Review JBL Soundgear Sense – Als alternatief voor het afsluiten
De JBL Soundgear Sense is een setje relatief grote oordoppen die je niet in je gehoorgang propt. In plaats daarvan haak je de oordoppen om je oorschelpen en zweven ze een beetje voor je gehoorgang. De oortjes projecteren het geluid direct de gang in. Ze hebben een adviesprijs van 144,99 euro.
De JBL Soundgear Sense hebben ons tijdens de reviewperiode positief verrast. Ze klinken heel goed, laten zich fijn bedienen en de app is tot slot een echte aanvulling. Het enige nadeel is dat ze mettertijd wat kunnen gaan klemmen, maar dat is ook deels afhankelijk van hoe groot je oren zijn. We erkennen daarnaast dat de oordoppen niet voor iedereen zijn. Maar we willen wel meegeven dat wanneer je op zoek bent naar ‘open oordoppen’, je deze op z’n minst bovenaan je lijstje zou moeten plaatsen. Ze doen namelijk heel goed wat ze horen te doen en zijn ook nog eens relatief betaalbaar.
- Klinken behoorlijk goed
- Gaan lekker lang mee
- Snel opgeladen
- Flexibeler dan soortgelijke opties
- Kunnen gaan klemmen
- Geen al te warme sound
- Geluid kan lekken
Het idee achter de JBL Soundgear Sense is simpel en relatief uniek. Aangezien de oordoppen vlak boven de gehoorgangen hangen, krijg je voldoende mee van wat er in de omgeving gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld veilig hardlopen; je hoeft je geen zorgen te maken om oortjes die uitvallen en hoeft ook niet afgesloten te zijn van de wereld om je heen. Je krijgt bijvoorbeeld gewoon alles mee van wat er in het verkeer gebeurt. Dat kan ook op kantoor handig zijn; je luistert naar je eigen muziek en kan indien nodig je collega’s nog steeds horen praten. Het klinkt als een product dat het beste van twee werelden combineert.
©JBL
Een opvallend detail waarvan je van op de hoogte moet zijn, is dat deze oortjes niet werken via botgeleiding, zoals bijvoorbeeld de Aftershokz Aeroplex en Shokz Openfit dat doen. Deze set is meer te vergelijken met de Sony Linkbuds, maar alleen in het concept. Want de uitwerking van beide producten is totaal anders. Je kunt de JBL Soundgear Sense het best omschrijven als kleine speakertjes die voor je oren hangen. Over het algemeen zijn we te spreken over het product, maar er zitten wel duidelijk nadelen aan het gebruik ervan.
Behoorlijk flexibel
Omdat je de JBL Soundgear Sense met haken om je oren klemt, kunnen ze na verloop van tijd minder comfortabel zitten. Ze zitten in echter iets minder strak dan de eerdergenoemde Shokz Openfit, en dat heeft meerdere redenen. De Sense is flexibeler in te stellen met steeltjes die je kunt afstellen op de vorm van je oren. Daarnaast hebben ze geen grote knop achterop zitten waar de accu in verwerkt zit. Bovendien kun je het kastje van de speakers verstellen. Op den duur kunnen ze wel wat gaan klemmen, maar dat is minder onaangenaam dan bij soortgelijke producten.
Ze zitten strak genoeg om niet zomaar van je hoofd te vallen, ook niet wanneer je ze bedient. Op de oordopjes zit namelijk een aanraakgevoelig gebied waarmee je verschillende functies kunt bedienen. Je speelt er muziek mee af, neemt telefoongesprekken aan en je kunt de stemassistent oproepen. Je hoeft niet hard te drukken; een zachte aanraking is voldoende om iets voor elkaar te krijgen. Je krijgt bovendien een subtiele melding te horen die de handeling bevestigt. Dat werkt heel fijn.
Met een maximale accuduur van zes uur (en soms iets meer) hoef je ook niet snel naar de oplaadcase te grijpen. Net als de oordoppen zelf heeft de case ook een behoorlijk formaat, waardoor je die niet snel in je broekzak of handtas zou willen stoppen. Maar het fijne aan dit apparaat is dat je met een kwartiertje laden weer vier uur luisterplezier hebt. Verder kun je de JBL Soundgear Sense tot drie keer volledig opladen als de accu van de case helemaal volzit. Opladen gaat via usb-c (wel zo handig); draadloos opladen is helaas geen optie.
Persoonlijke speakers om je heen
De JBL Soundgear Sense projecteren het geluid dus direct je gehoorgang in. Omdat je ze niet direct in het oor plaatst, moet je er simpelweg rekening mee houden dat het geluid soms wat 'lekt'. Dan kan het zijn dat iemand in het openbaar vervoer met jouw favoriete podcast kan meeluisteren, maar voor die persoon klinkt alles dan heel blikkerig en oppervlakkig. Dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die naast je zit op kantoor; houd er dus rekening mee dat je het volume niet te hoog zet. Ben je aan het bellen? Dan kan het eveneens zijn dat de mensen om je heen kunnen meeluisteren.
Dat is inherent aan dit open design, en dus al helemaal bij hogere volumes. Geen al groot nadeel wat ons betreft, maar gewoon iets waar je rekening mee moet houden. Irritanter is het geluid dat soms binnenkomt. Ja, de JBL Soundgear Sense is júist ontworpen voor het doorlaten van het geluid, maar als het ergens heel druk is, dan kan het zijn dat je iets van de gesprekken tijdens telefoontjes of podcasts mist. Ook je muziek kan nog weleens kort worden weggedrukt. Toegegeven, dan moet het wel héél lawaaierig zijn...
Verder zijn we enthousiast over de geluidskwaliteit van de JBL Soundgear Sense. Het klinkt alsof je een setje persoonlijke speakers met je meedraagt. In vergelijking met traditionele oordoppen lever je iets in op warmte en intimiteit, maar daar staat een muzikaal karakter tegenover dat zich het best laat omschrijven door woorden als subtiel, fijn, open en ontzettend levendig. Vooral de tonen in het midden en de hoogte doen het enorm goed, terwijl de baslaag echt als een soort aanvulling klinkt. Je wordt dus niet overdonderd door de bas, zoals dat het geval kan zijn met andere JBL-producten.
De rol van de app
De app kan invloed hebben op de geluidskwaliteit van de JBL Soundgear Sense. Daarin tref je bijvoorbeeld een equalizer aan. Je kunt kiezen uit vijf vooraf ingestelde opties. Daarbij kun je alsnog meer nadruk leggen op bastonen, maar dan klinkt het geheel al snel wat modderig. Club is over het algemeen geschikt voor veel soorten muziek, maar we hebben het meest genoten van Studio. Die geeft de sound wat ruimtelijkheid mee, en snijdt hier en daar de scherpe randjes ervan af. Mochten de profielen allemaal niet bevallen, dan kun je ook een eigen equalizerlijn instellen.
Verder kun je via de app allerlei andere zaken regelen, en dat is erg handig. Zo kun je snel zien hoe het is gesteld met de accuduur en kun je de functies van de aanraakgevoelige gebieden bekijken en aanpassen. Ook kun je wisselen tussen een audio- en videomodus, en is het zelfs mogelijk de audiobalans aan te passen tussen beide oordoppen. Kortom: de app is echt een fijne aanvulling, ook al is die niet enorm uitgebreid.
JBL Soundgear Sense kopen?
De JBL Soundgear Sense hebben ons tijdens de reviewperiode positief verrast. Ze klinken heel goed, laten zich fijn bedienen en de app is tot slot een echte aanvulling. Het enige nadeel is dat ze mettertijd wat kunnen gaan klemmen, maar dat is ook deels afhankelijk van hoe groot je oren zijn. We erkennen daarnaast dat de oordoppen niet voor iedereen zijn. Maar we willen wel meegeven dat wanneer je op zoek bent naar ‘open oordoppen’, je deze op z’n minst bovenaan je lijstje zou moeten plaatsen. Ze doen namelijk heel goed wat ze horen te doen en zijn ook nog eens relatief betaalbaar.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.