ID.nl logo
De nieuwste trends in wearables: van slimme ring tot VR-bril
© Arsenii - stock.adobe.com
Gezond leven

De nieuwste trends in wearables: van slimme ring tot VR-bril

'Slim' is tegenwoordig helemaal hip. Terwijl we in dit digitale tijdperk nergens meer van opkijken, stellen de nieuwste trends in wearable technology je zeker niet teleur. Zet je schrap voor een rondje langs de nieuwste gadgets en snufjes die je binnenkort om je vinger, pols of zelfs voor je ogen kunt dragen.

In dit artikel bespreken we de volgende trends: smart ring, MYSA relax-shirt, de slimme bril van Meta en Ray-Ban, smartwatches met AI en de Vision Pro van Apple.

Dit vind je vast ook interessant: Meten is weten: met deze trackers krijg je meer inzicht in je slaap

Smart ring

Een smart ring is een kleine, draagbare gadget die je als een ring om je vinger draagt. Het werkt als een slimme wearable waarmee je verschillende gezondheids- en activiteitsgegevens kunt meten. Ze zijn handig vanwege hun compacte ontwerp en bieden vergelijkbare functies als smartwatches, maar dan in de vorm van een ring. Smart rings hebben verschillende functies, afhankelijk van het model en de fabrikant. Ze kunnen biometrische gegevens meten, zoals hartslag, slaappatronen, activiteiten, calorieverbranding en soms zelfs stressniveaus.

De ontwikkeling van smart rings gaat gestaag vooruit, waarbij fabrikanten steeds meer functionaliteit toevoegen, zoals waterdichtheid, contactloze betalingen en integratie met andere slimme apparaten. Deze slimme ringen verschillen enorm, maar de meeste bevatten een NFC (Near Field Communication) chip of bluetooth om te verbinden met een smartphone. Zo kun je belangrijke gezondheidsgegevens gemakkelijk uitlezen via de bijbehorende app op je telefoon.

Er zijn inmiddels als verschillende smart rings die je kunt kopen, waaronder de Oura Ring 3, Circular Ring en Hecere NFC Ring. Al is het in Nederland nog best moeilijk om eraan te komen. 

Kleding om stress te verminderen

Stress verminderen kan behoorlijk lastig zijn. Hoe chill zou het zijn als je daarvoor alleen speciale kleding hoeft te dragen? Binnenkort kan het! Holst Centre werkt samen met fashion tech-designer Pauline van Dongen aan kleding die stress kan verlagen. Het eerste resultaat, het MYSA relax-shirt, is uitgerust met sensoren en vibratiemotoren om dragers te helpen regelmatig te ontspannen met ademhalingsoefeningen. Dit innovatieve shirt draagt bij aan een gezonder en fitter leven.

Holst Centre focust zich op innovatie en ontwikkelt datagedreven producten om wereldwijde uitdagingen aan te pakken. Het MYSA-shirt is ontworpen voor dagelijks gebruik en meet het stressniveau van diegene dit het shirt draagt. Het gebruikt digitalisering en kunstmatige intelligentie om deze gegevens te vertalen naar begrijpelijke feedback. Het shirt herinnert dragers eraan regelmatig te pauzeren en begeleidt hen bij kalmerende ademhalingsoefeningen door middel van vibraties.

Dit slimme shirt vergroot het lichaamsbewustzijn en ondersteunt een gezonde levensstijl. Het kan zelfstandig worden gebruikt of als aanvulling dienen op bestaande wearables en meditatie-apps. Hoewel het product momenteel nog wordt getest, streeft het bedrijf ernaar om het over vijf jaar wereldwijd beschikbaar te maken, in de hoop het stressniveau wereldwijd te kunnen verlagen.

©sitthiphong - stock.adobe.com

Smartwatches met kunstmatige intelligentie 

De kans is groot dat jij op dit moment een smartwatch draagt. Deze slimme horloges zijn mégapopulair. Je kunt er onder meer berichten op binnen krijgen, je fitnessactiviteiten op bijhouden en je hartslag mee meten. En vooral dat laatste vinden artsen en wetenschappers interessant. 

In 2023 is namelijk een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat dat een smartwatch door middel van kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het ontdekken van een hartprobleem, genaamd idiopathische ventriculaire tachycardie (VT). Blijkbaar meldde een 55-jarige man zich in het ziekenhuis omdat zijn hart sneller klopte dan normaal. Zijn slimme horloge had een hartslag van 164 slagen per minuut opgemerkt en ook een vreemde (onregelmatige) hartslag. De artsen ontdekten later dat hij VT had. 

Kortom: slimme horloges kunnen in de toekomst goed helpen bij het ontdekken van hartproblemen. Uiteraard is meer onderzoek nodig om zeker te zijn dat deze horloges betrouwbaar genoeg zijn.

Ray-Ban | Meta slimme bril

Hoewel de eerste versie van de slimme bril van Meta en Ray-Ban geen succes was, komen ze toch met een nieuwe opvolger. De Ray-Ban | Meta Slimme Bril is flink opgekrikt in audio- en videoprestaties. Hij heeft verbeterde speakers, vijf (!) microfoons en een ultrabrede 12 MP-fotocamera die ook HD-video's van maximaal een minuut kan opnemen. Daarnaast is de bril nu lichter, waterbestendig en heeft hij een vernieuwd touchpad met een handsfree Meta AI-assistent.

De bedrijven hebben hard gewerkt om problemen zoals korte batterijduur en slechte connectiviteit van de eerste versie aan te pakken. Nu beloven ze een batterijduur van zes uur en komen ze met een etui die als powerbank werkt. Ook de connectiviteit is verbeterd met wifi 6 en bluetooth 5.3. Deze slimme bril zal in 150 kleur- en lenscombinaties verkrijgbaar zijn. Ook als je wat slechter zicht hebt, kun je deze bril gebruiken. De glazen in deze bril kun je namelijk op sterkte laten maken. Je kunt hem in diverse landen alvast bestellen voor 299 dollar, maar wanneer hij naar Nederland komt is nog niet bekend.

©Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com

Zelf eens een VR-bril uitproberen?

VR-sets voor je smarthone zijn voordelig en laagdrempelig

Apple Vision Pro

Ook Apple staat op het punt de deuren te openen naar een futuristisch tijdperk van technologische verkenning. In het voorjaar van 2024 komen zij met de release van de Apple Vision Pro. Het is headset vol sensoren, camera’s en microfoons waardoor het een vernieuwde versie is van een AR/VR-bril. VR en AR verschillen in hun benadering van de gebruikerservaring: VR dompelt gebruikers onder in een volledig andere wereld, terwijl AR virtuele elementen toevoegt aan de werkelijke omgeving van de gebruiker. Met de Vision Pro ervaar je dus een combinatie van deze technologieën. 

Wat zo bijzonder is aan de Vision Pro is dat er geen controller bij nodig is. In plaats daarvan gebruik je je ogen, handen en stem. Eyetracking-sensors registreren waar je naar kijkt, terwijl het selecteren of manipuleren van objecten wordt uitgevoerd via handgebaren, aangezien de camera's ook je handbewegingen volgen.

Deze futuristische bril zal eerst in de VS worden gelanceerd, met plannen om later andere landen te betreden, maar er is nog geen exacte tijdlijn bekendgemaakt voor die uitrol. Aan deze headset hangt overigens wel een behoorlijk prijskaartje. De Vision Pro heeft een prijs van 3499 dollar. 

Lees meer over de Apple Vision Pro: Apple Vision Pro onthuld, samen met visionOS

©Apple

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen