Review Huawei Band 7 - Typisch modern Huawei-product
Hoewel we genoeg kanttekeningen kunnen plaatsen bij de Huawei Band 7 (omdat het nou eenmaal door een handelsembargo al een gemankeerd product is), kunnen we er niet omheen dat het ook goed is in wat het doet. In deze Huawei Band 7 review lees je wat we daarmee bedoelen.
Voor een prijs van vijftig tot zestig euro kun je je eigen geen buil aan de Huawei Band 7 vallen. De genoemde nadelen zijn meer aspecten waar je tijdens het sporten rekening mee moet houden. Het gebrek aan een gps-chip is misschien nog wel het meest nadelig, aangezien je zonder telefoon dus niet je gebaande pad in kaart kunt brengen. Verder had een lichtsensor fijn geweest, zodat je niet de instellingen in hoeft te duiken om het helderheidsniveau aan te passen. En dat gebrek aan een microfoon of speaker? Tja, bellen via je pols is voor ons geen hobby, dus dat missen we niet echt. Qua software hoef je ook niet de bovenste plank te verwachten. Maar de onderste plank is een ander verhaal. HarmonyOS is een mooie middenmotor en is relatief uitgebreid qua sportfuncties, maar karig in al het andere. Gelukkig is het scherm prettig en kun je de overzichtelijke informatie goed aflezen. Dan heb je nog het gedoe met apps updaten op je smartphone en het feit dat je geen third-party diensten kunt gebruiken. Dat is vrij zonde, want de metingen zijn over het algemeen goed en de Band 7 zit nooit in de weg wanneer je hem draagt. Een gevalletje kopen op eigen risico.
- Oled-scherm
- Comfortabele pasvorm
- Redelijk accurate metingen
- Accuduur en opladen
- Constante hartslagmeting
- Veel sportopties
- HarmonyOS wat karig
- Geen apps van derde partijen
- Geen gps-chip
- Geen lichtsensor
- Gedoe met apps updaten
Jaren nadat de voormalig Amerikaanse president Donald Trump de handelsban met Huawei oplegde, zien we dat het eens zo grote merk (dat ooit Apple in het vizier had) worstelt met de dagelijkse realiteit. De smartphones worden niet echt meer verkocht in het westen, omdat de fabrikant niet de juiste licenties in handen krijgt. Je zou denken dat andere producten, zoals koptelefoons en fitnesstrackers, een beter lot beschonken zijn. Maar uit meerdere ervaringen blijkt ook dat niet altijd het geval te zijn. De producten zijn – in veel gevallen – in de basis al gemankeerd.
Gedoe met apps
Dat geldt voornamelijk voor smartwatches en fitnesstrackers: apparaten die afhankelijk zijn van een goede app. In het geval van de Huawei Band 7 dien je bijvoorbeeld de Huawei Gezondheid-app te downloaden. Echter, de meest recente versie van die app staat niet in de Google Play Store. Je kunt de app wel downloaden vanuit Googles downloadwinkel, maar vervolgens dien je hem met een omweg van een update te voorzien. Je moet dan een .apk-bestand downloaden (dat is een Android-installatiebestand) en toestaan dat je browser dergelijke bestanden kan opslaan.
Dat is vragen om problemen. Sommige mensen hebben dergelijke toestemmingen bewust uitstaan, om te voorkomen dat andere gebruikers of websites allerlei troep op hun smartphones of tablets installeren. Mocht het misgaan, dan is Huawei natuurlijk niet verantwoordelijk. Je geeft er als gebruiker immers zelf toestemming voor. Maar het feit dat dit móet, omdat je anders het gekochte product niet kunt gebruiken, is een grote smet op de ervaring. Je hebt overigens nog een app nodig (Mobile Services) die je op dezelfde manier moeten updaten. Met flink wat gedoe, dus.
En dat is zonde
En weet je wat het ergste is: dat is best zonde. De Huawei Band 7 is namelijk een fijn product voor een betaalbare prijs. De fitnesstracker zit comfortabel rondom je pols en zit gedurende de dag niet in de weg. Niet wanneer je sport en ook niet wanneer je werkt, kookt of lekker op de bank hangt. Dat komt onder meer door het lage gewicht van zestien gram, evenals het kunststof omhulsel en de afmetingen van 10 millimeter bij 44,3 millimeter. Ondanks dat kleine formaat beschikt het apparaatje over een verfijnd en schitterend oled-scherm van 1,47 inch, dat alles perfect in beeld brengt.
De interne accu van 180 mAh moet tot veertien dagen meegaan. Het is ons niet gelukt dat aantal dagen te halen, maar zeven tot tien dagen is wel realistisch. Het ligt er ook maar net aan wat je ermee doet. Ga je elke dag sporten en laat het scherm constant aanstaan (dat is één van de nieuwe opties), dan vreet het systeem energie. Mocht je overigens zonder stroom komen te zitten, dan vormt dat geen probleem: binnen een uurtje is de Huawei Band 7 weer gereed voor gebruik. Dat is ontzettend snel en daarna kun je wederom dagen vooruit. Een geruststelling.
Constant je hartslag meten
Ondanks het compacte formaat, heeft Huawei er een hoop technologie in gestopt. Het waterdichte ontwerp huisvest onder meer een hartslagmeter (die heel de dag je hartslag bijhoudt) en een saturatiemeter, waardoor je al heel wat informatie over je lichaam in kaart kunt brengen. Daarnaast is er ook een gyroscoop en een snelheidsmeter, waardoor je in totaal 96 workouts kunt tracken met dit polsapparaatje. Van rennen tot yoga, van zwemmen tot crossfit en zelfs van darten tot aan karate; er zijn weinig sporten die je niet kunt laten meten door de Huawei Band 7.
Over het algemeen lijkt de Huawei Band 7 ook correcte metingen uit te voeren. Soms komen de metingen niet helemaal overeen met metingen van professionele fitnessapparatuur dat je in de sportschool aantreft, maar heel ver zitten de Band 7-metingen er niet vandaan. Je kunt hier prima op varen, zonder het idee te hebben iets te missen of achtergesteld te worden in de informatievoorziening. Je bent wel aangewezen op de app en opties die Huawei zelf aanbiedt; helaas biedt de Huawei Band 7 namelijk geen ondersteuning aan voor third-party applicaties.
HarmonyOS en missende onderdelen
Dat komt doordat de Band 7 draait op HarmonyOS. Dat is een besturingssysteem dat Huawei zelf ontwikkelde. Hoewel het systeem overzichtelijk en kleurrijk oogt, is het niet het meest uitgebreide systeem dat je tegenkomt. Bovendien kunnen derde partijen de missende functies niet aanbieden, omdat de Band 7 geen apps ondersteunt. Daardoor is dit apparaat niet net zo bruikbaar als een smartwatch van Apple of Samsung, die ook allerlei opties met betrekking tot muziek, berichten en smarthome kunnen aanbieden. Ondanks de prijs voelt de Band 7 daardoor soms wat karig.
Het is niet zo dat je helemaal niets kunt met de Huawei Band 7. Want je kunt wel muziek bedienen of berichten (beperkt) beantwoorden. Maar echt jé van hét is het niet. Daar voelt HarmonyOS, in elk geval op deze fitnesstracker, te basaal voor. Verder is het jammer – maar ergens ook wel enigszins begrijpelijk – dat de Band 7 geen gps-tracker, lichtsensor, microfoon of speaker heeft. Daardoor moet je dus altijd je telefoon meenemen wanneer je op pad gaat, wat voor sommige mensen nadelig uitpakt. Neem je altijd je telefoon mee tijdens het sporten, dan is dit een minder groot probleem.
Conclusie: Huawei Band 7 kopen?
Voor een prijs van vijftig tot zestig euro kun je je eigen geen buil aan de Huawei Band 7 vallen. De genoemde nadelen zijn meer aspecten waar je tijdens het sporten rekening mee moet houden. Het gebrek aan een gps-chip is misschien nog wel het meest nadelig, aangezien je zonder telefoon dus niet je gebaande pad in kaart kunt brengen. Verder had een lichtsensor fijn geweest, zodat je niet de instellingen in hoeft te duiken om het helderheidsniveau aan te passen. En dat gebrek aan een microfoon of speaker? Tja, bellen via je pols is voor ons geen hobby, dus dat missen we niet echt.
Qua software hoef je ook niet de bovenste plank te verwachten. Maar de onderste plank is een ander verhaal. HarmonyOS is een mooie middenmotor en is relatief uitgebreid qua sportfuncties, maar karig in al het andere. Gelukkig is het scherm prettig en kun je de overzichtelijke informatie goed aflezen. Dan heb je nog het gedoe met apps updaten op je smartphone en het feit dat je geen third-party diensten kunt gebruiken. Dat is vrij zonde, want de metingen zijn over het algemeen goed en de Band 7 zit nooit in de weg wanneer je hem draagt. Een gevalletje kopen op eigen risico.