ID.nl logo
Tien apps die helpen te ontspannen
© PXimport
Huis

Tien apps die helpen te ontspannen

Je weet dat je niet goed bezig bent als je een yoga-abonnement hebt, maar er simpelweg nooit gebruik van maakt wegens het aloude ‘geen tijd’. Dat druist natuurlijk geheel tegen de wetten van yoga in. We kunnen niet je agenda beheren, maar we kunnen je wel een ander beetje zen in je dag geven: dit zijn tien apps waarmee je kunt ontspannen of mediteren.

De Mindfulness App

©PXimport

Er zijn niet veel apps in dit artikel die in het Nederlands beschikbaar zijn, maar de Mindfulness App (Android en iOS) is dat wel. Je luistert naar de stem van Helma Ton, een mindfulness-trainer die je heel duidelijk vertelt wat je moet doen. Je kunt zelf kiezen hoe lang de sessie moet duren. Als je niet wil luisteren naar een stem, dan kun je ook klankschaalgeluiden kiezen. Om je te helpen herinneren, kan de app je ook meldingen geven dat het tijd is voor mindfulness.

Simple Habit

Simple Habit is zeer geschikt voor mensen met een druk leven, want je kunt zelfs instellen hoe de app je kan helpen in voorbereiding op een groot evenement. Met vijf minuten per dag, wat ook ‘on the go’ kan, leer je weer even in het hier-en-nu te zijn. Simple Habit is door experts ontwikkeld, waaronder monniken, waardoor je er vanuit mag gaan dat je goed bezig bent door dit elke dag even te openen.

Headspace

De bekendste app om weer even helemaal zen te worden, dat is Headspace. Je kiest eerst waarvoor je meditatie nodig hebt: heb je bijvoorbeeld stress, of wil je het vooral om jezelf beter te leren kennen? Er zijn grappige animaties die je helpen verder te komen met mediteren, al kan de app je ook juist heel goed helpen in het begin van meditatie. Heb je het nog nooit gedaan, dan neemt een heel rustgevende stem je mee in het proces, waardoor je binnen een paar minuten al merkt dat je wat meer bewust bent van lichaam en geest. Het enige jammere is dat de app je regelmatig helpt herinneren dat er een betaalde variant is.

©PXimport

Simply Being

‘Simpelweg bestaan’ is hoe deze app in het Nederlands zou heten, maar hij is Engelstalig. In tegenstelling tot zijn concurrenten is deze app vooral gebaseerd op muziek en natuurgeluiden, zoals regen en wuivende bladeren. Op die ritmes doe je dan vervolgens ademhalingsoefeningen. Er zitten zelfs geluiden in van Gordon Hempton, die zeer bekend is om zijn geluidswerk. Een nadeel aan Simply Being (Android en iOS) is dat hij juist wil dat je meerdere sessies per dag doet, wat een beetje overdadig kan zijn als je weinig tijd hebt.

Stop, Breathe & Think

Voor deze app moet je jezelf goed openstellen, want eerst gaat hij je vanalles vragen over jezelf. Vervolgens kies je op basis van jouw persoonlijkheid de oefeningen. Er is onder andere een body scan mogelijk, die in diverse apps zit. Hiermee ga je in minder dan twintig minuten even je hele lichaam bij langs. Stop Breathe & Think is wel wat meer ingestoken op jongeren, maar dat is juist wel goed: het helpt, mede dankzij toffe animaties, meditatie van het geitenwollensokkenimago af.

Smiling Mind

Stop, Breathe & Think is voor een jongere generatie, maar Smiling Mind is voor een aanzienlijk jongere generatie. Deze app is ontwikkeld voor kinderen om zo op nog eenvoudigere manier kinderen te leren even bij zichzelf stil te staan. Even op pauze, even op adem komen en vervolgens weer door. De naam is erg positief en dat geldt eigenlijk voor de hele app. Wat wij vooral positief vinden, is dat er op geen enkele manier om geld wordt gevraagd: werkelijk alles is gratis in deze wellbeingsapp voor kinderen.

Calm

Calm is niet zo belerend als andere apps, maar is juist een oase van rust. Dat zie je al aan hoe de app eruit ziet, maar dat doet het ook door rustige meditaties te geven, waarin je niet al te streng wordt geleid. Er is ook een heleboel achtergrondgeluid, waarmee je zelf kunt mediteren. Het is daardoor echter minder geschikt voor mensen die willen leren mediteren, want Calm laat wel erg veel aan de gebruiker over.

Buddhify

Het klinkt een beetje een blingbling-achtige manier van boeddhisme, maar dat is het niet. Je kunt je afvragen hoe het zit met het gebruiken van iets dat lijkt op boeddha, maar er wordt verder in de app niet heel veel gedaan met boeddhabeelden. Wat wel interessant is, is dat Buddhify vooral gaat om waar je bent. Zo kun je zeggen: ik ben op reis, of ik ben aan het wandelen en de app kan je daarin ondersteunen. Je kunt het ook per doel doen, dus stabiliteit zoeken of verbinding. Het is erg kleurrijk, maar ook erg duidelijk.

Mind Wave 2

Deze app is helaas alleen op iOS beschikbaar, maar hij is te goed om uit dit lijstje te houden. Mind Wave 2 is namelijk niet een app die je gaat vertellen wat je moet doen. Hij maakt gebruik van heel bijzondere geluiden, waarmee je hersenactiviteit wordt beïnvloed. Of je nu beter wil slapen of juist wil afvallen: Mind Wave 2 heeft overal wel een bijzonder arsenaal aan geluid voor. Het helpt overigens wel als je zelf al een beetje kunt mediteren.

Meditation Helper

Een app die juist niet op iOS te vinden is, maar wel op Android, dat is Meditation Helper. Deze app is een ster in het motiveren. Het is heel makkelijk om mediteren over te slaan, maar Meditation Helper geeft je alle handvatten om toch even die tijd te nemen. Er zit zelfs een klokje in, wat sommige yogi tegen de borst zal stuiten. Erg handig voor die controlfreaks onder ons. Het is overigens niet alleen een geweldige manier om jezelf op de rit te houden, het is ook een app die je klanken biedt om helemaal in de ‘zen-zone’ te komen.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen