Stappenteller: op naar de 10.000 per dag!
Met een stappenteller tel je – jawel – het aantal stappen dat je zet tijdens een wandeling. Sinds we hebben bedacht dat het gezond is om 10.000 stappen per dag te zetten, maken mensen daar een ware sport van. En daarbij is het zelf tellen dus gelukkig niet nodig.
Stappentellers bestaan alweer een tijdje. Waarschijnlijk al sinds de mens ‘tijd over’ had en iets met z’n vrije tijd moest doen. Het aantal gezette stappen vertelt namelijk iets over een verrichte sportieve prestatie. In dat opzicht kan het een competitief hulpmiddel zijn. Tegenwoordig is het meer een gezondheidstool geworden. Zo zou het bijvoorbeeld gezond zijn om elke dag 10.000 stappen te zetten. Om dat te getal te behalen (en te controleren) is een teller onontbeerlijk.
Ook lezen: Review Huawei Band 7
Een stappenteller is in z’n eenvoudigste vorm een mechanisch apparaatje, maar die zijn inmiddels volledig verdrongen door elektronische varianten die vaak nota bene goedkoper zijn. Bovendien beschikt het grootste deel ervan over extra functies, waaronder bijvoorbeeld het omzetten van stappen naar afgelegde kilometers en (of) verbrande calorieën. De smartphone en smartwatch zijn inmiddels geduchte concurrenten voor stappentellers geworden.
Hou het simpel: de pure stappenteller
Hoewel je er soms even naar moet zoeken, bestaan ze nog altijd: pure stappentellers zonder verdere poespas. Voorzien van een aan-uitknop en een resetknop doen ze hun ding. Deze basismodellen zijn ideaal voor mensen die geen feeling hebben voor de meer complexe gadgets die tegenwoordig in de winkels liggen. Je hoeft er geen pagina’s dikke handleiding voor door te spitten, geen gedoe met allerlei menu-opties en meer. Gewoon: reset indrukken om de teller op nul te zetten en lopen maar. Aan het eind van de wandeling zie je het aantal getelde stappen op het display van de teller. Niks meer, niks minder. Als dat voldoende is voor jou, dan zit je met zo’n ding prima. Om er eentje te vinden, kun je eens in de schappen van bijvoorbeeld de Action kijken, terwijl grote sportshops ze wellicht ook in het assortiment hebben. En anders wordt het even online zoeken.
©Nikola Bilic
Afstand en calorieën
De meeste basic stappentellers die anno nu verkrijgbaar zijn, bieden standaard meer dan alleen het tellen van stappen. Niet zo vreemd, want een basis-stappenteller is met een paar regels programmacode wel heel simpel uit te breiden zonder dat zoiets extra productiekosten met zich meebrengt. En met die extra’s doelen we dan op de eerder genoemde omrekenfuncties: van stappen naar kilometers en/of calorieën.
Kies je een net iets uitgebreider apparaat en heb je wat minder feeling voor techniek, check dan vóór aanschaf eerst of het beoogde exemplaar voor jou relatief eenvoudig te bedienen is. Zo ja, dan kun je van dit soort stappentellers jaren plezier hebben. Extra voordeel van de basic stappentellers is verder dat ze heel lang meegaan op een klein knoopcelletje, net zoals een digitaal horloge.
Op zoek naar een stappenteller? Hier vind je de beste modellen op een rij!
Sporthorloge ofwel activity tracker
De jongere generaties sportievelingen kan z’n hart ophalen aan een berg van sportgadgets. De standaard stappenteller is daarvan slechts een van de vele onderdelen. Meest praktische is een horlogeachtige vorm die je om de pols draagt, bekend onder de naam sporthorloge, fitnesstracker of activity tracker. Behalve stappen tellen zitten daar alle genoemde omrekenfuncties in, plus vaak ook nog een hartslagmeter, wat het plaatje helemaal compleet maakt.
Meer geavanceerde sporthorloges beschikken ook nog over een gps-ontvanger. Handig, want daarmee kun je achteraf niet alleen je afgelegde route achterhalen, maar ook tot op de meter nauwkeurig je afgelegde afstand. Veel nauwkeuriger dan wat de stappenteller kan, want die baseert de afstand op de lengte van een gemiddelde stap.
©PXimport
Koppelen aan app op je smartphone
Extra voordeel van sporthorloges is dat ze vaak draadloos aan de smartphone te koppelen zijn. Voor de meeste bekende merken (laat bij voorkeur de Chinese grabbelton-exemplaren links liggen als je echt plezier van je klokje wilt hebben) staat een app klaar waarmee nog veel meer mogelijk is, inclusief het loggen van prestaties. Daardoor kun je niet alleen terugkijken of je bepaalde doelen hebt gehaald, maar ook de vooruitgang van je conditie en afgelegde afstanden bijhouden.
Hét voordeel van zo’n horloge is dat je je smartphone tijdens het lopen, joggen enzovoort in principe thuis kunt laten. Handig, want in sportkleding zit dat apparaat toch vaak een beetje in de weg. Bij thuiskomst koppel je sporthorloge en smartphone weer met elkaar om data over te hevelen.
Stappen tellen doe je zo!
De beste sporthorloges vind je hier
Smartphone heeft alles al aan boord
Ben je meer een gewone wandelaar en geen jogger of hardloper? Dan heb je eigenlijk helemaal geen losse stappentellers en sporthorloges meer nodig. Als je over een moderne smartphone beschikt, is de kans groot dat daar een ‘gezondheidsmodule’ in is verwerkt. Zelfs als je daar nog nooit naar hebt gekeken, houdt dit onderdeel op de achtergrond je dagelijkse bezigheden in de gaten, waarbij het aantal stappen en de afgelegde afstand keurig worden bijgehouden.
Open die app eens en je zult zien wat je sinds de aanschaf van je telefoon zoal aan activiteiten hebt verricht. Veel van die gezondheids-apps kunnen bovendien gegevens van een scala aan merken sporthorloges uitlezen, als je dat wilt. Als een fabrikant een eigen smartwatch heeft (dat gaat weer net een stapje verder dan louter een sporthorloge), integreert dat ook naadloos met je telefoon van hetzelfde merk. Een bekend voorbeeld is de Watch van Apple, die naadloos verbonden is met de iPhone.
Welke moet je hebben?
Een stappenteller hoeft je qua prijs de kop niet te kosten. Heb je al een smartphone, dan in principe zelfs helemaal niks omdat de functionaliteit (en meer) al is ingebouwd. De meest simpele basis-stappenteller wisselt al voor een tientje (of minder als je heel goed zoekt) van eigenaar. De ‘bovengrens’ is afhankelijk van hoe gek je het wilt maken.
Ook lezen: Review Fitbit Sense 2 - waar blijft Google?
Sporthorloges met vele extra’s aan boord inclusief gps en smartwatches zijn het duurst – denk aan tot enkele honderden euro’s. Maar een dagelijkse wandelaar die alleen z’n 10.000-stappen-challenge wil halen, zit net zo goed met een teller van een tientje. Met als bijkomend voordeel dat je je hoofd niet hoeft te breken over technische uitdagingen qua bediening. Extra voordeel: de teller draait maar op een klein batterijtje. Smartphones en smartwatches moeten met regelmaat worden bijgeladen, zeker als je er ook nog andere dingen mee doet, zoals communiceren en navigeren.
©PXimport
Meer weten over smartwatches? Check de video hieronder!