Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

© Dyson

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

Geplaatst: 4 januari 2024 - 09:31

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:58

Wesley Akkerman

De Dyson Zone is een premium koptelefoon met actieve ruisonderdrukking, die geleverd wordt met een vizier dat je van gereinigde lucht voorziet. De kosten: 699 euro voor de variant met acht accessoires, of 649 euro voor een versie met zes accessoires.

7,5

Dyson Zone

Pluspunten

Luchtfilteringssysteem

Draagcomfort (ondanks gewicht)

Premium afwerking (behalve het vizier)

Algemene audiokwaliteit

Informatieve app

Fysieke knop voor mediabediening

Minpunten

Aanraakgevoelig oppervlak voor anc

Accuduur

Vizier gemaakt van plastic

Actieve ruisonderdrukking kan beter

Droge mond door windstroom

Beperkte equalizer

Hoge prijs

Conclusie

Als we ergens van houden op de ID.nl-redactie dan zijn dat toffe gadgets. We houden van futuristische producten en apparaten die vooruitlopen op de marktontwikkelingen. Ook vinden we het belangrijk dat een product over het algemeen een aanvulling moet zijn op je leven en je niet met extra problemen opzadelt. En als je ergens heel veel geld aan uitgeeft, mag je eigenlijk niet achterblijven met wensen. De Dyson Zone is een cool product dat futuristisch oogt en voorloopt op de concurrentie als het gaat om een maatschappelijke innovatie, maar toch blijft er wat te wensen over. We willen niet stellen dat dit op de eerste plaats een draadloze luchtreiniger is en dat de audio-ervaring op de tweede plek komt, want dat zou de Dyson Zone geen eer aan doen. Maar de korte accuduur, die in beeld komt als je het product optimaal wil gebruiken, gooit flink wat roet in het eten. Ook is het zo dat concurrerende koptelefoons, die soms drie- of vierhonderd euro goedkoper zijn, beter klinken en een betere actieve ruisonderdrukking aanbieden. De Zone klinkt écht niet slecht hoor, begrijp ons niet verkeerd – maar de audiokwaliteit komt bijvoorbeeld niet in de buurt van de Sony WH-1000XM5. Je kunt de Dyson Zone kopen als je denkt daar goed aan te doen, juist vanwege de luchtzuiverende kwaliteiten. Als je je zorgen maakt om de luchtkwaliteit én je bent nog in de markt voor een koptelefoon, dan is dit het product voor jou. Maar we hebben het idee dat Dyson dit product uitbrengt als signaal, om mensen bewust te maken van de afnemende luchtkwaliteit. We kunnen ons niet voorstellen dat het bedrijf écht blij is dat de Dyson Zone ‘nodig’ is – dus laten we hopen dat we maatregelen treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodat we er straks niet allemaal bij hoeven te lopen als een superschurk. ...
Lees meer

Voor deze recensie testen wij het duurste pakket. Een verschil tussen beide varianten is dat het duurste model een stevige, grote case heeft, waar je de Dyson Zone rechtop in kunt plaatsen om hem te beschermen. Ook is er een adapter voor vliegtuigen aanwezig. Verder zijn beide versies gelijk aan elkaar en krijg je dezelfde koptelefoon met het contactloze vizier. Het complete pakket weegt zo’n 670 gram en dat is veel meer dan een headset gemiddeld weegt. En dat terwijl het gros van het vizier voorop gemaakt is van plastic. Dat extra gewicht is te danken aan het luchtfilteringssysteem.

En vooral dat plastic vizier valt op. Sterker nog, het is een beetje een doorn in het oog. De Dyson Zone heeft een premium afwerking en is gemaakt van hoogwaardige materialen, maar dat stuk kunststof voorop doet toch wat af aan het aanzicht. Daarnaast heb je het idee dat deze accessoire snel kan breken en is het jammer dat er snel vingerafdrukken op achterblijven. Voor zo’n duur product als dit, en op een markt waar de concurrentie moordend is, mag en moet je meer verwachten. Waarschijnlijk is dit nu zo gedaan om extra gewicht te voorkomen, maar het vizier an sich voelt nu te goedkoop aan.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-BEPe3i8vTyqmTm2D5T-GCg

© WA | ID.nl

Luchtzuiverend vizier op Dyson Zone

Voordat we het over de audioprestaties hebben, blijven we even bij dat vizier. Want dat is hét unieke onderdeel van deze premium koptelefoon. Binnen de app, en via een knopje op de headset, kun je de snelheid van de luchtstroom aanpassen. Je kunt ook gewoon gebruikmaken van de automatische stand, zoals op de zelfstandige luchtreinigers van het bedrijf. Als je zit – bijvoorbeeld wanneer je een recensie tikt – dan blijft die op de laagste stand staan. Ga je rennen – om de trein te halen – dan kan het zijn dat de luchtstroom extra op gang komt. Je kunt ook zelf voor een van de drie standen kiezen.

Binnen de app kun je overigens zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Als je je woonplaats invoert, dan krijg je tevens een rapport over je omgeving te zien. Zo kun je dus voor jezelf bepalen of het nodig is dat vizier te gebruiken of niet. Met het vizier is het mogelijk schone lucht richting je neus en mond te bewegen, zodat je minder last hebt van de vervuilde lucht om je heen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de buitenlucht er over het algemeen op achteruitgaat, dus dan is zo’n persoonlijke luchtreiniger (annex koptelefoon) geen overbodige luxe meer.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-cxI1DpBHSMqv7kLE9YveOg

© WA | ID.nl

Waar beschermt de Dyson Zone tegen?

Het is niet zo dat het vizier beschermt tegen virussen, dus verwacht geen wonderen. Maar andere zaken die in de lucht hangen, worden wel gefilterd. De Dyson Zone vangt 99 procent van de deeltjesvervuiling zo klein als 0,1 micron op, terwijl K-Carbon, met kalium verrijkte koolstoffilters, zich richten op de heersende zure gassen die het meest worden geassocieerd met stadsvervuiling, waaronder NO₂ (stikstofdioxide) en SO₂ (zwaveldioxide). In beide gevallen kunnen die stoffen een negatieve impact hebben op je longen: van simpele irritaties tot nare beschadigingen.

Nu zijn dit wat versimpelde beweringen, maar ze laten wel zien waarom het op z’n minst belangrijk is op de algemene luchtkwaliteit om je heen te letten. Met de luchtkwaliteit is het in Nederland gelukkig relatief goed gesteld ; de meest recente cijfers laten in ieder geval een matig tot goed beeld zien. Via de Atlas Leefomgeving kun je heel makkelijk controleren hoe het in jouw buurt gesteld is. Hier in de buurt is de luchtkwaliteit matig, maar niet schadelijk – en dan heeft zo’n persoonlijke luchtreiniger wellicht minder nut. Maar als je in een omgeving woont waar de kwaliteit wel degelijk minder of slecht is, dan kun je zoiets als de Dyson Zone overwegen.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-PBhZKrkWRo6r5iv5-nR6qQ

© WA | ID.nl

De luchtstroom en het vizier

Mocht je je toch – om wat voor reden dan ook – zorgen maken over die luchtkwaliteit, dan kun je dat vizier van de Dyson Zone heel gemakkelijk vastklikken aan de koptelefoon. Dat kan maar op één manier, omdat de magnetische aansluitingen maar op één manier passen. Vervolgens gaat het systeem meteen aan (zo niet, dan regel je dat met een druk op de knop) en voel je direct een koude stroom richting je mond en neus gaan. Op de laagste stand is dit een zacht en aangenaam briesje, terwijl de tweede stand iets harder gaat. De derde stand is echt merkbaar anders. Dan voel je de lucht niet alleen naar je mond gaan, maar ook rondzweven binnen het vizier. Je hoeft er in elk geval nooit over te twijfelen of het systeem werkt of niet.

Aan het gebruik van de Dyson Zone met vizier kleeft wel een nadeel. En nee, dan bedoelen we niet dat je er als een Batman-schurk uitziet; want als het systeem doet wat het moet doen en je hier echt wat aan hebt, dan is dat een kleine prijs om te betalen. Vervelender is het feit dat je lippen en mond na verloop van tijd droog worden. Misschien heb jij daar minder last van, maar hier valt dat na een half uur dragen al op.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-Pl6LjZT_RnSwCpwXPxWA4Q

© WA | ID.nl

Niet echt contactloos

Daarnaast vinden we het begrip contactloos wat rekbaar in dit geval. Wij merken dat onze kin nogal vaak de onderkant aanraakt, en dat anders de onderlip de rand meeneemt. Nogmaals: ook hier kunnen de persoonlijke ervaringen anders zijn, omdat niet iedereen dezelfde kin of lippen heeft. Verder hoor je altijd de motor van de luchtreiniger draaien, ook wanneer je naar je muziek luistert. Je went er wel aan, dus dat is oké. Maar als je de headset opdoet zonder het vizier (met of zonder actieve ruisonderdrukking), dan merk je pas hoe erg dat lage zoomgeluid eigenlijk was.

We gaan het in de alinea hierna over de audiokwaliteit hebben. Eerst willen we nog een laatste aspect over dat vizier delen. Op het moment dat je hem aan hebt staan, je naar je muziek luistert en hem omlaag drukt, dan gaat de luchtreiniger uit. Ook gaat de muziek op pauze. Gelukkig kun je dit gedrag aanpassen binnen de app, want dat is niet altijd wenselijk in onze ervaring. Dus we zijn blij dat Dyson hieraan gedacht heeft. Verder kun je in de MyDyson-app een volumebegrenzing inschakelen en een (beperkte) equalizer gebruiken; je hebt dus wel iets aan de app.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-eRKcBeE1RxapjMolUjnc9w

© WA | ID.nl

Dyson Zone als koptelefoon

De Dyson Zone is natuurlijk een premium koptelefoon. Maar omdat dat contactloze vizier zo’n uniek en intrinsiek onderdeel is van de ervaring, vinden we het belangrijk dat we dat onderdeel goed uitleggen en bespreken, zodat je weet waar je aan toe bent. Maar de audio-ervaring is zeker geen ondergeschoven kindje in deze recensie. Zo is het goed om te weten dat de Zone een uitschuifbare band heeft, inclusief een zacht hoofdkussentje. Ook kun je de oorcups draaien en kantelen, waardoor je ongetwijfeld een comfortabele pasvorm vindt (ondanks dat gewicht!).

Op de oorcups zitten twee knoppen. De ene is bedoeld voor de luchtreiniger, terwijl je met de tweede de muziek bedient. Ook kun je bijvoorbeeld de actieve ruisonderdrukking activeren, door twee keer op de oorcups rechts te tikken. Van dergelijke bedieningsopties zijn we nooit gecharmeerd, omdat ze meestal niet goed werken. En dat is ook hier het geval. Je moet heel specifiek tikken om de functie te (de)activeren, waardoor we hem liever via de app bedienen. Verder is er een usb-c-poort voor het opladen en kun je apparaten koppelen via het (verouderde) bluetooth 5.0.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-CzLLUcCqRnW1cxIoh_bh2A

© WA | ID.nl

Accuduur loopt klappen op

Nu is er weinig mis met bluetooth 5.0, maar updates aan dat draadloze protocol hebben ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld de accuduur er flink op vooruit kan gaan. Hoewel je an sich niets te klagen hebt over vijftig luisteruren zonder actieve ruisonderdrukking aan (dat is meer dan bij Sony’s marktleider), wordt de accu leeggezogen zodra je de luchtreiniger gebruikt. Op de laagste filterstand is de accu na vier uur al leeg, terwijl de andere twee standen het tweeëneenhalf en anderhalf uur uithouden. Schone lucht is fijn, maar voor een koptelefoon is maximaal vier uur accuduur helaas vrij laag.

Met ongeveer drie uur opladen is de accu weer helemaal vol. En als je korte reizen maakt met het ov, en je graag de lucht gefilterd wilt hebben, dan kun je er in principe een paar dagen mee doen voordat je de oplader erbij moet pakken. Het is maar net wat je waardevol vindt en waar je behoefte aan hebt. Dat geldt niet alleen voor het gebruik van dat luchtfilteringssysteem, maar ook de Dyson Zone in het algemeen. Dit is een product waar nog maar weinig mensen écht mee bezig zijn, maar dat mogelijk in de toekomst z’n waarde kan bewijzen – mits je in een omgeving met slechte luchtkwaliteit woont.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-VohdZ7HXTyaNvyuJL497Uw

© WA | ID.nl

Oké, maar hoe klinkt de Dyson Zone?

Vanaf het eerste moment dat je de Dyson Zone opzet, zul je verrast worden door de audiokwaliteit. Niet omdat dit de beste koptelefoon van dit moment is, maar omdat dit het eerste audioproduct van de Britse fabrikant is. Concurrenten als Sony en Bowers & Wilkins doen dit natuurlijk al veel langer, waardoor ze veel meer hebben kunnen innoveren en subtiele veranderingen konden aanbrengen. Maar voor een eerste poging klinkt de Dyson Zone allesbehalve slecht. De bas kan wat werk gebruiken, maar nergens horen we een sisklank of scherpe of juist afgemeten tonen.

Je zou de equalizer kunnen gebruiken om het een en ander op te vangen, maar helaas biedt dat app-onderdeel geen soelaas. Je hebt maar drie opties tot je beschikking, en kunt verder zelf niet aan de knoppen draaien. Met de basboost kun je het geluid wat warmer laten klinken, maar meer dan dat wordt het niet. Ondanks dat maakt het basgeluid genoeg indruk, maar je merkt dat het wat op de achtergrond zit. Vocalen krijgen bovengemiddeld veel ruimte van de Dyson Zone. Plus, niet geheel onbelangrijk, de actieve ruisonderdrukking beïnvloedt de audiokwaliteit geenszins.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-arwdtvRiRl-zym5yKaygpg

© WA | ID.nl

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Audiospecificaties

Wanneer je gebruikmaakt van de draadloze bluetoothverbinding, dan krijg je toegang tot drie audiocodecs: sbc, aac en lhdc (voor de hogere kwaliteit). Als iOS-gebruiker blijf je helaas steken op aac, maar daar kan de Zone niets aan doen. Voor deze prijs hadden we liever gezien dat Dyson wat extra audiocodecs zou ondersteunen, zoals een versie van aptX – maar dat is helaas niet het geval. Qua verbinding en codecs stelt het pakket dus wat teleur. Verder is het mogelijk de koptelefoon bedraad aan te sluiten, met een usb-c-naar-audiojackkabel. Een fijn back-upmiddel.

En nog even over de actieve ruisonderdrukking gesproken: die is gelukkig van hoog niveau. De Dyson Zone heeft ook al een fijne passieve onderdrukking, omdat de oorcups prettig om je oren zitten. Je kunt een deel van het geluid van de draaiende motor in de koptelefoon afschermen, en andere geluiden vanuit de omgeving zijn veel minder aanwezig. Is dit de beste actieve ruisonderdrukking op de markt? Zeker niet. Maar de functie werkt goed, sluit je af van je omgeving en heeft zoals gezegd geen negatieve invloed op de audiokwaliteit. Meer kun je haast niet vragen van een koptelefoon.

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd-NFVEn4nATc-Hpgii0F1N9w

Dyson Zone kopen?

Als we ergens van houden op de ID.nl-redactie dan zijn dat toffe gadgets. We houden van futuristische producten en apparaten die vooruitlopen op de marktontwikkelingen. Ook vinden we het belangrijk dat een product over het algemeen een aanvulling moet zijn op je leven en je niet met extra problemen opzadelt. En als je ergens heel veel geld aan uitgeeft, mag je eigenlijk niet achterblijven met wensen. De Dyson Zone is een cool product dat futuristisch oogt en voorloopt op de concurrentie als het gaat om een maatschappelijke innovatie, maar toch blijft er wat te wensen over.

We willen niet stellen dat dit op de eerste plaats een draadloze luchtreiniger is en dat de audio-ervaring op de tweede plek komt, want dat zou de Dyson Zone geen eer aan doen. Maar de korte accuduur, die in beeld komt als je het product optimaal wil gebruiken, gooit flink wat roet in het eten. Ook is het zo dat concurrerende koptelefoons, die soms drie- of vierhonderd euro goedkoper zijn, beter klinken en een betere actieve ruisonderdrukking aanbieden. De Zone klinkt écht niet slecht hoor, begrijp ons niet verkeerd – maar de audiokwaliteit komt bijvoorbeeld niet in de buurt van de Sony WH-1000XM5.

Je kunt de Dyson Zone kopen als je denkt daar goed aan te doen, juist vanwege de luchtzuiverende kwaliteiten. Als je je zorgen maakt om de luchtkwaliteit én je bent nog in de markt voor een koptelefoon, dan is dit het product voor jou. Maar we hebben het idee dat Dyson dit product uitbrengt als signaal, om mensen bewust te maken van de afnemende luchtkwaliteit. We kunnen ons niet voorstellen dat het bedrijf écht blij is dat de Dyson Zone ‘nodig’ is – dus laten we hopen dat we maatregelen treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodat we er straks niet allemaal bij hoeven te lopen als een superschurk.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten