ID.nl logo
Welk smartwatch-merk heeft het beste fitnessplatform?
© Yuri Arcurs
Gezond leven

Welk smartwatch-merk heeft het beste fitnessplatform?

Wearables zoals smartwatches genieten grote populariteit. Vooral modellen waarmee de gezondheid kan worden bewaakt en sportieve prestaties kunnen worden vastgelegd, vinden gretig aftrek. Niets mooier dan na een rondje hardlopen meteen zien hoe snel je was en dit met je vrienden delen. Bij de aanschaf spelen vooral uiterlijk, functionaliteit en prijs een rol, maar de onlinediensten worden vaak vergeten. Onterecht, zo blijkt.

Na het lezen van dit artikel weet jij hoe goed het platform is waarvan jij een smartwatch op het oog hebt. We gaan in op de functionaliteiten van:

  • Apple Watch
  • Fitbit
  • Garmin
  • Polar
  • Samsung
  • Suunto

Nog meer doen aan je gezondheid? Lees dan ook dit artikel: 19 gadgets die goed zijn voor je gezondheid

Koop je een smartwatch of andere wearable, dan koop je ongemerkt meer dan alleen de hardware die over de toonbank gaat. Elke wearable komt namelijk met zijn eigen onlineplatform, dat alles wat jij doet, registreert en analyseert. Het aantal stappen dat je loopt, de kilometers die je fietst, maar ook of je goed hebt geslapen; het wordt allemaal door Fitbit, Polar, Suunto, Garmin, Apple en Samsung bijgehouden. En dan zijn er nog platformen zoals Strava en TrainingPeaks, die aanvullende diensten leveren en waar niet elke smartwatch even goed mee omgaat. Dat kan lastig zijn als jij die software juist wel wilt gebruiken.

Het aanbod aan apps voor sport en gezondheid is enorm groot en divers.

Wat kan het, wat wil je?

Of de eigen functionaliteit van een wearable voldoet, hangt helemaal af van wat je wenst en nodig hebt. Check je alleen direct na een training wat basisinformatie en daarna niet meer, dan stelt dat heel andere eisen dan wanneer je een gestructureerd trainingsplan volgt om een marathon te lopen. Basisstatistieken, zoals de hartslag bij rust of juist tijdens een inspanning, de route die je rennend aflegt en op welke snelheid, houdt elk merk voor je bij.

Gebruik je de wearable als hulpmiddel om fitter of slanker te worden, dan zien we verschillen tussen de merken. Kun je zo’n doel stellen en volgt er dan ook een gericht trainingsplan? Hoe persoonlijk is die begeleiding? Bij de meeste wearables zijn deze mogelijkheden gratis, maar verschillen ze onderling in kwaliteit. Al laat Fitbit je al betalen als je gewoon een iets uitgebreidere analyse van je eigen gegevens wilt!

Elk platform biedt de mogelijkheid een sportieve inspanning vast te leggen.

Sociale functies

Behalve deze sportieve uitdagingen kunnen er ook praktische toevoegingen zijn, zoals het bijhouden van het aantal kilometers dat je met een bepaalde fiets of op bepaalde hardloopschoenen aflegt. Hardloopschoenen gaan maar een beperkt aantal kilometers mee en lopers hebben vaak meerdere paren tegelijk in gebruik. Het is dan handig per training te kunnen aangeven welke schoenen je hebt gebruikt, zodat je ze tijdig kunt vervangen om blessures te voorkomen.

In navolging van Strava bieden steeds meer platformen ook sociale functies, zoals het verbinden met vrienden, het bewonderen van elkaars prestaties en het plaatsen van foto’s of video’s. De positie van Strava is op dit punt zó sterk, dat alle andere platformen sowieso altijd met dit platform synchroniseren.

Hardlopers gebruiken vaak meerdere paren schoenen naast elkaar, het is dan handig als het gebruik per paar kan worden bijgehouden.

Data lock-in

De ruimhartigheid waarmee de smartwatch-merken jouw gegevens delen met Strava, is helaas niet standaard. Had je eerder een smartwatch van een ander merk en wil je nieuwe trainingsgegevens daaraan toevoegen, dan kan dat een flinke uitdaging zijn. Voor de fabrikanten zijn jouw gegevens in hun systeem namelijk een belangrijk middel om jou als klant aan zich te binden. Gegevens eenvoudig kunnen uitwisselen of accounts koppelen ondergraaft dat.

Behalve consumenten lopen ook aanbieders van aanvullende diensten hier tegenaan. Apple wil het liefst dat alle diensten Apple Health gebruiken als centrale opslagplaats voor gezondheids- en fitnessdata. Maar Apple Health is nog vrij beperkt en kan bijvoorbeeld fietskracht en andere veelvoorkomende datastromen die andere sensors meten en andere apps gebruiken, nog niet aan. Google gaat met Health Connect (nu nog bèta) precies de andere richting op; ook een centrale plek voor alle gegevens, maar met uitwisselen en privacy als speerpunt. Samsung, Fitbit, MyFitnessPal hebben al aangekondigd het te omarmen, maar andere grote spelers ontbreken nog.

De ervaring leert dat je jouw gegevens ook op andere platformen wilt kunnen gebruiken.

Synchronisatiediensten

Lukt synchronisatie niet standaard, dan kan het vaak alsnog via een extra app of een onlinedienst die de accounts aan elkaar koppelt. RunGap (12,99 euro per jaar) is een echte synchronisatietovenaar op iOS die heel veel diensten aan elkaar knoopt. Hetzelfde geldt voor HealthFit (eenmalig 6 euro) dat iets minder diensten koppelt. Behalve koppelen weten beide apps ook nog meer gegevens naar boven te halen dan Apple zelf doet. Voor synchronisatie op Android is er SyncMyTracks (eenmalig 2,99 euro) of Health Sync (eenmalig 3,19 euro). Deze laatste is van Nederlandse makelij en een week lang gratis te gebruiken.

Hielko Ophoff is de ontwikkelaar van Health Sync en druk bezig naast de Android-versie ook een iOS-versie te maken. Hielko noemt de geslotenheid van veel partijen een kwalijke zaak. “Behalve dat de gegevens van de gebruikers zijn, zorgt een app die een open interface aanbiedt juist voor additionele diensten op het platform. Dat maakt het voor de gebruiker interessanter. Je kunt ook een open API aanbieden, waarbij je elke partij die integreert, evalueert en checkt. Dat vind ik de mooiste manier, zo voorkom je dat onveilige partijen integreren.”

Health Sync biedt extra synchronisatieopties tussen de platformen op Android.

Privacy

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden, is privacy. Ongeacht welk platform je gebruikt; de data gaan naar de cloud. Daar worden de gegevens bewaard en via de cloud wordt het gesynchroniseerd. Alle merken bieden een privacyverklaring, zowel voor de apps als eventuele onlinedienst. Als eindgebruiker kun je weinig anders doen dan een merk kiezen dat in elk geval niet uit China of een ander verdacht land komt.

Apple Gezondheid en Conditie

De eerste generaties Apple Watches functioneerden vooral als verlengstuk van de iPhone, maar met de nieuwste Series 8 en de Apple Watch Ultra is dit veranderd. Deze modellen bieden meer mogelijkheden om de gezondheid te bewaken en sportieve prestaties te registreren en analyseren.

Alles draait bij Apple om twee apps: Gezondheid en Conditie. Gezondheid richt zich vooral op gegevens over slaap, medicijngebruik, de maandelijkse cyclus bij vrouwen en stress. Daarnaast analyseert Apple Gezondheid de gegevens over langere tijd, maar daarvoor heeft het eerst gegevens van meerdere maanden tot zelfs een half jaar nodig! Maak je met de Apple-watch een ecg (hartfilmpje) of meet je het zuurstofgehalte in het bloed, dan is de Gezondheids-app onmisbaar, op de watch zelf is er niets van te zien.

Gezondheidsinformatie verzamelt Apple allemaal in Apple Gezondheid.

