7 tips waardoor de Apple Watch-accu langer meegaat
Hoewel de Apple Watch vaak gezien wordt als een fijne smartwatch, loopt het apparaat qua batterijduur nog wat achter op concurrerende modellen. Meestal gaan die dingen een dag mee en dan is het tijd om op te laden. Met deze tips verleng je de gebruikersduur mogelijk wat.
In dit artikel komen de volgende zeven tips aan bod. Doe er je voordeel mee!
- Low-power mode (workouts)
- Geoptimaliseerd laden
- Altijd-aan-display uitzetten
- Gezondheid/hartsensor uitschakelen
- Minder notificaties en app refreshes
- Siri uitzetten
- Niet storen inschakelen
Ook interessant: Review Apple Watch Ultra 2 - Weinig nieuws onder de zon
Bij gemiddeld gebruik moet een normale Apple Watch (zoals de Series 8) achttien uur meegaan op een volle accu. De Apple Watch Ultra 2 heeft een batterijduur van pakweg 36 uur. Verschillende factoren spelen een rol in het energieverbruik. Niet alleen welke functies je aanzet, maar ook welke versie van watchOS je hebt draaien. Sommige gebruikers melden de laatste tijd namelijk dat hun oudere Apple Watch-modellen minder lang meegaan dan voorheen, en dat heeft alles te maken met watchOS 10. Kortom, tips over het verlengen van de accuduur zijn altijd wel welkom.
1- De energiebesparingsmodus gebruiken
Het is een beetje een open deur, maar je begint bij het activeren van de energiebesparingsmodus op de Apple Watch. Daarmee kun je in één keer de batterijduur verdubbelen, maar je moet het dan wel zonder bepaalde functies doen. Denk dan aan het altijd-aan-display, de hartslagsensor, wifi, mobiele verbinding en de constante stroom aan notificaties. Deze functie werkt alleen op Apple Watch die beschikken over watchOS 9 of later. Ga hiervoor naar instellingen > Batterij.
Je kunt wel workouts tracken in de energiebesparingsmodus. Maar daarvoor moet je even naar de instellingen voor activiteiten.
2- Apple Watch geoptimaliseerd opladen
Geoptimaliseerd opladen is sinds watchOS 7 beschikbaar op de Apple Watch. De smartwatch stopt op een gegeven moment met opladen wanneer die tussen de 75 en 80 procent capaciteit zit. Daarmee wil het apparaat de levensduur van de accu an sich verlengen. En dat is nodig. De lithium-ionbatterij veroudert namelijk mettertijd, waardoor prestaties achteruitgaan (smartphones hebben hier ook last van). En deze functie probeert de negatieve effecten daarvan te minimaliseren.
3- Altijd-aan-scherm uitschakelen
Een andere tip die de batterijduur kan verlengen: het altijd-aan-scherm uitschakelen. Dat amoled-display is levendig, ontzettend kleurrijk en heel mooi, maar dat kost wel wat energie natuurlijk. Via de beeldscherminstellingen kun je dat altijd-aan-scherm uitschakelen; pak je toch weer wat winst.
©Apple
4- Gezondheidsfunctie en hartslagsensor deactiveren
Naast smartwatch is de Apple Watch een fijne fitnesstracker. Daar gebruikt het apparaat verschillende sensoren voor. Denk dan aan de hartslag- en temperatuursensor, het volgen van je ademhaling en het meten van de zuurstof in je bloed. Allemaal leuk en aardig, maar je smartwatch is daardoor wel heel de dag bezig. Om dergelijke functies te deactiveren ga je naar de privacy-instellingen op de Apple Watch, waar je de verschillende meetmogelijkheden ziet staan. Die hebben een schuifregelaar die je even om moet zetten. Zodra die uitstaan, gaat het slimme horloge langer mee.
Hartslag weten voor je sportieve doelen?
Met een borstriem houd je alles nauwkeurig bij5- Siri niet laten meeluisteren
Als het scherm van de Apple Watch aanstaat, dan luistert Siri mee. Want mogelijk raadpleeg je haar even, en dan moet ze je wel kunnen horen. Maar – je raadt het al – ook dit kost energie. Het is heel cool een persoonlijke assistent tot je beschikking te hebben op je pols. Maar als je haar (ook al is het tijdelijk) uitschakelt, dan win je daar toch weer wat procenten aan energie mee. Je vindt de instelopties met betrekking tot Siri binnen de instellingen.
6- Minder notificaties en app-updates
Een onderdeel waar je veel winst mee kunt behalen, is het verminderen van binnenkomende notificaties en app-updates. Elke app werkt namelijk gewoon op de achtergrond door, ook wanneer je je Apple Watch even niet gebruikt. Wanneer er dan wat verandert of binnenkomt, dan word je meteen op de hoogte gebracht. Superhandig, maar wellicht niet altijd nodig. Via de algemene instellingen van de smartwatch kun je beperken welke apps wel of niet constant aan staan.
In het verlengde hiervan kun je ook meteen nadenken over de notificaties op je Apple Watch. Hoe meer er daarvan binnenkomen, hoe vaker de Watch geactiveerd wordt. Minder notificaties betekenen dus een langere accuduur. Via je iPhone kun je beperken welke notificaties wel en niet welkom zijn. Dit regel je allemaal via de officiële Watch-applicatie voor iOS.
7- Niet storen inschakelen
Mocht je normaliter wel gewoon alles willen ontvangen, maar op specifieke momenten niet? Dan kun je vertrouwen op de niet-storen-modus. Die modus laat geen enkele notificatie door, en de Apple Watch zal ook niet letten op wat er verder binnenkomt (waardoor die minder actief is). Ook gaat het scherm niet steeds aan op wanneer er een notificatie had binnengekomen. Wil je nog een stapje verder gaan, zoek dan de bioscoopmodus eens op. Die voorkomt dat het scherm aangaat wanneer je je pols beweegt. Handige, specifieke opties die de batterijduur kunnen verlengen.