Meten is weten: met deze trackers krijg je meer inzicht in je slaap
Of je een beetje lekker geslapen hebt de afgelopen nacht voel je zelf meestal maar al te goed. Toch kan het fijn zijn om je slaap over een bepaalde periode te meten om te zien wat jouw lijf nu eigenlijk uitspookt in de nachtelijke uren. Dit kun je doen met een slaaptracker zoals een smart watch of met een andere slimme gadget. Hoe het werkt en óf het werkt lees je hier.
In dit artikel lees je waarom het wel en juist minder handig is om je slaap te meten, hoe je dit doet en welke podcasts zo slaapverwekkend zijn dat je onmiddellijk op een oor ligt. Slaap je slecht door de warmte? Lees dan het artikel Plaknacht? Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!
Waarom zou je dat doen?
Waarom je je slaap wilt meten kan per persoon verschillen. De reden is meestal dat je slecht inslaapt of ‘s nachts iedere minuut ziet wegtikken en dat graag zou willen verbeteren. Te weinig slaap heeft namelijk niet alleen effect op je humeur de volgende dag, maar ook op je fitheid, geheugen en mentale gezondheid. Met een slaaptracker monitor je hoe het nu echt zit met je slaap en of het inderdaad zinvol is om je slaapgedrag aan te passen of hulp te zoeken.
Maar ook als je altijd als een blok in slaap valt zodra je hoofd het kussen raakt, dan nog kan het interessant zijn je slaap te meten. Je kunt via de tracker zien wat het effect op je nachtrust is als je alcohol hebt gedronken, later naar bed bent gegaan dan normaal of nog een dubbele espresso na een etentje hebt genomen.
©terovesalainen - stock.adobe.com
Track met mate
Belangrijk is wel dat je je niet te veel laat leiden door de slaaptracker, zeker als je het puur voor de lol doet en geen slaapproblemen hebt. Je kunt er namelijk dan juist een probleem van maken door teveel met de uitkomsten van je slaap-app bezig te zijn. Je gaat daardoor piekeren; dit heeft weer effect op hoe je slaapt en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.
Slaapexpert en psychofysioloog Gerard Kerkhof zegt hierover: “Iedereen wordt ’s nachts een paar keer wakker, dat is heel normaal. Maar als je dat niet weet van jezelf, en zo’n app maakt dat ineens inzichtelijk, dan kunnen mensen daarvan schrikken. Vervolgens slaan ze aan het piekeren en daarmee heb je oorzaak nummer één van slapeloosheid te pakken”. Track met mate dus en ga vooral af op je gevoel als je denkt dat jouw slaap beter zou kunnen.
Zo werkt de wearable
Slapen met een horloge dat niet alleen bijhoudt hoe lang je slaapt, maar ook hoe lang je in je verschillende slaapfases zit en of je vaak wakker wordt. Hoe werkt dat? In de smart watches zit een versnellingsmeter: dit is een kleine sensor die beweging meet. Ben je veel in beweging, dan ziet de tracker dat als wakker zijn. Daar heb je meteen een lastige, want wie zegt dat iemand die om zich heen slaat tijdens de slaap niet lekker slaapt.
Een wearable die de slaap meet is daarom betrouwbaarder als ook de hartslag en ademhaling wordt meegenomen (dit laatste wordt opgenomen door de microfoon op de smartwatch of telefoon). Zo kom je ook meteen te weten of je snurkt of misschien last van slaapapneu hebt. Bekende ‘slaaphorloges’ zijn:
Apple Watch
Fitbit
Garmin
Samsung
Withings Scanwatch
In het artikel Slapen met je slimme horloge? Dan hebben we een paar tips… lees je alles over horloges die je helpen je slaappatroon inzichtelijk te maken.
©Andrey Popov
Apps om je slaap te meten
Vind je het vervelend om te slapen met een horloge om, dan kun je het meten van de slaap ook met je mobiele telefoon doen. Wel tricky, want je bent al snel geneigd een rondje Instagram te doen als je niet kunt slapen. Maar kun je je inhouden, dan bestaan er vele gratis apps die jouw slaap bijhouden en je voorzien van een uitgebreide rapportage.
De apps werken allemaal min of meer hetzelfde en analyseren jouw slaappatroon door middel van een microfoon en bewegingssensoren. Je kunt daarbij ook kiezen voor rustgevende muziek die je in slaap sust en een speciale alarmklok zorgt ervoor dat je rustig wakker wordt.
Dit zijn vijf populaire slaap-apps:
Sleep Cycle (iOS en Android)
Pillow (iOS)
Sleep As (Android)
BetterSleep (iOS en Android)
SnoreLab (iOS en Android)
Google Hub Nest
Zien hoeveel je slaapt, kucht, snurkt en wakker ligt kun je ook met de Google Hub Nest. Je zet de hub net als je mobiel bij je bed in de buurt en met de technologie onder het scherm houdt hij in de gaten hoeveel je beweegt, waarbij hij ook luistert naar geluiden. Zo weet het slimme apparaat of je slaapt of niet en vertelt hij je de volgende ochtend hoe je het er vanaf hebt gebracht. In onderstaande video zie je hoe het werkt.
Tip! Slaapverwekkende podcasts
Wist je dat er ook podcasts zijn zo slaapverwekkend zijn dat je snel in dromenland bent? Club 9 Slaapservice heeft er vijf voor je uitgekozen:
Game of drones: je duikt in de fantasiewereld en beleeft het 9 uur (!) durende verhaal van ‘Game of Thrones’. Het is zo langdradig dat je ogen er zo van dichtvallen.
Sleep with me: een van de best beluisterde podcasts op Spotify waarin de meest nutteloze verhalen worden verteld waar je geen touw aan kunt vastknopen. Het recept voor een snelle slaap.
Voorlezen uit het woordenboek voor mensen die niet kunnen slapen: in deze podcast wordt letterlijk voorgelezen uit de Dikke van Dale. Gaaaap.
Nighty Nights: in deze podcast geen slaapverwekkende verhalen, maar slaapverwekkende geluiden. Bijvoorbeeld het tikken van de regen, het geluid van haren kammen en het ruisen van de zee.
Nothing much happens: als je normaal gesproken niet kan slapen voordat je weet hoe een boek of serie afloopt, dan is deze podcast een geschenk uit de hemel: er is namelijk geen kern en al helemaal geen plot.
⌚ P.S. Heb je een Samsung Galaxy Watch? Ook dan kun je uiteraard je slaap bijhouden. Hoe je dat doet, zie je in deze video.