ID.nl logo
Lekker lopen? Zo houd je je (berg)wandelschoenen in topconditie
© Bietau - stock.adobe.com
Gezond leven

Lekker lopen? Zo houd je je (berg)wandelschoenen in topconditie

Modder, sneeuw, grindpaden: wandelschoenen kunnen flink vies worden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het reinigen en onderhouden van je (berg)wandelschoenen. Zo gaan ze (veel) langer mee!

In dit artikel kijken we naar de beste manier om je schoenen schoon te maken. Daarbij kijken we naar specifieke omstandigheden zoals modder en sneeuw, maar ook naar het materiaal waarvan de schoenen gemaakt zijn. Ook geven we tips voor onderhoud en de juiste reinigingsproducten en leggen we uit hoe je de van je schoenen kunt verlengen. Als bonus hebben we ook nog drie leuke wandel-apps voor je!

Lees ook: Wandelaars opgelet: blaren behandelen en voorkomen doe je met deze tips

Stappenplan wandelschoenen schoonmaken

Je hebt een heerlijke wandeling of wandelvakantie achter de rug, maar je schoenen zien er niet meer uit. Tijd voor een stappenplan schoonmaken!

Stap 1: Controleer je schoenen

Inspecteer de schoenen na elke wandeltocht op barstjes in het leer, scheuren of losgeraakt stiksel. Zijn je schoenen beschadigd, dan mag je ze niet schoonmaken met water (dat kan de schade erger maken). Borstel het vuil er zoveel mogelijk vanaf en laat de schoenmaker ze eerst repareren. Zijn je schoenen niet beschadigd? Ook dan borstel je het vuil er zoveel mogelijk af voordat je doorgaat naar stap 2.

Stap 2: Grondig schoonmaken

Gebruik een zachte borstel, lauw water en een mild schoonmaakmiddel zoals vloeibare zeep. Wrijf hiermee voorzichtig over de bovenkant van de schoen en de stof van de tong. Reinig ook de zijkanten en zool met een doek. Spoel schoenen goed af en laat ze op kamertemperatuur drogen. Ze op of onder een kachel zetten raden we af. Is de binnenkant vochtig? Gebruik geen proppen wc-papier of krantenpapier. Dat absorbeert niet goed en wanneer je te veel papier in de schoenen duwt, kunnen ze vervormen. Nat krantenpapier kan bovendien afgeven.

Stap 3: Veel modder?

Zitten de schoenen onder de modder na een regenachtige hike? Maak een papje van warm water en afwasmiddel. Breng dit met een zachte doek aan en laat vijf minuten inweken. Pak daarna een schone borstel en spoel onder de kraan alle vuil weg. Laat de schoenen aan de lucht drogen. Herhaal zo nodig voor hardnekkig vuil.

Stap 4: Zolen schoonmaken

Zit er veel modder, grind of zand tussen de profielzool? Met een tandenborstel kun je dit er het makkelijkst uit krijgen. Gebruik eventueel wat warm water. Gebruik nooit een schuurmiddel, dit kan de profieldiepte beschadigen.

©Ken - stock.adobe.com

 

💧 Doorweekte schoenen? Zijn je schoenen doornat geraakt, bijvoorbeeld door een fikse regenbui of een trektocht door een beekje? Om ze zo snel mogelijk droog te krijgen, haal je 1) eerst de veters en inlegzolen er uit, 2) veeg je vervolgens met een doek zoveel mogelijk water van de buitenkant af en 3) leg je daarna stukken spons of repen oude handdoek in de schoenen om het vocht te absorberen. Gebruik ook hier liever geen proppen papier. Wanneer de schoenen erg vochtig zijn, herhaal je deze stap een paar keer, totdat je voelt dat de spons of handdoek niet meer vochtig is. 4) Daarna zet je de schoenen op een droge, goed geventileerde plaats. Zet ze niet in de in de buurt van radiatoren, kachels of in direct zonlicht. Directe warmte kan het materiaal van de schoenen uitdrogen en barsten veroorzaken. 5) Zijn ze droog, behandel ze dan met een speciale spray om ze weer waterdicht te maken.

Modder, water, grind, zand & sneeuw

Vuil is vuil, toch? Ja en nee. Ja omdat je ongeacht het soort vuil je schoenen toch moet altijd moet schoonmaken. En nee, omdat de manier van schoonmaken verschilt. In deze tabel zie je in snel wat je bij welke soort vuil moet doen.

VuilsoortActie
ModderDirect borstelen en schoonmaken
WaterGoed laten drogen
GrindUitkloppen en borstelen
ZandUitkloppen en borstelen
SneeuwAfspoelen met warm water

Wandelen in de modder

Opgedroogde modder kan moeilijk te verwijderen zijn. Als je in de modder hebt gelopen, is het het beste om je schoenen zo snel mogelijk schoon te maken. Gebruik een zachte borstel om de modder te verwijderen en maak de schoenen dan schoon zoals hierboven beschreven.

Wandelen in de sneeuw

Waar sneeuw en ijs zijn, is vaak ook gestrooid. En dat betekent zout – niet goed voor je schoenen. Spoel ze na een wandeling in de sneeuw daarom zo snel mogelijk af met warm water, om eventuele resten te verwijderen. Droog ze daarna zoals hierboven beschreven.

Wandelen door beekjes

Als je door water hebt gelopen, is het belangrijk om je schoenen goed te laten drogen. Water kan het binnenwerk van de schoenen beschadigen als het niet volledig droogt. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen hoe je dat het beste doet.

Wandelen op grindpaden, strand of door duinen

Schud de schoenen uit om losse steentjes of zand te verwijderen en borstel de zolen schoon. Maak de schoenen daarna schoon zoals hierboven beschreven.

©Kevin - stock.adobe.com

Leer, synthetische materialen, suède en nubuck

Hoe je je schoenen het beste schoonmaakt, hangt natuurlijk ook af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Leren wandelschoenen schoonmaken

Leer is een natuurlijk materiaal dat speciale zorg nodig heeft. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die het leer kunnen beschadigen. Na het schoonmaken behandel je de schoenen met een leerconditioner om het materiaal soepel en waterbestendig te houden.

Wandelschoenen van synthetische materialen schoonmaken

Synthetische materialen zoals nylon en polyester zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Je kunt een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel gebruiken om vuil en vlekken te verwijderen. Spoel de schoenen grondig af om alle zeepresten te verwijderen.

Suède en nubuck wandelschoenen schoonmaken

Suède en nubuck zijn delicate materialen die speciale zorg vereisen. Gebruik een suèdeborstel om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van water of reinigingsmiddelen: deze kunnen het materiaal beschadigen. Als de schoenen erg vuil zijn, overweeg dan om ze professioneel te laten reinigen. 

Gore-Tex schoenen Gore-Tex is een waterdicht, maar ademend materiaal dat vaak wordt gebruikt in outdoor kleding en schoenen. Schoonmaken doe je met een zachte borstel. Zeep of andere reinigingsmiddelen kun je beter níet gebruiken, omdat het materiaal daardoor aangetast kan worden. Is al het vuil eraf, behandel ze dan met een impregneerspray zodat ze waterdicht én ademend blijven.

Lees ook: Witte sneakers schoonmaken: zo worden ze weer stralend wit

©karepa - stock.adobe.com

Zo gaan je wandelschoenen langer mee

Om zo lang mogelijk plezier te houden van je wandelschoenen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Regelmatig schoonmaken er daar één van (maar niet met een harde borstel; kies altijd voor zacht!) Heb je leren schoenen? Gebruik dan ook af en toe een impregneerspray of wax, zodat het leer niet uitdroogt. Het is ook slim om, ongeacht van welk materiaal de schoenen gemaakt zijn, ze regelmatig te behandelen met een waterafstotend middel, zodat ze waterdicht blijven.

Bewaar je schoenen verder gewoon op kamertemperatuur. Zorg dat ze goed droog en schoon zijn en zet ze dan gewoon in de kast of gang. Berg ze liever niet op in een dichte tas of doos; je zou dan eventueel last kunnen krijgen van schimmel.

Wandel je vaak? Overweeg dan om een tweede paar schoenen aan te schaffen zodat je kunt afwisselen. Dit geeft je schoenen de kans om te drogen en te herstellen tussen de wandelingen door. Loop ook niet te lang door met versleten zolen of kapotte neuzen of hielen. Voor je het weet is de schade dusdanig, dat herstellen niet meer mogelijk is. En dat is zonde, want wandelschoenen die goed zijn ingelopen en lekker zitten, die zijn goud waard!

©Alexander Raths - stock.adobe.com

🍳 Uitsmijter: Drie fijne apps voor wandelaars

Nederland echt ontdekken? Dan zijn Klompenpaden echt iets voor jou! Het zijn wandelroutes door cultuurhistorisch interessante gebieden, vaak over boerenland. Er zijn er intussen ongeveer 150, voornamelijk in Utrecht en Gelderland. Ze zijn tussen de 3 en 27 km lang. Onderweg vind je informatiepanelen over de streekgeschiedenis, planten en dieren. Klompenpaden voor Android download je hier. Klompenpaden voor iOS vind je hier.

Komoot is een routeplanner-app voor wandelen, fietsen, mountainbiken en meer outdoor-activiteiten. Met de app kun je zelf routes uitstippelen op kaart; de app wijst he vervolgens via gps de weg. Komoot voor Android staat hier en Komoot voor iOS vind je hier.

Lees ook: Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)

Wil je tijdens een lange wandeltocht echt even zitten, om uit te rusten of om lekker wat te eten of drinken bijvoorbeeld? Voor Android is er de app , waarin ruim 150.000 bankjes, picknickplaatsen of andere rustpunten in Nederland te vinden zijn. De app wordt door gebruikers gewaardeerd: hij scoort in Google Play een 4,3 uit 5.

▼ Volgende artikel
Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals
© Siam Pukkato
Huis

Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals

Kopen, kopen, kopen – met Black Friday is de verleiding om dat te doen natuurlijk heel groot. Niks mis mee, zolang je maar weet wat je wilt kopen. Om spijt of teleurstellingen achteraf te voorkomen, moet je dat wel slim doen. Met deze tips over wat je niet en wel moet doen lukt dat zeker!

Veilig shoppen tijdens Black Friday?

Dat doe je zo!

❌ Eindeloos doorgaan met kopen

✅ Maak een lijstje van wat je écht wilt

Of het nu online of in de winkelstraat is: tijdens Black Friday ligt impulsief kopen op de loer. Overal zijn aanbiedingen die op je wachten en voor je het weet is je winkelmandje (virtueel of fysiek) gevuld met spullen die je niet echt nodig hebt. Vaak blijven zulke aankopen later ergens ongebruikt liggen.

Voorkom dit door vooraf een lijstje te maken van de items die je echt zoekt. Denk na over waar je behoefte aan hebt en noteer deze wensen. Zo blijf je gericht zoeken naar aanbiedingen voor deze specifieke producten en vermijd je dat je, gelokt door hoge kortingen, onverwacht een volle winkelmand hebt.

❌ Vertrouwen dat elke korting echt is

✅ Prijzen goed in de gaten houden

De hoge kortingen op Black Friday kunnen erg aanlokkelijk zijn, maar helaas is niet elke korting even eerlijk. Sommige winkels verhogen de prijs vlak voor de uitverkoopperiode, waardoor de 'korting' niet echt is. Stel je voor dat een koptelefoon maandenlang 100 euro kostte, maar vlak voor Black Friday plots naar 150 gaat en met '50% korting' wordt aangeboden voor 75 euro. Hierdoor lijkt het alsof je flink bespaart, maar eigenlijk ligt de prijs nog steeds dicht bij de originele verkoopprijs.

Misleidende prijstechniekUitleg
Nep-korting door prijsverhogingPrijs wordt vlak voor Black Friday verhoogd, waarna een hoge 'korting' wordt aangeboden.
Vergelijking met adviesprijsKorting wordt gebaseerd op een oude adviesprijs, terwijl de marktprijs al lager ligt.
Tijdelijke nep-schaarsteProduct lijkt bijna uitverkocht ('Nog 2 op voorraad'), om aankoopdruk te verhogen.
Gebruikte 'van/voor'-prijsProduct wordt aangeboden met 'voor'-prijs, maar is nog nooit voor die prijs verkocht.
Doorlopende kortingen'Actie' loopt de hele maand, waardoor de Black Friday-deal niet exclusief is.

Check daarom ruim vóór Black Friday de prijzen van de producten op je lijstje. Een site als Kieskeurig houdt de daling van prijzen bij en zet meteen het percentage van die daling erbij. Ook handig: de Prijsdalers-pagina, waarop je de producten ziet staan die de afgelopen tijd procentueel het meest in prijs zijn gedaald.

❌ Te trouw blijven aan één winkel of merk

✅ Vergelijk breed en wees flexibel

Heb je vaste winkels voor verschillende aankopen? Prima, maar Black Friday is het moment om deze routine even los te laten. Door bij diverse webshops te kijken, verhoog je de kans om de beste deal te vinden. Focus niet alleen op de bekende adressen, maar check prijsvergelijkingssites en social media om te zien wie de scherpste aanbiedingen biedt. Op prijsvergelijkingssites kun je filteren op merk of product. Zo vind je bijvoorbeeld snel de allergoedkoopste Samsung smartphone of de goedkoopste wasmachine van Bosch.

Tijdens Black Friday loont het om je net wijd uit te gooien. Kijk verder dan je vaste winkels of merken en ga voor de beste deals, of deze nu van je favoriete verkoper komen of niet. Misschien ontdek je zo een nieuwe leverancier met nóg aantrekkelijkere prijzen.

🔎 Zo herken je een betrouwbare webshop

Bij online shoppen, en zeker tijdens Black Friday, is het belangrijk om te weten dat je bij een veilige webshop koopt.

  • Let bijvoorbeeld op het webadres: een betrouwbare webshop gebruikt altijd een SSL-certificaat, herkenbaar aan ‘https://’ en een slotje in de adresbalk.
  • Daarnaast zijn keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk een goede indicatie van betrouwbaarheid; deze keurmerken stellen namelijk strenge eisen aan de klantveiligheid en service van de webshop.
  • Check ook de contactgegevens van de webshop: een professionele, betrouwbare site biedt een fysiek adres en een telefoonnummer waarop klantenservice bereikbaar is.
  • Tot slot kunnen online recensies nuttig zijn; door beoordelingen van andere klanten te lezen, krijg je een beeld van eerdere ervaringen met de webshop.

▼ Volgende artikel
Grote groep huiseigenaren wil een thuisbatterij
© millefloreimages
Energie

Grote groep huiseigenaren wil een thuisbatterij

Thuisbatterijen om zelf opgewekte zonnestroom op te slaan worden steeds populairder in Nederland. Uit recent onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster blijkt dat bijna de helft van de huiseigenaren graag een thuisaccu zou willen.

Bij huishoudens die al zonnepanelen hebben ligt dit percentage zelfs op bijna 65 procent. De interesse in thuisbatterijen is dit jaar verdubbeld ten opzichte van 2023, constateert Slimster. Hoewel momenteel slechts zo'n 40.000 woningen over een thuisaccu beschikken, verwacht ruim 40% van de huiseigenaren er in de toekomst een aan te schaffen. Zo'n 6% is zelfs van plan om dit jaar nog een thuisbatterij te kopen.

LEES OOK: Thuisbatterij huren of kopen, wat is beter?

Einde salderingsregeling drijft interesse

De groeiende belangstelling hangt samen met politieke ontwikkelingen rond de salderingsregeling, die het nu nog aantrekkelijk maakt om zonnestroom terug te leveren aan het net. De Tweede Kamer stemde onlangs in met het afschaffen van deze regeling per 2027. Bovendien rekenen de meeste energiebedrijven inmiddels kosten voor het terugleveren van stroom."Telkens als er nieuws is over de salderingsregeling, zien we het aantal aanvragen op onze website toenemen", aldus Marco Schuurman van Slimster. Ook Google ziet pieken in zoekopdrachten naar thuisbatterijen op zulke momenten. Gemiddeld wordt er in 2024 twee keer zo vaak naar gezocht als vorig jaar.

Van zonnestroom-opslag naar handelsmachine

Opvallend is dat de populairste thuisaccu's van dit moment niet primair bedoeld zijn voor de opslag van eigen zonnestroom. In plaats daarvan worden ze ingezet om te handelen op de energiemarkt, door goedkoop stroom in te kopen en weer duur te verkopen. De verwachting is dat dit zal verschuiven zodra de salderingsregeling eindigt. Dan zullen thuisbatterijen vaker worden gebruikt waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn: het opslaan van zelf opgewekte zonne-energie voor eigen gebruik.

Met het einde van de salderingsregeling in zicht en dalende prijzen lijkt de definitieve doorbraak van de thuisaccu een kwestie van tijd. Experts voorspellen dat over enkele jaren een thuisbatterij in vrijwel ieder Nederlands huis te vinden zal zijn.