Review Apple Watch Ultra 2 - Weinig nieuws onder de zon
De Apple Watch Ultra heeft een upgrade gekregen waarbij eigenlijk vrij weinig is veranderd. Van buiten zie je zelfs niet het verschil tussen de Apple Watch Ultra 2 en zijn voorganger.
De behuizing van beide horloges ziet er namelijk identiek uit. Er waren even geruchten dat Apple een nieuw kleurtje zou introduceren, maar de Apple Watch Ultra 2 is net als zijn voorganger alleen in een titaniumkleur verkrijgbaar.
Vermoedelijk heeft dat te maken met het gebruikte materiaal: titanium kun je niet mooi anodiseren, wat betekent dat je het moet kleuren op een andere manier. Maar aangezien de Watch Ultra 2 bedoeld is voor extreme sporters, is de kans groot dat de kleurlaag loslaat als de watch bij activiteiten tegen van alles aan stoot.
De Apple Watch Ultra 2 is een minimale upgrade. Omdat niemand jaarlijks een nieuw horloge koopt op zich prima, maar toch wat jammer voor wie hoopt op fijne nieuwe innovaties.
- Iets sneller.
- Feller scherm maakt hem beter afleesbaar in de zomer.
- Over het algemeen een prima smartwatch.
- Enige noemenswaardige vernieuwing komt pas later in een update.
- Verder wel heel weinig veranderd.
Een helderder scherm
Wel heeft de Apple Watch Ultra 2 een helderder scherm dan zijn voorganger. Hij kan naar een intensiteit van 3.000 nits, wat bij de Ultra 1 nog 2.000 nits was. Het betekent in de praktijk vooral dat het horloge goed afleesbaar blijft bij zeer felle zon. Handig voor de volgende zomer, maar bij onze tests hebben we daar nog niet de voordelen van kunnen merken. Wel was de zaklamp-app lekker fel toen we die 's avonds in het bos uitprobeerden.
Bij weinig licht kan het scherm naar een helderheid van een enkele nit afzwakken. Dan gaat ook automatisch de nachtmodus van de Ultra-wijzerplaat aan, die de hele interface rood kleurt. Wel zo handig: eerder kon je met de digitale kroon de nachtkleuren activeren, maar in een recente software-update heeft Apple die functie eruitgehaald.
Een snellere chip
De Watch Ultra heeft een nieuwe chip: de S9. Die belooft snellere verwerkingen van je commando's, al is dat bij een apparaat als dit lastig waar te nemen. De Apple Watch is immers een apparaat dat je vooral passief gebruikt.
We merkten bij de Workout-app wel dat alles net iets vloeiender werkte dan bij de Ultra 1 van vorig jaar. Het stoppen van een training gaat nu vloeiend, terwijl het eerder een seconde of twee kon duren totdat alles goed was afgesloten. Dat wil niet zeggen dat de Ultra 1 een traag horloge is - het verschil is subtiel. Je zult het pas echt merken als je overstapt van een horloge van meerdere generaties geleden.
Bedienen met vingerbewegingen - maar nu nog niet
Apple belooft wel dat de Watch Ultra 2 een grote, nieuwe functie heeft: de mogelijkheid om het horloge te bedienen zonder je scherm aan te raken. Word je gebeld, dan kun je bijvoorbeeld twee keer je wijsvinger en duim tegen elkaar tikken om op te nemen. Sensoren detecteren dan je vingerbewegingen.
Tof idee, maar op het moment werkt dit nog niet in de Apple Watch Ultra 2. Apple belooft de functie 'later dit jaar' in een software-update toe te voegen aan het horloge.
Daarnaast is het een functie die stiekem al op eerdere horloges te vinden is. In de toegankelijkheids-instellingen kun je een optie inschakelen die ruwweg hetzelfde doet. Dat maakt het wat zuur dat alleen de nieuwste generatie horloges gebruik kan maken van Apples officiële nieuwe functie, omdat deze volgens Apple schijnbaar een chip heeft die deze handelingen beter kan verwerken.
36 uur accu, of langer
De accuduur is identiek aan die van de Watch Ultra 1: op een volle accu houdt de watch het 36 uur vol. Dat komt ook wel overeen met onze tests. Opladen is binnen een uurtje ook zo gedaan, wat het makkelijk maakt het horloge midden op de dag even te laden en dan 's nachts te dragen voor slaaptracking.
Als je de speciale low power-modus inschakelt, haalt het horloge zelfs een gebruiksduur van 60 uur. Al mis je dan wel veel metingen van de gezondheidssensoren en komen notificaties vertraagd binnen. Handig als je in de wildernis bent en lang niet kunt opladen, maar daarbuiten verre van optimaal.
Een mini-update
We vergaten in de afgelopen week soms dat we een nieuwe generatie Apple Watch droegen. Hij lijkt op zijn voorganger, voelt slechts bij vlagen ietsje sneller en de meest noemenswaardige nieuwe functie werkt nog niet - en is eigenlijk niet eens zo nieuw.
Of dat erg is, is een tweede vraag. Bijna niemand koopt jaarlijks een nieuwe smartwatch, wat betekent dat de Watch Ultra 2 niet is bedoeld voor Ultra 1-bezitters. Deze is voor mensen die nog geen smartwatch of een veel ouder model hebben. Die zouden vorig jaar de Ultra 1 hebben gekocht, maar kunnen nu voor de Ultra 2 kiezen. Onder de streep is het nog een prima horloge, dus die groep zal niet worden teleurgesteld. Maar voor techwatchers is het jammer hoe conservatief Apple dit product heeft ingevuld.