Voor sporters is Conditie de belangrijkste app. Elke dag dienen drie gekleurde ringen te worden gevuld door voldoende te bewegen en te trainen. Tijdens het sporten worden details zoals tijden, snelheid, afstand en hartslag en de afgelegde route keurig bijgehouden en door de app aangevuld met bijvoorbeeld de temperatuur en luchtvochtigheid buiten. Op de watch is er niet alleen de app-versie van Conditie, maar kun je ook een Strava-app gebruiken. Apple biedt sportieve uitdagingen om je te motiveren vaker, verder of sneller te gaan, maar het wachten lijkt op Fitness Plus, de abonnementsdienst die Apple echter nog niet in Nederland en België heeft uitgebracht. Zowel Gezondheid als Conditie zijn er alleen voor de iPhone, versies voor de iPad en Android ontbreken, evenals een webversie.

Voor sporters is Conditie de belangrijkste app van Apple.

Op zoek naar een Apple Watch?

Het nieuwste model, de Ultra, vind je hier

Synchronisatie Bij synchronisatie tussen verschillende platformen en diensten is het soms belangrijk of het alleen ‘up’ of ook ‘down’ gaat. Bij een upload stuurt bijvoorbeeld Garmin trainingsgegevens van zijn smartwatch eerst naar Garmin Connect en dan door naar Strava, zodat ze ook daar te zien zijn en vastgelegd worden. Bij een download is het de maker van de smartwatch die de gegevens moet ontvangen en verwerken. Dat kan bijvoorbeeld een trainingsplan zijn dat vanuit TrainingPeaks in Garmin Connect moet worden toegelaten om dan als opdracht in de app en op de smartwatch te belanden. Deze laatste vorm van gegevensuitwisseling komt veel minder voor dan de eerste. Opnieuw kan het dan nodig zijn een tussenstap toe te voegen of gewoon de training handmatig over te nemen.

Fitbit

In alles merk je dat Fitbit oorspronkelijk vooral op gezondheid was gericht en sport er pas later is bijgekomen. Veel statistieken in de app en op de site gaan over gewicht, voeding en de door de smartwatch gemeten stappen, hartslag en slaap. Trainingen worden ook geregistreerd en keurig weergegeven met enkele relevante statistieken, maar minder prominent en uitgebreid dan bij andere merken.

Kwalijk is dat Fitbit toegang tot een groot deel van de gegevens en analyses beperkt tot bezitters van een Premium-abonnement (107,88 euro per jaar). Daarvoor krijg je een dagelijkse herstelscore voor optimale work-outs, gezondheidsstatistieken, uitgebreidere slaap- en stressanalyse en nog meer (vooral op gezondheid gerichte) extra’s. Synchronisatie van de data met andere diensten is zeer beperkt, Strava wordt wel ondersteund.

Fitbit is alweer enkele jaren in het bezit van Google, maar van de verwachtingen die deze overname wekte, is maar weinig terechtgekomen. Het wachten blijft op een echt nieuwe versie met een meer open platform en zonder premium abonnement.

De nadruk bij Fitbit ligt vooral op gezondheid en stressbeheersing.

Fitbit Versa 4 op het oog?

Je koopt 'm hier!

Garmin Connect

Zo groot als het aanbod aan smartwatches is bij Garmin, zo volwassen is Garmin Connect. Connect is het platform dat Garmin gebruikt, en behalve toegang via de webbrowser zijn er zeer goede apps voor zowel iOS als Android. Er is een nieuwsfeed met alle trainingen van jezelf en je vrienden, een agenda met wekelijkse totalen en een overzicht van records. Trainingen kunnen gesynchroniseerd worden vanaf andere platformen zoals TrainingPeaks, maar je kunt ook zelf nieuwe maken via de agenda. Om gericht te trainen voor een sportieve prestatie is het mogelijk een trainingsschema in te schakelen, bijvoorbeeld voor 5 of 10 kilometer hardlopen of een hele of halve marathon.

Ook is er een sociale functie voor het delen van prestaties met vrienden, om kudos of commentaar te geven, of een foto toe te voegen. Heel druk is het er niet; Garmin-sporters zitten veelal op Strava, waarmee het overigens prima synchroniseert. Ook is het mogelijk Strava-segmenten binnen Garmin te gebruiken. Via Insights kun je de eigen prestaties bij fietsen, hardlopen, zwemmen (maar ook slapen), vergelijken met die van anderen. Historische gegevens zijn vlot op te roepen en worden zowel in tabel of grafische vorm razendsnel op het beeld of in de app getoond.

De Connect-app van Garmin biedt veel informatie en functionaliteit.

Via de Connect-website heb je altijd toegang tot al je gegevens en trainingsschema’s.

Garmins nieuwste model is de Epix Pro

De beste deal vind je hier!

Polar Flow

Ook Polar laat merken al langer mee te gaan, en biedt een zeer compleet en gebruiksvriendelijk platform met een website en goede apps. Het focust op trainingen met veel analyses en trends, maar behalve een uitgebreide slaapanalyse is er weinig aandacht voor gezondheid. Centraal staat de kalender die alle activiteiten per dag, week of maand toont en meteen ook de totalen geeft. Van elke training zijn de statistieken inclusief route en hartslagzones direct te zien én zeer inzichtelijk. Polar heeft de mooiste en ook meest interactieve grafieken van allemaal.

De kalender is ook de plek om een training te plannen. Dat kan per training, maar het is ook mogelijk een trainingsprogramma of seizoensplanning te maken. Bij de programma’s is de keuze beperkt tot loopevenementen, dus 5 of 10 km of een halve of hele marathon. Wel kun je daarbij ook romp- en krachttrainingen opnemen. Eerdere trainingen en ook routes uit Strava of Komoot kunnen hergebruikt worden.

Bij de sociale functies loopt Flow wat achter; er kunnen vrienden en clubs worden gemaakt, maar het voldoet niet aan wat je ervan mag verwachten. Beschik je nog niet over een smartwatch, dan kun je de app samen met de gps van je smartphone gebruiken voor het vastleggen van een training. Tenzij je een hartslagmeter aansluit, ontbreken dan wel essentiële gegevens.

Van elke training toont Polar de statistieken zeer inzichtelijk.

Via de webportal van Polar maak je snel een standaard trainingsschema.

Spreekt het Polar-platform je aan?

De Polar Ignite 3 koop je bij Bol.com

Samsung Health

Net als Apple heeft ook Samsung Health drie gekleurde ringen, maar dan in de vorm van een hartje. Naarmate je meer beweegt en calorieën verbrandt, maak je de ringen vol. Health vult dit nog aan met gegevens over stress, gewicht en vetpercentage, en zelf kun je voeding en drinken registreren. Health presenteert de resultaten op een bescheiden aantal manieren voor een dag, week of langere periode. Grafisch ziet het er mooi uit en er zijn voldoende statistieken, maar het staat allemaal op zichzelf en kan zeker overzichtelijker. Trends worden niet of nauwelijks zichtbaar.

Er zijn trainingsprogramma’s voor uithoudingsvermogen, hardlopen, spieren, gewichtsverlies en ook fitness voor vrouwen. Een groot deel van deze programma’s komt niet bij Samsung vandaan, maar is content van andere aanbieders, waarvoor soms betaald moet worden. De Samsung-trainingen zijn beperkt tot 5 of 10 kilometer hardlopen en geven de aanwijzing in kilometers per uur. De meeste hardlopers hebben liever de minuten per kilometer.

Via Together kunnen uitdagingen worden aangegaan met vrienden, maar heel druk is het er niet. De Samsung Health-app voor iOS ondersteunt alleen oude modellen; recente Galaxy Watches vereisen Android met Google Mobile Services (onderdeel van Google Wear OS 3). Hiermee kom je al snel uit bij een Samsung-smartphone. Ook een webportal ontbreekt.

Een keuze maken uit een van de talloze Samsung-smartphones doe je bij Kieskeurig!

Samsung Health biedt prima trainingsinformatie, maar weinig overzicht.

Hoef je niet het nieuwste van het nieuwste model, kijk dan eens naar deze Galaxy Watch 5.

Suunto

Het besluit van Suunto om het webplatform Movescount los te laten en haar sporters alleen nog apps aan te bieden, blijkt een goede keuze. De focus op apps betaalt zich uit in fraaie apps, met veel functionaliteit en een echte iPad-versie naast een app voor iPhone en Android. Er is een kalender waarop de trainingen staan met voor elke sport zijn eigen kleur. De meest recente training wordt met meer statistieken en een kaart getoond. Swipen naar links levert een tweede pagina op met trends en overzichten. Voor analyses over een langere periode is er onder aan het scherm toegang tot een onderdeel waarin trainingen, voortgang en ook slaapanalyses kunnen worden bekeken. Dit is wel het onderdeel waar vanwege de dunne grafieken de iPad-versie te prefereren valt.

