Van Mud Masters tot Amstel Gold Race: de leukste sportevenementen om zelf aan mee te doen
Een middagje in de sportschool of een lekker rondje rennen na het eten is heerlijk, maar sporten wordt pas écht leuk als je je af en toe inschrijft voor een officieel evenement. Dat doet wonderen voor je motivatie, je kunt al je vrienden optrommelen en het is natuurlijk ook nog eens supergezond. Elk jaar zijn er talloze evenementen waaraan je kunt meedoen, en in dit artikel zetten we de leukste voor je op een rij.
In dit artikel laten we je zien aan welke sportevenementen je allemaal kunt meedoen. Daarnaast geven we je tips over je voorbereiding, zowel in de maanden en weken voorafgaand aan het evenement als op de dag zelf.
Lees ook: De beste sport- en beweegapps voor een gezonde leefstijl
Mud Masters
Voor sportievelingen die niet terugdeinzen voor een beetje modder is Mud Masters het perfecte evenement. Mud Masters bestaat inmiddels ruim tien jaar, en het is een van de bekendste evenementen van Nederland. Het is een obstacle course, waarbij je niet alleen moet hardlopen, maar ook over objecten moet klimmen, eronderdoor moet kruipen, en ervan af moet springen. Geen normaal hardlooprondje, dus, maar een heuse obstakelrun die het uiterste van je kracht én je conditie vergt. En dat allemaal in de grootste modderpoelen van het land. Doe oude sportkleding aan, want schoon en droog aan de finish komen zit er absoluut niet in.
Mud Masters wordt door het jaar heen op verschillende plekken in Nederland en Duitsland gehouden, bij ons in de Haarlemmermeer (in juni) en in Biddinghuizen (in september). Je kunt kiezen tussen verschillende afstanden. De prijzen voor deelname stijgen naarmate de events dichterbij komen, dus snel aanmelden levert je een flink voordeel op.
Stadsmarathons
Stadsmarathons zijn immens populair. Bij professionals, waar er gestreden wordt om prijzen en records, maar óók bij amateurs. Rotterdam is een van de populairste marathons van Nederland. Het evenement is inmiddels alweer aan z’n 42e editie toe, en het wordt alleen maar groter. Het parcours leidt over markante hotspots als de Erasmusbrug, dwars door het centrum, en natuurlijk de finish op de Coolsingel. Andere bekende stadsmarathons in Nederland worden gehouden in Amsterdam en Eindhoven.
©IgorVitomirov
De marathon van Rotterdam wordt op 15 en 16 april gehouden, en inschrijven kan nog steeds. Meedoen aan de marathon kost iets meer dan 100 euro, maar kortere afstanden zijn goedkoper. Het is pittig, maar we beloven dat je het je je leven lang herinnert.
Egmond-Pier-Egmond
Mountainbikers kunnen aan hun trekken komen bij de bekendste strandrace van het land: Egmond-Pier-Egmond. Met een mountainbike rijd je vanuit de Noord-Hollandse badplaats Egmond over het strand richting het zuiden. Bij Wijk aan Zee draai je om, fiets je een stukje door de steile duinen en draai je het strand weer op voor de terugweg, tot je 38 kilometer later op de boulevard van Egmond over de finish rolt. Beuken tegen de wind in, door het mulle zand, en keihard met de wind in de rug weer terug, dat is wat je te wachten staat. Een loodzware tocht, maar wel eentje die prachtig op je sport-cv staat.
©Bastiaan Schuit - stock.adobe.com
Egmond-Pier-Egmond wordt in januari gehouden, dus inschrijven is op dit moment niet meer mogelijk, maar houd de website in de gaten, want het is een evenement dat je zeker een keer in je leven gedaan wil hebben.
Na het inschrijven: dit kun je alvast doen
Heb je je ingeschreven voor een gaaf evenement? Dan kun je beginnen met de voorbereidingen. Stop deze tips alvast in je achterzak.
- Trainen. Je wilt natuurlijk wel goed voor de dag komen, dus begin nu alvast met trainen. Je hoeft echt niet vooraf een volledige marathon te lopen of de hele 240 kilometer van de Gold Race te fietsen, maar zorg dat je zo’n tweederde van de afstand of tijdsduur in elk geval zonder problemen aankunt.
- Routeplannen. Parcourskennis, voor welke sport dan ook, is belangrijk. Niet alleen weet je wat je te wachten staat, maar het is ook een stuk veiliger als je weet waar je naartoe moet. Check dus goed de route, en ga als het even kan vooraf alvast op verkenning uit.
- Eten. Niet alleen op de dag zelf, maar begin al een paar dagen vantevoren met nadenken over welke inspanning je gaat leveren. Vooral bij duursporten is het belangrijk dat je een goede ‘bodem’ hebt. Lekker veel pasta eten in de week vooraf aan je evenement, dus.
- Spullen klaarleggen. Ook handig om vóór de ochtend ervoor te doen: leg alvast alles klaar wat je nodig hebt. Zet je bidons op het aanrecht, doe nieuwe veters in je hardloopschoenen, stel je duikbril alvast in op de juiste lengte. ’s Ochtends wil je maar met twee dingen bezig zijn: goed ontbijten en op naar je evenement.
Triatlons
Een triatlon is bij uitstek een goed evenement voor allrounders. Een triatlon bestaat uit drie onderdelen: zwemmen, fietsen, en hardlopen. Op veel plekken in Nederland worden triatlons gehouden, voor professionals, maar ook voor amateurs. Het geeft een immens gevoel van voldoening als je uit het water klimt, op de racefiets springt, en vervolgens te voet over de finish komt.
Het leuke aan triatlons is dat je ze ook samen kunt doen, als een estafette. Vorm een groepje van drie, en de een kan zwemmen, waarna de ander het fietsgedeelte voor zijn of haar rekening neemt, en de laatste de hardloopschoenen aantrekt. Zo is het net wat minder zwaar, maar wel ontzettend leuk om te doen.
Hardloopschoenen nodig?
Trek snel 'n sprintjeAmstel Gold Race
De Amstel Gold Race is de enige echte wielerklassieker die Nederland rijk is. De tourversie is ontzettend populair bij amateurwielrenners, of je nu dagelijks op de racefiets zit of slechts af en toe een rondje rijdt. Het parcours voert door het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. Neem je klimmersbenen mee, want je rijdt over wereldberoemde heuvels als de Eyserbosweg, de Bemelerberg, de Keutenberg en natuurlijk de Cauberg. Zelfs de profs komen afgepeigerd aan de finish, dus bereid je voor op een zware koers. Tijdens de volledige versie overwin je maar liefst 3000 hoogtemeters!
©Duncan Andison
Inschrijven voor dit jaar zit er helaas niet meer in, al kun je je nog wel aanmelden als reserve. Toch is het het zeker waard om ‘m op je lijst te zetten voor 2024. Houd je agenda voor halverwege april dus nog even vrij, want of je nu de korte editie van 65 kilometer of het volledige, 240 kilometer lange parcours gaat afwerken, het is het wachten zeker waard.
Voorbereidingen
Ga je meedoen met een groot evenement? Dan moet je je natuurlijk wel goed voorbereiden. Zorg in eerste instantie dat je materiaal op orde is, of het nu gaat om een paar hardloopschoenen of een volledige racefiets. Trainen is natuurlijk ook ontzettend belangrijk, want welke afstand je ook kiest, je wil natuurlijk wel (heelhuids) aan de finish komen.
Iets waar je misschien minder snel aan denkt, is het vervoer. Grote evenementen zijn drukbezocht, en parkeren in de binnenstad van Rotterdam tijdens het marathonweekend is niet te doen. Kies dus als het even kan voor het openbaar vervoer, of zorg ervoor dat je wordt afgezet en weer opgehaald.
Ook niet vergeten: zorg voor voldoende voeding. Vaak krijg je tijdens een toertocht bij een materiaalpost de mogelijkheid om wat fruit naar binnen te werken, maar zorg dat je altijd genoeg eten bij je hebt.
Het is ook handig om wat te investeren in goede meetapparatuur. Een sporthorloge, een fietscomputer of een hartslagmeter zijn prettig om bij je te hebben als je gaat sporten, en al helemaal als je een evenement gaat doen. Extra bijkomstigheid is dat je jezelf kunt vergelijken met andere deelnemers, vrienden en bekenden.
Als je nog meer voorpret wilt, kun je ervoor kiezen om een online community te zoeken voor jouw specifieke sport of evenement. In zo’n community praten mensen met elkaar over een bepaald onderwerp. Je kunt er tips vinden voor betere trainingen, vragen stellen en inspiratie opdoen. Een fijne app daarvoor is bijvoorbeeld Garmin Connect (Android/iOS), waar je trainingsschema’s kunt vinden en challenges kunt doen, maar zo zijn er tal van voorbeelden. Kwestie van even zoeken!
Tot slot is het ook fijn om te weten wat je kunt verwachten van het parcours. Evenementen op de openbare weg geven je vaak vooraf de mogelijkheid een GPS-bestand met de route te downloaden, zodat je die alvast even kunt bestuderen, of zelfs stukjes ervan kunt gaan verkennen. Zo weet je een beetje waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.
☝ Handig. 👇 Ook handig