De nieuwste trends in wearables: van slimme ring tot VR-bril

© Arsenii - stock.adobe.com

De nieuwste trends in wearables: van slimme ring tot VR-bril

Geplaatst: 15 januari 2024 - 18:31

Demi Schoenmakers

'Slim' is tegenwoordig helemaal hip. Terwijl we in dit digitale tijdperk nergens meer van opkijken, stellen de nieuwste trends in wearable technology je zeker niet teleur. Zet je schrap voor een rondje langs de nieuwste gadgets en snufjes die je binnenkort om je vinger, pols of zelfs voor je ogen kunt dragen.

Smart ring

Een smart ring is een kleine, draagbare gadget die je als een ring om je vinger draagt. Het werkt als een slimme wearable waarmee je verschillende gezondheids- en activiteitsgegevens kunt meten. Ze zijn handig vanwege hun compacte ontwerp en bieden vergelijkbare functies als smartwatches, maar dan in de vorm van een ring. Smart rings hebben verschillende functies, afhankelijk van het model en de fabrikant. Ze kunnen biometrische gegevens meten, zoals hartslag, slaappatronen, activiteiten, calorieverbranding en soms zelfs stressniveaus.

De ontwikkeling van smart rings gaat gestaag vooruit, waarbij fabrikanten steeds meer functionaliteit toevoegen, zoals waterdichtheid, contactloze betalingen en integratie met andere slimme apparaten. Deze slimme ringen verschillen enorm, maar de meeste bevatten een NFC (Near Field Communication) chip of bluetooth om te verbinden met een smartphone. Zo kun je belangrijke gezondheidsgegevens gemakkelijk uitlezen via de bijbehorende app op je telefoon.

Er zijn inmiddels als verschillende smart rings die je kunt kopen, waaronder de Oura Ring 3, Circular Ring en Hecere NFC Ring. Al is het in Nederland nog best moeilijk om eraan te komen. 

Kleding om stress te verminderen

Stress verminderen kan behoorlijk lastig zijn. Hoe chill zou het zijn als je daarvoor alleen speciale kleding hoeft te dragen? Binnenkort kan het! Holst Centre werkt samen met fashion tech-designer Pauline van Dongen aan kleding die stress kan verlagen. Het eerste resultaat, het MYSA relax-shirt, is uitgerust met sensoren en vibratiemotoren om dragers te helpen regelmatig te ontspannen met ademhalingsoefeningen. Dit innovatieve shirt draagt bij aan een gezonder en fitter leven.

Holst Centre focust zich op innovatie en ontwikkelt datagedreven producten om wereldwijde uitdagingen aan te pakken. Het MYSA-shirt is ontworpen voor dagelijks gebruik en meet het stressniveau van diegene dit het shirt draagt. Het gebruikt digitalisering en kunstmatige intelligentie om deze gegevens te vertalen naar begrijpelijke feedback. Het shirt herinnert dragers eraan regelmatig te pauzeren en begeleidt hen bij kalmerende ademhalingsoefeningen door middel van vibraties.

Dit slimme shirt vergroot het lichaamsbewustzijn en ondersteunt een gezonde levensstijl. Het kan zelfstandig worden gebruikt of als aanvulling dienen op bestaande wearables en meditatie-apps. Hoewel het product momenteel nog wordt getest, streeft het bedrijf ernaar om het over vijf jaar wereldwijd beschikbaar te maken, in de hoop het stressniveau wereldwijd te kunnen verlagen.

Smartwatch bedienen

© sitthiphong - stock.adobe.com

Smartwatches met kunstmatige intelligentie 

De kans is groot dat jij op dit moment een smartwatch draagt. Deze slimme horloges zijn mégapopulair. Je kunt er onder meer berichten op binnen krijgen, je fitnessactiviteiten op bijhouden en je hartslag mee meten. En vooral dat laatste vinden artsen en wetenschappers interessant. 

In 2023 is namelijk een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat dat een smartwatch door middel van kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het ontdekken van een hartprobleem, genaamd idiopathische ventriculaire tachycardie (VT). Blijkbaar meldde een 55-jarige man zich in het ziekenhuis omdat zijn hart sneller klopte dan normaal. Zijn slimme horloge had een hartslag van 164 slagen per minuut opgemerkt en ook een vreemde (onregelmatige) hartslag. De artsen ontdekten later dat hij VT had. 

Kortom: slimme horloges kunnen in de toekomst goed helpen bij het ontdekken van hartproblemen. Uiteraard is meer onderzoek nodig om zeker te zijn dat deze horloges betrouwbaar genoeg zijn.

0

Powered by

logo

Ray-Ban | Meta slimme bril

Hoewel de eerste versie van de slimme bril van Meta en Ray-Ban geen succes was, komen ze toch met een nieuwe opvolger. De Ray-Ban | Meta Slimme Bril is flink opgekrikt in audio- en videoprestaties. Hij heeft verbeterde speakers, vijf (!) microfoons en een ultrabrede 12 MP-fotocamera die ook HD-video's van maximaal een minuut kan opnemen. Daarnaast is de bril nu lichter, waterbestendig en heeft hij een vernieuwd touchpad met een handsfree Meta AI-assistent.

De bedrijven hebben hard gewerkt om problemen zoals korte batterijduur en slechte connectiviteit van de eerste versie aan te pakken. Nu beloven ze een batterijduur van zes uur en komen ze met een etui die als powerbank werkt. Ook de connectiviteit is verbeterd met wifi 6 en bluetooth 5.3. Deze slimme bril zal in 150 kleur- en lenscombinaties verkrijgbaar zijn. Ook als je wat slechter zicht hebt, kun je deze bril gebruiken. De glazen in deze bril kun je namelijk op sterkte laten maken. Je kunt hem in diverse landen alvast bestellen voor 299 dollar, maar wanneer hij naar Nederland komt is nog niet bekend.

Een slimme bril

© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com

Zelf eens een VR-bril uitproberen?

VR-sets voor je smarthone zijn voordelig en laagdrempelig

Apple Vision Pro

Ook Apple staat op het punt de deuren te openen naar een futuristisch tijdperk van technologische verkenning. In het voorjaar van 2024 komen zij met de release van de Apple Vision Pro. Het is headset vol sensoren, camera’s en microfoons waardoor het een vernieuwde versie is van een AR/VR-bril. VR en AR verschillen in hun benadering van de gebruikerservaring: VR dompelt gebruikers onder in een volledig andere wereld, terwijl AR virtuele elementen toevoegt aan de werkelijke omgeving van de gebruiker. Met de Vision Pro ervaar je dus een combinatie van deze technologieën. 

Wat zo bijzonder is aan de Vision Pro is dat er geen controller bij nodig is. In plaats daarvan gebruik je je ogen, handen en stem. Eyetracking-sensors registreren waar je naar kijkt, terwijl het selecteren of manipuleren van objecten wordt uitgevoerd via handgebaren, aangezien de camera's ook je handbewegingen volgen.

Deze futuristische bril zal eerst in de VS worden gelanceerd, met plannen om later andere landen te betreden, maar er is nog geen exacte tijdlijn bekendgemaakt voor die uitrol. Aan deze headset hangt overigens wel een behoorlijk prijskaartje. De Vision Pro heeft een prijs van 3499 dollar. 

Lees meer over de Apple Vision Pro: Apple Vision Pro onthuld, samen met visionOS

De nieuwste trends in wearables: van slimme ring tot VR-bril-XuXVIuTqQpuuJLaWYGYy-A

© Apple

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten