ID.nl logo
Tien apps die helpen te ontspannen
© PXimport
Huis

Tien apps die helpen te ontspannen

Je weet dat je niet goed bezig bent als je een yoga-abonnement hebt, maar er simpelweg nooit gebruik van maakt wegens het aloude ‘geen tijd’. Dat druist natuurlijk geheel tegen de wetten van yoga in. We kunnen niet je agenda beheren, maar we kunnen je wel een ander beetje zen in je dag geven: dit zijn tien apps waarmee je kunt ontspannen of mediteren.

De Mindfulness App

©PXimport

Er zijn niet veel apps in dit artikel die in het Nederlands beschikbaar zijn, maar de Mindfulness App (Android en iOS) is dat wel. Je luistert naar de stem van Helma Ton, een mindfulness-trainer die je heel duidelijk vertelt wat je moet doen. Je kunt zelf kiezen hoe lang de sessie moet duren. Als je niet wil luisteren naar een stem, dan kun je ook klankschaalgeluiden kiezen. Om je te helpen herinneren, kan de app je ook meldingen geven dat het tijd is voor mindfulness.

Simple Habit

Simple Habit is zeer geschikt voor mensen met een druk leven, want je kunt zelfs instellen hoe de app je kan helpen in voorbereiding op een groot evenement. Met vijf minuten per dag, wat ook ‘on the go’ kan, leer je weer even in het hier-en-nu te zijn. Simple Habit is door experts ontwikkeld, waaronder monniken, waardoor je er vanuit mag gaan dat je goed bezig bent door dit elke dag even te openen.

Headspace

De bekendste app om weer even helemaal zen te worden, dat is Headspace. Je kiest eerst waarvoor je meditatie nodig hebt: heb je bijvoorbeeld stress, of wil je het vooral om jezelf beter te leren kennen? Er zijn grappige animaties die je helpen verder te komen met mediteren, al kan de app je ook juist heel goed helpen in het begin van meditatie. Heb je het nog nooit gedaan, dan neemt een heel rustgevende stem je mee in het proces, waardoor je binnen een paar minuten al merkt dat je wat meer bewust bent van lichaam en geest. Het enige jammere is dat de app je regelmatig helpt herinneren dat er een betaalde variant is.

©PXimport

Simply Being

‘Simpelweg bestaan’ is hoe deze app in het Nederlands zou heten, maar hij is Engelstalig. In tegenstelling tot zijn concurrenten is deze app vooral gebaseerd op muziek en natuurgeluiden, zoals regen en wuivende bladeren. Op die ritmes doe je dan vervolgens ademhalingsoefeningen. Er zitten zelfs geluiden in van Gordon Hempton, die zeer bekend is om zijn geluidswerk. Een nadeel aan Simply Being (Android en iOS) is dat hij juist wil dat je meerdere sessies per dag doet, wat een beetje overdadig kan zijn als je weinig tijd hebt.

Stop, Breathe & Think

Voor deze app moet je jezelf goed openstellen, want eerst gaat hij je vanalles vragen over jezelf. Vervolgens kies je op basis van jouw persoonlijkheid de oefeningen. Er is onder andere een body scan mogelijk, die in diverse apps zit. Hiermee ga je in minder dan twintig minuten even je hele lichaam bij langs. Stop Breathe & Think is wel wat meer ingestoken op jongeren, maar dat is juist wel goed: het helpt, mede dankzij toffe animaties, meditatie van het geitenwollensokkenimago af.

Smiling Mind

Stop, Breathe & Think is voor een jongere generatie, maar Smiling Mind is voor een aanzienlijk jongere generatie. Deze app is ontwikkeld voor kinderen om zo op nog eenvoudigere manier kinderen te leren even bij zichzelf stil te staan. Even op pauze, even op adem komen en vervolgens weer door. De naam is erg positief en dat geldt eigenlijk voor de hele app. Wat wij vooral positief vinden, is dat er op geen enkele manier om geld wordt gevraagd: werkelijk alles is gratis in deze wellbeingsapp voor kinderen.

Calm

Calm is niet zo belerend als andere apps, maar is juist een oase van rust. Dat zie je al aan hoe de app eruit ziet, maar dat doet het ook door rustige meditaties te geven, waarin je niet al te streng wordt geleid. Er is ook een heleboel achtergrondgeluid, waarmee je zelf kunt mediteren. Het is daardoor echter minder geschikt voor mensen die willen leren mediteren, want Calm laat wel erg veel aan de gebruiker over.

Buddhify

Het klinkt een beetje een blingbling-achtige manier van boeddhisme, maar dat is het niet. Je kunt je afvragen hoe het zit met het gebruiken van iets dat lijkt op boeddha, maar er wordt verder in de app niet heel veel gedaan met boeddhabeelden. Wat wel interessant is, is dat Buddhify vooral gaat om waar je bent. Zo kun je zeggen: ik ben op reis, of ik ben aan het wandelen en de app kan je daarin ondersteunen. Je kunt het ook per doel doen, dus stabiliteit zoeken of verbinding. Het is erg kleurrijk, maar ook erg duidelijk.

Mind Wave 2

Deze app is helaas alleen op iOS beschikbaar, maar hij is te goed om uit dit lijstje te houden. Mind Wave 2 is namelijk niet een app die je gaat vertellen wat je moet doen. Hij maakt gebruik van heel bijzondere geluiden, waarmee je hersenactiviteit wordt beïnvloed. Of je nu beter wil slapen of juist wil afvallen: Mind Wave 2 heeft overal wel een bijzonder arsenaal aan geluid voor. Het helpt overigens wel als je zelf al een beetje kunt mediteren.

Meditation Helper

Een app die juist niet op iOS te vinden is, maar wel op Android, dat is Meditation Helper. Deze app is een ster in het motiveren. Het is heel makkelijk om mediteren over te slaan, maar Meditation Helper geeft je alle handvatten om toch even die tijd te nemen. Er zit zelfs een klokje in, wat sommige yogi tegen de borst zal stuiten. Erg handig voor die controlfreaks onder ons. Het is overigens niet alleen een geweldige manier om jezelf op de rit te houden, het is ook een app die je klanken biedt om helemaal in de ‘zen-zone’ te komen.

▼ Volgende artikel
Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders
© Krakenimages.com - stock.adobe.com
Mobiliteit

Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders

Vakantievoorpret is heerlijk, maar inpakken is vaak een ander verhaal. Te veel, te weinig, iets vergeten of juist drie keer hetzelfde mee: het overkomt iedereen weleens. Een goede voorbereiding scheelt stress én overgewicht op het vliegveld. In dit artikel lees je welke fouten veel mensen maken bij het inpakken van hun vakantiekoffer – fouten die jij nu natuurlijk nooit meer maakt!

De 8 meest gemaakte inpakfouten

❌ 1: Geen checklist gebruiken ❌ 2: Te veel meenemen ‘voor de zekerheid’ ❌ 3: Vloeistoffen niet apart verpakken ❌ 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen ❌ 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen ❌ 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen ❌ 7: Geen rekening houden met handbagageregels ❌ 8: Zware spullen bovenop leggen

Lees ook: Valt de vakantie tegen? Dit is wat je kunt doen (ook achteraf!)

Of je nu met het vliegtuig of met de auto op vakantie gaat: hoe beter je koffer is ingedeeld, hoe makkelijker je alles terugvindt. Je kleding blijft netter, je hoeft minder te graaien én je houdt ruimte over voor souvenirs en andere aankopen die je mee terug naar huis wilt nemen.

Fout 1: Geen checklist gebruiken

Zonder checklist ga je af op je geheugen, en dat blijkt zelden waterdicht. In de haast of vermoeidheid vergeet je al snel iets essentieels: je oplader, een zonnebril, medicijnen of ondergoed. Een lijst geeft overzicht en rust. Je kunt er al een week van tevoren aan beginnen, zodat je tijd hebt om nog iets te kopen of te wassen. Denk in categorieën: kleding, toiletspullen, apparatuur, documenten. Ook handig: check op de dag van vertrek de lijst nog eens terwijl je je tas dichtdoet. Gebruik papier of een checklist-app, zolang je maar iets hebt om letterlijk af te vinken. Het kost je 10 minuten, maar voorkomt veel ergernis op reis.

Tip: op internet kun je op allerlei plekken inpak-checklists downloaden, bijvoorbeeld vanaf de site van de ANWB. Je geeft aan op wat voor soort vakantie je gaat (bijvoorbeeld autovakantie, vliegvakantie of kamperen) en krijgt dan een bijpassende checklist die je kunt downloaden als PDF. Je kunt die lijsten ook prima gebruiken als inspiratiebron, want ze zijn erg uitgebreid (zie Fout 2). Waarschijnlijk heb je een aantal dingen die erop staan niet echt nodig!

Fout 2: Te veel meenemen 'voor de zekerheid'

Iedereen kent het: je stopt nog snel extra kleding of schoenen in je koffer, voor het geval dat. Maar in de praktijk draag je vaak de helft niet. Die dikke trui (voor als het 's avonds afkoelt … spoiler alert: het koelt meestal minder af dan je dacht), dat derde jurkje voor 'misschien een chic diner'… het komt de hele vakantie je koffer niet uit. Kies liever voor kleding die je kunt combineren: een broek die bij meerdere tops past, een jurk die zowel overdag als 's avonds kan. Houd rekening met het klimaat, je geplande activiteiten en wasmogelijkheden op locatie. Als je toch iets mist, kun je het vaak ook ter plekke kopen.

©Mike Watson Images Limited

Fout 3: Vloeistoffen niet apart verpakken

Shampooflesjes, zonnebrand of vloeibare make-up die los tussen je spullen zitten, vormen een risico. Door drukverschillen tijdens de vlucht of simpelweg een loszittend dopje, kan de inhoud gaan lekken. Resultaat: vlekken in je kleding, beschadigde souvenirs of andere schade. Stop vloeistoffen daarom altijd in een aparte toilettas of een afsluitbaar plastic zakje. Reisflesjes met kliksluiting zijn compacter en beter af te sluiten. Zet doppen stevig vast en gebruik een extra stukje plakband als je twijfelt of ze echt goed dicht zitten.

Fout 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen

Schoenen zijn stug, onhandig van vorm en vaak ook vies. Als je ze los tussen je kleding stopt, kunnen ze vlekken veroorzaken of je nette kleding kreuken. Beter: stop ze in een plastic zak of speciale schoenenzak en plaats ze onderin je koffer, bij de wieltjes. Zo vormen ze een stabiele basis en blijven andere spullen beschermd. Vul de schoenen met sokken, ondergoed of kleine accessoires: dat bespaart ruimte en houdt de schoenen in vorm. Neem maximaal twee paar mee (naast het paar dat je aan hebt): één comfortabel en één geschikt voor het weer of een nette gelegenheid.

Fout 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen

Op vakantie koop je vaak meer dan je van plan was: kleding, lekkernijen, lokale producten of cadeautjes. Als je je koffer op de heenweg al helemaal volstouwt, past dat er niet meer bij. Gevolg: stress bij het inpakken en overbagage (ja, dat is een woord). Vooral als je gaat vliegen moet je flink bijbetalen voor elke extra kilo gewicht die niet binnen de normaal geboekte ruimbagage valt. Laat daarom bewust ruimte over in je koffer. Je hebt speciale kofferorganizers, packing cubes genoemd. Dat zijn rechthoekige zakjes van stof met ritsen die je in je koffer gebruikt om verschillende soorten kleding gescheiden en compact op te bergen - bijvoorbeeld één cube voor ondergoed, één voor shirts en één voor broeken. Zorg er op de heenweg voor dat je er eentje leeg laat, voor de terugreis. En: moet echt álles mee terug naar huis? Een fles shampoo waar nog maar een bodempje in zit, die teenslippers die na al dat flaneren echt helemaal versleten zijn: sommige dingen kun je eigenlijk het beste weggooien op je vakantieadres.

Reis je met de auto? Zorg dan dat je een of twee stevige extra tassen bij je hebt. Je hoeft dan niet je koffer propvol te doen, maar kunt toch alles wat je wilt mee terug naar huis nemen. Ook handig, vooral als je etenswaren meeneemt: een elektrische koelbox die op de sigarettenaansteker kan.

©nito

Fout 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen

Veel mensen vouwen hun kleding zoals thuis in de kast: netjes opgestapeld. Maar in een koffer werkt dat onhandig. Vouwen leidt sneller tot kreukels, en opgestapelde kleding maakt het zoeken lastig. Door kleding op te rollen blijft het gladder én neemt het minder ruimte in. Je ziet bovendien in één oogopslag wat je bij je hebt. Wil je het nog georganiseerder aanpakken? Gebruik packing cubes of ziplockzakken om kleding per soort, dag of activiteit in te delen. Zo pak je snel uit en houd je je koffer overzichtelijk.

Fout 7: Geen rekening houden met handbagageregels

Reis je alleen met handbagage, dan gelden er strikte regels. Niet alleen qua afmetingen en gewicht, maar ook voor wat je wel of niet mag meenemen. Zo mogen vloeistoffen alleen in verpakkingen van maximaal 100 ml, en moeten ze samen in één hersluitbaar doorzichtig zakje van maximaal 1 liter passen. Elektronica moet apart getoond worden bij de beveiliging. Controleer daarom vóór vertrek de regels van je luchtvaartmaatschappij, want die verschillen per maatschappij. Een klein verschil in formaat of gewicht kan er al voor zorgen dat je moet bijbetalen of dat je toch op ruimbagage aangewezen bent.

Fout 8: Zware spullen bovenop leggen

Zware items horen onderin je koffer, bij de wielen. Als je ze bovenop legt – denk aan boeken, toilettassen of elektronische apparaten – ligt het gewicht op je kleding. Dat veroorzaakt vouwen en kreukels, en maakt je koffer ook instabiel tijdens het rollen. Leg zwaardere spullen dus eerst in de koffer, plat en dicht bij de wieltjes. Daarbovenop leg je de lichtere kleding. Zo blijft je bagage beter in balans en komt alles netter aan. Reis je met handbagage? Dan geldt dit nog meer, omdat je tas vaak rechtop in het bagagevak staat.


📸 Handzame camera's voor je vakantiefoto's


▼ Volgende artikel
Geef je videogesprek een make-over in WhatsApp
© bongkarn
Huis

Geef je videogesprek een make-over in WhatsApp

WhatsApp heeft een functie gekregen waarbij je, net zoals bij Snapchat en Instagram, achtergronden en filters op je videogesprekken toepast. Handig als je wilt verbergen dat je interieur wat rommelig is, maar de meeste van deze effecten zijn gewoon bedoeld om videoconversaties leuker te maken.

In dit artikel laten we zien hoe je videogesprekken in WhatsApp leuker maakt:

  • Gebruik het toverstafje tijdens een videogesprek om toegang te krijgen tot effecten, filters en achtergronden
  • Pas filters en achtergronden toe om je omgeving te verbergen
  • Breng jezelf bij weinig licht goed in beeld

Lees ook: Van vinkjes tot vervaldatum: WhatsApp-hacks voor dagelijks gebruik

Stap 1: Toverstafje

Zorg eerst dat de WhatsApp-app op je iPhone of Android-toestel up-to-date is, want deze functie maakt deel uit van een recente update. Het maakt niet uit of het een een-op-een chat is of een groepsgesprek. Start een videobelgesprek of open in een chat de in-app-camera van WhatsApp die je gebruikt om een foto of video te maken. Zodra het gesprek begint, zie je op het scherm een toverstafje. Als je daar op tikt, heb je de keuze tussen de opties Effecten, Filters en Achtergronden.

Gebruik het toverstafje om naar de filters, effecten en achtergronden te gaan.

Stap 2: Filters en effecten

Standaard kom je eerst bij de filters. Hier krijg je een carrousel met filters waar je doorheen kunt vegen. De opties zijn: warm, cool, zwart-wit, lichtlekken, dromerig, prismalicht, fisheye, vintage tv, matglas en duotoon, en Happy 2025.

Zodra je op zo’n filter tikt, wordt die toegepast en ziet iedereen die deelneemt aan het gesprek je nieuwe look in realtime. Op dezelfde manier voeg je effecten toe. Je kunt de filters en effecten toepassen op de selfiecamera en op de achterste camera. Bovendien is het mogelijk om effecten, filters en achtergronden te combineren. Om alles te resetten, tik je op het minnetje.

Het is mogelijk om filters en achtergronden over elkaar te gebruiken.

Stap 3: Achtergronden

Op dezelfde manier voeg je een achtergrond toe, waardoor de anderen de ruimte waarin je zit niet kunnen zien. Gebruik bijvoorbeeld een achtergrond van een kantoor, een café, of een stijlvolle woonkamer. Het is ook mogelijk om de huidige achtergrond te vervagen, en er is een set abstracte en figuratieve achtergronden. Deze virtuele achtergronden werken het best in een goed verlichte omgeving. Wanneer de kamer te donker is, zal de app moeite hebben om het onderscheid te maken tussen jou en de achtergrond.

Daarnaast heeft WhatsApp nog een tool, Low Light, die je herkent aan het pictogram van een lampje. Die is bedoeld voor als je je in een donkere omgeving bevindt. Tot slot is er een knop Retoucheringsmodus, die je uiterlijk iets zachter maakt, waardoor rimpels en wallen minder zichtbaar worden.

We hebben een nieuwe Office-achtergrond geplaatst.

Watch on YouTube