Hoofdpijn? Met deze 5 tips kom je er snel vanaf!
Hoe ontstaat hoofdpijn? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? ID.nl heeft 5 tips voor je waarmee je snel van je 'hoofdpijndossier' af bent.
🤯 In dit artikel lees je:
- Hoe hoofdpijn ontstaat
- Welke soorten hoofdpijn er zijn
- Wat je ertegen kunt doen
Lees ook: Lekker in je vel met deze 5 mindfulness- en meditatie-apps
Hoe ontstaat hoofdpijn?
Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben. De pijn is eigenlijk een signaaltje aan jou dat er een probleem is in je lichaam. Vaak is het moeilijk te achterhalen voor mensen waardoor de hoofdpijn precies ontstaat. Er zijn twee soorten hoofdpijn die ook verschillende oorzaken kunnen hebben.
Welke soorten hoofdpijn zijn er?
Primaire hoofdpijn ontstaat vanuit het hoofd zelf en komt meestal door stress, spanning of oververmoeidheid. Denk aan: spanningshoofdpijn, migraine of clusterhoofdpijn.
Secundaire hoofdpijn komt door een oorzaak elders in het lichaam. Denk bij secundaire hoofdpijn aan: virussen en griepjes, ontstekingen, tandpijn, hormonale schommelingen, verminderd zicht (een ogencheck kan nooit kwaad!), een slechte houding van het lichaam en een hersenschudding of hersentrauma. Maar ook bepaalde voeding, medicijngebruik, alcoholgebruik, een te lage bloedsuikerspiegel of een verstoorde vochtbalans kunnen hoofdpijn veroorzaken, net als te lang verblijven in een slecht geventileerde ruimte zitten.
©Yuri Arcurs peopleimages.com
Huisarts en pijnstillers
Heb je last van aanhoudende hoofdpijn en weet je niet hoe het komt? Ga dan vooral naar je huisarts. Die kan helpen te achterhalen hoe de klacht ontstaat en weet wat je eraan zou kunnen doen. Natuurlijk kunnen pijnstillers helpen om de pijn te verlichten. Maar probeer ook zeker onderstaande 5 tips: grote kans dat je er baat bij hebt!
Tip 1: Vermijd cafeïne
Cafeïne bevat stoffen die hoofdpijn veroorzaken. Het zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt en de bloedvaten vernauwen. Cafeïne kan ervoor zorgen dat je uitdroogt. Niet alleen verhoogt meer dan 400 mg cafeïne de kans op hoofdpijn, je kunt ook andere klachten krijgen, zoals slapeloosheid en maag- en darmklachten, rusteloosheid, angstgevoelens en hartkloppingen.
Wanneer je van het ene op het andere moment stopt met koffie en cola, kan het zijn dat je juíst hoofdpijn krijgt. Dat zou te maken kunnen hebben met ontwenning. Bouw rustig af. Ga van drie koppen koffie naar twee koppen, bijvoorbeeld. En dan een week later naar één kop per dag. Let op: ook chocola, bepaalde thee, energiedranken en frisdranken kunnen cafeïne bevatten.
©Buppha Wuttifery
Tip 2: Ga naar buiten
Even de benen strekken! Een drukke dag en nergens tijd voor? Ga dan juist even wandelen. De buitenlucht en beweging doen je goed. Het houdt je fysiek en mentaal gezond en het zorgt ervoor dat je de rest van de dag weer beter aan kunt. Gebruik bijvoorbeeld de app Ommetje van de Nederlandse Hersenstichting. Buiten zijn en bewegen doen wonderen tegen hoofdpijn. Adem als je buiten bent eens een paar keer diep in en uit en stuur zo verkwikkende zuurstof naar je hersenen.
Tip 3: Eet goede voedingsstoffen
Deze tip ligt een beetje in het verlengde van tip 1. Gezond leven, matig met alcohol, goede voedingsstoffen binnenkrijgen, voldoende slaap... Het is misschien voor de hand liggend, maar: een gezonde leefstijl helpt echt en vermindert de kans op hoofdpijn. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende magnesium binnenkrijgt: daarvan wordt gezegd dat het helpt tegen hoofdpijn.
Een banaan bevat veel magnesium en verder vind je het in vis, kalkoen, kip, rundvlees, paddestoelen, linzen, erwten, macadamia-noten, hazelnoten, paranoten, amandelen, bramen, frambozen en bessen. Ook bepaalde vitaminen (B2, B11, B12, D3) helpen tegen hoofdpijn. Groene thee helpt ook. En thee van verse gember kan helpen bij migraine. Het verlicht de hoofdpijn en vermindert de misselijkheid.
Tip 4: Drink voldoende water
Door voldoende water te drinken kun je hoofdpijnklachten voorkomen. Water heeft namelijk een zuiverende werking en je houdt er je vochtbalans mee in evenwicht. Onderzoek heeft aangetoond dat hoofdpijn vaak ontstaat door vochtgebrek in de hersenen. Een aantal glazen water kunnen in dat geval beter helpen dan een paracetamolletje.
Hoeveel water drink je het beste per dag? Minimaal 1,5 liter. Maar dat is écht het minimum en ook weer afhankelijk van de temperatuur buiten en je inspanning gedurende de dag. Drink de hele dag door een beetje en niet alleen als je dorst hebt. Zo blijf je gehydrateerd.
©alter_photo
Tip 5: Ontspan
Jezelf voorbijrennen zit ingebakken in onze cultuur. Als je aan iemand vraagt hoe het gaat, is “druk” een veelvoorkomend antwoord. Maar van al die honderden dingen die je gedurende de dag doet, zou ontspannen boven aan de lijst moeten staan. De nodige selfcare zorgt ervoor dat je al die andere dingen met frisse energie kunt doen. En vermindering van stress betekent ook minder kans op spanningshoofdpijn of hoofdpijn door vermoeidheid.
Ga eens hangen in een luie stoel en ontspan met deze apps of deze apps. Of lees dit boek over de kunst van het nietsdoen. Niksen is gezond. Je hebt meer energie over om de dagelijkse dingen te doen, het is goed voor je productiviteit, creativiteit en het levert een gevoel van geluk op. En: je hebt minder kans op hoofdpijn!