ID.nl logo
Van Mud Masters tot Amstel Gold Race: de leukste sportevenementen om zelf aan mee te doen
© Nadezhda Tonkova
Gezond leven

Van Mud Masters tot Amstel Gold Race: de leukste sportevenementen om zelf aan mee te doen

Een middagje in de sportschool of een lekker rondje rennen na het eten is heerlijk, maar sporten wordt pas écht leuk als je je af en toe inschrijft voor een officieel evenement. Dat doet wonderen voor je motivatie, je kunt al je vrienden optrommelen en het is natuurlijk ook nog eens supergezond. Elk jaar zijn er talloze evenementen waaraan je kunt meedoen, en in dit artikel zetten we de leukste voor je op een rij.

In dit artikel laten we je zien aan welke sportevenementen je allemaal kunt meedoen. Daarnaast geven we je tips over je voorbereiding, zowel in de maanden en weken voorafgaand aan het evenement als op de dag zelf.

Lees ook: De beste sport- en beweegapps voor een gezonde leefstijl

Mud Masters

Voor sportievelingen die niet terugdeinzen voor een beetje modder is Mud Masters het perfecte evenement. Mud Masters bestaat inmiddels ruim tien jaar, en het is een van de bekendste evenementen van Nederland. Het is een obstacle course, waarbij je niet alleen moet hardlopen, maar ook over objecten moet klimmen, eronderdoor moet kruipen, en ervan af moet springen. Geen normaal hardlooprondje, dus, maar een heuse obstakelrun die het uiterste van je kracht én je conditie vergt. En dat allemaal in de grootste modderpoelen van het land. Doe oude sportkleding aan, want schoon en droog aan de finish komen zit er absoluut niet in.

Mud Masters wordt door het jaar heen op verschillende plekken in Nederland en Duitsland gehouden, bij ons in de Haarlemmermeer (in juni) en in Biddinghuizen (in september). Je kunt kiezen tussen verschillende afstanden. De prijzen voor deelname stijgen naarmate de events dichterbij komen, dus snel aanmelden levert je een flink voordeel op.

Stadsmarathons

Stadsmarathons zijn immens populair. Bij professionals, waar er gestreden wordt om prijzen en records, maar óók bij amateurs. Rotterdam is een van de populairste marathons van Nederland. Het evenement is inmiddels alweer aan z’n 42e editie toe, en het wordt alleen maar groter. Het parcours leidt over markante hotspots als de Erasmusbrug, dwars door het centrum, en natuurlijk de finish op de Coolsingel. Andere bekende stadsmarathons in Nederland worden gehouden in Amsterdam en Eindhoven.

©IgorVitomirov

De marathon van Rotterdam wordt op 15 en 16 april gehouden, en inschrijven kan nog steeds. Meedoen aan de marathon kost iets meer dan 100 euro, maar kortere afstanden zijn goedkoper. Het is pittig, maar we beloven dat je het je je leven lang herinnert. 

Egmond-Pier-Egmond

Mountainbikers kunnen aan hun trekken komen bij de bekendste strandrace van het land: Egmond-Pier-Egmond. Met een mountainbike rijd je vanuit de Noord-Hollandse badplaats Egmond over het strand richting het zuiden. Bij Wijk aan Zee draai je om, fiets je een stukje door de steile duinen en draai je het strand weer op voor de terugweg, tot je 38 kilometer later op de boulevard van Egmond over de finish rolt. Beuken tegen de wind in, door het mulle zand, en keihard met de wind in de rug weer terug, dat is wat je te wachten staat. Een loodzware tocht, maar wel eentje die prachtig op je sport-cv staat.

©Bastiaan Schuit - stock.adobe.com

Egmond-Pier-Egmond wordt in januari gehouden, dus inschrijven is op dit moment niet meer mogelijk, maar houd de website in de gaten, want het is een evenement dat je zeker een keer in je leven gedaan wil hebben. 

Na het inschrijven: dit kun je alvast doen

Heb je je ingeschreven voor een gaaf evenement? Dan kun je beginnen met de voorbereidingen. Stop deze tips alvast in je achterzak.

  • Trainen. Je wilt natuurlijk wel goed voor de dag komen, dus begin nu alvast met trainen. Je hoeft echt niet vooraf een volledige marathon te lopen of de hele 240 kilometer van de Gold Race te fietsen, maar zorg dat je zo’n tweederde van de afstand of tijdsduur in elk geval zonder problemen aankunt.
  • Routeplannen. Parcourskennis, voor welke sport dan ook, is belangrijk. Niet alleen weet je wat je te wachten staat, maar het is ook een stuk veiliger als je weet waar je naartoe moet. Check dus goed de route, en ga als het even kan vooraf alvast op verkenning uit.
  • Eten. Niet alleen op de dag zelf, maar begin al een paar dagen vantevoren met nadenken over welke inspanning je gaat leveren. Vooral bij duursporten is het belangrijk dat je een goede ‘bodem’ hebt. Lekker veel pasta eten in de week vooraf aan je evenement, dus.
  • Spullen klaarleggen. Ook handig om vóór de ochtend ervoor te doen: leg alvast alles klaar wat je nodig hebt. Zet je bidons op het aanrecht, doe nieuwe veters in je hardloopschoenen, stel je duikbril alvast in op de juiste lengte. ’s Ochtends wil je maar met twee dingen bezig zijn: goed ontbijten en op naar je evenement.

Triatlons

Een triatlon is bij uitstek een goed evenement voor allrounders. Een triatlon bestaat uit drie onderdelen: zwemmen, fietsen, en hardlopen. Op veel plekken in Nederland worden triatlons gehouden, voor professionals, maar ook voor amateurs. Het geeft een immens gevoel van voldoening als je uit het water klimt, op de racefiets springt, en vervolgens te voet over de finish komt.

Het leuke aan triatlons is dat je ze ook samen kunt doen, als een estafette. Vorm een groepje van drie, en de een kan zwemmen, waarna de ander het fietsgedeelte voor zijn of haar rekening neemt, en de laatste de hardloopschoenen aantrekt. Zo is het net wat minder zwaar, maar wel ontzettend leuk om te doen. 

Hardloopschoenen nodig?

Trek snel 'n sprintje

Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race is de enige echte wielerklassieker die Nederland rijk is. De tourversie is ontzettend populair bij amateurwielrenners, of je nu dagelijks op de racefiets zit of slechts af en toe een rondje rijdt. Het parcours voert door het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. Neem je klimmersbenen mee, want je rijdt over wereldberoemde heuvels als de Eyserbosweg, de Bemelerberg, de Keutenberg en natuurlijk de Cauberg. Zelfs de profs komen afgepeigerd aan de finish, dus bereid je voor op een zware koers. Tijdens de volledige versie overwin je maar liefst 3000 hoogtemeters!

©Duncan Andison

Inschrijven voor dit jaar zit er helaas niet meer in, al kun je je nog wel aanmelden als reserve. Toch is het het zeker waard om ‘m op je lijst te zetten voor 2024. Houd je agenda voor halverwege april dus nog even vrij, want of je nu de korte editie van 65 kilometer of het volledige, 240 kilometer lange parcours gaat afwerken, het is het wachten zeker waard. 

Voorbereidingen

Ga je meedoen met een groot evenement? Dan moet je je natuurlijk wel goed voorbereiden. Zorg in eerste instantie dat je materiaal op orde is, of het nu gaat om een paar hardloopschoenen of een volledige racefiets. Trainen is natuurlijk ook ontzettend belangrijk, want welke afstand je ook kiest, je wil natuurlijk wel (heelhuids) aan de finish komen.

Iets waar je misschien minder snel aan denkt, is het vervoer. Grote evenementen zijn drukbezocht, en parkeren in de binnenstad van Rotterdam tijdens het marathonweekend is niet te doen. Kies dus als het even kan voor het openbaar vervoer, of zorg ervoor dat je wordt afgezet en weer opgehaald.

Ook niet vergeten: zorg voor voldoende voeding. Vaak krijg je tijdens een toertocht bij een materiaalpost de mogelijkheid om wat fruit naar binnen te werken, maar zorg dat je altijd genoeg eten bij je hebt.

Het is ook handig om wat te investeren in goede meetapparatuur. Een sporthorloge, een fietscomputer of een hartslagmeter zijn prettig om bij je te hebben als je gaat sporten, en al helemaal als je een evenement gaat doen. Extra bijkomstigheid is dat je jezelf kunt vergelijken met andere deelnemers, vrienden en bekenden.

Als je nog meer voorpret wilt, kun je ervoor kiezen om een online community te zoeken voor jouw specifieke sport of evenement. In zo’n community praten mensen met elkaar over een bepaald onderwerp. Je kunt er tips vinden voor betere trainingen, vragen stellen en inspiratie opdoen. Een fijne app daarvoor is bijvoorbeeld Garmin Connect (Android/iOS), waar je trainingsschema’s kunt vinden en challenges kunt doen, maar zo zijn er tal van voorbeelden. Kwestie van even zoeken!

Tot slot is het ook fijn om te weten wat je kunt verwachten van het parcours. Evenementen op de openbare weg geven je vaak vooraf de mogelijkheid een GPS-bestand met de route te downloaden, zodat je die alvast even kunt bestuderen, of zelfs stukjes ervan kunt gaan verkennen. Zo weet je een beetje waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

EvenementWat?Wanneer?Waar?
Marathon van RotterdamMarathon15 en 16 aprilRotterdam
Mud MastersObstakelrunJuniHaarlemmermeer
Mud MastersObstakelrunSeptemberBiddinghuizen
Egmond-Pier-EgmondStrandmountainbikeraceJanuari 2024Egmond
Amstel Gold RaceWielrennen15 april 2024Zuid-Limburg

☝ Handig. 👇 Ook handig

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips