ID.nl logo
OnePlus Nord Buds – niet slecht voor deze prijs
© PXimport
Huis

OnePlus Nord Buds – niet slecht voor deze prijs

Als je minder dan vijftig euro betaalt voor een setje draadloze oordoppen, dan mag je je verwachtingen wat omlaag brengen. De OnePlus Nord Buds-oordoppen laten zien dat dit niet meteen negatief hoeft uit te pakken voor de gebruikerservaring. Je leest hier meer over in de OnePlus Buds Pro-review.

De Nord-serie ken je wellicht beter van de Nord-smartphonereeks van OnePlus. Dit is een serie betaalbare smartphones, die over het algemeen prima werken (maar niet altijd aan te bevelen zijn). Nu probeert OnePlus het dus ook met zijn oordoppenserie. Het bedrijf wil de concurrentie ondermijnen door een redelijk goed product uit te brengen voor een relatief lage prijs. Het is duidelijk waar de fabrikant de focus op legt en we moeten enigszins verbaasd melden dat helemaal niet zo slecht uitpakt voor dit setje. Wat kun je verwachten voor 49 euro?

©PXimport

Best wat functies

De oordopjes hebben drivers van 12,4 millimeter groot, die duidelijk afgesteld zijn op de onderste tonen. Ze beschikken over bluetooth 5.2 (de meest recente standaard van nu) en ondersteunen de aac-codec (voor een hogere kwaliteit muziek). Daarnaast zijn er wat ingebouwde functies voor OnePlus-toesteleigenaars, zoals support voor Dolby Atmos en OnePlus Fast Pair (waarmee je de oordoppen binnen enkele seconden aan de telefoon koppelt). Gebruikers van andere Android-toestellen en iOS dienen hiervoor de gratis app HeyMelody te gebruiken.

Daarnaast kun je de oordoppen, als OnePlus-telefoongebruiker, prima inzetten tijdens het gamen, dankzij de lage latentiemodus. Dit werkt helaas niet op andere smartphones. Dat is jammer om te zien, maar geen groot gemis in het bredere geheel. Verder is het opvallend dat de OnePlus Nord Buds een ip-certificaat van 55 hebben, waardoor ze enigszins tegen water en stof kunnen. Die certificaten geeft het bedrijf zijn smartphones vrijwel nooit mee, omdat die te duur zouden zijn en het de kosten niet wil doorrekenen aan gebruikers. Maar nu lijkt dat dus geen probleem te zijn.

©PXimport

Gaan lekker lang mee

De oordopjes zelf wegen zo’n 4,8 gram en zijn dus behoorlijk licht. Ze zitten relatief comfortabel, al is dat natuurlijk zeer persoonlijk. Na verloop van tijd doen ze wel een beetje pijn aan de gehoorgang van de drager, omdat ze behoorlijk stevig en stroef zijn. De standaard siliconen dopjes voelen een ietwat goedkoop en helpen niet echt bij het comfort; maar dat kan voor jou anders zijn. De OnePlus Nord Buds bieden verder aanraakgevoelige bediening aan. Je hoeft niet hard te drukken voor een handeling. Je hoeft een oordop dus niet je oor in de duwen om de muziek te pauzeren, bijvoorbeeld.

Lees ook: Wat zijn de beste oortjes? 18 bluetooth-in-ears getest

Voor OnePlus is accuduur behoorlijk belangrijk. Dat zien we bij zijn smartphones, maar nu ook bij zijn oordoppen. De OnePlus Buds Nord gaan zeven uur mee op een volle lading. Wanneer je ze ondertussen van stroom voorziet uit het meegeleverde, strak vormgegeven doosje van kunststof, dan kun je dat aantal oprekken tot een indrukwekkende 37 uur. Met tien minuten opladen (via de kabel, er is geen draadloos laden aanwezig), gaan de oordoppen tot vijf uur mee. Er is overigens géén ruisonderdrukking aanwezig, maar dat kun je ook haast niet verwachten op dit prijspunt.

©PXimport

Audio en microfoon

Over het algemeen zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de OnePlus Nord Buds. Ze leunen flink op de baslaag en maskeren daarmee het gebrek aan bereik, maar heel slecht klinkt de muziek niet. Zeker niet wanneer je naar wat simpelere muziek luistert of fan bent van digitale producties. In beide gevallen moet de bas flink aanwezig zijn, dan merk je niet zo dat je het idee hebt met een goedkoop setje oordoppen te maken te hebben. Wanneer de muziek meer lagen heeft of meer vergt van de hardware waar je mee luistert, dan merk je wel enkele beperkingen op.

De hogere tonen worden snel afgesneden. Wanneer je meerdere stemmen hoort dan komen die op een onaangename manier samen, maar die momenten duren niet lang. Stemwerk of instrumenten op de achtergronden blijven daar en komen zelden echt naar voren, waardoor bepaalde audiolagen dus een beetje aan je voorbijgaan. De lage en middentonen komen wel goed uit de verf en geven de OnePlus Buds Nord een enigszins warm geluid mee, maar dan moeten ze wel goed in je oren (blijven) zitten. Neem dus even de tijd om de juiste dopjes uit te kiezen voor het beste effect.

Via de equalizer binnen de HeyMelody-app of het ingebouwde bluetoothmenu van OnePlus-smartphones kun je het geluidsprofiel op je eigen gehoor afstemmen. Je kunt de hogere tonen wat naar voren trekken en de baslaag wat naar achteren duwen, maar dat levert niet altijd een betere ervaring op. Opvallend is echter dat de oordoppen niet gedempt of echt slecht klinken; ze beschikken gewoonweg niet over een breed bereik. De microfoons zijn overigens niets om over naar huis te schrijven; mensen die je horen praten zullen geregeld klagen over de krakkemikkige kwaliteit.

©PXimport

OnePlus Nord Buds – conclusie

Krijgen de oordoppen nou een glansrijke aanbeveling? Dat is misschien te veel gevraagd. Maar wanneer je als Android-gebruiker in het algemeen op zoek bent naar een betaalbaar setje oordoppen, dat beschikt over redelijk wat functionaliteit en een redelijke audiokwaliteit (onthoud dat je nog geen 50 euro kwijt bent), dan kun je je hier geen buil om vallen. De OnePlus Nord Buds klinken prima en bieden via (ingebouwde) mogelijkheden enkele functies aan waarmee je de ervaring kunt personaliseren. Je krijgt wellicht meer dan je verwacht, mits je je verwachtingen bijstelt.

Je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Zo kan het zijn dat je ze na verloop van tijd zat bent en ze in je oor irriteren. Daarnaast komen hoge(re) tonen niet goed uit de verf en is er ook geen ruisonderdrukking aanwezig. Verder moeten iOS-gebruikers het met iets mindere software-ondersteuning doen en is het jammer om te zien dat er geen support is voor de aptX-codec van Qualcomm. Er is gelukkig wel aac, dus de kwaliteit van de muziek is in elk geval in de basis prima. Verder is het strak vormgegeven doosje vrij groot, maar voelt hij wel solide aan.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 49,- **Verbinding** bluetooth 5.2 **Bereik** 20 tot 20.000 Hz **Compatibiliteit** Computers, smartphones, tablets, Nintendo Switch **Batterijduur** Zeven tot 37 uur **Overig** IP55, Dolby Atmos, Flash charge **Website** [oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/oneplus-nord-buds)

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Redelijk aangenaam geluid
  • Flash charge
  • Accuduur
  • Hoge tonen krijgen weinig ruimte
  • Geen ruisonderdrukking
  • Geen aptX-ondersteuning
  • Microfoonkwaliteit
▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube