Is het een verkoudheid, griep of corona?
De afgelopen tijd leek het coronavirus wat naar de achtergrond te zijn verdwenen. Maar het virus laait in golven weer op. Op dit moment neemt het aantal coronabesmettingen weer toe. Het is daarom extra belangrijk om goed op te letten of je klachten wijzen op een verkoudheid, griep of toch corona.
In dit artikel verkennen we de verschillen tussen verkoudheid, griep en COVID-19. Deze veelvoorkomende aandoeningen lijken in symptomen op elkaar, maar kennen belangrijke verschillen in oorzaken, ziekteverloop en behandelingen. We bieden inzicht in hoe je deze aandoeningen kunt herkennen en wat de kenmerkende eigenschappen zijn. We behandelen alles van de gebruikelijke verkoudheid tot de serieuze implicaties van griep en COVID-19, zodat je goed geïnformeerd bent:
- Wat zijn de kenmerkende verschillen tussen verkoudheid, griep en COVID-19?
- Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen in relatie tot deze aandoeningen?
- In welke situaties is het raadzaam om medische hulp te zoeken?
Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij
Verkoudheid, griep en COVID-19 worden allemaal veroorzaakt door virussen die de luchtwegen en slijmvliezen infecteren. Hoewel deze aandoeningen overlappende symptomen vertonen, zijn er ook duidelijke verschillen in ziekteverwekkers, ernst, beloop en behandeling. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je deze veelvoorkomende aandoeningen van elkaar kunt onderscheiden, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen.
Verkoudheid
Een verkoudheid wordt veroorzaakt door rhinovirussen, waarvan honderden typen bestaan. Verkoudheidsvirussen infecteren en irriteren de slijmvliezen van neus, keelholte en bijholtes. Dit leidt tot ontstekingsreacties met milde symptomen, zoals een loopneus, niezen, keelpijn en soms lichte koorts. Andere typische verkoudheidsklachten zijn hoofdpijn, oorpijn door verstopping van de buis van Eustachius en een productieve hoest (waarbij je slijm ophoest). Meestal geneest een verkoudheid vanzelf binnen 5 tot 10 dagen. Rust, voldoende drinken en pijnstillers zijn vaak voldoende als behandeling. Antibiotica helpen niet, omdat een verkoudheid door een virus wordt veroorzaakt en antibiotica bedoeld zijn voor bacteriële infecties.
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk van mens op mens via kleine speekseldruppeltjes die vrijkomen bij hoesten en niezen. Ook via contact met oppervlakken en de handen worden de virussen overgedragen. Het risico op besmetting is groter in de herfst/winter als mensen meer binnen zitten.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Griep
In tegenstelling tot een verkoudheid wordt griep veroorzaakt door influenzavirussen. Griep begint vaak plotseling met hoge koorts, spierpijn, algehele malaise en acute vermoeidheid. Andere typische griepsymptomen zijn hoofdpijn, keelpijn, droge hoest en verstopte neus. Een griep verloopt meestal ernstiger dan een gewone verkoudheid en duurt gemiddeld 2 tot 3 weken. Bij kwetsbare groepen zoals ouderen kan een griep leiden tot ernstige complicaties als longontsteking, bronchitis of zelfs overlijden. Jaarlijks belanden honderden Nederlanders met griep op de intensive care. Een griepprik in het najaar kan bescherming bieden tegen de meest voorkomende influenzavirussen van het seizoen. Griepvirussen verspreiden zich net als verkoudheidsvirussen via hoest- en niesdruppeltjes en contact met oppervlakken.
©Wayhome Studio
COVID-19
COVID-19 wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus en behoort tot de coronavirussen. COVID-19 kan variëren van milde verkoudheidsklachten tot ernstige longontsteking met acute benauwdheid. Typische symptomen zijn koorts, droge hoest, vermoeidheid en plotseling verlies van reuk en smaak. In tegenstelling tot griep is spierpijn minder gebruikelijk.
COVID-19 verloopt lang niet altijd milder dan griep. Zeker bij ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen kan COVID-19 zeer ernstig verlopen en overlijden veroorzaken door complicaties als longontsteking. Voor COVID-19 is nog geen effectieve behandeling, wel zijn er sinds 2021 vaccins om besmetting te voorkomen. Het coronavirus verspreidt zich net als andere luchtwegvirussen via druppeltjes en contact met besmette oppervlakken.
©JDG - ID.nl
Advies bij symptomen
Heb je symptomen die kunnen wijzen op verkoudheid, griep of COVID-19? Blijf dan thuis en beperk contact met anderen tot je zeker weet wat je onder de leden hebt. Laat je bij koorts en/of benauwdheidsklachten direct testen op corona. Volg de adviezen van het RIVM goed op. Zo voorkom je verspreiding van het virus naar kwetsbare personen. Ga pas weer naar buiten als je 24 uur klachtenvrij bent.
Wanneer is het verstandig om te testen op corona?
Sinds maart 2023 is testen op corona niet langer verplicht bij klachten. Testen is meestal niet nodig bij milde verkoudheidsklachten zonder koorts. Volg dan de algemene adviezen zoals thuisblijven, afstand houden en goede hygiëne. Toch kan het in bepaalde situaties wel nuttig zijn om je te laten testen. Overweeg zelftests in deze gevallen:
🏠 Je hebt huisgenoten of nauwe contacten die tot een risicogroep behoren, zoals ouderen of mensen met een zwakke gezondheid
🤒 Je hebt aanhoudende klachten zoals koorts, benauwdheid en extreme vermoeidheid.
🏥 Je werkt in de zorg, het onderwijs of met grote groepen mensen. Contact vermijden na een positieve test voorkomt besmetting van patiënten, leerlingen of collega's.
✈️ Je gaat op reis naar het buitenland. Sommige landen vereisen nog een negatieve testuitslag.
Zelftests zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheken en supermarkten. Voor minima met een laag inkomen zijn er tot eind 2023 gratis zelftests beschikbaar. Mensen met een groot risico kunnen maandelijks 25 gratis zelftests aanvragen.
©JDG - ID.nl
Tot slot
Ondanks de overlap in symptomen zijn er duidelijke verschillen tussen verkoudheid, griep en COVID-19 op het gebied van ziekteverwekkers, typisch beloop, complicaties en behandeling. Door goed op de hoogte te zijn van deze verschillen is het mogelijk om onderscheid te maken tussen deze veelvoorkomende aandoeningen. Bij twijfel of zorgwekkende symptomen is het verstandig een arts te raadplegen
©CIDimport
🧪Benieuwd hoe je correct een zelftest doet? Kijk deze video!
Bron: GGD IJsselland