Lekker lopen? Zo houd je je (berg)wandelschoenen in topconditie
Modder, sneeuw, grindpaden: wandelschoenen kunnen flink vies worden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het reinigen en onderhouden van je (berg)wandelschoenen. Zo gaan ze (veel) langer mee!
In dit artikel kijken we naar de beste manier om je schoenen schoon te maken. Daarbij kijken we naar specifieke omstandigheden zoals modder en sneeuw, maar ook naar het materiaal waarvan de schoenen gemaakt zijn. Ook geven we tips voor onderhoud en de juiste reinigingsproducten en leggen we uit hoe je de van je schoenen kunt verlengen. Als bonus hebben we ook nog drie leuke wandel-apps voor je!
Lees ook: Wandelaars opgelet: blaren behandelen en voorkomen doe je met deze tips
Stappenplan wandelschoenen schoonmaken
Je hebt een heerlijke wandeling of wandelvakantie achter de rug, maar je schoenen zien er niet meer uit. Tijd voor een stappenplan schoonmaken!
Stap 1: Controleer je schoenen
Inspecteer de schoenen na elke wandeltocht op barstjes in het leer, scheuren of losgeraakt stiksel. Zijn je schoenen beschadigd, dan mag je ze niet schoonmaken met water (dat kan de schade erger maken). Borstel het vuil er zoveel mogelijk vanaf en laat de schoenmaker ze eerst repareren. Zijn je schoenen niet beschadigd? Ook dan borstel je het vuil er zoveel mogelijk af voordat je doorgaat naar stap 2.
Stap 2: Grondig schoonmaken
Gebruik een zachte borstel, lauw water en een mild schoonmaakmiddel zoals vloeibare zeep. Wrijf hiermee voorzichtig over de bovenkant van de schoen en de stof van de tong. Reinig ook de zijkanten en zool met een doek. Spoel schoenen goed af en laat ze op kamertemperatuur drogen. Ze op of onder een kachel zetten raden we af. Is de binnenkant vochtig? Gebruik geen proppen wc-papier of krantenpapier. Dat absorbeert niet goed en wanneer je te veel papier in de schoenen duwt, kunnen ze vervormen. Nat krantenpapier kan bovendien afgeven.
Stap 3: Veel modder?
Zitten de schoenen onder de modder na een regenachtige hike? Maak een papje van warm water en afwasmiddel. Breng dit met een zachte doek aan en laat vijf minuten inweken. Pak daarna een schone borstel en spoel onder de kraan alle vuil weg. Laat de schoenen aan de lucht drogen. Herhaal zo nodig voor hardnekkig vuil.
Stap 4: Zolen schoonmaken
Zit er veel modder, grind of zand tussen de profielzool? Met een tandenborstel kun je dit er het makkelijkst uit krijgen. Gebruik eventueel wat warm water. Gebruik nooit een schuurmiddel, dit kan de profieldiepte beschadigen.
©Ken - stock.adobe.com
💧 Doorweekte schoenen? Zijn je schoenen doornat geraakt, bijvoorbeeld door een fikse regenbui of een trektocht door een beekje? Om ze zo snel mogelijk droog te krijgen, haal je 1) eerst de veters en inlegzolen er uit, 2) veeg je vervolgens met een doek zoveel mogelijk water van de buitenkant af en 3) leg je daarna stukken spons of repen oude handdoek in de schoenen om het vocht te absorberen. Gebruik ook hier liever geen proppen papier. Wanneer de schoenen erg vochtig zijn, herhaal je deze stap een paar keer, totdat je voelt dat de spons of handdoek niet meer vochtig is. 4) Daarna zet je de schoenen op een droge, goed geventileerde plaats. Zet ze niet in de in de buurt van radiatoren, kachels of in direct zonlicht. Directe warmte kan het materiaal van de schoenen uitdrogen en barsten veroorzaken. 5) Zijn ze droog, behandel ze dan met een speciale spray om ze weer waterdicht te maken.
Modder, water, grind, zand & sneeuw
Vuil is vuil, toch? Ja en nee. Ja omdat je ongeacht het soort vuil je schoenen toch moet altijd moet schoonmaken. En nee, omdat de manier van schoonmaken verschilt. In deze tabel zie je in snel wat je bij welke soort vuil moet doen.
Wandelen in de modder
Opgedroogde modder kan moeilijk te verwijderen zijn. Als je in de modder hebt gelopen, is het het beste om je schoenen zo snel mogelijk schoon te maken. Gebruik een zachte borstel om de modder te verwijderen en maak de schoenen dan schoon zoals hierboven beschreven.
Wandelen in de sneeuw
Waar sneeuw en ijs zijn, is vaak ook gestrooid. En dat betekent zout – niet goed voor je schoenen. Spoel ze na een wandeling in de sneeuw daarom zo snel mogelijk af met warm water, om eventuele resten te verwijderen. Droog ze daarna zoals hierboven beschreven.
Wandelen door beekjes
Als je door water hebt gelopen, is het belangrijk om je schoenen goed te laten drogen. Water kan het binnenwerk van de schoenen beschadigen als het niet volledig droogt. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen hoe je dat het beste doet.
Wandelen op grindpaden, strand of door duinen
Schud de schoenen uit om losse steentjes of zand te verwijderen en borstel de zolen schoon. Maak de schoenen daarna schoon zoals hierboven beschreven.
©Kevin - stock.adobe.com
Leer, synthetische materialen, suède en nubuck
Hoe je je schoenen het beste schoonmaakt, hangt natuurlijk ook af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.
Leren wandelschoenen schoonmaken
Leer is een natuurlijk materiaal dat speciale zorg nodig heeft. Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die het leer kunnen beschadigen. Na het schoonmaken behandel je de schoenen met een leerconditioner om het materiaal soepel en waterbestendig te houden.
Wandelschoenen van synthetische materialen schoonmaken
Synthetische materialen zoals nylon en polyester zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Je kunt een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel gebruiken om vuil en vlekken te verwijderen. Spoel de schoenen grondig af om alle zeepresten te verwijderen.
Suède en nubuck wandelschoenen schoonmaken
Suède en nubuck zijn delicate materialen die speciale zorg vereisen. Gebruik een suèdeborstel om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van water of reinigingsmiddelen: deze kunnen het materiaal beschadigen. Als de schoenen erg vuil zijn, overweeg dan om ze professioneel te laten reinigen.
Gore-Tex schoenen Gore-Tex is een waterdicht, maar ademend materiaal dat vaak wordt gebruikt in outdoor kleding en schoenen. Schoonmaken doe je met een zachte borstel. Zeep of andere reinigingsmiddelen kun je beter níet gebruiken, omdat het materiaal daardoor aangetast kan worden. Is al het vuil eraf, behandel ze dan met een impregneerspray zodat ze waterdicht én ademend blijven.
Lees ook: Witte sneakers schoonmaken: zo worden ze weer stralend wit
©karepa - stock.adobe.com
Zo gaan je wandelschoenen langer mee
Om zo lang mogelijk plezier te houden van je wandelschoenen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Regelmatig schoonmaken er daar één van (maar niet met een harde borstel; kies altijd voor zacht!) Heb je leren schoenen? Gebruik dan ook af en toe een impregneerspray of wax, zodat het leer niet uitdroogt. Het is ook slim om, ongeacht van welk materiaal de schoenen gemaakt zijn, ze regelmatig te behandelen met een waterafstotend middel, zodat ze waterdicht blijven.
Bewaar je schoenen verder gewoon op kamertemperatuur. Zorg dat ze goed droog en schoon zijn en zet ze dan gewoon in de kast of gang. Berg ze liever niet op in een dichte tas of doos; je zou dan eventueel last kunnen krijgen van schimmel.
Wandel je vaak? Overweeg dan om een tweede paar schoenen aan te schaffen zodat je kunt afwisselen. Dit geeft je schoenen de kans om te drogen en te herstellen tussen de wandelingen door. Loop ook niet te lang door met versleten zolen of kapotte neuzen of hielen. Voor je het weet is de schade dusdanig, dat herstellen niet meer mogelijk is. En dat is zonde, want wandelschoenen die goed zijn ingelopen en lekker zitten, die zijn goud waard!
©Alexander Raths - stock.adobe.com
🍳 Uitsmijter: Drie fijne apps voor wandelaars
Nederland echt ontdekken? Dan zijn Klompenpaden echt iets voor jou! Het zijn wandelroutes door cultuurhistorisch interessante gebieden, vaak over boerenland. Er zijn er intussen ongeveer 150, voornamelijk in Utrecht en Gelderland. Ze zijn tussen de 3 en 27 km lang. Onderweg vind je informatiepanelen over de streekgeschiedenis, planten en dieren. Klompenpaden voor Android download je hier. Klompenpaden voor iOS vind je hier.
Komoot is een routeplanner-app voor wandelen, fietsen, mountainbiken en meer outdoor-activiteiten. Met de app kun je zelf routes uitstippelen op kaart; de app wijst he vervolgens via gps de weg. Komoot voor Android staat hier en Komoot voor iOS vind je hier.
Lees ook: Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)
Wil je tijdens een lange wandeltocht echt even zitten, om uit te rusten of om lekker wat te eten of drinken bijvoorbeeld? Voor Android is er de app , waarin ruim 150.000 bankjes, picknickplaatsen of andere rustpunten in Nederland te vinden zijn. De app wordt door gebruikers gewaardeerd: hij scoort in Google Play een 4,3 uit 5.