Apple Vision Pro onthuld, samen met visionOS
Apple onthult tijdens WWDC 2023 voor het eerste de mixedrealityheadset Apple Vision Pro. Het apparaat draait op het tevens gepresenteerde visionOS. Dat is een besturingssysteem dat van de grond af aan gebouwd is voor de bril. Wat kun je van de headset verwachten?
De Apple Vision Pro is een zogenaamde mixedrealityheadset: een slimme bril die de werkelijkheid combineert met digitale lagen. In dit artikel lees wat we tot nu toe weten.
- Wat kan de bril en hoe ziet die eruit?
- Wat is visionOS?
- En wat mag het allemaal kosten?
De Apple Vision Pro is een bril bedoeld voor mixed reality. Dat betekent dat je digitale lagen over de echte wereld kunt plaatsen wanneer je erdoorheen kijkt. Het apparaat draait op visionOS, een gloednieuw besturingssysteem dat speciaal voor deze bril ontwikkeld is. In tegenstelling tot traditionele computerschermen ben je niet gebonden aan schermranden, waardoor je in staat bent overal appvensters te plaatsen. Dat komt doordat de interface driedimensionaal is. Verder kun je apps zo groot maken als je zelf wil en de onderdompeling bedienen met de Digitale kroon.
Lees ook: iOS 17, iPadOS 17, watchOS en tvOS aangekondigd: dit is er nieuw
Apple Vision Pro en visionOS
Dat betekent dat je je helemaal kunt afsluiten van de buitenwereld of dat je ondertussen wil meekrijgen wat er om je heen gebeurt. Zo hoef je de bril niet af te zetten wanneer iemand op je af komt lopen, aangezien je er gewoon doorheen kunt kijken. Je bedient de bril op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met je ogen (door eye tracking), je handen (door te knijpen, te tappen of met je vingers te knippen) of stembediening. Vingers omhoog en omlaag bewegen zorgt voor een ouderwetse scrolbeweging. Zo bedien je het apparaat dus zonder externe middelen.
Wanneer je iets aan het doen bent op de Apple Vision Pro, dan zien de mensen om je heen dat. Want dan zijn je ogen niet zichtbaar. Zien ze je ogen wel, dan kun je gemakkelijk contact maken. Verder maakt de bril duidelijk wanneer iemand een foto of video maakt met één van de camera’s op de bril, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De content die je maakt, wordt in drie dimensies gepresenteerd. Je kunt de bril eventueel koppelen aan een Mac, en zodoende te werk gaan, maar je kunt ook speciaal ontwikkelde applicaties gebruiken op de nieuwe headset van Apple.
VisionOS, het nieuwe besturingssysteem, biedt onder meer ondersteuning aan voor apps als Safari, Foto's, Berichten, FaceTime en Apple TV+. Als je wil kun je zelfs 3d-films kijken met de headset op. Verder is het mogelijk een zogenaamd digitaal persona aan te maken, die jou representeert in de digitale omgeving. De bril maakt dan een 3d-model aan van jouw gezicht, dat je vervolgens kunt gebruiken tijdens vergaderingen. Verder krijgt de bril een eigen App Store en worden gebruikers geauthentiseerd via OpticID. Dat gaat via een ingebouwde irisscanner.
Gepolijst glas, heel veel pixels
De voorkant van de Apple Vision Pro bestaat uit gepolijst glas, die netjes overgaat in een aluminium frame. Bovenop de headset zit een knop, met daarna de Digitale kroon. Net als bij de PlayStation VR2 heb je veel opties met betrekking tot de ideale fit, waardoor de bril geschikt moet zijn voor iedereen die hem wil dragen. Aan de zijkant, in de binnenkant, zitten kleine speakers voor het geluid. En als je zelf al een bril draagt, dan moet je zelf magnetische glazen gebruiken voor je persoonlijke sterkte. De accu is overigens extern en zit vast middels een magneet en een enkele kabel.
Het scherm binnenin is microled en bestaat uit twee onderdelen (een display voor elk oog) en beschikt over maar liefst 23 miljoen pixels. Daardoor kunnen 4k-video’s in de volledige resolutie weergegeven worden. Ook is er ondersteuning voor Spatial Audio van Apple en kun je zelfs naar omgevingsgeluiden luisteren, op basis van wat je aan het doen bent. De headset draait op de M2-processor en werkt samen met de nieuwe R1-chip, die bedoeld is voor het verwerken van sensorinformatie (in real-time). Apps die je gebruikt, krijgen geen toegang tot wat je ziet.
De accuduur bedraagt ongeveer twee uur. Dat is niet heel erg lang, dus daarom is het goed om te weten dat je de bril ook gewoon met de kabel kunt gebruiken. Het is de bedoeling dat de Apple Vision Pro ergens in 2024 uitkomt, waarschijnlijk aan het begin van het jaar. Dat geldt vooralsnog alleen voor de Verenigde Staten, waar die een prijskaartje heeft van 3.499 dollar. Hoewel de bril in de maanden daarna in andere landen uitkomt, weten we nog niets over een release in Nederland. Omgerekend zou de bril nu 3.266 euro kosten; met btw komt dat neer op bijna 4.000 euro.
Lees ook: Apple’s nieuwe MacBook Air heeft een groter 15inch-scherm