Suunto biedt de mogelijkheid met andere Suunto-gebruikers te verbinden en activiteiten en zelfs foto’s te delen, maar dit is duidelijk niet het sterkste punt van het platform. Met SuuntoPlus is het mogelijk tot vijftien extra diensten aan de Suunto-app en smartwatch te koppelen. Dit betreft zowel diensten van Suunto als van derden, zoals Strava en TrainingPeaks. Prettig is ook dat Suunto behalve trainingsresultaten uploaden ook het downloaden van nieuwe gestructureerde trainingen ondersteunt.

Alles weten over de nieuwste Suunto?

De Suunto Vertical koop je via Amazon

Strava

Voor een grote groep sporters geldt: ‘no Strava, no proof’. Pas als een training of wedstrijd op Strava staat, telt die echt. Strava heeft met de introductie van segmenten, een deel van een route waarop het een virtuele klassement bijhoudt met alle Strava-sporters als deelnemers, een gouden greep gedaan, net als met de kudos. Deze sociale functie waarbij sporters elkaar volgen en een duimpje-omhoog geven voor een training of wedstrijd is een belangrijk onderdeel van Strava.

Strava heeft geen eigen hardware, wel een prima website en dito apps voor iOS en Android. De app met een smartphone is voldoende om deel te nemen, maar de vastlegging is dan wel beperkt tot snelheid en routes. Strava is puur gericht op sport, want gezondheidsinformatie ontbreekt totaal. Strava hanteert een freemium-model. Activiteiten registreren, sociale functies en realtime locatie delen, is gratis, maar zaken als routeplanning, segmenten, hartslag- en vermogensanalyse evenals heatmaps niet. Betalen levert ook meer en diepgaandere analyses op én elk jaar een fantastisch persoonlijk jaaroverzicht met totalen en trends. Met een abonnement is het mogelijk persoonlijke doelen te stellen of een trainingsschema te volgen, zoals het per fiets beklimmen van de Koppenberg of de Galibier, of het lopen van een halve of hele marathon.

Strava is bezig om wereldwijd de prijs van zijn premium abonnement per land gelijk te trekken. Dat klinkt logisch, maar niet wanneer dit zonder verdere toelichting gebeurt én de prijs bij de eerstvolgende verlenging 100 procent hoger kan uitvallen. Voor Nederland lijkt de prijs te zijn vastgesteld op 10,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar.

Via het web is Strava zeer informatief én sterk met clubs en vrienden.

TrainingPeaks

Hoewel TrainingPeaks prima raad weet met de gegevens van een trainingssessie en daar uitgebreide analyses van maakt, is dat niet het grootste verschil met de andere platformen. TrainingPeaks is een ontmoetingsplek tussen een sporter en een echte coach die maatwerk levert en de sporter individueel begeleidt naar een bepaalde prestatie.

“Waar anderen zich richten op wat je vandaag hebt gedaan en of je wel sneller was dan je vrienden, richten wij ons op het behalen van een doel dat maanden of wel jaren verder kan liggen”, aldus Dirk Friel van TrainingPeaks.

Voor gebruik van TrainingPeaks betaalt de coach altijd, de sporter alleen als hij premium-functies wil. Met de gratis versie kan de sporter zijn trainingsresultaten uploaden en delen met de coach die op zijn beurt trainingen voorbereidt en geeft aan de sporter. Gebruikt deze Garmin of Suunto, dan synchroniseren de trainingen automatisch en komen deze direct op de smartwatch. Neemt ook de sporter een betaald abonnement, dan krijgt hij toegang tot zeer uitgebreide analyses, meer communicatiemogelijkheden met de trainer en bijvoorbeeld de mogelijkheid een training naar een andere dag of moment te verzetten. Met StackUp biedt TrainingPeaks sinds kort ook de optie de eigen prestaties te vergelijken met die van andere sporters.

TrainingPeaks biedt binnen het abonnement ook voor de sporter uitgebreide analyses.

Eens wat anders doen dan hardlopen of fietsen? Haal je inspiratie uit dit artikel: 10 makkelijke sporten voor in het voorjaar en de zomer

Conclusie

Elke smart- of sportwatch komt met een bijbehorend platform van onlinediensten en apps. Activiteiten loggen en analyseren kunnen ze allemaal, de verschillen zitten in de nadruk op gezondheid of sport.

Voor het monitoren van gezondheid zijn Apple en Samsung de beste opties, omdat Fitbit zichzelf met zijn betaalmodel buitenspel zet. Sporters hebben meer keuze, want eigenlijk zijn alle platformen zeer goed bruikbaar. Polar is de meest sportieve, maar mist de download-synchronisatie met TrainingPeaks die Garmin en Suunto wel hebben.

Het gevaar om vast te zitten in een platform omdat je daar jarenlang gegevens hebt geüpload, is bij alle merken even nadrukkelijk aanwezig. Een gerichte synchronisatie-app kan een oplossing zijn.

Wat betreft de platformen zonder eigen wearables is het duidelijk: om Strava kan niemand heen en TrainingPeaks laat zien dat er nog ruimte is voor innovatie en echt aanvullende producten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een gloednieuwe smartphone van Samsung? Deze toestellen zijn vers van de pers!

Samsung Galaxy S25

Samsung fabriceert zijn recent verschenen Galaxy S25 in meer dan twintig uitvoeringen. Op dit moment is het basismodel met 128 GB lokale opslag in de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw breed verkrijgbaar. Wil je een toestel met meer opslagruimte, dan kun je een exemplaar met 256 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) of 512 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) opslag overwegen. De Galaxy S25 is naar huidige maatstaven een compacte smartphone met een amoledscherm van 6,2 inch. Pluspunten zijn de behoorlijke resolutie van 2340 × 1080 pixels en hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Animaties en videobeelden verschijnen dus vloeiend in beeld.

Als alternatief voor Samsungs eigen processor gebruikt het Koreaanse merk voor de Galaxy S25-serie ditmaal een exemplaar van Qualcomm. Een goede keuze, want de Snapdragon 8 Elite is pijlsnel. Acht rekenkernen zijn afgeregeld op een maximale kloksnelheid van 4,47 GHz. Daarnaast heeft het toestel 12 GB RAM. Zoveel werkgeheugen is geen overbodige luxe, want je hebt toegang tot verschillende veeleisende AI-functies. De achterzijde heeft drie kwalitatieve camera's. Dankzij 3× optische zoom haal je objecten zonder pixelverlies dichterbij. Verder kun je zéér scherpe 8K-video's maken. Neem de Galaxy S25 gerust overal mee naartoe, want de aluminium behuizing is volledig water- en stofdicht.

Samsung Galaxy S25+

Onder de naam Galaxy S25+ brengt Samsung zijn nieuwe paradepaardje ook in een groter formaat op de markt. Het 6,7inch-amoledscherm telt 3120 × 1440 pixels. Deze hoge resolutie resulteert in een indrukwekkende pixeldichtheid van 513 ppi. Vergeleken met de eerder besproken Galaxy S25 (416 ppi)  scheelt dat aanzienlijk. Kijk dus naar haarscherpe Netflix-streams en YouTube-filmpjes. Door het nogal platte ontwerp valt het gewicht van 190 gram voor een smartphone van dit formaat erg mee. De behuizing voldoet aan de IP68-norm, waardoor het toestel bestand is tegen water en stof.

De processor, het werkgeheugen en de camera's zijn gelijk aan die van de Galaxy S25. Wel is er een ruimere accu met een capaciteit van 4900 mAh ingebouwd. Volgens het Koreaanse merk kun je daarmee tot dertig uur achtereen video's afspelen. Het basismodel van de plus-editie bevat met 256 GB bovendien meer opslag. Kies tussen de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw. Verder is de Galaxy S25+ ook met 512 GB opslagruimte (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) te koop. Meer weten? Lees dan onze Galaxy S25 Plus-review.

