JBL Bar 5.0 Multibeam - een bar met weinig bas
De JBL Bar 5.0 Multibeam is een compacte soundbar met slimme functies en een aantrekkelijke prijs van 399 euro. In tegenstelling tot veel concurrerende soundbars gebruikt hij geen subwoofer voor extra bas. In deze JBL Bar 5.0 Multibeam review zoeken we uit of dat een gemis is en hoe de soundbar verder presteert.
Voor 399 euro kun je een prima soundbar kopen vandaag de dag. Een paar jaar geleden trouwens ook al, dus de lat ligt nu nog iets hoger. JBL mikt met de Bar 5.0 Multibeam op mensen die een compacte soundbar zonder aparte subwoofer willen. Een interessante strategie, want een kleinere soundbar produceert doorgaans minder goed geluid en moet voldoende bas produceren omdat een subwoofer ontbreekt. Is de Bar 5.0 Multibeam dé soundbar voor je minimalistische kamer?
Ontwerp en aansluitingen
Qua ontwerp zou ik zeggen: ja. De soundbar is met 70 bij 58 bij 10 centimeter echt compact en komt liggend voor mijn 55 inch-tv zelfs wat iel over. Als je een kleinere tv hebt, komt de Bar 5.0 Multibeam beter tot zijn recht. De soundbar is gemaakt van kunststof, voelt stevig aan en ziet er naar mijn mening sjiek uit. Op de voorkant verschijnt rechts de inputbron. Duidelijk genoeg en niet afleidend, als je het mij vraagt.
©PXimport
Je bedient de soundbar via de afstandsbediening (waarover zo meer) of de knoppen bovenop. Dat zijn er vier, voor het aan- en uitzetten van de soundbar, het volume en de broninvoer. Op de achterkant tref je een reeks aansluitingen aan. Voor de stroomkabel, een optische audiokabel, een ethernetkabel (in plaats van gebruik via wifi), een usb-poort en twee hdmi-poorten. Die usb-poort kan eigenlijk niets behalve de soundbar updaten en dat is jammer. Een usb-stick of harde schijf aansluiten om lekker muziek te luisteren zit er niet in. De ene hdmi-poort legt de verbinding met je tv en de ander kan een randapparaat verbinden. Dat kan een gameconsole zijn, maar ook een blu-rayspeler of Apple TV, om maar eens wat populaire opties te noemen.
©PXimport
©PXimport
Na een paar dagen gebruik viel het mij pas op, maar de kabels in de JBL Bar 5.0 Multibeam steken nogal uit. Zeker in vergelijking met andere soundbars. Daar heb ik geen last van omdat de soundbar op een dressoir voor de tv staat, maar het kan wel problemen opleveren als je de bar 5.0 Multibeam aan de muur wilt ophangen of 'm tegen de muur wilt plaatsen. Dan komt hij wat vrij van de muur te hangen of plet je je kabels tegen de wand, mogelijk met afdrukken als gevolg. Een aandachtspuntje dus. Wel prettig is dat JBL de accessoires voor eventuele wandmontage meelevert.
Mogelijkheden en afstandsbediening
Van een gloednieuwe soundbar in dit prijssegment mag je aardig wat mogelijkheden verwachten. De JBL Bar 5.0 Multibeam voldoet aan die verwachtingen. Je kunt niet alleen via bedrade kanalen geluid uit de soundbar laten klinken, maar ook gebruikmaken van draadloze technieken. Denk aan bluetooth, maar ook Apple AirPlay 2 en Google Chromecast. Dankzij die laatste twee functies stream je eenvoudig radio, Spotify en podcasts naar de soundbar.
Als je een slimme Google Nest-luidspreker hebt, kun je die met je stem opdragen om je favoriete muziek op de Bar 5.0 Multibeam af te spelen. Dit werkt via de Chromecast-koppeling. Die koppeling maak je binnen een paar minuten in de Google Home-app. De soundbar is ook geschikt voor Dolby Vision, een hdr-standaard die 4k-resolutie ondersteunt. Er is ook ondersteuning voor Virtual Dolby Atmos.
Over de afstandsbediening ben ik iets minder enthousiast. Hij is licht en compact, maar ik mis achtergrondverlichting om de knoppen beter te kunnen zien in een vrij donkere kamer. Ook mis ik een aparte knop om de bas uit de soundbar te regelen.
©CIDimport
Multibeam kalibreren
Zoals de naam al doet vermoeden, ondersteunt de Bar 5.0 Multibeam de Multibeam-techniek van JBL. Die kalibreert het surround geluid aan de hand van de grootte en indeling van de kamer waar de soundbar in staat. De functie werkt echter niet direct. Je moet 'm zelf activeren en de benodigde stappen vind je in de handleiding. Die maakt ook duidelijk hoe je het basniveau van de soundbar regelt door bepaalde knoppen in te drukken. Dat laatste kan handig zijn, maar op de zware stand vind ik de bas alsnog beperkt. Hier kom ik zo op terug.
Op onderstaande afbeelding van JBL zie je hoe de drivers en radiatoren in de soundbar verwerkt zijn. Leuk om te weten nu de geluidskwaliteit van de soundbar aan bod komt.
©CIDimport
Geluidskwaliteit
De Bar 5.0 Multibeam biedt vijf keer 50 Watt vermogen, dus totaal 250 Watt. Dat is meer dan genoeg voor een normale woonkamer. Ik heb de soundbar nooit echt hard hoeven zetten. Wel zo prettig. De geluidskwaliteit laat echter een gemengde indruk achter.
Stemmen klinken enerzijds lekker helder, maar komen minder realistisch over dan ik had verwacht. Met name hoge (vrouwen)stemmen zijn regelmatig wat schel, terwijl een zwaardere (mannen)stem wat luchtig klinkt. De balans had beter gekund. Ik denk de geluidskwaliteit vooral te lijden heeft onder het gebrek aan een aparte subwoofer.
JBL prijst de soundbar op zijn website aan met 'stevige bas zonder aparte subwoofer'. Daar kan ik mij niet in vinden. De Bar 5.0 Multibeam heeft vanwege zijn compacte ontwerp moeite met het produceren van genoeg maar vooral goede bas. Dat merk je met name bij actiefilms en muziek die het moet hebben van een dreunende bas. Het house-genre bijvoorbeeld. Maar ook nummers als Save Your Tears en Hardest To Love van het (steengoede) R&B-album After Hours van The Weekend klinken wat lafjes zonder strakke bas. Ik vind het weglaten van een degelijke subwoofer een gemiste kans en snap het gezien de prijs ook niet zo.
Conclusie: JBL Bar 5.0 Multibeam kopen?
De JBL Bar 5.0 Multibeam is een prima soundbar, maar zijn adviesprijs van 399 euro maakt 'm geen slimme koop. Voor dit geld mag je een soundbar met beter geluid en meer bas verwachten. Los van de prijs is het jammer dat de Bar 5.0 Multibeam wat uiterlijke schoonheidsfoutjes heeft, die voor de een echter zwaarder wegen dan voor de ander. Als je een soundbar van zo'n 400 euro zoekt, ben je naar mijn mening beter af met de Harman Kardon Citation MultiBeam 700 (450 euro), de relatief oude Sonos Beam of JBL's anderhalf jaar oude Bar 5.1 Surround (430 euro). De Bar 5.0 Multibeam wordt pas een goede deal als hij tientallen euro's in prijs zakt.
**Prijs** € 399,- **Aansluitingen** Hdmi-input, hdmi-output, s/pdif (optisch), ethernetpoort **Draadloos** Bluetooth 4.2, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Amazon Alexa **Uitgangsvermogen soundbar** 250 watt **Frequentiebereik** 50 Hz – 20 kHz **Afmetingen soundbar** 70.9 × 5,8 × 10.1 centimeter **Gewicht soundbar** 2.8 kilo **Website** [www.jbl.nl](https://www.jbl.nl/soundbars/BAR-5-0-MULTIBEAM-.html"blank")
- Installatiegemak
- Slimme bedieningsmogelijkheden
- Helder geluid
- Simpele afstandsbediening
- Te weinig bas
- Niet volledig tegen de wand te plaatsen of hangen
- Usb-poort kan geen muziek afspelen