Garmin Fenix 7 Sapphire Solar - MIP versus amoled

© PXimport

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar - MIP versus amoled

Geplaatst: 10 maart 2022 - 11:16

Aangepast: 14 december 2022 - 12:39

Edmond Varwijk

De Garmin Fenix 7-serie multisport-sporthorloges is voor de sporter die alles wil én daar ook het budget voor heeft. Want gewoon een leuke gadget zijn de premium sporthorloges van Garmin al lang niet meer, dit is serieuze functionaliteit voor serieus geld. Behalve prestaties nauwkeurig vastleggen bieden ze steeds meer opties om de prestaties te verbeteren. Toch maakt dit de Fenix 7 niet altijd de beste keuze.

Negentig modellen sportwatches heeft Garmin op zijn site staan. Acht daarvan in de Fenix 7-serie, maar wie alle opties van kleur en maat, de verschillende soorten glas (Gorilla of het sterkere saffierglas) en wel of niet bijladen op zonne-energie (Solar) overweegt moet kiezen uit 22 verschillende Fenix 7-modellen! De mogelijkheid Toon alleen verschillen is al snel je beste vriend, zelfs al vergelijkt de site maar maximaal vier modellen tegelijk. 

De hier geteste Sapphire Solar Edition is de op één na duurste in de Fenix 7-serie achter de 7X Sapphire Solar Edition (let op het subtiele verschil in de naam). De laatste biedt voor 100 euro meerprijs één extra buitensport (Pickelball, we hebben echt geen idee) én een ledlamp die vanuit de rand van het horloge een rood of wit licht kan uitstralen.

Op de Garmin-website staat een stoere foto van een tocht in een spelonk maar wij verwachten er meer nut van bij een nachtelijke trailrun. Al dragen de meeste lopers dan al een echte LED-lamp op hun voorhoofd die bovendien meer licht geeft, de batterij van het horloge niet belast en automatisch schijnt waar je kijkt. De LED kan ook met een vooraf ingestelde interval knipperen voor extra zichtbaarheid onderweg én als ondersteuning bij intervaltrainingen. 

Dit dus alleen op de 7X Solar Edition en 7X Sapphire Solar Edition en niet de hier geteste Fenix 7 Sapphire Solar. Leuker maakt Garmin het wel, makkelijker zeker niet.

 

© PXimport

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

© PXimport

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

© PXimport

Knoppen- én touch

Functioneel is dit echter wel zo ongeveer alle kritiek die je op de Fenix 7-sporthorloges kunt hebben, verder is het vooral smullen. De grootste verandering ten opzichte van de 6-serie is dat alle modellen zich nu behalve met knoppen ook via een touchscreen laten bedienen. Dat lijkt dubbelop maar is het niet. Rustig achter het bureau je statistieken bekijken of de muziek bedienen gaat perfect via het aanraakscherm terwijl je tijdens het sporten gewoon trefzeker wilt navigeren en daarvoor de knoppen zult gebruiken.

Hier scoort Garmin altijd nog pluspunten in vergelijking tot alle smart- en sportwatches met alleen touchbediening. Wel zul je zeker in het begin vaak de online handleiding raadplegen. Er zit gewoon heel veel functionaliteit in de Fenix 7 en zul je uiteindelijk een deel daarvan nooit ontdekken of gebruiken

Goede nachtrust

De behuizing van de Fenix 7 Sapphire Solar is gemaakt van polymeer met een metalen achterzijde en een rand van titanium. Een 22 mm breed siliconen band wordt meegeleverd maar kan vervangen wanneer een ander materiaal de voorkeur heeft. Het memory-in-pixel (MIP) scherm op een 47 mm model is 33 mm breed met een schermresolutie van 260 x 260 pixels (42 mm: 30 mm scherm 240 x 240, 51 mm: 35 mm scherm 280 x 280). De resolutie is de helft van het AMOLED-scherm op de Venu 2 Plus die we eerder testte en de nieuwste Garmin Epix-modellen.

Het voordeel van MIP is dat het bij zonlicht minder reflecteert en dus beter is af te lezen en vooral minder energie vergt, waardoor anders dan bij een AMOLED, het MIP-scherm gewoon altijd ingeschakeld is. De Fenix 7 beschikt over een hartslag- en een bloedzuurstofmeter (saturatie) en gebruikt deze ook voor gezondheidsfuncties zoals inzicht in het stressniveau en de slaap. Voor de laatste is het wel noodzakelijk de Fenix ook ’s nachts te dragen, wat niet iedereen comfortabel zal vinden en een bijdrage aan de goede nachtrust.

Sportfuncties

Een horloge als de Fenix 7 is in eerste instantie gemaakt voor sportieve prestaties. Het gaat traditioneel vooral om de registratie van route en snelheid via GPS, GLONASS of Galileo (de Sapphire-modellen bieden nu multiband GNSS voor nauwkeurigere positiebepaling) en dankzij de ingebouwde hoogtemeter en barometer ook de hoogte. 

Via ANT+ en bluetooth kunnen nog tal van andere sensoren worden verbonden van golfclubs, externe hartslagmeters, Garmin Varia slimme fietsverlichting  maar ook slimme indoorfietstrainers en fitnessapparatuur en nog veel meer.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

© PXimport

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

© PXimport

Samen met eerder genoemde hartslag en zuurstofsensoren van de Fenix, geeft dit zeer veel data over de prestaties en het herstel. Steeds meer functies zijn ook gericht op het helpen verbeteren van de prestaties. En dat is echt leuk en werkt prima. Via de trainingsbegeleiding kunnen dagelijks tips voor workouts worden ontvangen, terwijl PacePro op basis van de moeilijkheidsgraad van een vooraf aangegeven route, tempobegeleiding biedt tijdens het hardlopen of fietsen

Behalve dat Garmin zelf steeds meer aanvullende functies zoals trainingsschema’s en virtuele begeleiding biedt, kunnen externe services zoals Strava, Zwift en TrainingPeaks ook eenvoudig synchroniseren met het Garmin Connect-platform en daarmee met de Fenix.

Batterijduur

Bij normaal gebruik als horloge met binnenkomende berichten en soms een sportieve workout, gaat de batterij van de Fenix 7 Sapphire Solar zeker 14 dagen mee zonder opladen. Ga je op een hike van meerdere dagen en speel je muziek vanaf de Garmin, dan neemt dit af tot een dag of minder. Energie besparen is op vele manieren mogelijk bijvoorbeeld door de schermtime-out te verkorten, de weergave van telefoonmeldingen uit te schakelen of zelfs geheel bluetooth, maar ook minder ingrijpend door de satellietnavigatie te beperken tot alleen GPS. 

De Solar-modellen zoals de hier geteste Fenix 7 Sapphire Solar hebben in en onder het glas een zonnepaneel dat bij normaal gebruik en daglicht, de batterijduur enkele dagen kan verlengen. De zichtbare ring aan de buitenkant van het glas is duidelijk groter dan bij de eerdere Fenix-modellen.

De Fenix 7 serie biedt nu topografische kaarten en navigatie op alle modellen.

© PXimport

Navigatie

Een verschil ten opzichte van de ongeveer gelijk met de Fenix uitgekomen Venu 2 Plus-modellen is de toevoeging van kaarten en navigatie. Alle Fenix 7-modellen beschikken over gratis topografische kaarten voor navigatie. Bij de Sapphire-modellen zijn de kaarten voor de verkoopregio al voorgeladen, de andere modellen moeten deze via de Map Manager worden gedownload. Dit kan direct vanaf het horloge via wifi. 

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

© PXimport

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

© PXimport

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

© PXimport

Ook is het mogelijk anders dan bij de Venu maar vergelijkbaar met de meeste Forerunners, om vooraf een route te bepalen en deze te synchroniseren met de Fenix. Opvallend is het ontbreken van LTE op deze premium Fenix-modellen. Tot zover is de Forerunner 945 LTE de enige Garmin sportwatch waarbij je je smartphone thuis kunt laten om verbonden te blijven met het thuisfront voor livetracking of het doorgeven van een oproep om hulp. 

Behalve sport stopt Garmin ook smartwatch-functies in zijn sporthorloges. Muziek en podcasts downloaden met Spotify Premium, Amazon Music of Deezer en dan afspelen op een via bluetooth verbonden headset of vanaf een verbonden smartphone en deze vanaf het horloge bedienen. Daarnaast contactloos betalen via Garmin Pay, het weergeven van binnenkomende chat-, nieuws en weerberichten.

Conclusie: Garmin Fenix 7 kopen?

De Fenix 7-serie blinkt uit in functionaliteit, sportiviteit en biedt in combinatie met Garmin Connect app en webservice een ongekende hoeveelheid gegevens over gezondheid en sportieve prestaties en verbeteringen. Zijn jouw sportieve ambities net zo groot als je budget, dan is de Fenix 7 jouw sporthorloge; mits je daarbij bewust kiest voor een model met een MIP-scherm.

Dat is bij fel zonlicht beter af te lezen dan een model met een AMOLED-scherm en heeft ook een veel langere batterijduur, maar wel minder mooie kleuren en een lagere resolutie. Hoe vaak heb je die extreme batterijduur nodig, is dan de terechte vraag.

8,0

Ons oordeel

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Pluspunten

Knoppen én aanraakscherm

Sportfuncties

Gezondheidsfuncties

Garmin Connect

Navigatie/Topokaarten

Minpunten

MIP versus AMOLED

Overdaad aan uitvoeringen

Geen LTE

Niet-standaard oplader

Prijs

Conclusie

**Adviesprijs** € 899,- **Kleuren** zwart, wit, broen **Platform** Android, iOS **Scherm** MIP of Amoled (260x260) **Formaat** 5 x 5 x 1,5 cm **Gewicht** 73 gram **Sensoren** hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** bluetooth **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.garmin.com]( https://www.garmin.com/nl-NL/p/735520/pn/010-02540-39#specs)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten