OnePlus Nord Buds – niet slecht voor deze prijs

© PXimport

OnePlus Nord Buds – niet slecht voor deze prijs

Audio

Geplaatst: 5 juni 2022 - 07:53

Aangepast: 25 november 2022 - 11:38

Wesley Akkerman

Als je minder dan vijftig euro betaalt voor een setje draadloze oordoppen, dan mag je je verwachtingen wat omlaag brengen. De OnePlus Nord Buds-oordoppen laten zien dat dit niet meteen negatief hoeft uit te pakken voor de gebruikerservaring. Je leest hier meer over in de OnePlus Buds Pro-review.

De Nord-serie ken je wellicht beter van de Nord-smartphonereeks van OnePlus. Dit is een serie betaalbare smartphones, die over het algemeen prima werken (maar niet altijd aan te bevelen zijn). Nu probeert OnePlus het dus ook met zijn oordoppenserie. Het bedrijf wil de concurrentie ondermijnen door een redelijk goed product uit te brengen voor een relatief lage prijs. Het is duidelijk waar de fabrikant de focus op legt en we moeten enigszins verbaasd melden dat helemaal niet zo slecht uitpakt voor dit setje. Wat kun je verwachten voor 49 euro?

© PXimport

Best wat functies

De oordopjes hebben drivers van 12,4 millimeter groot, die duidelijk afgesteld zijn op de onderste tonen. Ze beschikken over bluetooth 5.2 (de meest recente standaard van nu) en ondersteunen de aac-codec (voor een hogere kwaliteit muziek). Daarnaast zijn er wat ingebouwde functies voor OnePlus-toesteleigenaars, zoals support voor Dolby Atmos en OnePlus Fast Pair (waarmee je de oordoppen binnen enkele seconden aan de telefoon koppelt). Gebruikers van andere Android-toestellen en iOS dienen hiervoor de gratis app HeyMelody te gebruiken.

Daarnaast kun je de oordoppen, als OnePlus-telefoongebruiker, prima inzetten tijdens het gamen, dankzij de lage latentiemodus. Dit werkt helaas niet op andere smartphones. Dat is jammer om te zien, maar geen groot gemis in het bredere geheel. Verder is het opvallend dat de OnePlus Nord Buds een ip-certificaat van 55 hebben, waardoor ze enigszins tegen water en stof kunnen. Die certificaten geeft het bedrijf zijn smartphones vrijwel nooit mee, omdat die te duur zouden zijn en het de kosten niet wil doorrekenen aan gebruikers. Maar nu lijkt dat dus geen probleem te zijn.

© PXimport

Gaan lekker lang mee

De oordopjes zelf wegen zo’n 4,8 gram en zijn dus behoorlijk licht. Ze zitten relatief comfortabel, al is dat natuurlijk zeer persoonlijk. Na verloop van tijd doen ze wel een beetje pijn aan de gehoorgang van de drager, omdat ze behoorlijk stevig en stroef zijn. De standaard siliconen dopjes voelen een ietwat goedkoop en helpen niet echt bij het comfort; maar dat kan voor jou anders zijn. De OnePlus Nord Buds bieden verder aanraakgevoelige bediening aan. Je hoeft niet hard te drukken voor een handeling. Je hoeft een oordop dus niet je oor in de duwen om de muziek te pauzeren, bijvoorbeeld.

Lees ook: Wat zijn de beste oortjes? 18 bluetooth-in-ears getest

Voor OnePlus is accuduur behoorlijk belangrijk. Dat zien we bij zijn smartphones, maar nu ook bij zijn oordoppen. De OnePlus Buds Nord gaan zeven uur mee op een volle lading. Wanneer je ze ondertussen van stroom voorziet uit het meegeleverde, strak vormgegeven doosje van kunststof, dan kun je dat aantal oprekken tot een indrukwekkende 37 uur. Met tien minuten opladen (via de kabel, er is geen draadloos laden aanwezig), gaan de oordoppen tot vijf uur mee. Er is overigens géén ruisonderdrukking aanwezig, maar dat kun je ook haast niet verwachten op dit prijspunt.

© PXimport

Audio en microfoon

Over het algemeen zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de OnePlus Nord Buds. Ze leunen flink op de baslaag en maskeren daarmee het gebrek aan bereik, maar heel slecht klinkt de muziek niet. Zeker niet wanneer je naar wat simpelere muziek luistert of fan bent van digitale producties. In beide gevallen moet de bas flink aanwezig zijn, dan merk je niet zo dat je het idee hebt met een goedkoop setje oordoppen te maken te hebben. Wanneer de muziek meer lagen heeft of meer vergt van de hardware waar je mee luistert, dan merk je wel enkele beperkingen op.

De hogere tonen worden snel afgesneden. Wanneer je meerdere stemmen hoort dan komen die op een onaangename manier samen, maar die momenten duren niet lang. Stemwerk of instrumenten op de achtergronden blijven daar en komen zelden echt naar voren, waardoor bepaalde audiolagen dus een beetje aan je voorbijgaan. De lage en middentonen komen wel goed uit de verf en geven de OnePlus Buds Nord een enigszins warm geluid mee, maar dan moeten ze wel goed in je oren (blijven) zitten. Neem dus even de tijd om de juiste dopjes uit te kiezen voor het beste effect.

Via de equalizer binnen de HeyMelody-app of het ingebouwde bluetoothmenu van OnePlus-smartphones kun je het geluidsprofiel op je eigen gehoor afstemmen. Je kunt de hogere tonen wat naar voren trekken en de baslaag wat naar achteren duwen, maar dat levert niet altijd een betere ervaring op. Opvallend is echter dat de oordoppen niet gedempt of echt slecht klinken; ze beschikken gewoonweg niet over een breed bereik. De microfoons zijn overigens niets om over naar huis te schrijven; mensen die je horen praten zullen geregeld klagen over de krakkemikkige kwaliteit.

© PXimport

OnePlus Nord Buds – conclusie

Krijgen de oordoppen nou een glansrijke aanbeveling? Dat is misschien te veel gevraagd. Maar wanneer je als Android-gebruiker in het algemeen op zoek bent naar een betaalbaar setje oordoppen, dat beschikt over redelijk wat functionaliteit en een redelijke audiokwaliteit (onthoud dat je nog geen 50 euro kwijt bent), dan kun je je hier geen buil om vallen. De OnePlus Nord Buds klinken prima en bieden via (ingebouwde) mogelijkheden enkele functies aan waarmee je de ervaring kunt personaliseren. Je krijgt wellicht meer dan je verwacht, mits je je verwachtingen bijstelt.

Je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Zo kan het zijn dat je ze na verloop van tijd zat bent en ze in je oor irriteren. Daarnaast komen hoge(re) tonen niet goed uit de verf en is er ook geen ruisonderdrukking aanwezig. Verder moeten iOS-gebruikers het met iets mindere software-ondersteuning doen en is het jammer om te zien dat er geen support is voor de aptX-codec van Qualcomm. Er is gelukkig wel aac, dus de kwaliteit van de muziek is in elk geval in de basis prima. Verder is het strak vormgegeven doosje vrij groot, maar voelt hij wel solide aan.

7,0

ONS OORDEEL

OnePlus Nord Buds

Pluspunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Redelijk aangenaam geluid

Flash charge

Accuduur

Minpunten

Hoge tonen krijgen weinig ruimte

Geen ruisonderdrukking

Geen aptX-ondersteuning

Microfoonkwaliteit

Conclusie

**Adviesprijs** € 49,- **Verbinding** bluetooth 5.2 **Bereik** 20 tot 20.000 Hz **Compatibiliteit** Computers, smartphones, tablets, Nintendo Switch **Batterijduur** Zeven tot 37 uur **Overig** IP55, Dolby Atmos, Flash charge **Website** [oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/oneplus-nord-buds)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000