Razendsnel naar dromenland: 7 gadgets voor als je niet kunt slapen
Voor de zoveelste keer omdraaien, de minuten zien wegtikken, doelloos in het donker staren en gedachten die alle kanten op gaan: slapeloosheid maakt je gewoonweg moedeloos. De goedbedoelde adviezen vliegen je vast om de oren, maar deze slaapgadgets zijn echt het proberen waard. Ze ondersteunen je bijvoorbeeld met rustiger ademhalen en filteren prikkels uit de omgeving.
Na het lezen van dit artikel weet je welke gadgets je helpen met het blokkeren van omgevingsgeluiden en het reguleren van de ademhaling. Ook het proberen waard: Dit is waarom je lekkerder slaapt na een orgasme.
Omgevingsgeluiden blokkeren
Ligt je tekort aan slaap vooral aan het feit dat je op een onrustige plek woont, dan zijn er een aantal gadgets die helpen het geluid te reduceren. Op die manier word je niet meer afgeleid door langsrazende auto’s, voetstappen van de bovenburen of de snurkende echtgenoot. Deze hulpjes zijn ook heel fijn wanneer je door nachtdiensten overdag moet bijslapen. We noemen er hieronder drie:
1. White noise
White noise machines produceren een continu en monotoon geluid dat de hersenen afleidt, kalmerend werkt en de omgevingsgeluiden naar de achtergrond laat verdwijnen. Het is een soort rustgevende zoem in verschillende frequenties die op hetzelfde niveau wordt afgespeeld, zodat je rustig in slaap valt. Geef het wel de tijd, want volgens slaapexpert Annelies Smolders heeft een white noise machine pas na een week of zes effect.
2. Slaapmasker met bluetooth
Met een slaapmasker met geluid sla je twee vliegen in één klap: je wordt echt even helemaal afgesloten van de omgeving doordat je niets meer ziet en tegelijkertijd rustgevende muziek hoort via de ingebouwde bluetooth oortjes. Je laadt ‘m op via een usb-kabel en kunt zo met gemak tien uur luisteren naar muziek of geluiden die jij prettig vindt.
3. Oordoppen
De nieuwste slaap-oordoppen zijn zo gemaakt dat je ze amper voelt zitten. Je kunt de oordoppen op maat laten maken, maar ook de standaard oordoppen zijn het proberen waard. Omgevingsgeluiden worden naar de achtergrond geschoven, maar geluiden met een hoge frequentie - een huilende baby, wekker of alarm - hoor je nog wel.
©Maksims_Liene | fotoduets - stock.adobe.com
💤 Lees ook: Waarom goed slapen zo belangrijk is
Ademhaling reguleren
Niet alleen geluiden kunnen de slaap verstoren, vaak spelen zorgen en spanningen ook een grote rol in het lastig in slaap vallen. Je ademhaling zit te hoog en je hersenen draaien nog overuren en daardoor kun je de slaap maar moeilijk vatten. Door te letten op je ademhaling en bijvoorbeeld meditatieoefeningen te doen (klik hier voor 5 handige apps voor meditatie en ontspanning) sus je je hersenen en daardoor ook jezelf in slaap, al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er een aantal apparaten en apps die je hiermee kunnen helpen:
1. Somnox slaaprobot
De Somnox slaaprobot is een soort knuffel in de vorm van een pinda die je helpt rustig te ademen waardoor je in slaap valt. Door hem dicht tegen je aan te houden, voel je fysiek een ademhaling waarin je vanzelf meegaat. Door middel van sensoren voelt de robot het ritme van jouw ademhaling aan en kan hij bijvoorbeeld het tempo vertragen wanneer je te snel ademt.
Het apparaat helpt je ook overdag met beter ademhalen, mediteren en je kunt ook nog eens naar je favoriete rustgevende muziek en meditatieoefeningen luisteren. De Somnox belooft binnen vier weken effect. In deze video zie je hoe de slaaprobot werkt.
©OLHa | MTP
2. Meditatie- en slaapapps
Er zijn steeds meer apps die door middel van meditatie en mindfulness jouw ademhaling naar beneden brengen, je beter laten ontspannen en daardoor sneller in dromenland brengen. Dit is vooral fijn voor beginners, want door meditatieoefeningen leer je hoe je je hoofd leeg maakt en de ademhaling onder controle krijgt. Een ideale app voor beginners is Headspace, maar ook Calm is fijn. Mediteer je vaker en wil je liever wat meer de diepte in, dan is Insight Timer misschien iets voor jou.
3. Dodow slaaphulp
De Dodow slaaphulp traint jouw lichaam op een natuurlijke manier in slaap te komen. Het synchroniseert je ademhaling door middel van blauw licht dat op het plafond geprojecteerd wordt. Wanneer je je concentreert op het tempo pas je je ademhaling als vanzelf aan en word je meegenomen richting dromenland. De ademhalingsoefeningen vertragen je stofwisseling en gedachtenstroom en daardoor val je veel sneller en dieper in slaap.
Zo werkt de Dodow slaaphulp.
4. Philips Somneo
De wake-up light waardoor je op natuurlijke manier wakker wordt, kende je waarschijnlijk al, maar Philips heeft nu de Somneo Sleep & Wake-Up Light bedacht voor iedereen die wat hulp kan gebruiken bij het slapen. De ingebouwde slaaphulp helpt je door middel van licht, geluid en ademhalingsoefeningen makkelijker in slaap te vallen. Volg met je ademhaling een van de zeven lichtintensiteits- of geluidsritmes, terwijl je je ogen gesloten houdt en je valt binnen een aantal minuten rustig in slaap.
Helemaal handig: de Somneo is ook nog eens een nachtlampje voor als je er toch even uit moet en heeft een usb-poort waarmee je je telefoon kunt opladen. Scheelt ook weer een kabel op je nachtkastje.