ID.nl logo
Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sennheiser Accentum Plus – Hét midrange model van dit moment

Als je een blik op het assortiment van Sennheiser werpt, dan kom je daar geregeld oordoppen van rond de 300 en koptelefoons van 350 tot 400 euro tegen. Dat het merk eerder, met de Accentum, een model onder de 200 euro lanceerde, komt dus niet redelijk vaak voor. Nu is er met de Sennheiser Accentum Plus een verbeterde versie beschikbaar, voor 229 euro.

Fantastisch
Conclusie

Het enige waarmee je als gebruiker een beetje rekening moet houden, is het feit dat er geen IP-certificaat aanwezig is voor bescherming tegen water en stof. Toch hebben we hem tijdens een regenbui kunnen gebruiken, al garandeert zo’n enkele ervaring natuurlijk niets. Verder kun je dus wat tonen in de hogere regionen missen, maar alleen als je weet waar je naar moet luisteren of als je koptelefoons gewend bent die wel neutraal klinken en volop ruimte bieden voor nagenoeg alles wat een muzikant in zijn of haar werk stopt. Voor de rest hebben we weinig te klagen. De Sennheiser Accentum Plus is duidelijk bedoeld voor een ander publiek dan de veel duurdere koptelefoons van dit merk. Met de nadruk op bas ontstaat er veel warmte en kracht, zonder dat dat andere tonen of de algemene muziekkwaliteit beïnvloedt. Ook is het fijn dat de koptelefoon ontzettend lang meegaat, voorzien is van meerdere opties met betrekking tot ruisonderdrukking en een zeer comfortabele fit heeft. Dat je hem zowel bedraad als draadloos kunt gebruiken is de kers op de taart. Voor 229 euro zul je voorlopig niet snel veel beter aantreffen.

Plus- en minpunten
  • Fijne Sennheiser-soundstage
  • Accuduur (50 uur)
  • Actieve geluidsonderdrukking
  • Bedraad en draadloos
  • Comfort, gewicht en gebruik
  • Echt hoge tonen vallen weg
  • Geen neutrale sound
  • Niet waterdicht

De Sennheiser Accentum Plus mag je dus – ook voor de standaard van Sennheiser – een midrange koptelefoon noemen. Maar vergis je niet in de kwaliteit van dit model, aangezien die veel eigenschappen overneemt van zijn duurdere familieleden, zoals de Momentum 4 Wireless. Uiteraard zijn er wel wat verschillen die de lagere prijs verklaren. Zo is de beschermhoes dit keer van een totaal andere kwaliteit: de stof is minder solide en luxe, maar alles voelt nog wel goed en stevig aan. En het is nog steeds veel beter dan sommige draagtasjes van concurrerende merken.

©Wesley Akkerman

Compacter en voordeliger

Daarnaast valt op dat de Sennheiser Accentum Plus lichter en compacter is dan de duurdere headset van dezelfde fabrikant, de hierboven al even genoemde Momentum 4 Wireless. Daar zitten een aantal voordelen aan. Zo neemt de Accentum Plus minder ruimte in beslag. En dat is fijn, aangezien je de koptelefoon niet kunt opvouwen. Het relatief lage gewicht heeft ook een (positieve!) invloed op het draagcomfort. Je kunt dit model lang dragen zonder dat je de koptelefoon zat wordt. Het feit dat je de band kunt verstellen en de oorcups zowel horizontaal als verticaal kunt kantelen doen ook een flinke duit in de zak wat het comfort betreft.

In het reisetui tref je tevens een audiokabel en usb-c-naar-usb-a-kabel aan. De laatste kabel is voor het opladen, terwijl je met de eerste kabel de Sennheiser bedraad gebruikt (al dan niet met een eigen dongel, zoals van audiojack-naar-usb-c).

De buitenkant is gemaakt van kunststof, en op het model treffen we een enkele knop aan waarmee we hem in- en uitschakelen en bluetooth activeren. Verdere bediening gaat via de aanraakgevoelige oppervlakken en de app, waar je de werking van die touchpads kunt aanpassen. Tikken werkt snel en gelukkig intuïtief.

©Wesley Akkerman

Toevoegingen ten opzichte van Accentum

Die touchpads zijn overigens nieuw in vergelijking met de eerste Sennheiser Accentum. Normaliter zijn we niet echt te spreken over een dergelijke bediening. Zo werken de opties bijvoorbeeld op de Dyson Zone niet helemaal lekker. Maar hier reageert de koptelefoon met weinig vertraging. Ook krijg je direct feedback middels kleine biepjes, waardoor je je niet hoeft af te vragen of een bepaalde handeling opgemerkt wordt. Verder pauzeert de Sennheiser Accentum Plus de muziek wanneer je hem afdoet. Doe je de koptelefoon weer op, dan gaat de muziek gewoon weer verder.

De Sennheiser Accentum Plus heeft daarnaast een andere, belangrijke toevoeging. Dat is de adaptieve, hybride actieve ruisonderdrukking. Wanneer je die optie binnen de Smart Control-applicatie activeert, dan kan de koptelefoon de mate van geluidsonderdrukking aanpassen aan je omgeving. Dat werkt an sich prima, maar wel geven we hier de voorkeur aan een constant niveau van ruisonderdrukking; te vaak wisselen van onderdrukkingsniveau luistert gewoon niet fijn.

Verder is de batterijduur nog steeds erg goed. De Plus gaat zo’n vijftig uur mee, net als z'n voorganger, en is met tien minuten opladen goed voor vijf uur luisteren.

©Wesley Akkerman

Komt aangenaam binnen dreunen

Net als zijn voorganger beschikt de Sennheiser Accentum Plus over dynamische drivers van 37 millimeter en leunt de draadloze verbinding op bluetooth 5.2. We hebben inmiddels bluetooth 5.3, maar dat biedt geen noodzakelijke verbeteringen die je als doorsnee luisteraar zult missen. Op het gebied van audiocodecs komen we vertrouwde opties tegen, waaronder sbc, aac,aptX en aptX Adaptive, waardoor je in staat bent muziek in hogere kwaliteit te beluisteren. Dat gezegd hebbende heeft het Plus-model niet de neutrale sound – maar dat hoeft ook niet.

Want de doelgroep van deze koptelefoon is simpelweg anders. Liefhebbers van neutrale audio hebben immers genoeg opties. De Sennheiser Accentum Plus is bedoeld voor een ander publiek en dat merk je bijvoorbeeld aan de lagere tonen. Die kunnen soms hard doch aangenaam binnen dreunen, vooral wanneer artiesten veel emotie in de toetsaanslagen van een piano meegeven. De weergave klinkt desondanks zeer precies en adequaat, waardoor er gevoelsmatig weinig verloren gaat aan de expressie van muziekmakers. Zeker wanneer je luistert zonder direct vergelijkingsmateriaal.

Wat vooral opvalt aan de lagere tonen en het gebruik van de actieve ruisonderdrukking is dat die geen negatieve impact hebben op de rest van het spectrum. De subtiele details van de tonen in het midden en hogere segment blijven bestaan en blijven merkbaar hoorbaar. Zangers en zangeressen worden niet afgeknepen of weggedrukt, en de audiokwaliteit is over het algemeen als zeer ruimtelijk te omschrijven. De echt hogere tonen komen elders toch wat minder aan bod, waardoor je hier en daar iets zou kunnen missen, maar echt storend klinkt het nooit.

©Wesley Akkerman

Sennheiser Accentum Plus kopen?

Het enige waarmee je als gebruiker een beetje rekening moet houden, is het feit dat er geen IP-certificaat aanwezig is voor bescherming tegen water en stof. Toch hebben we hem tijdens een regenbui kunnen gebruiken, al garandeert zo’n enkele ervaring natuurlijk niets. Verder kun je dus wat tonen in de hogere regionen missen, maar alleen als je weet waar je naar moet luisteren of als je koptelefoons gewend bent die wel neutraal klinken en volop ruimte bieden voor nagenoeg alles wat een muzikant in zijn of haar werk stopt. Voor de rest hebben we weinig te klagen.

De Sennheiser Accentum Plus is duidelijk bedoeld voor een ander publiek dan de veel duurdere koptelefoons van dit merk. Met de nadruk op bas ontstaat er veel warmte en kracht, zonder dat dat andere tonen of de algemene muziekkwaliteit beïnvloedt. Ook is het fijn dat de koptelefoon ontzettend lang meegaat, voorzien is van meerdere opties met betrekking tot ruisonderdrukking en een zeer comfortabele fit heeft. Dat je hem zowel bedraad als draadloos kunt gebruiken is de kers op de taart. Voor 229 euro zul je voorlopig niet snel veel beter aantreffen.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.