondanks zeer precies en adequaat, waardoor er gevoelsmatig weinig verloren gaat aan de expressie van muziekmakers. Zeker wanneer je luistert zonder direct vergelijkingsmateriaal.

Wat vooral opvalt aan de lagere tonen en het gebruik van de actieve ruisonderdrukking is dat die geen negatieve impact hebben op de rest van het spectrum. De subtiele details van de tonen in het midden en hogere segment blijven bestaan en blijven merkbaar hoorbaar. Zangers en zangeressen worden niet afgeknepen of weggedrukt, en de audiokwaliteit is over het algemeen als zeer ruimtelijk te omschrijven. De echt hogere tonen komen elders toch wat minder aan bod, waardoor je hier en daar iets zou kunnen missen, maar echt storend klinkt het nooit.

Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment-I9RBcpNOTi2ntGbSRtR9cQ

© Wesley Akkerman

Sennheiser Accentum Plus kopen?

Het enige waarmee je als gebruiker een beetje rekening moet houden, is het feit dat er geen IP-certificaat aanwezig is voor bescherming tegen water en stof. Toch hebben we hem tijdens een regenbui kunnen gebruiken, al garandeert zo’n enkele ervaring natuurlijk niets. Verder kun je dus wat tonen in de hogere regionen missen, maar alleen als je weet waar je naar moet luisteren of als je koptelefoons gewend bent die wel neutraal klinken en volop ruimte bieden voor nagenoeg alles wat een muzikant in zijn of haar werk stopt. Voor de rest hebben we weinig te klagen.

De Sennheiser Accentum Plus is duidelijk bedoeld voor een ander publiek dan de veel duurdere koptelefoons van dit merk. Met de nadruk op bas ontstaat er veel warmte en kracht, zonder dat dat andere tonen of de algemene muziekkwaliteit beïnvloedt. Ook is het fijn dat de koptelefoon ontzettend lang meegaat, voorzien is van meerdere opties met betrekking tot ruisonderdrukking en een zeer comfortabele fit heeft. Dat je hem zowel bedraad als draadloos kunt gebruiken is de kers op de taart. Voor 229 euro zul je voorlopig niet snel veel beter aantreffen.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten