ID.nl logo
Garmin Varia UT800 en RTL515 - Slimme verlichting voor de fiets
© PXimport
Zekerheid & gemak

Garmin Varia UT800 en RTL515 - Slimme verlichting voor de fiets

Slimme verlichting voor, in en om het huis kennen we al en nu biedt gps- en smartwatchgrootmacht Garmin ook slimme verlichting voor de fiets. Een slimme koplamp die zich automatisch aanpast aan de snelheid en omgeving, en een achterlicht die waarschuwt voor achteropkomend verkeer. Een hoog gadgetgehalte dus, maar werkt het ook echt of is vooral de innovatie interessant? Bekijk hier onze Garmin Varia UT800 & RTL515 review.

Garmin Varia UT800 

De UT-800 is een strak vormgegeven via micro-usb oplaadbare koplamp die zich met de meegeleverde montagematerialen eenvoudig op fietsstuur of fietshelm laat monteren. Het je al een Garmin Edge fietscomputer dan kun je de lamp met de eveneens meegeleverde adapter daaronder monteren. De lamp losmaken en vooral bevestigen gaat ook omdat de lamp nu omgekeerd hangt, echter niet heel handig. De lichtopbrengst is met 800 Lumen voldoende voor gebruik ook in gebieden zonder verlichte fietspaden, maar behoort zeker niet tot de top. De lamp heeft daarbij vijf lichtstanden om uit te kiezen: 800, 400 of 200 lumen en meer of minder fel knipperend. 

©PXimport

Is de lamp verbonden met een Garmin Edge-fietscomputer dan past de intensiteit van het licht zich automatisch aan bij de lichtomstandigheden buiten, de tijd van de dag en de gereden snelheid. Fiets je sneller, schijnt de lamp feller, fiets je langzamer geeft de lamp minder licht. Dit klinkt logisch maar is het niet altijd. Fiets je bijvoorbeeld langzaam omdat de weg slecht is, dan wil je juist maximaal licht en niet door je slimme koplamp tot een ritje in het donker worden veroordeeld. Met een korte tik tegen de lamp is het gelukkig snel te corrigeren. Dat geldt helaas niet voor de te beperkte accuduur. Volledig opgeladen gaat de lamp op maximaal lichtvermogen nog geen twee uur mee. Dit is echt te weinig voor een lamp in deze prijsklasse en van dit merk. Daarnaast is het ook al snel te weinig voor een zondagse workout of een ritje heen en terug naar het werk. Koppelen aan een dynamo is niet mogelijk.

Garmin Varia RTL515

Garmin Varia RTL515

Adviesprijs 199,99
Garantie 24 maanden
Website www.garmin.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Radar-functie

  • Innovatief

  • Veiligheid

  • IPX7 waterbestendig

  • ANT+ / Bluetooth Low Energy

  • Minpunten

  • Onterechte meldingen

  • Prijs

  • Smartphone, smartwatch, fietscomputer nodig

De Varia RTL515 is een slim achterlicht dat met bevestigingsmateriaal wordt geleverd en bij voorkeur op de zadelpen gemonteerd wordt. De lamp kent meerdere licht-intensiteiten waaronder een peloton-modus om bij fietsen in groepsverband, de rijders achter je niet te verblinden. De batterijduur is beter dan dat van de UT-800, deze gaat tot zes uur mee in continu-modus en tot meer dan dubbel zo lang wanneer de lamp alleen knippert. Het unieke aan de RTL515 is echter niet de verlichting maar de geïntegreerde radar. Deze detecteert achteropkomend verkeer en geeft visuele en geluidssignalen. 

Koppelen is mogelijk met een smartphone in combinatie met de Varia-app maar ook een Garmin-smartwatch of Garmin Edge fietscomputer. De smartphone en fietscomputer genieten de voorkeur omdat die op het stuur gemonteerd duidelijk met licht en geluid waarschuwen voor naderend verkeer. 

De combinatie met de smartwatch is minder praktisch omdat de op de pols gedragen meldingen niet worden gezien. Daarnaast werken de hartslag- en andere sensoren van de smartwatch niet wanneer deze op de fiets gemonteerd is.

In de app en op een Edge fietscomputer kleuren de randen van het scherm rood wanneer van achteren verkeer nadert, en ziet de fietser de auto’s en scooters daarna als bolletje in de kantlijn van het scherm naderbij komen en hem passeren. Dit werkt goed en maakt hoewel zelf achteromkijken aan te bevelen blijft, het fietsen echt veiliger. 

Bovendien waarschuwt de RTL515 niet alleen de fietser maar ook de achteropkomende chauffeur. Dit wordt gedaan - door zodra verkeer wordt gedetecteerd - feller te branden en sneller te knipperen. Toch is ook de RTLl515 niet perfect. Allereerst blijven snelle e-bikes en speed-pedelecs onopgemerkt terwijl deze rijdend veelal op dezelfde baan of fietsstrook, voor directe botsingen misschien wel het grootste risico vormen. 

Een andere beperking is het grote aantal ‘false positives’, verkeer dat wel ‘achter’ de fietser is maar nooit een gevaar vormt. 

Denk aan voertuigen op een naastgelegen snelweg met een berm, vangrails en dertig meter gras en een sloot ertussen. De RTL515 detecteert ze en de app meldt ze. Dit is vooral storend in stedelijk gebied waar de toegevoegde waarde van de radarfunctie door het grote aantal onnodige meldingen, snel minder wordt. Zou Garmin dit niet kunnen oplossen door gebruik te maken van de locatiegegevens van de fietser en de kennis van wegen die het zo ruim voor handen heeft? Geen behoefte aan een extra achterlicht maar wel geïnteresseerd in de radarfunctie, dan biedt Garmin de Varia RVR315 aan voor 50 euro minder. Dit apparaat komt alleen met een radar met verder dezelfde functionaliteiten.

Conclusie

Van de twee geteste producten overtuigt het RTL515 achterlicht het meest dankzij de radar. Dit geldt wel vooral voor gebruik op plattelandswegen met zijn steeds grotere en snellere tractors en snelrijdend sluipverkeer.  Daar vergroot de radar ook echt de veiligheid van de fietser. De UT800 is weliswaar een prachtige lamp maar vanwege de toch niet top-lichtintensiteit en te beperkte accuduur geen aanrader. Dat beide ook niet als set worden verkocht zal met de prijs te maken hebben, de totale prijs is te hoog voor wat nu wordt geboden. Wij hopen vooral dat de volgende versie van beide producten enkele beperkingen oplost en ze vooral samen fors goedkoper worden. 

Oké
Conclusie

**Adviesprijs** 169,99 **Garantie** 24 maanden **Website** [www.garmin.nl](https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/p/550821/pn/010-01673-00)

Plus- en minpunten
  • Design
  • Innovatief
  • ANT+ / Bluetooth Low Energy
  • IPX7-waterbestendig
  • Accuduur
  • Lichtintensiteit
  • Prijs
  • Wordt erg warm
▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.