Slapen met je slimme horloge? Dan hebben we een paar tips...

Slapen met je slimme horloge? Dan hebben we een paar tips...

Geplaatst: 16 januari 2023 - 09:29

Aangepast: 15 maart 2023 - 13:02

Justin Doornekamp

Een smartwatch kan je helpen tijdens het sporten en is in staat een serieus gezondheidsdossier voor je op te bouwen. Voldoende slaap hoort eveneens bij een gezond leefpatroon, en ook daar kan een slim horloge je bij helpen. In dit artikel zoeken we uit welke klokjes voor de beste nachtrust zorgen.

Apple Watch

Er zijn allerlei slimme horloges op de markt die uiteenlopende opties bieden voor het verbeteren van je nachtrust. De Apple Watch is hierin een voorloper door je onder meer slaapdoelen te laten instellen. Het horloge stelt je op voorhand diverse vragen: hoeveel uur wil je per nacht slapen, hoe laat wil je naar bed en hoe laat wil je wakker worden? Dat geef je vervolgens op voor doordeweekse dagen en het weekend.

Apple Watch SE

© PXimport

Nadat je dat hebt ingesteld, doe je er goed aan om de functies Slaapscherm en Ontspan in te schakelen. Hierdoor krijg je na een bepaald tijdstip geen notificaties meer binnen. Een uur voordat je gaat slapen, krijg je nog wel een laatste melding dat je ontspanningsperiode van start gaat. Dat maakt je er extra van bewust dat je over een uurtje gaat slapen en zodoende de nodige rust moet pakken om straks ontspannen in slaap te kunnen vallen.

Als je je Apple Watch in bed omhoudt, kun je naderhand zien hoelang je remslaap, kernslaap en diepe slaap ongeveer waren en wanneer je wakker bent geweest.

0

Powered by

logo

Andere merken

Maar er zijn meer horloges die je helpen om een goede nachtrust te krijgen, waaronder de Fitbit Sense en de Fitbit Versa 3. Deze horloges geven je eveneens inzicht in hoelang je hebt geslapen, hoelang je wakker bent geweest en beoordelen je nachtrust met een score van 1 tot 100. Daarnaast geven deze slimme klokjes meer informatie over je hartslag en een schatting van je zuurstofvariatie, die veranderingen in de zuurstofverzadiging van het bloed meet.

0

Powered by

logo

Zijn er grote variaties geweest, dan kan dat duiden op verstoringen in je ademhaling tijdens het slapen. Zie je dat vaker terug, dan kan dat een aanleiding zijn om even aan de bel te trekken. Een Withings Scanwatch kan zelfs als een van de weinige slimme horloges slaapapneu detecteren.

Smartwatch Withings pols

De Withings Scanwatch is als een van de weinige horloges in staat slaapapneu op te sporen.

Betrouwbare slaappartner?

Hoewel een smartwatch je kan helpen bij het in slaap vallen en om een goede nachtrust te krijgen, moet je ook niet te zwaar tillen aan de meetgegevens en het advies dat de slimme horloges geven. Meetgegevens van slaaptrackers in smartwatches en activiteitstrackers zijn lang niet altijd even betrouwbaar en mensen die de populaire slaapmeters te serieus nemen, lopen zelfs het risico een slaapstoornis te ontwikkelen, zo waarschuwen experts.

Een goede nachtrust begint dus sowieso met een goede dosis relativering. Gebruik je slimme horloge ter ondersteuning, maar maak je niet meteen zorgen als je smartwatch zegt dat je een slechte nacht hebt gehad. Luister naar je eigen lichaam, dat heeft het immers altijd bij het rechte eind!

Lekker slapen met een smartwatch?

Doe hier vast wat inspiratie op!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000