Wandelaars opgelet: blaren behandelen en voorkomen doe je met deze tips
Au, een blaar! Fervente wandelaars die graag lange afstanden afleggen (zei iemand daar Nijmeegse Vierdaagse?) ontkomen er niet aan: blaren. Vervelend, maar met de tips in dit artikel weet je voortaan precies hoe je ze moet behandelen én hoe je ze zo veel mogelijk kunt voorkomen. Even lezen voordat je aan de wandel gaat, dan hoef jij niet langer op de blaren te zitten … uhm lopen!
In dit artikel lees je hoe je blaren kunt behandelen, wat je vooral niet moet doen, waar je als wandelaar de meeste kans op blaren hebt, hoe je blaren voorkomt, hoe je de juiste wandelschoenen en sokken kiest, hoe je wandelschoenen inloopt en welke producten je kunt gebruiken om blaren te behandelen of te voorkomen. Lees ook: Stappenteller: op naar de 10.000 per dag!
Blaren behandelen
Blaren kunnen pijnlijk zijn en je wandelplezier bederven. Maar met de juiste behandeling kun je snel weer op pad. Hier zijn de stappen die je moet volgen:
Reinig de blaar: Was je handen en de blaar met warm water en zeep. Dit helpt infecties te voorkomen.
Prik de blaar door: Gebruik een steriele naald om een klein gaatje aan de rand van de blaar te maken. Druk voorzichtig op de blaar om het vocht eruit te laten lopen.
Verbind de blaar: Na het doorprikken breng je wat antibacteriële zalf aan op de blaar en doe je er een pleister of verband op..
Houd de blaar schoon: Het is belangrijk om de blaar schoon te houden. Verwissel het verband dagelijks en controleer op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of pus.
©VeNN - stock.adobe.com
Wat je níet moet doen:
Onnodig doorprikken. Heb je een klein blaartje? Dan is afplakken vaak al voldoende om gewoon verder te kunnen lopen. Ga je toch prikken, gebruik dan in geen geval een vuile naald of bijvoorbeeld een schaartje waarmee je ook je teennagels knipt. Eerst desinfecteren is echt een must! Ga ook niet pulken aan de losse huid rondom de blaar. Dat vergroot het risico op infectie.
Herstel na blaarbehandeling
Na de behandeling van een blaar is het belangrijk om je voet rust te geven. Vermijd zoveel mogelijk druk op de blaar door je schoenen en sokken uit te doen wanneer je kunt. Let op: doe dit alleen als je ergens rust. Op blote voeten lopen met een blaar die je net hebt doorgeprikt of verder hebt behandeld is vanuit hygiëne-oogpunt geen goed plan. Wat je ook kunt doen, is je wandelschema aanpassen of eventueel tijdelijk andere schoenen dragen. Als je moet lopen, probeer dan je gewicht wat meer op de andere kant van je voet te laten rusten om de druk op de blaar te verminderen.
Wanneer moet je medische hulp zoeken?
Hoewel je de meeste blaren zelf kunt behandelen, zijn er situaties waarin je medische hulp moet zoeken. Als de blaar geïnfecteerd raakt, als er meerdere blaren zijn of als de blaren terugkomen, is het tijd om een arts te raadplegen.
Blaren Top 3 Dit zijn de drie plekken waar je als wandelaar het snelst blaren kunt krijgen: 🥇 1. Hiel Door de constante wrijving en druk van de schoen op deze plek tijdens het lopen. 🥈 2. Tenen Vooral als je schoenen draagt die te strak zitten of als je sokken hebt die vocht vasthouden. 🥉 3. Bal van de voet De bal van de voet, het gedeelte net onder de tenen, draagt veel van je gewicht en ondergaat veel wrijving bij elke stap.
Hoe voorkom je blaren?
Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor blaren. Dit kun je doen:
Bereid je voeten voor: Begin met korte wandelingen en bouw geleidelijk op naar langere afstanden. Zo wennen je voeten aan de belasting.
Draag de juiste sokken: Kies voor sokken die vocht afvoeren en je voeten droog houden. Vermijd katoenen sokken: die kunnen vocht vasthouden en blaren veroorzaken.
Loop je schoenen in: Nieuwe schoenen kunnen blaren veroorzaken. Loop ze in voordat je lange wandelingen maakt.
Zalf & pleisters
Er bestaan verschillende producten die je kunt gebruiken om blaren te behandelen of voorkomen. Denk aan speciale blarenpleisters die de druk en wrijving verminderen, antibacteriële zalf voor de behandeling van doorgeprikte blaren en vochtabsorberende sokken.
©Vadym - stock.adobe.com
De juiste wandelschoenen en sokken kiezen
Niets is zo belangrijk om blaren te voorkomen als de juiste wandelschoenen en sokken. Kies voor schoenen die goed passen, voldoende steun bieden en gemaakt zijn van ademend materiaal. Te strakke schoenen kunnen drukpunten veroorzaken, terwijl te losse schoenen wrijving kunnen veroorzaken. Druk en wrijving: net de twee grootste veroorzakers van blaren. Vermijden dus! Goede wandelsokken zijn sokken die vocht afvoeren en je voeten droog houden. Kies niet voor katoen (katoen houdt vocht vast, met als gevolg vochtige voeten. En die zijn weer vatbaarder voor wrijving. Dus ook voor blaren). Sokken gemaakt van synthetische materialen of wol zijn vaak een betere keuze. Heb je toch last van zweetvoeten? Gebruik wat talkpoeder of voetpoeder zodat het vocht wordt geabsorbeerd. Ook kan het slim zijn om bijvoorbeeld blarenpleisters te plakken om wrijving te verminderen.
©Emil Nylander | Sebastian - stock.adobe.com
Wandelschoenen inlopen: stappenplan*)
Begin met korte sessies: Draag je nieuwe schoenen in het begin steeds kort in huis. Dit helpt je voeten te wennen aan de nieuwe schoenen en het helpt de schoenen zich aan te passen aan de vorm van je voeten.
Draag de juiste sokken: Trek de sokken aan die je ook tijdens het wandelen wilt dragen. Dit zorgt ervoor dat de schoenen zich aanpassen aan de juiste vorm en grootte..
Draag de schoenen steeds wat langer: Begin met korte wandelingetjes buiten . Verhoog geleidelijk de tijd en afstand die je loopt. Dit helpt de schoenen zich verder aan te passen aan je voeten en je loopstijl..
Let op ongemak: Als je pijn of ongemak voelt, stop dan met lopen. Het is normaal dat nieuwe schoenen in het begin een beetje ongemakkelijk aanvoelen, maar scherpe of aanhoudende pijn kan een teken zijn dat de schoenen niet goed passen.
Gebruik inlegzolen: Als je merkt dat je schoenen niet genoeg ondersteuning bieden, kun je eventueel inlegzolen gebruiken. Deze kunnen helpen om de pasvorm te verbeteren en extra comfort te bieden.
En vooral: heb geduld. Het inlopen van schoenen kost nu eenmaal tijd!
* Sorry, flauwe woordgrap