Vijf handige apps voor groepsgesprekken
Het kan soms een chaos zijn om een gesprek te hebben met meerdere mensen. Dat is in het echt al zo, laat staan op het internet. Iedereen kwebbelt door elkaar en het is moeilijk bij te houden wie wat heeft gezegd. We adviseren je welke app je het beste kunt gebruiken voor welke groep.
Privé: Signal
Als je privé een groepsgesprek aan wil gaan, dan is het het handigst om een platform te kiezen dat ook breed gedragen wordt. Er is niets zo irritant als te veel verschillende apps te hebben waarin je contact kunt leggen met dezelfde mensen. Dat hebben we immers al vaak door Instagram en Facebook. Het beste om groepsgesprekken te hebben in de privésferen, is dan ook WhatsApp. Veel mensen gebruiken het en er zitten diverse handige en grappige opties in, waaronder je locatie tonen, video’s en foto’s delen en gifjes gebruiken. Facebook is echter eigenaar van WhatsApp, wie privacy en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan kan daardoor beter uitwijken naar Telegram of (beter) Signal.
©PXimport
Zakelijk: Slack
Zakelijk zijn er verschillende systemen die veel voor groepsgesprekken worden gebruikt. Veelal maakt men gebruik van bijvoorbeeld Skype, omdat dat dat vaak in het pakket zit van het besturingssysteem Windows, wat het meeste wordt gebruikt in het bedrijfsleven. Het werkt echter niet altijd even ideaal in de browser, waardoor we voor groepsgesprekken liever iets anders aanraden. Slack is een handig systeem om met elkaar te chatten over wat dan ook: je maakt zelf kanalen aan waarin dan een soort chat-scherm opent.
Video: Skype
Waar Skype voor chatten niet altijd ideaal is, is het dat wel voor videogesprekken. Hoewel Facetime inmiddels voor Apple-gebruikers enorm in gebruik is toegenomen en ook WhatsApp-videobellen veel wordt gebruikt, is Skype nog steeds een heel sterk platform om te gebruiken, juist omdat hier ook groepsgesprekken mogelijk zijn. Zo kun je je hele familie zien, ook als de een in Australië is en de ander in Londen. Je kunt met maximaal 10 personen tegelijk videobellen, al meent Skype dat 5 personen de max is als je de beste kwaliteit wilt behouden. Skype is net als de andere software in dit artikel gratis om te gebruiken.
©PXimport
Project: Trello
Projectmatig werken kan in een heleboel verschillende apps, waaronder Trello. Trello is weliswaar iets minder op chat gericht dan de bovenstaande programma’s, het biedt de mogelijkheid te overleggen. Waar het vooral heel erg goed in is, dat is in de status bewaren van verschillende projecten. Zo kun je checklists toevoegen, bijlagen en je kunt per project kiezen welke mensen er deel van uitmaken. Het wordt getoond via ‘kaartjes’ in een soort hub, dat zich het beste laat vergelijken met post-it’s op een whiteboard. De ‘Activity’ in elk kaartje is een soort tijdslijn, waarin iedereen opmerkingen kan maken en op elkaar kan reageren.
Stabiliteit: imo
Als je het belangrijk vindt dat de communicatie in je groep stabiel is, ongeacht op welke plek ter wereld iemand is, dan is Imo een goede optie. Deze app is erg simpel gehouden, waardoor er bovendien de mogelijkheid is om de app op zowel 3G-, 2G- als LTE-netwerken te gebruiken. Een groot voordeel als iemand zich bijvoorbeeld in een erg afgelegen gebied bevindt. Je kunt ermee chatten en videobellen en het is heel gemakkelijk in gebruik, waardoor het ook voor wat minder tech savvy mensen toch allemaal goed te volgen blijft.