ID.nl logo
Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd
© Dyson
Huis

Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

De Dyson Zone is een premium koptelefoon met actieve ruisonderdrukking, die geleverd wordt met een vizier dat je van gereinigde lucht voorziet. De kosten: 699 euro voor de variant met acht accessoires, of 649 euro voor een versie met zes accessoires.

Goed
Conclusie

Als we ergens van houden op de ID.nl-redactie dan zijn dat toffe gadgets. We houden van futuristische producten en apparaten die vooruitlopen op de marktontwikkelingen. Ook vinden we het belangrijk dat een product over het algemeen een aanvulling moet zijn op je leven en je niet met extra problemen opzadelt. En als je ergens heel veel geld aan uitgeeft, mag je eigenlijk niet achterblijven met wensen. De Dyson Zone is een cool product dat futuristisch oogt en voorloopt op de concurrentie als het gaat om een maatschappelijke innovatie, maar toch blijft er wat te wensen over. We willen niet stellen dat dit op de eerste plaats een draadloze luchtreiniger is en dat de audio-ervaring op de tweede plek komt, want dat zou de Dyson Zone geen eer aan doen. Maar de korte accuduur, die in beeld komt als je het product optimaal wil gebruiken, gooit flink wat roet in het eten. Ook is het zo dat concurrerende koptelefoons, die soms drie- of vierhonderd euro goedkoper zijn, beter klinken en een betere actieve ruisonderdrukking aanbieden. De Zone klinkt écht niet slecht hoor, begrijp ons niet verkeerd – maar de audiokwaliteit komt bijvoorbeeld niet in de buurt van de Sony WH-1000XM5. Je kunt de Dyson Zone kopen als je denkt daar goed aan te doen, juist vanwege de luchtzuiverende kwaliteiten. Als je je zorgen maakt om de luchtkwaliteit én je bent nog in de markt voor een koptelefoon, dan is dit het product voor jou. Maar we hebben het idee dat Dyson dit product uitbrengt als signaal, om mensen bewust te maken van de afnemende luchtkwaliteit. We kunnen ons niet voorstellen dat het bedrijf écht blij is dat de Dyson Zone ‘nodig’ is – dus laten we hopen dat we maatregelen treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodat we er straks niet allemaal bij hoeven te lopen als een superschurk.

Plus- en minpunten
  • Luchtfilteringssysteem
  • Draagcomfort (ondanks gewicht)
  • Premium afwerking (behalve het vizier)
  • Algemene audiokwaliteit
  • Informatieve app
  • Fysieke knop voor mediabediening
  • Aanraakgevoelig oppervlak voor anc
  • Accuduur
  • Vizier gemaakt van plastic
  • Actieve ruisonderdrukking kan beter
  • Droge mond door windstroom
  • Beperkte equalizer
  • Hoge prijs

Voor deze recensie testen wij het duurste pakket. Een verschil tussen beide varianten is dat het duurste model een stevige, grote case heeft, waar je de Dyson Zone rechtop in kunt plaatsen om hem te beschermen. Ook is er een adapter voor vliegtuigen aanwezig. Verder zijn beide versies gelijk aan elkaar en krijg je dezelfde koptelefoon met het contactloze vizier. Het complete pakket weegt zo’n 670 gram en dat is veel meer dan een headset gemiddeld weegt. En dat terwijl het gros van het vizier voorop gemaakt is van plastic. Dat extra gewicht is te danken aan het luchtfilteringssysteem.

En vooral dat plastic vizier valt op. Sterker nog, het is een beetje een doorn in het oog. De Dyson Zone heeft een premium afwerking en is gemaakt van hoogwaardige materialen, maar dat stuk kunststof voorop doet toch wat af aan het aanzicht. Daarnaast heb je het idee dat deze accessoire snel kan breken en is het jammer dat er snel vingerafdrukken op achterblijven. Voor zo’n duur product als dit, en op een markt waar de concurrentie moordend is, mag en moet je meer verwachten. Waarschijnlijk is dit nu zo gedaan om extra gewicht te voorkomen, maar het vizier an sich voelt nu te goedkoop aan.

©WA | ID.nl

Luchtzuiverend vizier op Dyson Zone

Voordat we het over de audioprestaties hebben, blijven we even bij dat vizier. Want dat is hét unieke onderdeel van deze premium koptelefoon. Binnen de app, en via een knopje op de headset, kun je de snelheid van de luchtstroom aanpassen. Je kunt ook gewoon gebruikmaken van de automatische stand, zoals op de zelfstandige luchtreinigers van het bedrijf. Als je zit – bijvoorbeeld wanneer je een recensie tikt – dan blijft die op de laagste stand staan. Ga je rennen – om de trein te halen – dan kan het zijn dat de luchtstroom extra op gang komt. Je kunt ook zelf voor een van de drie standen kiezen.

Binnen de app kun je overigens zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Als je je woonplaats invoert, dan krijg je tevens een rapport over je omgeving te zien. Zo kun je dus voor jezelf bepalen of het nodig is dat vizier te gebruiken of niet. Met het vizier is het mogelijk schone lucht richting je neus en mond te bewegen, zodat je minder last hebt van de vervuilde lucht om je heen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de buitenlucht er over het algemeen op achteruitgaat, dus dan is zo’n persoonlijke luchtreiniger (annex koptelefoon) geen overbodige luxe meer.

©WA | ID.nl

Waar beschermt de Dyson Zone tegen?

Het is niet zo dat het vizier beschermt tegen virussen, dus verwacht geen wonderen. Maar andere zaken die in de lucht hangen, worden wel gefilterd. De Dyson Zone vangt 99 procent van de deeltjesvervuiling zo klein als 0,1 micron op, terwijl K-Carbon, met kalium verrijkte koolstoffilters, zich richten op de heersende zure gassen die het meest worden geassocieerd met stadsvervuiling, waaronder NO₂ (stikstofdioxide) en SO₂ (zwaveldioxide). In beide gevallen kunnen die stoffen een negatieve impact hebben op je longen: van simpele irritaties tot nare beschadigingen.

Nu zijn dit wat versimpelde beweringen, maar ze laten wel zien waarom het op z’n minst belangrijk is op de algemene luchtkwaliteit om je heen te letten. Met de luchtkwaliteit is het in Nederland gelukkig relatief goed gesteld ; de meest recente cijfers laten in ieder geval een matig tot goed beeld zien. Via de Atlas Leefomgeving kun je heel makkelijk controleren hoe het in jouw buurt gesteld is. Hier in de buurt is de luchtkwaliteit matig, maar niet schadelijk – en dan heeft zo’n persoonlijke luchtreiniger wellicht minder nut. Maar als je in een omgeving woont waar de kwaliteit wel degelijk minder of slecht is, dan kun je zoiets als de Dyson Zone overwegen.

©WA | ID.nl

De luchtstroom en het vizier

Mocht je je toch – om wat voor reden dan ook – zorgen maken over die luchtkwaliteit, dan kun je dat vizier van de Dyson Zone heel gemakkelijk vastklikken aan de koptelefoon. Dat kan maar op één manier, omdat de magnetische aansluitingen maar op één manier passen. Vervolgens gaat het systeem meteen aan (zo niet, dan regel je dat met een druk op de knop) en voel je direct een koude stroom richting je mond en neus gaan. Op de laagste stand is dit een zacht en aangenaam briesje, terwijl de tweede stand iets harder gaat. De derde stand is echt merkbaar anders. Dan voel je de lucht niet alleen naar je mond gaan, maar ook rondzweven binnen het vizier. Je hoeft er in elk geval nooit over te twijfelen of het systeem werkt of niet.

Aan het gebruik van de Dyson Zone met vizier kleeft wel een nadeel. En nee, dan bedoelen we niet dat je er als een Batman-schurk uitziet; want als het systeem doet wat het moet doen en je hier echt wat aan hebt, dan is dat een kleine prijs om te betalen. Vervelender is het feit dat je lippen en mond na verloop van tijd droog worden. Misschien heb jij daar minder last van, maar hier valt dat na een half uur dragen al op.

©WA | ID.nl

Niet echt contactloos

Daarnaast vinden we het begrip contactloos wat rekbaar in dit geval. Wij merken dat onze kin nogal vaak de onderkant aanraakt, en dat anders de onderlip de rand meeneemt. Nogmaals: ook hier kunnen de persoonlijke ervaringen anders zijn, omdat niet iedereen dezelfde kin of lippen heeft. Verder hoor je altijd de motor van de luchtreiniger draaien, ook wanneer je naar je muziek luistert. Je went er wel aan, dus dat is oké. Maar als je de headset opdoet zonder het vizier (met of zonder actieve ruisonderdrukking), dan merk je pas hoe erg dat lage zoomgeluid eigenlijk was.

We gaan het in de alinea hierna over de audiokwaliteit hebben. Eerst willen we nog een laatste aspect over dat vizier delen. Op het moment dat je hem aan hebt staan, je naar je muziek luistert en hem omlaag drukt, dan gaat de luchtreiniger uit. Ook gaat de muziek op pauze. Gelukkig kun je dit gedrag aanpassen binnen de app, want dat is niet altijd wenselijk in onze ervaring. Dus we zijn blij dat Dyson hieraan gedacht heeft. Verder kun je in de MyDyson-app een volumebegrenzing inschakelen en een (beperkte) equalizer gebruiken; je hebt dus wel iets aan de app.

©WA | ID.nl

Dyson Zone als koptelefoon

De Dyson Zone is natuurlijk een premium koptelefoon. Maar omdat dat contactloze vizier zo’n uniek en intrinsiek onderdeel is van de ervaring, vinden we het belangrijk dat we dat onderdeel goed uitleggen en bespreken, zodat je weet waar je aan toe bent. Maar de audio-ervaring is zeker geen ondergeschoven kindje in deze recensie. Zo is het goed om te weten dat de Zone een uitschuifbare band heeft, inclusief een zacht hoofdkussentje. Ook kun je de oorcups draaien en kantelen, waardoor je ongetwijfeld een comfortabele pasvorm vindt (ondanks dat gewicht!).

Op de oorcups zitten twee knoppen. De ene is bedoeld voor de luchtreiniger, terwijl je met de tweede de muziek bedient. Ook kun je bijvoorbeeld de actieve ruisonderdrukking activeren, door twee keer op de oorcups rechts te tikken. Van dergelijke bedieningsopties zijn we nooit gecharmeerd, omdat ze meestal niet goed werken. En dat is ook hier het geval. Je moet heel specifiek tikken om de functie te (de)activeren, waardoor we hem liever via de app bedienen. Verder is er een usb-c-poort voor het opladen en kun je apparaten koppelen via het (verouderde) bluetooth 5.0.

©WA | ID.nl

Accuduur loopt klappen op

Nu is er weinig mis met bluetooth 5.0, maar updates aan dat draadloze protocol hebben ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld de accuduur er flink op vooruit kan gaan. Hoewel je an sich niets te klagen hebt over vijftig luisteruren zonder actieve ruisonderdrukking aan (dat is meer dan bij Sony’s marktleider), wordt de accu leeggezogen zodra je de luchtreiniger gebruikt. Op de laagste filterstand is de accu na vier uur al leeg, terwijl de andere twee standen het tweeëneenhalf en anderhalf uur uithouden. Schone lucht is fijn, maar voor een koptelefoon is maximaal vier uur accuduur helaas vrij laag.

Met ongeveer drie uur opladen is de accu weer helemaal vol. En als je korte reizen maakt met het ov, en je graag de lucht gefilterd wilt hebben, dan kun je er in principe een paar dagen mee doen voordat je de oplader erbij moet pakken. Het is maar net wat je waardevol vindt en waar je behoefte aan hebt. Dat geldt niet alleen voor het gebruik van dat luchtfilteringssysteem, maar ook de Dyson Zone in het algemeen. Dit is een product waar nog maar weinig mensen écht mee bezig zijn, maar dat mogelijk in de toekomst z’n waarde kan bewijzen – mits je in een omgeving met slechte luchtkwaliteit woont.

©WA | ID.nl

Oké, maar hoe klinkt de Dyson Zone?

Vanaf het eerste moment dat je de Dyson Zone opzet, zul je verrast worden door de audiokwaliteit. Niet omdat dit de beste koptelefoon van dit moment is, maar omdat dit het eerste audioproduct van de Britse fabrikant is. Concurrenten als Sony en Bowers & Wilkins doen dit natuurlijk al veel langer, waardoor ze veel meer hebben kunnen innoveren en subtiele veranderingen konden aanbrengen. Maar voor een eerste poging klinkt de Dyson Zone allesbehalve slecht. De bas kan wat werk gebruiken, maar nergens horen we een sisklank of scherpe of juist afgemeten tonen.

Je zou de equalizer kunnen gebruiken om het een en ander op te vangen, maar helaas biedt dat app-onderdeel geen soelaas. Je hebt maar drie opties tot je beschikking, en kunt verder zelf niet aan de knoppen draaien. Met de basboost kun je het geluid wat warmer laten klinken, maar meer dan dat wordt het niet. Ondanks dat maakt het basgeluid genoeg indruk, maar je merkt dat het wat op de achtergrond zit. Vocalen krijgen bovengemiddeld veel ruimte van de Dyson Zone. Plus, niet geheel onbelangrijk, de actieve ruisonderdrukking beïnvloedt de audiokwaliteit geenszins.

©WA | ID.nl

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Audiospecificaties

Wanneer je gebruikmaakt van de draadloze bluetoothverbinding, dan krijg je toegang tot drie audiocodecs: sbc, aac en lhdc (voor de hogere kwaliteit). Als iOS-gebruiker blijf je helaas steken op aac, maar daar kan de Zone niets aan doen. Voor deze prijs hadden we liever gezien dat Dyson wat extra audiocodecs zou ondersteunen, zoals een versie van aptX – maar dat is helaas niet het geval. Qua verbinding en codecs stelt het pakket dus wat teleur. Verder is het mogelijk de koptelefoon bedraad aan te sluiten, met een usb-c-naar-audiojackkabel. Een fijn back-upmiddel.

En nog even over de actieve ruisonderdrukking gesproken: die is gelukkig van hoog niveau. De Dyson Zone heeft ook al een fijne passieve onderdrukking, omdat de oorcups prettig om je oren zitten. Je kunt een deel van het geluid van de draaiende motor in de koptelefoon afschermen, en andere geluiden vanuit de omgeving zijn veel minder aanwezig. Is dit de beste actieve ruisonderdrukking op de markt? Zeker niet. Maar de functie werkt goed, sluit je af van je omgeving en heeft zoals gezegd geen negatieve invloed op de audiokwaliteit. Meer kun je haast niet vragen van een koptelefoon.

Dyson Zone kopen?

Als we ergens van houden op de ID.nl-redactie dan zijn dat toffe gadgets. We houden van futuristische producten en apparaten die vooruitlopen op de marktontwikkelingen. Ook vinden we het belangrijk dat een product over het algemeen een aanvulling moet zijn op je leven en je niet met extra problemen opzadelt. En als je ergens heel veel geld aan uitgeeft, mag je eigenlijk niet achterblijven met wensen. De Dyson Zone is een cool product dat futuristisch oogt en voorloopt op de concurrentie als het gaat om een maatschappelijke innovatie, maar toch blijft er wat te wensen over.

We willen niet stellen dat dit op de eerste plaats een draadloze luchtreiniger is en dat de audio-ervaring op de tweede plek komt, want dat zou de Dyson Zone geen eer aan doen. Maar de korte accuduur, die in beeld komt als je het product optimaal wil gebruiken, gooit flink wat roet in het eten. Ook is het zo dat concurrerende koptelefoons, die soms drie- of vierhonderd euro goedkoper zijn, beter klinken en een betere actieve ruisonderdrukking aanbieden. De Zone klinkt écht niet slecht hoor, begrijp ons niet verkeerd – maar de audiokwaliteit komt bijvoorbeeld niet in de buurt van de Sony WH-1000XM5.

Je kunt de Dyson Zone kopen als je denkt daar goed aan te doen, juist vanwege de luchtzuiverende kwaliteiten. Als je je zorgen maakt om de luchtkwaliteit én je bent nog in de markt voor een koptelefoon, dan is dit het product voor jou. Maar we hebben het idee dat Dyson dit product uitbrengt als signaal, om mensen bewust te maken van de afnemende luchtkwaliteit. We kunnen ons niet voorstellen dat het bedrijf écht blij is dat de Dyson Zone ‘nodig’ is – dus laten we hopen dat we maatregelen treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodat we er straks niet allemaal bij hoeven te lopen als een superschurk.


▼ Volgende artikel
Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen
© Georgy Dzyura
Huis

Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen

Een verstopte stofzuiger werkt niet goed, of zelfs helemaal niet. Als je merkt dat er stof en vuil blijft liggen als je er met de stofzuiger langs gaat, is het een goed idee om even te checken of er geen vuil in het apparaat zit opgehoopt. Dit kun je doen als je stofzuiger verstopt zit.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat je stofzuiger verstopt zit
  • Waarom dat een probleem is
  • Hoe je het zelf oplost

Lees ook: Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Traditionele stofzuiger

Bij een traditionele stofzuiger, een met een karretje, een slang, een steel en een mondstuk, zijn er verschillende plekken waar een eventuele verstopping kan zitten. In dat geval is het een kwestie van een voor een de onderdelen losmaken en kijken waar het probleem zit. 

Begin bij het mondstuk, en check of de stofzuiger wel goed werkt als je alleen de steel gebruikt. Doet hij het nog steeds niet goed, haal dan de steel los en probeer het opnieuw. Ook de slang kun je losmaken: het kan prima zijn dat er iets in zit waardoor de zuigkracht afneemt. Het kan ook nog aan de ingang van de stofzuigerzak liggen. 

Met een lange staaf kun je in principe overal bij. Wees creatief: een tentstok, een meetlat, een stevige kabel of een trekveer voor je waterleidingen, het werkt allemaal prima. 

Nog geen trekveer in huis?

Bestel hem gewoon

Steelstofzuiger

Bij een steelstofzuiger is de kans groot dat het probleem in de borstel zit. Daar hoopt zich na verloop van tijd vuil, stof en haar op, waardoor de zuigkracht afneemt, of de stofzuiger helemaal niet meer werkt. Die borstel kun je zelf losmaken en uit de zuigmond halen, zodat je hem makkelijk kunt schoonmaken. 

Natuurlijk kan het probleem ook in de steel zitten. Dan geldt hetzelfde als bij een traditionele stofzuiger: maak hem los, pak een lange stok of trekveer en haal het opgehoopte vuil eruit. 

Ook de filters in de steelstofzuiger kunnen verstopt raken. Die filters kun je ook gewoon losmaken en uitkloppen boven de vuilnisbak. Maak ze maandelijks schoon, en het loont de moeite ze één keer per jaar helemaal te vervangen. Wasbare filters kun je zelfs schoonmaken onder de kraan, dus check vooral even of jouw stofzuiger die heeft. 

©Redpixel

Robotstofzuiger

Heb je een robotstofzuiger? Ook die kan natuurlijk verstopt raken. Als je merkt dat er stof blijft liggen, is het een goed idee om even te checken of dat het geval is. Zorg wel dat de robotstofzuiger uit staat voor je ermee begint. 

De opvangbak van een robotstofzuiger is een stuk kleiner dan bij een gewone of steelstofzuiger, dus dikke kans dat hij gewoon vol zit. Leeg de bak, en hij doet gewoon weer wat hij moet doen. 

Kijk ook of het mondstuk aan de onderzijde niet vol zit met stof en haren. Dat kun je makkelijk lostrekken en in de prullenbak doen. Verder zijn er weinig andere mogelijkheden, dus als je robotstofzuiger na een kleine schoonmaak nog steeds niet doet wat-ie moet doen, is er misschien iets anders aan de hand. 

Conclusie

Een niet goed werkende stofzuiger hoeft helemaal niet te betekenen dat hij kapot is. Sterker nog, de kans is veel groter dat er gewoon een kleine verstopping ergens in het apparaat zit, waardoor de zuigkracht afneemt. Haal alle onderdelen een voor een los en test of het apparaat dan wel goed werkt. Met een lange stok of trekveer kun je opgehoopt vuil ook uit de steel of slang halen. 

Onderhoud is natuurlijk ook belangrijk: zorg ervoor dat je de filters regelmatig schoonmaakt en af en toe vervangt, stop er regelmatig een nieuwe zak in, en leeg de opvangbak als dat nodig is. Het zijn klusjes van niks, en je stofzuiger blijft er een stuk beter door werken.

▼ Volgende artikel
Bouw een slim en energiezuinig e-ink-scherm voor je smarthome
Huis

Bouw een slim en energiezuinig e-ink-scherm voor je smarthome

Je smarthome hangt vol met slimme apparatuur en sensoren die je van alles over je huis vertellen, waardoor het haast zonde is dat je deze data alleen vanaf je smartphone of computer kunt aflezen. Een tablet aan de muur hangen kan een oplossing zijn, maar het kan nog een beetje moderner. In dit artikel lees je hoe je zelf een e-ink-scherm bouwt dat je overal in huis kunt neerzetten of ophangen.

In dit artikel laten we zien hoe je zelf een e-ink-scherm bouwt en gebruikt voor je smarthome:

  • Ga voor de Home Assistant Green of installeer Home Assistant op een Raspberry Pi
  • Kies voor een e-ink-scherm van WaveShare
  • Verbind het scherm met een ESP32-microcontroller en programmeer deze met ESPHome
  • Configureer een YAML-bestand om data als temperatuur en luchtvochtigheid weer te geven
  • Plaats het scherm in een fotolijstje of 3D-geprinte behuizing

Wat er nog meer in huis slim kan? Zo maak je van je doorsnee huis een slim, comfortabel en veilig huis

Er zijn meerdere redenen om e-ink te gebruiken om informatie over je smarthome te tonen. Ten eerste zijn deze schermen niet voorzien van achtergrondverlichting, waardoor ze geen baken van licht in je kamer worden. Zo’n scherm is net zo subtiel als een foto aan de muur en kan bij het juiste formaat zelfs in een fotolijstje worden gestopt. Ten tweede is e-ink zeer energiezuinig: het scherm verbruikt alleen stroom als deze het de inhoud ververst. Laat jouw scherm de temperatuur in een kamer zien en blijft die urenlang stabiel? Dan wijzigt het scherm niet en verbruikt het bijna geen energie.

Compatibiliteit

Uiteraard is niet ieder smarthomesysteem compatibel met zelfgebouwde e-ink-schermpjes. In dit artikel gaan we uit van een smarthome met Home Assistant, een populair opensource-platform van Nederlandse makelij. Omdat Home Assistant opensource is, werkt het met tal van extra toepassingen en apparaten – waaronder de zeer flexibele ESP32-microcontroller. Dit zijn kleine apparaatjes die je met allerlei apparatuur kunt verbinden en vervolgens programmeert om door Home Assistant als slim thuisapparaat te worden gezien.

Home Assistant

Home Assistant is op allerlei soorten apparaten te installeren. Het bedrijf achter het systeem verkoopt de Home Assistant Green voor pakweg 130 euro. Dat is de simpelste oplossing, maar wie een ongebruikte Raspberry Pi in de kast heeft liggen, kan daar ook de Home Assistant-software op installeren. Een Raspberry Pi 3 is bruikbaar, maar een Pi 4 of 5 wordt geadviseerd. Groot voordeel van een Pi is dat Home Assistant in de officiële configuratiesoftware van de fabrikant zit verwerkt.

Je downloadt de Raspberry Pi Imager van www.raspberrypi.com/software. Bij het voorbereiden van je microSD-kaart kies je Other specific-purpose OS gevolgd door Home assistants and home automation. In de getoonde lijst selecteer je de software voor Home Assistant.

De Home Assistant Green is een alles-in-één-oplossing voor wie zijn smarthome op Home Assistant wil aansluiten.

Configuratie

Staat de software op je microSD-kaart, dan kun je deze in je Pi steken, de stroom aansluiten bij voorkeur een ethernetkabel aansluiten. In de browser van je computer open je dan http://homeassistant.local:8123 om het smarthomesysteem naar wens te configureren.

Je kunt binnen Home Assistant nagenoeg al je gebruikte slimme gadgets toevoegen, zoals de lampen van Hue, sloten van Nuki en verwarmingsknoppen van Tado. Voor apparaten die niet officieel worden ondersteund zijn er bijna altijd wel door fans gemaakte integraties die met het systeem communiceren. Over alle apparaten die gekoppeld zijn aan Home Assistant koppelt kun je later informatie laten weergeven op je e-ink-scherm.

Drie stukjes van de puzzel

Voor de bouw van je e-ink-display heb je drie zaken nodig. Ten eerste is er het scherm zelf. Hier gaan we uit van een 4,2inch-display van WaveShare. Deze is in meerdere webwinkels te koop voor rond de 35 euro. Andere schermen zouden ook moeten werken, maar van dit WaveShare-scherm is bekend dat meer mensen ze succesvol met Home Assistant hebben verbonden. Omdat je later afhankelijk bent van een stukje code, is het gunstig om een beproefde optie te kiezen.

Dit beeldscherm van WaveShare gebruikt e-paper, waardoor informatie net als bij een e-reader wordt getoond. Zeer zuinig en goed af te lezen in fel zonlicht.

Vergeet je HAT niet

Let er bij je aanschaf goed op dat je scherm voorzien is van een zogeheten E-Paper Driver HAT. Bij WaveShare zit dit er standaard op. HAT staat voor Hardware Attached on Top, een printplaatje dat extra functionaliteit aan je onderdeel geeft. In dit geval kun je de Driver HAT met een standaard ribbonkabel met het scherm verbinden, waarna je allerlei kleine pinnetjes hebt om snoertjes op aan te sluiten om weer met een andere device te verbinden. Snoertjes die je nodig hebt voor het laatste stuk van onze puzzel.

Met de speciale E-Paper Driver HAT kun je het beeldscherm aansluiten op andere apparaatjes, zoals de ESP32.

Microcontroller aansluiten

Als laatste hebben we een ESP32-microcontroller nodig. Door de kabels van de E-Paper Driver HAT te verbinden met de ESP32, kan het scherm met wifi verbinden en data ontvangen van Home Assistant. Bijna iedere ESP32 werkt, maar zorg er wel voor dat je model kleine cirkelgaatjes aan de zijkanten heeft. Deze heb je later nodig om te solderen. Dit vergt enige ervaring met een soldeerbout. Hoewel de HAT snoertjes heeft die je kunt vastpluggen, moet je de uiteindes vastsolderen aan verbindingspoortjes van de ESP32-module.

©Tomasz - stock.adobe.com

Deze ESP32 is een zogeheten microcontroller. Programmeer hem met de juiste firmware en hij kan ieder apparaat met Home Assistant verbinden.

Welke kabel naar welke GPIO-pin?

Je kunt de kabels van je HAT uiteraard niet zomaar solderen. Hier een overzicht van welk snoer je waarmee verbindt:

  • BUSY-kabel aan de GPIO27-pin
  • RST-kabel aan de GPIO33-pin
  • DC-kabel aan de GPIO25-pin
  • CS-kabel aan de GPIO26-pin
  • CLK-kabel aan de GPIO18-pin
  • MOSI-kabel aan de GPIO23-pin
  • GND-kabel aan de GND-pin
  • 3.3V-kabel aan de 3.3V-pin

Deze pins gelden voor de configuratie met het door ons gebruikte 4,2inch-display. Wees voorzichtig en kijk vooraf goed wat voor aansluitingen worden gebruikt bij een configuratie voor jouw beeldscherm, soms kan dat namelijk verschillen.

ESPHome

Zijn je schermpje, de HAT en de ESP32 allemaal met elkaar verbonden? Dan is het tijd om de ESP32 te programmeren. Dat doen we met behulp van ESPHome, wat op zijn beurt weer in Home Assistant kan worden geïnstalleerd. Open in een browser het webadres van jouw Home Assistant en ga in de linkerbalk onderaan naar Instellingen / Add-ons. Druk rechtsonder op de knop voor de add-on-winkel, zoek ESPHome en installeer dat.

Druk na installatie op de knop Start. Klik daarna op Open Web UI te klikken. Je ziet het ESPHome Dashboard. Hier kun je de ESP32 configureren zonder geavanceerde programmeerkennis. Verbind je installatie met een usb-kabel aan Home Assistant en tik op New Device. Volg hierna de geboden stappen.

ESPHome is gebruiksvriendelijk vanwege het dashboard met alle opties.

YAML-configuratie

Wordt er om een YAML-configuratie gevraagd, plak dan de code getoond op de pagina die je vindt via www.kwikr.nl/epaperyaml. Voer de gegevens van je wifi-netwerk in. Dit configuratiebestand zorgt ervoor dat de ESP32 weet met welke pins hij voor je scherm moet communiceren en wat voor data er op het display getoond moeten worden. Standaard heeft dit bestand een configuratie met een plantensensor, koolmonoxidemeter, de huidige temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Door deze apparaten te vervangen door andere apparatuur die aan jouw Home Assistant is verbonden, kun je de inhoud van het display naar eigen smaak veranderen.

Updates of wijzigingen doorvoeren

Bij het instellen van de ESP32-module wordt speciale firmware naar de hardware geschreven. Dat kan bij de eerste installatie alleen als hij met een usb-kabel met je Home Assistant-apparaat is verbonden. Als je later updates of wijzigingen wil doorvoeren, kun je de gadget met het ESPHome-dashboard verbinden.

In een fotolijstje

Nu zou je e-inkscherm het moeten doen. Dan rest ons nog maar één ding: de gadget ergens in je huis neerzetten of ophangen. Met een beetje geluk kun je een fotolijstje vinden dat ruimte biedt aan het scherm, de HAT en de ESP32. Het 4,2inch-display is aan de buitenkant 103 bij 78,5 millimeter groot, waardoor hij ruim past in een lijstje voor een foto van klein formaat, 100 bij 150 millimeter.

Heb je een 3D-printer? Op www.printables.com vind je allerlei 3D-behuizingen voor de e-ink-schermen van WaveShare, van simpele standaarden tot aan elegante lijstjes voor aan de muur. Groot voordeel aan deze oplossingen is dat ze vaak gemaakt zijn om de ESP32 en HAT ook te integreren, waardoor alles mooi in één pakketje kan worden weggestopt.

Er zijn online tal van 3D-printbare hoesjes speciaal voor dit project te vinden, waaronder deze op printables.com van gebruiker G00TH.

Stroom gewenst, maar optioneel

Het scherm gebruikt nagenoeg geen stroom, maar de ESP32 wel. De microcontroller heeft meerdere processorkernen en een wifi-module die continu verbinding moeten maken.

Wil je het scherm ergens ophangen zonder stroomvoorziening, dan zijn er verschillende oplossingen. Het beeldscherm toont informatie tot er nieuwe informatie moet worden weergegeven, zelfs als de stroomtoevoer niet beschikbaar is. Je zou dus het scherm bijvoorbeeld op een plek kunnen hangen waar slechts eens per dag nieuwe informatie getoond hoeft te worden. Denk aan de agendapunten van die dag of het weerbericht. Je kunt dan aan het begin van je dag even een powerbank aan de ESP32 hangen. Het apparaatje start dan op, haalt zijn nieuwe informatie op en toont dit op het scherm. Daarna kan de stroom er weer af.