Review Fitbit Sense 2 - Waar blijft Google?
Met de introductie van een nieuwe ‘CEDA-scanner’ probeert Fitbit z’n nieuwste en compleetste smartwatch aan te prijzen. Maar kunnen we deze Fitbit Sense 2 niet beter een gezondheidshorloge noemen?
De Fitbit Sense 2 verschilt maar weinig ten opzichte van zijn voorganger, terwijl de overname door Google juist verwachtingen opvoert. Hierdoor voelt het een plichtmatige update van de Fitbit Sense 1, die eigenlijk een nagenoeg gelijkwaardige ervaring biedt. De metingen en app zijn nauwkeurig en toegankelijk, maar de ervaring wordt getemperd door Fitbit Premium. Het gebrek aan slimme functies zorgt ervoor dat andere alternatieven gewoonweg interessanter zijn.
- Automatische activiteitsherkenning
- Toegankelijke app en horloge
- Geavanceerde metingen
- Beeldkwaliteit
- Beperkte functionaliteit en vernieuwing
- Fitbit Premium
- Afgekeken ontwerp
Twee jaar terug introduceerde Fibit de Sense. Een smartwatch die meer toegespitst was op gezondheidsmeting dan de andere Fitbit Versa-smartwatchserie. De Fitbit Sense kent alle hartslag-, slaap en activiteitsmetingen die je van het merk gewend bent- en introduceerde de mogelijkheid om bijvoorbeeld een hartfilmpje te maken, bloedzuurstofwaarde te meten en stressniveau te bepalen. Bovendien zorgde een thermometer voor de meting van huidtemperatuur. Een functie die vooralsnog nutteloos bleek, tenzij je wilt weten of je met het raam open of met je arm buiten de deken geslapen hebt.
Desondanks liet deze gezondheidswatch een positieve indruk achter. Deze basis is hetzelfde gebleven bij de Fitbit Sense 2. En nee, helaas biedt de huidtemperatuurmeting nog geen zinnige waardes op.
Veel veranderd
Intussen is er veel veranderd bij Fitbit. Het bedrijf werd overgenomen door Google, wat verwachtingen schept. Hoe gaan de twee merken aan elkaar gekoppeld worden? Het is teleurstellend om te horen dat er te weinig van deze verweving merkbaar is. Het blijft bij de belofte dat er een Google Maps- en Google Wallet-app aan zit te komen. Voor de hand zou liggen dat Fitbit zou kiezen voor Google Wear, het smartwatch-besturingssysteem van Google. Zo heb je de geavanceerde activiteits- en gezondheidsmeting van Fitbit, maar dan op een platform voor een smartwatch met apps en andere toepassingen. Andersom gebeurt dit immers wel: de zojuist geïntroduceerde Google Pixel Watch draait op Wear OS, maar biedt ook Fitbit-integratie voor de lichaams- en activiteitsmetingen.
Integendeel zelfs. Fitbit claimt het besturingssysteem voor smartwatches van de grond af opnieuw op heeft gebouwd. In praktijk merk je daardoor dat de Fitbit Sense 2 soepel werkt, maar hier en daar nog een bug vertoont. De keuze blijkt echter lastig te begrijpen en navraag levert meer vragen dan antwoorden op. Waarom investeren in een nieuw Fitbit-besturingssysteem terwijl er al een beter, uitgebreider platform op de plank ligt?
Nieuw OS
Bovendien komt het nieuwe besturingssysteem met concessies. Bijvoorbeeld de muziekbediening en Google Assistent-functie zijn gesneuveld. De beperkte integratie met andere apps en diensten is nu volledig verdwenen. Al je data zit bij Fitbit. Als je graag je data koppelt met een andere dienst als Strava, Komoot, Runkeeper of andere gezondheids- en sport-app, dan is Fitbit ongeschikt. Dat is vervelend, maar het wordt erger. Fitbit zet steeds meer in op Fitbit Premium, dat een heilloze koers vaart door je gegevens en -analyse achter een betaald abonnement te plaatsen. Jouw data mag je dus alleen gebruiken als Fitbit maandelijks betaalt en is alleen te gebruiken in de Fitbit-app.
Wat is er nieuw aan de Fitbit Sense 2?
De Fitbit Sense 2 lijkt erg op zijn voorganger. Het ontwerp met het vierkante scherm doet wat denken aan de Apple Watch en ook het bandje zien we terug op vele andere Fitbit-producten. Dit bandje kun je overigens gewoon vervangen. Wel zo prettig, omdat deze huidirritatie kan opleveren.
Het amoledschermpje heeft een indrukwekkende beeldkwaliteit, niet alleen ogen kleuren goed. Ook de helderheid is hoog, zodat je in zonlicht het schermpje afleest. Er is een always-on functie waardoor je altijd de klok op het display ziet. Deze is echter funest voor de accuduur, waardoor je dagelijks moet opladen. Zonder de always-on functionaliteit gaat de accu zo’n vier dagen mee, alhoewel dat erg afhankelijk is van je gebruik. Een hardlooprondje met GPS eist bijvoorbeeld ook veel van de accu.
Fijn is dat de Fitbit Sense 2 nu in staat is om automatisch activiteiten te herkennen wanneer je deze bent gestart. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling of fietstocht krijg je een melding met de vraag of je een activiteit uitvoert. Op de achtergrond is de Fitbit al begonnen met de uitgebreide meting. Wil je je route echter vastleggen via de GPS, dan moet je nog wel even de activiteit handmatig starten vanaf je polsschermpje.
De grootste vernieuwing heet de cEDA-scanner, een soort stressmonitor. Merkt deze scanner waarde-wisselingen op, dan krijg je een melding op je horloge met de vraag hoe je je voelt. Op basis daarvan krijg je tips. Bijvoorbeeld om een stukje te gaan lopen of wat ademhalingsoefeningen te doen als je te gespannen bent.
De prettigste vernieuwing is echter de fysieke knop aan de zijkant van het horloge. Hierdoor laat de Fitbit Sense 2 zich makkelijker bedienen dan zijn voorganger.
Fitbit Sense 2 in praktijk
In praktijk is de Fitbit Sense 2 erg toegankelijk, de app en de horlogemenu’s maken het apparaat geschikt voor iedereen die een vinger aan de pols wilt houden. De metingen zijn ook waardevol, of het nu slaap-, activiteits- en harstlagmetingen gaat. Ook kan de Sense 2 onregelmatige hartslagpatronen herkennen, iets waar ik overigens in praktijk niks van heb ervaren.
Andere reviewers merken op dat de GPS niet erg nauwkeurig is, hier merkte ik zelf echter helemaal niks van. Integendeel. Mijn hardlooproute werd erg nauwkeurig vastgelegd.
Alternatieven voor de Fitbit Sense 2
De Fitbit Sense 2 voelt als een soort tussenfase voor de samensmelting van Fitbit en Google: verwachtingen zijn hoog en verbeteringen gering. De metingen en apps van Fitbit zijn de moeite waard, maar deze ervaring wordt getemperd door de abonnementsdienst. Bovendien is het horloge (naast deze geavanceerde metingen) tamelijk beperkt in functionaliteit. Deze ervaring maken andere smartwatches interessanter.
De Apple Watch bijvoorbeeld is functioneel een stuk veelzijdiger. Hoewel de metingen iets minder nauwkeurig zijn en er ook een abonnementsdienst is, worden alle data toegankelijk weergegeven en biedt het abonnement extra instructievideo’s en coaching. Geen data en analyses worden achter een betaalmuur weggestopt.
Garmin heeft op zijn beurt nauwkeurigere metingen, hoewel de horloges van dit merk meer op sportprestaties gericht zijn. Ook is de app iets minder toegankelijk. Wel zijn alle gegevens zonder abonnement nauwkeurig door te spitten en te analyseren.
Tenslotte is het interessantste alternatief van Google zelf. De Pixel Watch, die nog niet officieel verkrijgbaar is in Nederland is een Android Wear-smartwatch met Fitbit-metingen ingebouwd. Het beste van beide werelden en eigenlijk het horloge dat de Fitbit Sense 2 had moeten zijn.
Conclusie: Fitbit Sense 2 kopen?
De Fitbit Sense 2 verschilt maar weinig ten opzichte van zijn voorganger, terwijl de overname door Google juist verwachtingen opvoert. Hierdoor voelt het een plichtmatige update van de Fitbit Sense 1, die eigenlijk een nagenoeg gelijkwaardige ervaring biedt. De metingen en app zijn nauwkeurig en toegankelijk, maar de ervaring wordt getemperd door Fitbit Premium. Het gebrek aan slimme functies zorgt ervoor dat andere alternatieven gewoonweg interessanter zijn.