Zo kun je de Ommetje-app gebruiken

Zo kun je de Ommetje-app gebruiken

Geplaatst: 24 september 2022 - 07:27

Aangepast: 26 september 2022 - 11:49

Laura Jenny

Het is een enorme hit geworden sinds corona: Ommetje. Een app waarmee je jezelf extra kunt motiveren om vaker een blokje om te gaan. Eerlijk is eerlijk, je kunt de app ook aanzetten en hem naast je neerleggen, maar over het algemeen gaan mensen er wel eerlijk mee om. Wil jij ook aan het Ommetje? Dit is hoe je de app gebruikt.

De Ommetje-app

Ommetje is in principe een soort competitie. Je kunt met je sportvereniging, je collega’s, je vrienden of je gezin een competitie starten (al is het ook mogelijk om alleen tegen de rest van Nederland te wandelen). Je hoeft niet met anderen te wandelen: je motiveert elkaar met Ommetje om dagelijks even een blokje om te gaan, ieder op zijn eigen locatie (al mag samen natuurlijk wel!).

Je kunt Ommetje gratis downloaden in de appwinkel van Google (Play Store) of de appwinkel van Apple (App Store). Je hebt een account voor de app nodig, maar die kun je eventueel aanmaken wanneer je de app eenmaal opent. Heb je nog geen account, dan kun je die aanmaken nadat je je taalvoorkeur hebt gekozen. Je kiest daarna een gebruikersnaam en geeft aan of je solo gebruikmaakt van ommetje of je je bij een bestaande competitie voegt (of eventueel zelf een competitie wil beginnen). Geef vervolgens je e-mailadres op, kies een wachtwoord, bepaal welke meldingen je wil ontvangen en je kunt starten met Ommetje (nadat je akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden).

Beginnen met een Ommetje

Punten verdienen met wandelen

De app is er klaar voor, hopelijk jij ook, want je kunt nu een ommetje gaan maken. De app herkent niet vanzelf dat je aan het wandelen bent, dus zorg dat je op de paarse knop met ‘start ommetje’ klikt om te beginnen. Je kunt vervolgens je telefoon weer op zwart zetten (vergrendelen) en in je zak stoppen. Als je bent uitgewandeld, dan tik je nogmaals op die paarse knop om je ommetje te stoppen. Dat was het. Op zich simpel, maar er zit nog een puntensysteem aan de app verbonden. Je krijgt 5 punten als je 20 minuten per dag loopt, maar meer als je dat voor 9 uur ’s ochtends doet. Bij twee Ommetjes op één dag krijg je nog een punt extra. De app houdt de punten voor je bij, jij hoeft nog steeds alleen op de paarse knop te drukken om te starten en te stoppen met je ommetje.

Wil je weten hoe lang je al met je nieuwe hobby bezig bent, dan kun je altijd even de statistieken raadplegen. Hierin zie je welke ommetjes je al hebt gedaan, maar ook op welke dag je bent begonnen. Alles om je te motiveren lekker te blijven doorlopen, want deze door de Hersenstichting ontwikkelde app is bedoeld om te zorgen dat naast je lijf ook je hersens gezond blijven, en dat doen ze via beweging. Ook is een ommetje een goed moment om even het hoofd leeg te maken, al zijn er ook veel mensen die er juist bij zweren een ommetje te maken buiten als ze een meeting hebben (in hun oren).

Wandelen met Ommetje

De Hersenstichting

Met ‘veel mensen’ bedoelen we ook echt veel mensen: honderdduizenden mensen gebruiken de app. Honderden bedrijven hebben zich bij Ommetje gevoegd om het zo mogelijk te maken voor collega’s om de competitie op te zoeken en te werken aan hun gezondheid. Op zich zijn dit soort competities ook mogelijk binnen bijvoorbeeld Fitbit, maar dit is vaak veel intenser en heftiger. Ommetje is er juist ook een beetje om kneuterig te zijn en vooral: laagdrempelig. Zodat je niet alleen de competitie op zoekt met collega’s, maar ook juist het plezier en de wil om elkaar op een positieve manier te motiveren.

Ommetje gebruiken is een goede gewoonte: het helpt je zowel je fysieke als je mentale gezondheid op peil te houden. Bovendien vertelt de charismatische neuropsychologiehoogleraar Erik Scherder je elke keer een leuk hersenfeitje als je klaar bent. 

Bekijk hier het aanbod aan smartphones op Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten