ID.nl logo
Wandelaars opgelet: blaren behandelen en voorkomen doe je met deze tips
© Alexander Raths - stock.adobe.com
Gezond leven

Wandelaars opgelet: blaren behandelen en voorkomen doe je met deze tips

Au, een blaar! Fervente wandelaars die graag lange afstanden afleggen (zei iemand daar Nijmeegse Vierdaagse?) ontkomen er niet aan: blaren. Vervelend, maar met de tips in dit artikel weet je voortaan precies hoe je ze moet behandelen én hoe je ze zo veel mogelijk kunt voorkomen. Even lezen voordat je aan de wandel gaat, dan hoef jij niet langer op de blaren te zitten … uhm lopen!

In dit artikel lees je hoe je blaren kunt behandelen, wat je vooral niet moet doen, waar je als wandelaar de meeste kans op blaren hebt, hoe je blaren voorkomt, hoe je de juiste wandelschoenen en sokken kiest, hoe je wandelschoenen inloopt en welke producten je kunt gebruiken om blaren te behandelen of te voorkomen. Lees ook: Stappenteller: op naar de 10.000 per dag!

Blaren behandelen

Blaren kunnen pijnlijk zijn en je wandelplezier bederven. Maar met de juiste behandeling kun je snel weer op pad. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  1. Reinig de blaar: Was je handen en de blaar met warm water en zeep. Dit helpt infecties te voorkomen.

  2. Prik de blaar door: Gebruik een steriele naald om een klein gaatje aan de rand van de blaar te maken. Druk voorzichtig op de blaar om het vocht eruit te laten lopen.

  3. Verbind de blaar: Na het doorprikken breng je wat antibacteriële zalf aan op de blaar en doe je er een pleister of verband op..

  4. Houd de blaar schoon: Het is belangrijk om de blaar schoon te houden. Verwissel het verband dagelijks en controleer op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of pus. 

©VeNN - stock.adobe.com

Wat je níet moet doen:

Onnodig doorprikken. Heb je een klein blaartje? Dan is afplakken vaak al voldoende om gewoon verder te kunnen lopen. Ga je toch prikken, gebruik dan in geen geval een vuile naald of bijvoorbeeld een schaartje waarmee je ook je teennagels knipt. Eerst desinfecteren is echt een must! Ga ook niet pulken aan de losse huid rondom de blaar. Dat vergroot het risico op infectie. 

Herstel na blaarbehandeling

Na de behandeling van een blaar is het belangrijk om je voet rust te geven. Vermijd zoveel mogelijk druk op de blaar door je schoenen en sokken uit te doen wanneer je kunt. Let op: doe dit alleen als je ergens rust. Op blote voeten lopen met een blaar die je net hebt doorgeprikt of verder hebt behandeld is vanuit hygiëne-oogpunt geen goed plan. Wat je ook kunt doen, is je wandelschema aanpassen of eventueel tijdelijk andere schoenen dragen. Als je moet lopen, probeer dan je gewicht wat meer op de andere kant van je voet te laten rusten om de druk op de blaar te verminderen.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Hoewel je de meeste blaren zelf kunt behandelen, zijn er situaties waarin je medische hulp moet zoeken. Als de blaar geïnfecteerd raakt, als er meerdere blaren zijn of als de blaren terugkomen, is het tijd om een arts te raadplegen.

Blaren Top 3 Dit zijn de drie plekken waar je als wandelaar het snelst blaren kunt krijgen: 🥇 1. Hiel Door de constante wrijving en druk van de schoen op deze plek tijdens het lopen. 🥈 2. Tenen Vooral als je schoenen draagt die te strak zitten of als je sokken hebt die vocht vasthouden. 🥉 3. Bal van de voet De bal van de voet, het gedeelte net onder de tenen, draagt veel van je gewicht en ondergaat  veel wrijving bij elke stap.

Hoe voorkom je blaren?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor blaren. Dit kun je doen:

  1. Bereid je voeten voor: Begin met korte wandelingen en bouw geleidelijk op naar langere afstanden. Zo wennen je voeten aan de belasting.

  2. Draag de juiste sokken: Kies voor sokken die vocht afvoeren en je voeten droog houden. Vermijd katoenen sokken: die kunnen vocht vasthouden en blaren veroorzaken.

  3. Loop je schoenen in: Nieuwe schoenen kunnen blaren veroorzaken. Loop ze in voordat je lange wandelingen maakt.

Zalf & pleisters

Er bestaan verschillende producten die je kunt gebruiken om blaren te behandelen of voorkomen. Denk aan speciale blarenpleisters die de druk en wrijving verminderen, antibacteriële zalf voor de behandeling van doorgeprikte blaren en vochtabsorberende sokken.

©Vadym - stock.adobe.com

De juiste wandelschoenen en sokken kiezen

Niets is zo belangrijk om blaren te voorkomen als de juiste wandelschoenen en sokken. Kies voor schoenen die goed passen, voldoende steun bieden en gemaakt zijn van ademend materiaal. Te strakke schoenen kunnen drukpunten veroorzaken, terwijl te losse schoenen wrijving kunnen veroorzaken. Druk en wrijving: net de twee grootste veroorzakers van blaren. Vermijden dus! Goede wandelsokken zijn sokken die vocht afvoeren en je voeten droog houden. Kies niet voor katoen (katoen houdt vocht vast, met als gevolg vochtige voeten. En die zijn weer vatbaarder voor wrijving. Dus ook voor blaren). Sokken gemaakt van synthetische materialen of wol zijn vaak een betere keuze. Heb je toch last van zweetvoeten? Gebruik wat talkpoeder of voetpoeder zodat het vocht wordt geabsorbeerd. Ook kan het slim zijn om bijvoorbeeld blarenpleisters te plakken om wrijving te verminderen. 

©Emil Nylander | Sebastian - stock.adobe.com

Wandelschoenen inlopen: stappenplan*)

  1. Begin met korte sessies: Draag je nieuwe schoenen in het begin steeds kort in huis. Dit helpt je voeten te wennen aan de nieuwe schoenen en het helpt de schoenen zich aan te passen aan de vorm van je voeten.

  2. Draag de juiste sokken: Trek de sokken aan die je ook tijdens het wandelen wilt dragen. Dit zorgt ervoor dat de schoenen zich aanpassen aan de juiste vorm en grootte..

  3. Draag de schoenen steeds wat langer: Begin met korte wandelingetjes buiten . Verhoog geleidelijk de tijd en afstand die je loopt. Dit helpt de schoenen zich verder aan te passen aan je voeten en je loopstijl..

  4. Let op ongemak: Als je pijn of ongemak voelt, stop dan met lopen. Het is normaal dat nieuwe schoenen in het begin een beetje ongemakkelijk aanvoelen, maar scherpe of aanhoudende pijn kan een teken zijn dat de schoenen niet goed passen.

  5. Gebruik inlegzolen: Als je merkt dat je schoenen niet genoeg ondersteuning bieden, kun je eventueel inlegzolen gebruiken. Deze kunnen helpen om de pasvorm te verbeteren en extra comfort te bieden.

En vooral: heb geduld. Het inlopen van schoenen kost nu eenmaal tijd!

 * Sorry, flauwe woordgrap

 

▼ Volgende artikel
Zo houd je je caravan of camper schoon – vóór, tijdens en na de vakantie
© Maya - stock.adobe.com
Huis

Zo houd je je caravan of camper schoon – vóór, tijdens en na de vakantie

Op vakantie met de camper of caravan? Dan wil je vooral genieten van de vrijheid en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan huishoudklusjes. Hoeft ook niet: met een beetje voorbereiding, wat slimme hulpmiddelen en een paar kleine dagelijkse routines blijft alles fris. En dat betekent ook: geen monsterschoonmaakklus bij thuiskomst dus. Als dat geen ontspannen vooruitzicht is!

🚐 Dit artikel in het kort

Schoonmaken tijdens de vakantie: niet de favoriete hobby van de meeste mensen. Tegelijkertijd is het wel lekker wanneer het in je caravan of camper een beetje fris blijft. In dit artikel lees je: 🚐 Hoe je zorgt dat je met een schone en opgeruimde caravan op pad kunt. 🚐 Wat je onderweg kunt doen om de boel een beetje bij te houden. 🚐 Hoe je de grote schoonmaak na je vakantie zo efficiënt mogelijk kunt aanpakken.

Lees ook: Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

🧳Dit doe je voor vertrek

Een goede start begint met een schone basis én de juiste spullen aan boord. Door je camper of caravan voor vertrek al goed schoon te maken, bespaar je jezelf tijdens je reis een hoop werk. Maak het aanrecht, de koelkast en het kookgedeelte schoon, stofzuig de vloer en neem kastjes en oppervlakken af met een vochtige doek. Ook ramen en spiegels kun je beter alvast schoonmaken: onderweg kan stof er zich dan minder makkelijk aan hechten.

Check daarnaast het toiletgedeelte. Spoel het chemisch toilet door, vul het reservoir met toiletvloeistof en neem een extra navulling mee. Reinig toiletpot en deksel grondig. Nu blijft het onderweg alleen nog maar een kwestie van bijhouden.

Pak vervolgens de juiste schoonmaakspullen in voor onderweg:

☐ Compacte handstofzuiger of kruimeldief (liefst op accu)
☐ Microvezeldoeken en een droge trekker
☐ Setje (liefst biologisch afbreekbare) schoonmaakmiddelen (voor keuken, sanitair en vloeren)
☐ Mobiele lagedrukreiniger met watertank
☐ Vuilniszakken
☐ Bezem of stoffer en blik

Houd het opgeruimd

Alle schoonmaakspullen in een opbergbox
Huh? Een lágedrukreiniger?

Van hogedrukreinigers hebben de meeste mensen wel gehoord, maar wat is een lagedrukreiniger? Kort gezegd: een draagbaar reinigingsapparaat dat water onder lage druk uitspuit. In tegenstelling tot een hogedrukreiniger gebruikt hij minder kracht, waardoor hij geschikt is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen, fietsen, textiel of je camper of caravan. De meeste modellen hebben een ingebouwde watertank, zodat je geen kraan of tuinslang nodig hebt. Daardoor kun je hem ook onderweg gebruiken – bijvoorbeeld op een parkeerplaats, camping of bij het strand. Denk aan het afspoelen van modder, zand, vogelpoep of insecten. Omdat de druk laag is, loop je minder risico op beschadigingen of weggespoten lak of kitranden.

🏖️ Dit doe je onderweg

Ook op vakantie is het prettig als je je huis op wielen fris houdt. Regelmatig even schoonmaken voorkomt dat vuil zich ophoopt en maakt de eindschoonmaak makkelijker.

Vloeren en oppervlakken

Gebruik een handstofzuiger om zand en kruimels dagelijks weg te halen. Houd een doekje en wat allesreiniger bij de hand voor gemorste drankjes of vlekken. Leg een matje bij de ingang en neem vieze schoenen buiten al af, zodat je geen modder of zand naar binnen loopt.

Keuken en badkamer

Werkbladen maak je schoon na elk gebruik. De gootsteen en kraan kun je afnemen met een vochtige doek. In de badkamer is het belangrijk om na elke douchebeurt overtollig water weg te trekken en oppervlakken droog te maken met een microvezeldoek. Zo voorkom je kalkaanslag en schimmel.

Ventileren en luchten

Zorg dagelijks voor frisse lucht in het voertuig, vooral in de natte ruimte. Laat ramen of dakluiken even open staan om condens en vocht af te voeren.

Toilet bijhouden

Leeg de toiletcassette op tijd en maak hem ook af en toe schoon vanbinnen met water en een beetje azijn of toiletvloeistof. Zo blijft het fris én voorkom je verstoppingen.

©Kärcher

🏡 Dit doe je als je weer thuis bent

Ben je weer thuis, maak dan zo snel mogelijk schoon – zodat je caravan of camper meteen weer 'vertrekklaar' is. Haal eerst alle losse spullen uit het voertuig. Zo kun je meteen uitzoeken wat weg kan. Gooi afval weg en haal de koelkast leeg en maak hem schoon. Laat de deur van de koelkast openstaan om geurvorming te voorkomen.

Bekleding en textiel

Banken en stoelen zijn vaak intensief gebruikt. Met een vlekverwijderaar kun je – de naam zegt het al – vlekken verwijderen; is dat niet nodig, gebruik dan een textielverfrisser in sprayvorm om alles weer lekker fris te laten ruiken. Laat alles goed drogen, het liefst buiten bij warm weer, om schimmel te voorkomen.

Kasten, keuken, douche en wastafel

Kasten, plankjes en tafelbladen neem je af met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. De keuken, inclusief fornuis en randen, maak je eenvoudig vetvrij met een stoomreiniger. Die werkt ook goed op kalkaanslag in de douche en op kranen.

Toilet reinigen na de reis

Spoel het toilet grondig door en maak het volledig leeg. Reinig ook het afsluitrubber en laat de cassette goed drogen voordat je die weer opbergt.

Vloeren en hoekjes

Gebruik een stofzuiger met kierenmondstuk om kruimels, zand en stof uit de vloer en hoekjes te halen. Controleer ook de ruimte onder banken en bedden.

Buitenkant van camper of caravan

Gebruik een hogedrukreiniger om vuil van de buitenkant te verwijderen. Werk eventueel met een zachte wasborstel op een telescoopsteel om makkelijk bij het dak te kunnen. Insectenresten, straatvuil en vogelpoep verwijder je het best zo snel mogelijk om vlekken te voorkomen.

©maho


▼ Volgende artikel
Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt
Huis

Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt

Heb je een Chromebook die niet meer opstart? Geen paniek. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het apparaat weer tot leven te wekken. In veel gevallen is het probleem namelijk eenvoudiger op te lossen dan je denkt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Chromebooks staan bekend om hun gebruiksgemak en scherpe prijs, en inmiddels kunnen ze ook prima offline functioneren. Maar daar heb je weinig aan als het apparaat niet opstart. Reageert je Chromebook nergens meer op? Met deze tips vergroot je de kans dat hij toch weer meewerkt.

Koppel accessoires en dongels los

Begin bij het begin: haal alle randapparatuur uit de poorten. Denk aan usb-sticks, externe muizen of dongels. Soms zorgt een aangesloten apparaat voor een stroomprobleem of een storing, waardoor de Chromebook niet goed opstart. Doet hij het na het loskoppelen weer? Sluit de accessoires dan stuk voor stuk opnieuw aan om te ontdekken welk onderdeel de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Reinig de oplaadpoort

Een verstopte usb-poort kan ook roet in het eten gooien. Stof of vuil belemmert soms het contact tussen kabel en apparaat. Een spuitbus met perslucht is ideaal om de poort schoon te blazen. Heb je die niet bij de hand, dan kun je ook voorzichtig een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met een beetje isopropylalcohol gebruiken. Vermijd houten stokjes, die kunnen splinters achterlaten.

Controleer of het scherm werkt

Lijkt het alsof de Chromebook niets doet? Check dan eerst of het scherm überhaupt aanstaat. Het kan gebeuren dat iemand voor de grap de helderheid op het minimum heeft gezet. Druk een paar keer op de helderheidstoets om te zien of het beeld terugkomt. Nog steeds niets? Sluit het apparaat dan eens aan op een extern scherm om te testen of de Chromebook wel signalen afgeeft.

©Google

Gebruik een andere kabel

Geen resultaat? Probeer dan een andere usb-c-kabel. Misschien ligt het simpelweg aan een defecte oplader. Als het ledlampje aangaat bij het aansluiten van een andere kabel, weet je dat het apparaat stroom krijgt. Voor de zekerheid kun je ook een ander stopcontact proberen, al is dat zelden de oorzaak.

Check de accu

Brandt het lampje, maar weigert de Chromebook alsnog dienst, dan zou de accu weleens defect kunnen zijn. In sommige gevallen kun je die zelf vervangen, maar let op: je garantie vervalt dan meestal. Het is verstandiger om contact op te nemen met de verkoper of fabrikant. Als dat niets oplevert, kun je overwegen om een reparatiespecialist in te schakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Voer een Powerwash uit

Als je Chromebook nog wel opstart maar niet goed functioneert, kan een zogenoemde Powerwash uitkomst bieden. Dit is een fabrieksreset die alle gegevens wist en het systeem schoon herstart. Zorg dus dat je belangrijke bestanden vooraf veiligstelt, bijvoorbeeld in de cloud. Zo geef je je Chromebook mogelijk een tweede leven, zonder nieuwe aan te hoeven schaffen.

Zo werkt een Powerwash:
  • Zet de Chromebook aan
  • Druk tegelijk op Ctrl+Alt+Shift+R
  • Klik op 'Opnieuw opstarten'
  • Kies in het volgende scherm voor Powerwash en klik op Doorgaan
  • Volg de instructies en bevestig de reset
  • Na afloop start je de Chromebook opnieuw op en log je in met je Google-account

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.