ID.nl logo
Lekker lopen? Zo houd je je (berg)wandelschoenen in topconditie
© Bietau - stock.adobe.com
Gezond leven

Lekker lopen? Zo houd je je (berg)wandelschoenen in topconditie

Modder, sneeuw, grindpaden: wandelschoenen kunnen flink vies worden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het reinigen en onderhouden van je (berg)wandelschoenen. Zo gaan ze (veel) langer mee!

In dit artikel kijken we naar de beste manier om je schoenen schoon te maken. Daarbij kijken we naar specifieke omstandigheden zoals modder en sneeuw, maar ook naar het materiaal waarvan de schoenen gemaakt zijn. Ook geven we tips voor onderhoud en de juiste reinigingsproducten en leggen we uit hoe je de van je schoenen kunt verlengen. Als bonus hebben we ook nog drie leuke wandel-apps voor je!

Lees ook: Wandelaars opgelet: blaren behandelen en voorkomen doe je met deze tips

Stappenplan wandelschoenen schoonmaken

Je hebt een heerlijke wandeling of wandelvakantie achter de rug, maar je schoenen zien er niet meer uit. Tijd voor een stappenplan schoonmaken!

Stap 1: Controleer je schoenen

Inspecteer de schoenen na elke wandeltocht op barstjes in het leer, scheuren of losgeraakt stiksel. Zijn je schoenen beschadigd, dan mag je ze niet schoonmaken met water (dat kan de schade erger maken). Borstel het vuil er zoveel mogelijk vanaf en laat de schoenmaker ze eerst repareren. Zijn je schoenen niet beschadigd? Ook dan borstel je het vuil er zoveel mogelijk af voordat je doorgaat naar stap 2.

Stap 2: Grondig schoonmaken

Gebruik een zachte borstel, lauw water en een mild schoonmaakmiddel zoals vloeibare zeep. Wrijf hiermee voorzichtig over de bovenkant van de schoen en de stof van de tong. Reinig ook de zijkanten en zool met een doek. Spoel schoenen goed af en laat ze op kamertemperatuur drogen. Ze op of onder een kachel zetten raden we af. Is de binnenkant vochtig? Gebruik geen proppen wc-papier of krantenpapier. Dat absorbeert niet goed en wanneer je te veel papier in de schoenen duwt, kunnen ze vervormen. Nat krantenpapier kan bovendien afgeven.

Stap 3: Veel modder?

Zitten de schoenen onder de modder na een regenachtige hike? Maak een papje van warm water en afwasmiddel. Breng dit met een zachte doek aan en laat vijf minuten inweken. Pak daarna een schone borstel en spoel onder de kraan alle vuil weg. Laat de schoenen aan de lucht drogen. Herhaal zo nodig voor hardnekkig vuil.

Stap 4: Zolen schoonmaken

Zit er veel modder, grind of zand tussen de profielzool? Met een tandenborstel kun je dit er het makkelijkst uit krijgen. Gebruik eventueel wat warm water. Gebruik nooit een schuurmiddel, dit kan de profieldiepte beschadigen.

©Ken - stock.adobe.com

 

💧 Doorweekte schoenen? Zijn je schoenen doornat geraakt, bijvoorbeeld door een fikse regenbui of een trektocht door een beekje? Om ze zo snel mogelijk droog te krijgen, haal je 1) eerst de veters en inlegzolen er uit, 2) veeg je vervolgens met een doek zoveel mogelijk water van de buitenkant af en 3) leg je daarna stukken spons of repen oude handdoek in de schoenen om het vocht te absorberen. Gebruik ook hier liever geen proppen papier. Wanneer de schoenen erg vochtig zijn, herhaal je deze stap een paar keer, totdat je voelt dat de spons of handdoek niet meer vochtig is. 4) Daarna zet je de schoenen op een droge, goed geventileerde plaats. Zet ze niet in de in de buurt van radiatoren, kachels of in direct zonlicht. Directe warmte kan het materiaal van de schoenen uitdrogen en barsten veroorzaken. 5) Zijn ze droog, behandel ze dan met een speciale spray om ze weer waterdicht te maken.

Modder, water, grind, zand & sneeuw

Vuil is vuil, toch? Ja en nee. Ja omdat je ongeacht het soort vuil je schoenen toch moet altijd moet schoonmaken. En nee, omdat de manier van schoonmaken verschilt. In deze tabel zie je in snel wat je bij welke soort vuil moet doen.

VuilsoortActie
ModderDirect borstelen en schoonmaken
WaterGoed laten drogen
GrindUitkloppen en borstelen
ZandUitkloppen en borstelen
SneeuwAfspoelen met warm water

Wandelen in de modder

Opgedroogde modder kan moeilijk te verwijderen zijn. Als je in de modder hebt gelopen, is het het beste om je schoenen zo snel mogelijk schoon te maken. Gebruik een zachte borstel om de modder te verwijderen en maak de schoenen dan schoon zoals hierboven beschreven.

Wandelen in de sneeuw

Waar sneeuw en ijs zijn, is vaak ook gestrooid. En dat betekent zout – niet goed voor je schoenen. Spoel ze na een wandeling in de sneeuw daarom zo snel mogelijk af met warm water, om eventuele resten te verwijderen. Droog ze daarna zoals hierboven beschreven.

Wandelen door beekjes

Als je door water hebt gelopen, is het belangrijk om je schoenen goed te laten drogen. Water kan het binnenwerk van de schoenen beschadigen als het niet volledig droogt. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen hoe je dat het beste doet.

Wandelen op grindpaden, strand of door duinen

Schud de schoenen uit om losse steentjes of zand te verwijderen en borstel de zolen schoon. Maak de schoenen daarna schoon zoals hierboven beschreven.

©Kevin - stock.adobe.com

Leer, synthetische materialen, suède en nubuck

Hoe je je schoenen het beste schoonmaakt, hangt natuurlijk ook af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Leren wandelschoenen schoonmaken

Leer is een natuurlijk materiaal dat speciale zorg nodig heeft. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die het leer kunnen beschadigen. Na het schoonmaken behandel je de schoenen met een leerconditioner om het materiaal soepel en waterbestendig te houden.

Wandelschoenen van synthetische materialen schoonmaken

Synthetische materialen zoals nylon en polyester zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Je kunt een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel gebruiken om vuil en vlekken te verwijderen. Spoel de schoenen grondig af om alle zeepresten te verwijderen.

Suède en nubuck wandelschoenen schoonmaken

Suède en nubuck zijn delicate materialen die speciale zorg vereisen. Gebruik een suèdeborstel om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van water of reinigingsmiddelen: deze kunnen het materiaal beschadigen. Als de schoenen erg vuil zijn, overweeg dan om ze professioneel te laten reinigen. 

Gore-Tex schoenen Gore-Tex is een waterdicht, maar ademend materiaal dat vaak wordt gebruikt in outdoor kleding en schoenen. Schoonmaken doe je met een zachte borstel. Zeep of andere reinigingsmiddelen kun je beter níet gebruiken, omdat het materiaal daardoor aangetast kan worden. Is al het vuil eraf, behandel ze dan met een impregneerspray zodat ze waterdicht én ademend blijven.

Lees ook: Witte sneakers schoonmaken: zo worden ze weer stralend wit

©karepa - stock.adobe.com

Zo gaan je wandelschoenen langer mee

Om zo lang mogelijk plezier te houden van je wandelschoenen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Regelmatig schoonmaken er daar één van (maar niet met een harde borstel; kies altijd voor zacht!) Heb je leren schoenen? Gebruik dan ook af en toe een impregneerspray of wax, zodat het leer niet uitdroogt. Het is ook slim om, ongeacht van welk materiaal de schoenen gemaakt zijn, ze regelmatig te behandelen met een waterafstotend middel, zodat ze waterdicht blijven.

Bewaar je schoenen verder gewoon op kamertemperatuur. Zorg dat ze goed droog en schoon zijn en zet ze dan gewoon in de kast of gang. Berg ze liever niet op in een dichte tas of doos; je zou dan eventueel last kunnen krijgen van schimmel.

Wandel je vaak? Overweeg dan om een tweede paar schoenen aan te schaffen zodat je kunt afwisselen. Dit geeft je schoenen de kans om te drogen en te herstellen tussen de wandelingen door. Loop ook niet te lang door met versleten zolen of kapotte neuzen of hielen. Voor je het weet is de schade dusdanig, dat herstellen niet meer mogelijk is. En dat is zonde, want wandelschoenen die goed zijn ingelopen en lekker zitten, die zijn goud waard!

©Alexander Raths - stock.adobe.com

🍳 Uitsmijter: Drie fijne apps voor wandelaars

Nederland echt ontdekken? Dan zijn Klompenpaden echt iets voor jou! Het zijn wandelroutes door cultuurhistorisch interessante gebieden, vaak over boerenland. Er zijn er intussen ongeveer 150, voornamelijk in Utrecht en Gelderland. Ze zijn tussen de 3 en 27 km lang. Onderweg vind je informatiepanelen over de streekgeschiedenis, planten en dieren. Klompenpaden voor Android download je hier. Klompenpaden voor iOS vind je hier.

Komoot is een routeplanner-app voor wandelen, fietsen, mountainbiken en meer outdoor-activiteiten. Met de app kun je zelf routes uitstippelen op kaart; de app wijst he vervolgens via gps de weg. Komoot voor Android staat hier en Komoot voor iOS vind je hier.

Lees ook: Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)

Wil je tijdens een lange wandeltocht echt even zitten, om uit te rusten of om lekker wat te eten of drinken bijvoorbeeld? Voor Android is er de app Alle bankjes, waarin ruim 150.000 bankjes, picknickplaatsen of andere rustpunten in Nederland te vinden zijn. De app wordt door gebruikers gewaardeerd: hij scoort in Google Play een 4,3 uit 5.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.