Samsung Galaxy S25 Ultra

Kan het jou niet groot genoeg? De Galaxy S25 Ultra is het recentste vlaggenschip van Samsung. Dankzij het riante 6,9inch-amoledscherm van 3120 × 1440 pixels heb je min of meer een minitablet in handen. De fabrikant levert dan ook een stylus mee. Daarmee maak je (aan)tekeningen en voer je nauwkeurige fotocorrecties uit. Ondanks het ruime formaat is de Galaxy S25 Ultra nogal licht. Dit apparaat van 218 gram kun je dan ook langdurig vasthouden. De accu heeft een respectabele capaciteit van 5000 mAh. Volgens de specificaties kun je daarmee tot 31 uur achtereen video's afspelen.

Aan rekenkracht geen gebrek! Net als de andere S25-modellen is de rappe Qualcomm Snapdragon 8 Elite verantwoordelijk voor de prestaties. Dat gecombineerd met 12 GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je soepel complexe AI-taken uitvoert en veeleisende 3D-games speelt. Een verschil met de eerder besproken S25-toestellen is dat de camera van het Ultra-model 5× optische zoom ondersteunt. Je kunt dus zonder kwaliteitsverlies een eindje inzoomen. Het recente besturingssysteem Android 15 is voorgeïnstalleerd op een opslagdrager van 256 GB. Kies tussen een zwarte, grijze, zilverkleurige en blauwe uitvoering. Tegen een meerprijs is de Galaxy S25 Ultra ook met 512 GB (zwart/grijs/zilver/blauw) en zelfs 1 TB (zwart/grijs/zilver/blauw) verkrijgbaar. In onze Galaxy S25 Ultra-review lees je meer over dit model.

Samsung Galaxy S24 FE

Zoek je een betaalbare smartphone met een groot scherm en goede prestaties? Dan is de Samsung Galaxy S24 FE een uitstekende keuze. Samsungs eigen Exynos 2400e-processor vormt het hart van dit toestel. De genoemde chipset heeft maar liefst tien rekenkernen, waarbij de rapste core is geklokt op een snelheid van 3,1 GHz. Dankzij 8 GB werkgeheugen gebruik je probleemloos meerdere zware apps tegelijk. Bovendien kun je met dit toestel ook prima gamen. Een ander pluspunt is de lange updateondersteuning tot 31 oktober 2031.

De Galaxy S24 FE heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een resolutie van 2340 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zijn de beeldprestaties dik in orde. De hoofdcamera ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Bovendien kun je tot 3× optisch inzoomen en in 8K-kwaliteit filmen. De goedkoopste uitvoering van de Galaxy S24 FE bevat 128 GB interne opslag. Kies tussen de kleuren zwart, blauw, groen en geel. Als je meer gegevens wilt opslaan, koop je een exemplaar met 256 GB opslagruimte (zwart/blauw/groen/geel). Lees voor meer informatie deze positieve review op ID.nl.

Samsung Galaxy A16 5G

De Samsung Galaxy A16 5G is goedkoop én heeft ook nog eens een lange verwachte levensduur. Het Koreaanse elektronicaconcern biedt namelijk tot 31 oktober 2030 updateondersteuning. Dit toestel is geschikt voor mensen die hun smartphone voornamelijk voor basistaken gebruiken, zoals appen, internetbankieren, fotograferen en eenvoudige spelletjes spelen. Het toestel bevat 128 GB interne opslag en 4 GB werkgeheugen. Je kiest tussen een donkerblauwe, lichtgrijze en groene versie. Als je meer gegevens wilt opslaan, prik je een eigen microSD-kaart van maximaal 1,5 TB in de behuizing.

Gunstig is het grote 6,7inch-amoledscherm van 2340 × 1080 pixels. Dat is ruim genoeg om onderweg bijvoorbeeld sportwedstrijden of tv-programma's te volgen. Voor fotografiedoeleinden heeft de Galaxy A16 5G in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Je kunt alles dus haarfijn vastleggen! Het hier besproken model kan overweg met snelle 5G-netwerken. Heb jij genoeg aan 4G? In dat geval is de lager geprijsde Samsung Galaxy A16 4G een interessante kandidaat. Kies tussen de kleuren zwartgrijs en groen.

▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors